Editorial

Redactia
Campania electorala intre dreapta si stanga. Una dintre cele mai daunatoare prejudecati ale politicienilor si comentatorilor politici din Romania este ca distinctia dintre dreapta si stanga nu mai are relevanta. Ea pare cu atat mai indreptatita, cu cat in ultimele saptamani se duce cea mai salbatica...

Campania electorala intre dreapta si stanga

Una dintre cele mai daunatoare prejudecati ale politicienilor si comentatorilor politici din Romania este ca distinctia dintre dreapta si stanga nu mai are relevanta. Ea pare cu atat mai indreptatita, cu cat in ultimele saptamani se duce cea mai salbatica lupta electorala intre partidele declarate de stanga sau centru-stanga - Pdsr, ApR si Pd. Cu toate acestea, credinta mistica in lipsa mizei luptei dintre stanga si dreapta nu tine cont nici de realitatea politica, morala si culturala de la noi si nici de bibliografia de specialitate a stiintei politice. Distinctia continua sa fie cruciala oriunde in lume, dar daca problemele politice importante ale unei tari sunt rezolvate, ea nu mai este perceputa ca atare. Daca o tara este prospera, dupa ce a facut o optiune decisiva pentru economia de piata, atunci distinctia nu mai este atat de importanta. Ea se va referi la cate procente din economie raman in proprietate de stat sau particulara, de pilda. Dar cand optiunea fundamentala pentru economia de piata nu s-a facut inca, cand cea mai mare parte a industriei este in proprietate de stat si beneficiaza de subventii, chiar daca nu este rentabila, atunci distinctia dintre dreapta si stanga ramane cea mai importanta. La fel, atata vreme cat restituirea integrala a proprietatii nu este perceputa nici ca o prioritate economica, nici ca o urgenta morala, atunci distinctia dintre dreapta si stanga ramane testul cel mai important pentru ca o tara sa treaca de pragul de subzistenta si mizerie. Dar acestea sunt optiuni pe care orice societate democratica si oricare economie de piata le face inainte de a discuta de distinctia dintre stanga si dreapta. In tarile Uniunii Europene si Nato, aceste optiuni au fost facute demult. Si atunci, singurul sens al politicilor de stanga este ca sa protejeze populatia dezavantajata fata de consecintele marginale ale economiei de piata.
Faptul ca, in Romania, o mare parte a opiniei publice opteaza in sondajele de opinie pentru partide de stanga sau centru-stanga (Pdsr, ApR sau Pd), pe langa care mai graviteaza si altele, trebuie inteles ca pe un semnal de o mare gravitate. Majoritatea isi doreste o compensatie pentru consecintele unei economii de piata care nu exista inca. Indiferent cine va veni la putere dupa alegerile viitoare, indiferent de optiunile sale ideologice, acea forta politica sau coalitie de guvernare va fi obligata sa ia masurile dure in directia economiei de piata, masuri pe care au ezitat sa le ia cei care au condus Romania vreme de 11 ani. Pentru a obtine bunastare, nu exista alta alternativa decat economia de piata. Este o alternativa pragmatica, care nu mai tine cont de optiunile ideologice, ci de actualele prioritati ale tarii noastre. Dar daca fortele politice inca mai tin la etichete, atunci nici nu conteaza cum este numita o asemenea optiune si care sunt motivatiile ei. Singurul lucru care ii intereseaza cu adevarat pe toti romanii - saraci, bogati sau care se zbat undeva intre - este sa fie prosperitate. Daca exista o morala in prabusirea catastrofala a comunismului, ea tine de falimentul stangii in economie. Avem insa nevoie de o protectie sociala solida, echitabila, cuprinzatoare. Este o politica necesara, compensatorie, care nu se poate face decat dupa obtinerea prosperitatii si pe care trebuie sa o promoveze oricine se afla la putere.
Cea mai mare surpriza a actualei perioade electorale este razboiul fratricid intre formatiunile de stanga si centru-stanga. Este o mare aglomeratie pe flancul stang sau in jurul a ceea ce unii numesc polul de stanga sau polul social-democrat. Atacurile reciproce dintre liderii Pdsr si ApR, la care acum se adauga declaratiile nimicitoare ale lui Basescu despre Melescanu, nu sunt ipocrite. Dupa ce formatiunile de dreapta sau de centru-dreapta au inceput sa recupereze terenul, flancul stang a devenit supraaglomerat. In loc sa fie o singura formatiune puternica, solida, se bat cel putin trei in momentul de fata. Liderii acestor formatiuni s-ar elimina reciproc fara ezitare de pe scena politica. Asta nu inseamna ca, dupa alegeri, nu mai sunt posibile negocieri si chiar aliante intre partidele care acum se ataca la baioneta. Numai ca pozitia fiecarui partid sau lider intr-o viitoare alianta va depinde de numarul de mandate obtinut, de procentul electoral.
Basescu nu mai este de multa vreme luat in serios de prietenii sau adversarii politici. Acum cateva luni, in timpul crizei Babiuc, declaratiile sale despre presedintele Constantinescu sau Pnl, in special despre Valeriu Stoica, au parut ca arunca in aer coalitia. Se insista pe scuze, regrete, dar Basescu nu si le-a exprimat, iar lucrurile au continuat de parca nu s-ar fi intamplat nimic. Nu vreau sa spun ca acum - dupa ce atat Prm, cat si ApR au declarat ca dezastrul tarii se datoreaza in primul rand Pdsr-ului, iar liderul Pd a scos in evidenta ca Melescanu este responsabil in egala masura precum fostii colegi pedeseristi si ca ApR nu este o formatiune noua, inocenta - toate aceste declaratii vor ramane fara urmari. Cu siguranta ca alegatorii, mai ales cei inca indecisi, vor privi cu multa neincredere formatiunile aflate in galceava si vor prefera sa dea voturile in alta parte. Ceea ce vreau sa spun este ca dupa ce voturile se vor fi impartit, iar politicienii se vor fi vazut cu sacii in caruta, nu declaratiile de acum ii vor impiedica sa intre in vreo alianta. Miza luptei politice, dar si faptul ca la noi multe lucruri nu sunt luate in serios au facut din majoritatea politicienilor niste cinici.
Iata ca, la mai bine de zece ani dupa prabusirea comunismului, nu exista un echilibru intre stanga si dreapta. Majoritatea formatiunilor opteaza pentru o stanga populista, in timp ce guvernarea actuala - despre care adversarii politici au afirmat ca este de dreapta - a lasat aproape neatinsa economia centralizata, de stat. Nu a fost o guvernare de stanga, ci de tip stangist. Daca s-ar fi dus o politica echilibrata, adica terapie de soc, privatizare, incurajarea economiei de piata, iar apoi o protectie sociala reala, cu fonduri serioase, acum eram departe, macar la nivelul de acum al Poloniei si Ungariei. De fapt, nu s-a dus nici o politica de dreapta, nici una de stanga. Guvernarea proasta nu are culoare politica. Miza actualelor alegeri nu este dreapta sau stanga, ci evitarea dezastrului, precum si gasirea unei noi formule de guvernare, care sa recupereze timpul pierdut. Dar ce sa faci cand in lupta sunt tot formatiunile de pana acum, indiferent de schimbarea blanii unora?
Viitoarea coalitie nu va fi o repetare a celei de acum si nici o revenire la putere a partidelor care au fost aliate la guvernare inainte de noiembrie 1996. Nu va fi nici o guvernare doar de stanga sau doar de dreapta. Singurul punct fix, singura combinatie care a fost exclusa de toata lumea este o alianta cu Prm. Tocmai de aceea, Vadim Tudor l-a atacat pe Iliescu cu duritate. In rest, va fi o combinatie intre cei de acum si cei de dinainte. Formula combinatiei va fi decisa de votul cetatenilor, dar mai ales de abilitatea formatiunilor politice de a se fi prezentat drept altceva decat sunt. Si vor fi altceva decat au fost si sunt, pentru ca vor trebui sa faca altceva decat au facut pana acum. Vor fi altceva, abia daca vor face altceva. Dan Pavel