Daca aveti musafiri si vreti sa le faceti surprize...Sandviciuri
Spaniole
Puneti la prajit cateva felii de bagheta. Spargeti intr-o farfurie adanca patru oua, bateti-le bine cu furculita, adaugati sare si piper, rasturnati-le intr-o tigaie cu ulei incins (o lingura). Bateti in continuare, tinand tigaia pe foc mic, pana ce ouale devin cremoase. Adaugati o lingura de smantana, sare si piper si amestecati. Puneti pe fiecare felie de bagheta cate putin din ouale astfel preparate si garnisiti cu felii subtiri de salam. Rusesti
Prajiti 12 felii de paine neagra si ungeti-le cu un strat de smantana groasa. Asezati pe fiecare cate o felie subtire de ridiche neagra, iar peste ridiche cate o transa de somon afumat, 2 sardele in ulei sau 1/2 lingurita de icre rosii. Garnisiti-le cu sferturi de felii de lamaie taiate in doua sau in patru. Grecesti
Bateti cu mixerul 200 g de branza de vaci si incorporati apoi o ceapa de arpagic taiata marunt, cateva codite de ceapa verde taiata rondele, 1/2 catel de usturoi tocat, o lingura de smantana groasa si la sfarsit cateva picaturi de ulei de masline. Sarati, piperati, amestecati bine si intindeti crema astfel preparata pe felii subtiri de paine integrala.
Scandinave
Tocati cu cutitul 2-3 fileuri de peste (din conserva), adaugati zeama de la o lamaie, doua lingurite de capere, doua cepe de arpagic taiate marunt si o lingura de patrunjel (tocat). Sarati, piperati, amestecati bine si lasati sa se patrunda 30 de minute. Serviti amestecul astfel obtinut pe felii subtiri de paine integrala prajite usor. Ciuperci gratinate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg ciuperci, 2 linguri zeama de lamaie, 600 g rosii (bine coapte), 2 cepe, 4 catei de usturoi, 4 linguri unt, o lingura faina, 100 g smantana, un ardei iute uscat, o lingurita oregano, o lingurita rozmarin (ambele uscate), sare, piper, 150 g branza topita, grasime pentru forma.
Mod de preparare: Se curata ciupercile, se taie felii si se stropesc cu zeama de lamaie. Rosiile oparite se curata de pielita si se taie cubulete. Ceapa si usturoiul curatate se toaca marunt. Intr-o tigaie mare se pune untul la-ncins si se calesc ceapa si usturoiul circa 5 minute, la foc mic (pana ce devin galbui). Se adauga ciupercile, se face focul mai mare si se prajesc si ele zece minute, pana ce li se evapora zeama si capata o culoare usor maronie. Se incinge cuptorul. Se pun si rosiile in tigaie si se lasa sa dea cateva clocote. Se amesteca faina cu putina apa rece si se toarna peste ciuperci, impreuna cu smantana. Se adauga oregano si rozmarin si se lasa sa fiarba cateva minute pana ce se ingroasa sosul. Se gusta de sare si piper. Se unge o forma (eventual de Jena), se toarna in ea ciupercile, iar peste ele se asaza branza taiata felii. Se baga la cuptor si se lasa sa se rumeneasca circa 15 minute. Se servesc imediat, cu paine alba. Salata cu cascaval
Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 oua, 300 g cascaval (eventual svaiter), 100 g smantana groasa, 100 g frisca nebatuta (smantana subtire), 2 cepe mici, un pumn de frunze de busuioc, un mar rosu mare, o lingurita zeama de lamaie, sare.
Mod de preparare: Se fierb ouale tari, se baga sub un jet de apa rece, se curata de coaja si se lasa sa se raceasca. - Se taie cascavalul felii de 2 cm latime si 3 cm lungime, iar ceapa curatata se toaca marunt. - Se spala busuiocul, se zvanta si se taie cat mai subtire. Marul, curatat de seminte si partea lemnoasa, se da pe razatoarea mare si se amesteca cu zeama de lamaie. - Se bat bine cele doua feluri de smantana (sa devina spumoase), se sareaza (putin) si se pipereaza. Se adauga ceapa si busuiocul. - Ouale, taiate rondele, se asaza pe fundul unui castron (farfurie adanca) in forma de solzi de peste. Se sareaza bine. Peste ele, se pun feliile de cascaval si la mijloc marul ras. Peste toate se varsa sosul de smantana cu ceapa si busuioc. DulciuriTiramisu (un deliciu italian)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 galbenusuri de ou, 1/3 ceasca de zahar pudra, 60 ml lapte, 250 g mascarpone (e o smantana groasa, care se gaseste la magazinele "La Fourmi", dar si la alte supermarketuri), 3 albusuri, un pachet de 250 g biscuiti pentru sampanie, 375 ml cafea tare, rece, o lingura plina de cacao pudra.
Mod de preparare: Frecati galbenusurile impreuna cu zaharul intr-un vas rezistent la foc, pana se obtine o pasta. Adaugati laptele si mestecati bine. Puneti vasul deasupra unei cratite cu apa care fierbe si mestecati pana se ingroasa pasta. Lasati sa se raceasca. Adaugati mascarpone si amestecati bine. Separat, bateti usor albusurile pana devin spuma si incorporati-le in preparat. Inmuiati repede biscuitii in cafea, cautand sa nu fie prea patrunsi (sa nu se inmoaie prea mult). Asezati biscuitii - un sfert din cantitate - intr-o forma de chec, pe fundul careia ati pus o hartie de pergament. Turnati deasupra o parte din preparat, apoi piscoturi. Repetati operatia, in straturi. Acoperiti vasul si puneti-l la frigider timp de sase ore sau eventual toata noaptea. Rasturnati prajitura pe un platou, pudrati deasupra cu cacao si serviti-o taiata felii. (Expreso-ul sau cafeaua la filtru dau un gust mai bun, dar pot fi inlocuite si cu ness tare. Puteti pune in cafea putin lichior, care-i va da un pic de aroma.) Clatite regale
Ingrediente: 7 oua, 100 g unt, 100 g zahar (aromat cu vanilie), 150 g faina, 300 ml lapte.
Mod de preparare: Se freaca spumos untul cu zaharul. Se adauga pe rand cele 7 galbenusuri amestecand bine. Se pune, alternand, laptele rece, faina si un varf de cutit cu sare. La urma, se pun cele 7 albusuri batute cu putin zahar, incorporandu-le usor in aluat. Se coc intr-o tigaie cu coada, unsa cu unt, punand cate un polonic din compozitie, ca sa iasa clatite mai groase. Clatitele se coc numai pe o parte. Pe masura ce se coc, se pun intr-un vas de Jena si se pudreaza fiecare cu zahar vanilat. (Tigaia se unge cu unt cu o pensula, pentru fiecare clatita.) Ultima clatita se pune cu partea coapta in sus. Se tin la cuptor 10-15 minute inainte de a le servi. Se servesc fierbinti, taiate in felii, ca tortul.