Strabunica stie tot

Redactia
Oua de Pasti vopsite in culori naturale. (Metode recomandate de cititoarele noastre). D-na Maria Pop din Desesti (Maramures), celebra tesatoare de covoare in culori naturale. Daca vreti sa vopsiti.... Oua rosii - folositi flori si frunze de sovarv sau frunze rosii de mar salbatic, culese toamna.. Oua...

<em></em>

<em>Oua de Pasti vopsite in culori naturale</em>
(Metode recomandate de cititoarele noastre)

D-na Maria Pop din Desesti (Maramures), celebra tesatoare de covoare in culori naturale

<em>Daca vreti sa vopsiti...</em>

Oua rosii - folositi flori si frunze de sovarv sau frunze rosii de mar salbatic, culese toamna.

Oua galbene - folositi sunatoare (planta intreaga), rostopasca (fara radacina) - dau o culoare galben-verzuie si flori de sanziana de primavara, care da o culoare galben-portocalie.

Oua verzi - folositi urzici si spanac (dau un verde intens), drobus (toata planta), se obtine un verde-galbui.

Oua maro, bej si ocru - folositi coaja de crusin sau muguri de plop ori de nuc.

<em>Cum se procedeaza:</em>

- Plantele se oparesc si se lasa la macerat 10-12 ore.

- Pentru a se obtine culori intense, ouale se fierb impreuna cu plantele (macerate) si zeama lor, in care se lasa sa se raceasca.

- Pentru culori mai stinse, se foloseste doar apa in care s-au macerat plantele, dar strecurata.

Maria Olaru din Milosesti (Ialomita)

<em>Pentru...</em>

Oua rosii - folositi o sfecla rosie taiata bucatele mai mici. Se fierbe, se lasa 20 de minute acoperita cu un capac, apoi se strecoara si se foloseste zeama.

Oua galbene - fierbeti o lingura de sofran sau chimen in apa, lasati sa se infuzeze 20 de minute, apoi folositi lichidul pentru vopsit.

Oua albastre - taiati marunt frunze de varza rosie, puneti-le de cu seara la macerat in apa si fierbeti-le a doua zi. Lasati fiertura sa se raceasca, apoi strecurati-o si folositi-o pentru vopsit.