Bolile Mileniului Trei
Lipsa De Concentrare (Ii)
<em>21 De Metode De Antrenament Pentru Creier</em>
Cercetatorii descopera cu uimire cat de usor poate fi antrenat creierul. Practicand metodele recomandate, veti depasi lipsa de concentrare si atipeala, dobandind o stare activa, o mare capacitate de organizare a mintii. Alcatuit de neurobiologii americani, programul e simplu si da randament rapid
Incepeti ziua cu gimnastica nervilor
Cei mai multi dintre noi se abandoneaza unei rutine fixe de fiecare dimineata. Creierul dvs. are de profitat daca o incalcati, si asta e un lucru foarte simplu.
1. Lipsa vazului deschide simturile
Intrati sub dus cu ochii inchisi, gasiti-va pe pipaite buretele, sapunul si samponul. Simtul tactil va ajuta creierul dvs. sa compuna o harta spatiala a coltului unde faceti dus.
Cand stimulii optici lipsesc, creste importanta altor simturi. Veti percepe mai intens mirosul sapunului si poate corpul dvs. va va face o surpriza: veti simti unele variatii minuscule in structura pielii, pe care nu le observati privind-o.
2. Totul cu mana stanga
Spalati-va pe dinti, periati-va parul, radeti-va ori apucati cana cu mana "cealalta". Prin urmare dreptacii cu stanga, iar stangacii cu dreapta.
3. Desteptarea cu mirosuri
In loc sa va treziti cu mirosul obisnuit al cafelei, daruiti-va o alta aroma. De exemplu, asezati pe noptiera un flacon cu parfumul dvs. preferat - lavanda, vanilie, citrice - si pulverizati putin din el in clipa cand suna ceasul.
Efecte
Cu exercitiile stanga-dreapta, schimbati emisfera cerebrala activa. Legaturile de pe cortex si zonele cerebrale care dirijeaza in mod normal spalatul pe dinti se vor odihni, in vreme ce zonele corespunzatoare emisferei opuse vor prelua brusc o sarcina noua. Mirosurile noi creeaza asocieri proaspete.
Cale ocolita spre serviciu
Drumul zilnic pana la birou vi se pare plicticos? Atunci faceti-l sa devina palpitant!
4. Drumuri noi
Alegeti o ruta neobisnuita pentru a ajunge la locul dvs. de munca.
5. Unde-o fi oare?
Din cand in cand, incercati fara ajutorul vazului: deschideti portiera masinii, introduceti cheia in contact, gasiti stergatoarele de parbriz, semnalizatoarele, butonul aparatului de radio, frana de mana. Dar cand porniti masina, deschideti neaparat ochii!
6. Rol dublu
Calatorind in tandem cu cineva, schimbati rolurile aparent definitiv stabilite: lasati-va partenerul la volan sau conduceti dvs. Ganditi-va la cateva subiecte interesante de discutat pe drum.
7. Calatoriti cu auzul
Inchideti ochii in metrou, tren sau autobuz si incercati sa recunoasteti traseul dupa diverse zgomote.
Efecte
Pe itinerarul uzual, creierul comuta pe pilotul automat si nu mai primeste decat prea putini stimuli. Un traseu necunoscut activeaza cortexul si hipocampusul (un centru al memoriei), pentru a inmagazina noi impresii vizuale, mirosuri si zgomote.
Lucrati si treziti-va mintea!
Neuronii dvs. reactioneaza cu deosebita promptitudine daca aveti grija sa le procurati mereu surprize. Introduceti din cand in cand putina dezordine in climatul dvs. cotidian!
8. Oarecum de-a-ndoaselea
Intoarceti cu capul in jos obiectele care v-au devenit de mult familiare: fotografiile celor dragi, ceasul de pe birou si, pentru putin timp, chiar instrumentele de lucru. Sau aduceti o pata de culoare in universul dvs. profesional, fixand filtre colorate de hartie pe lampa de pe masa de scris.
9. Libertate in birou
Si la locul de munca va puteti feri de rutina, daca:
luati pauza de pranz ceva mai devreme sau mai tarziu;
va amanati pe dupa-amiaza intrevederile programate pentru dimineata;
schimbati ordinea fazelor de lucru.
Si fiindca tot v-ati luat elan: mutati ceasul de pe o mana pe alta!
10. Vedeti ce se intampla
Puteti observa singuri cum se reorienteaza creierul dvs. E suficient sa schimbati asezarea cosului de hartii. De fiecare data cand vreti sa aruncati ceva, tintiti spre vechiul loc si apoi opriti gestul - creierul ia pozitia de atentie si isi programeaza o noua serie de comenzi.
11. O munca parfumata
Combinati-va etapele de lucru cu un parfum anume, de exemplu, lavanda cand scrieti scrisori, vanilie cand telefonati.
Efecte
Daca plasati intr-un alt loc obiectele cunoscute dupa care intindeti mana automat, fara sa mai ganditi, aceasta va activeaza gandirea spatiala.
Trebuie sa va recombinati in permanenta sistemul vizual cu miscarile, evitand gesturile mecanice. Astfel va stimulati creierul.
In pauza: atac la rege
E important ca in momentele de odihna sa activam acele portiuni ale creierului care lancezesc.
12. Logica pentru toti
Asezati o tabla de sah in birou, intr-un loc pe unde trece multa lume. Oricine ajunge in preajma ei face o mutare. Nimeni nu castiga si nu pierde.
13. Schimbare de decor
Folositi scurtele pauze din timpul programului de lucru pentru a va lasa simturile sa vina in contact cu alti stimuli, de pilda, printr-o mica plimbare.
Efecte
Jocul de sah dezvolta gandirea strategica si exerseaza aptitudinile spatial-vizuale, care in mod obisnuit sunt rareori solicitate la locul de munca.
O plimbare prin parc sau in zona rezervata pietonilor bombardeaza creierul cu impresii ce contrasteaza puternic cu cele de la serviciu si in acest fel il apara de rutina.
Lasati creierul sa manance si el!
Mancarea nu trebuie sa ne rasfete doar simtul gustului. O masa este o aventura multisenzoriala. Din pacate, ea se transforma prea des in rutina.
14. Pentru toate simturile
Cand faceti cumparaturi, aduceti acasa ceva ce nu ati mai mancat pana atunci. O masa frumos aranjata cu lumanari aprinse si muzica incanta ochii si urechile.
15. Mancarea pusa la vot
O masa democratica: fiecarui membru al familiei i se ingaduie sa faca o propunere pentru meniu. Crema de ciocolata si ciulamaua de pui vor surprinde gustul.
16. Dopuri in urechi pentru prospetime
Veniti la masa cu dopuri in urechi si urmariti - surzi si muti - tot ce se intampla.
17. Privind din alt unghi
In multe familii, printr-o intelegere tacita, fiecare ocupa un anumit loc la masa. Schimbati-le intre dvs., castigand o noua perspectiva.
Efecte
Daca se blocheaza auzul, sar in ajutor alte simturi. In mod reflex, veti observa mai acut tot ce se petrece in jur. Cand este exclus simtul mirosului, acordam atentie sporita semnalelor transmise de receptorii tactili de pe limba si din cerul gurii, care examineaza consistenta fiecarui dumicat.
Reganditi-va total timpul liber
Faceti muzica, cercetati lumea plantelor, descoperiti alte zone unde sa va petreceti concediul: mai multe hobby-uri inseamna "neurobic" 100%.
18. Oricine poate!
Alcatuiti o formatie cu instrumente adevarate ori mesterite de dvs. si faceti muzica.
19. Chiar tipator
Inregistrati cu un casetofon tot felul de sunete si invitati-va prietenii la o intrecere de "ghicit zgomotele".
20. Biologul din noi
Aflati ce vietati traiesc la dvs. in imprejurimi. In timpul plimbarilor, straduiti-va sa identificati plante si animale.
21. Concediul altfel
Daca pana acum ati preferat concediile active, faceti pentru variatie un concediu creativ si invers.
Efecte
Introducerea unor elemente noi, si nu gradul de dificultate al sarcinilor pe care ni le asumam constituie componenta esentiala a antrenamentului "neurobic". Caci creierul ramane treaz atunci cand are dificultati de depasit.
Gilda Fildan