<em></em>
<em>Oua de Pasti vopsite in culori naturale</em>
(Metode recomandate de cititoarele noastre)
D-na Maria Pop din Desesti (Maramures), celebra tesatoare de covoare in culori naturale
<em>Daca vreti sa vopsiti...</em>
Oua rosii - folositi flori si frunze de sovarv sau frunze rosii de mar salbatic, culese toamna.
Oua galbene - folositi sunatoare (planta intreaga), rostopasca (fara radacina) - dau o culoare galben-verzuie si flori de sanziana de primavara, care da o culoare galben-portocalie.
Oua verzi - folositi urzici si spanac (dau un verde intens), drobus (toata planta), se obtine un verde-galbui.
Oua maro, bej si ocru - folositi coaja de crusin sau muguri de plop ori de nuc.
<em>Cum se procedeaza:</em>
- Plantele se oparesc si se lasa la macerat 10-12 ore.
- Pentru a se obtine culori intense, ouale se fierb impreuna cu plantele (macerate) si zeama lor, in care se lasa sa se raceasca.
- Pentru culori mai stinse, se foloseste doar apa in care s-au macerat plantele, dar strecurata.
Maria Olaru din Milosesti (Ialomita)
<em>Pentru...</em>
Oua rosii - folositi o sfecla rosie taiata bucatele mai mici. Se fierbe, se lasa 20 de minute acoperita cu un capac, apoi se strecoara si se foloseste zeama.
Oua galbene - fierbeti o lingura de sofran sau chimen in apa, lasati sa se infuzeze 20 de minute, apoi folositi lichidul pentru vopsit.
Oua albastre - taiati marunt frunze de varza rosie, puneti-le de cu seara la macerat in apa si fierbeti-le a doua zi. Lasati fiertura sa se raceasca, apoi strecurati-o si folositi-o pentru vopsit.