Medicina naturista

Redactia
Redescoperiti produsele de exceptie ale savantilor romani:. Pell-Amar. Dr. Stefan Ionescu-Calinesti"Vreau sa reimpun pe piata romaneasca produsele din extracte de namol"Biografia unui inventator. Dr. Stefan Ionescu-Calinesti s-a nascut pe 24 septembrie 1922, in localitatea Draganesti-Vlasca, jud. Teleo...

Redescoperiti produsele de exceptie ale savantilor romani:
Pell-Amar
Dr. Stefan Ionescu-Calinesti"Vreau sa reimpun pe piata romaneasca produsele din extracte de namol"Biografia unui inventator
Dr. Stefan Ionescu-Calinesti s-a nascut pe 24 septembrie 1922, in localitatea Draganesti-Vlasca, jud. Teleorman. A absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti in anul 1947. In anul 1949 si-a sustinut teza de doctorat, obtinand diploma de doctor in medicina si chirurgie. A desfasurat o bogata activitate stiintifica, devenind in 1977 expert Onu pentru dezvoltarea centrelor de reabilitare si primul medic din lume care a obtinut un extract pur din namoluri terapeutice. A publicat peste 50 de lucrari stiintifice, participand la congrese si reuniuni prestigioase din intreaga lume. Este membru al Institutului Memorial "Hahnemann" din Sua, membru al Congresului Interamerican de Medicina si Chirurgie si presedinte al primului Congres de Turism si Sanatate de la Havana. Specialist in balneo-fizioterapie si recuperare, din 1960 a condus Centrul Pell-Amar situat in Hotelul "Parc" din Bucuresti, coordonand si 12 statiuni termale, unde a aplicat propriile terapii pe baza de extracte din namol.
Doctorul Stefan Ionescu-Calinesti este cunoscut drept parintele produselor Pell-Amar, obtinute dintr-un extract pur din namolurile terapeutice ale Baltii Albe. Puterea vindecatoare a acestui original produs s-a facut remarcata in boli reumatismale, boli ale sistemului nervos periferic, in nevralgii, in boli ginecologice cronice, boli ale pielii (eczeme alergice, psoriazis), arsuri, cicatrice cheloide, fenomene de imbatranire a pielii, in recuperarea dupa traumatisme si interventii chirurgicale ortopedice. De asemenea, s-au obtinut rezultate excelente in recuperarea sechelelor dupa poliomielita, actiunea sedativa a Pell-Amar-ului manifestandu-se in starile de instabilitate nervoasa si stres. Totusi, de cativa ani produsele Pell-Amar au disparut de pe piata din reaua vointa sau nepasarea factorilor de decizie. Sa speram ca se va gasi un om intelept care va pune in productie, cat mai urgent, medicamentele care au vindecat de-a lungul anilor zeci de mii de bolnavi. Pana una-alta, firma Gerocossen din Bucuresti a dat semnal verde exceptionalei linii de cosmetice terapeutice Pell-Amar. Un prim pas salutar, care ar trebui urmat si de altii.
- D-le dr. Stefan Ionescu-Calinesti, numele dvs. e celebru atat in tara, cat si in strainatate. Totusi, putini dintre noi cunosc istoria acestei inventii. Cum ati ajuns sa creati gama Pell-Amar?
- E o intreaga poveste... Dupa terminarea facultatii, am plecat in Moldova in campania antieczantematica, conducand aceasta campanie timp de aproape un an. La intoarcere, gasindu-mi postul ocupat, a trebuit sa plec in mediul rural. Din aceste peregrinari am invatat foarte, foarte mult. Atunci mi-am castigat experienta ca medic, fiind nevoit sa fac fata oricaror urgente - incepand de la mica chirurgie si pana la asistenta medicala obisnuita. Am intalnit foarte multe situatii in care am apelat atat la cunostintele din facultate, cat si la leacurile taranesti naturale. Mai tarziu, am fost repartizat in statiunea Amara ca medic de circumscriptie. Stand in acea frumoasa statiune balneara, imi petreceam o mare parte din activitate consultand zecile de mii de bolnavi care veneau in Amara la tratament. Am putut astfel sa cunosc indeaproape efectele binefacatoare ale tratamentului cu namol, ceea ce m-a ajutat mai tarziu sa-mi imbogatesc cunostintele in domeniul balneologiei. Incantat de efectele nemaipomenite ale tratamentelor balneare, am facut secundariatul si am devenit medic balneolog.
- Atunci v-a venit ideea crearii produsului Pell-Amar?
- Ideea mi-a venit dintr-o nenorocire, ca sa spun asa. Prin 1954, sotia mea a facut o boala foarte grava, pe care eu nu am diagnosticat-o imediat. Am venit cu ea la Bucuresti, la Institutul de Dermatologie, iar investigatiile pe care le-a facut (inclusiv examen bioptic) au relevat faptul ca suferea de sclerodermie, a carei evolutie putea fi fatala. Tratamentul pentru aceasta boala, in acea perioada, nu dadea rezultate concrete. Framantat de boala ei, am inceput sa culeg informatii din carti de specialitate, sperand sa o pot ajuta cumva. Dar marea revelatie am avut-o cand am intalnit un bolnav de sclerodermie care facea tratament la Amara de vreo trei ani, iar boala ii era mult ameliorata. M-am gandit, cum era si normal, ca o anumita componenta a namolului putea stopa boala. Am inceput cercetarile pentru determinarea substantei active in cauza. Aveam la Amara un laborator foarte bun, asa ca am realizat, intr-un mod oarecum artizanal, primul extract de namol. L-am obtinut in forma lichida, apoi l-am mixat cu substante grase si am realizat astfel niste creme pe care am inceput sa i le aplic zilnic sotiei mele. Dupa doua luni, era practic vindecata clinic. Incepuse sa-si miste bratul (care pana atunci era complet uscat si imobilizat), a aparut troficitatea pielii, musculatura se refacea. Am venit din nou la Bucuresti, i s-a repetat biopsia, iar rezultatul a confirmat vindecarea tesutului. Prezenta tesut nou, cu colagen proaspat, iar structura pielii era normala. Acest succes m-a facut sa-mi continuu cercetarile. Dupa o munca de aproape 20 de ani, am facut unele experimente in Germania, iar in 1972 am obtinut prima substanta atomizata, care depasea din punct de vedere calitativ extractul lichid. Plecasem de la Amara, lucram atunci la Ministerul Turismului, iar ministrul, auzind de descoperirea mea, m-a sfatuit sa o pun in practica, sprijinindu-mi initiativa. Am luat doua damigene de extract lichid si am plecat in Danemarca, unde exista cea mai mare fabrica de atomizatoare din lume - "Niro Atomizer". Am lucrat in hala de experimentare si am obtinut diversi parametri de atomizare a extractului lichid. M-am intors in tara cu aproape 30 de probe, le-am analizat, iar proba care a fost cea mai aproape de componenta namolului pur mi-a indicat ce atomizor sa procuram pentru extragerea substantei active de care aveam nevoie. Am achizitionat utilajul, s-a realizat produsul atomizat si am inceput fabricarea produselor medicamentoase si cosmetice terapeutice, cunoscute sub numele Pell-Amar. Rezultatele tratamentului cu Pell-Amar au fost foarte bune. Facusem o clinica in cadrul Hotelului "Parc" din Bucuresti, unde veneau anual mii de pacienti.
Initial, s-a folosit ca materie prima namol din lacul Amara, dar mai tarziu s-a distrus perimetrul ecologic al lacului, iar namolul si-a pierdut partial din calitatile terapeutice. A trebuit sa gasesc un lac cu namol asemanator, dar nepoluat, si astfel am ajuns la un lac de mare renume international - lacul Balta Alba. Am refacut cercetarea fundamentala si m-am bucurat sa constat ca namolul avea compozitia chimica similara cu cea a namolului de la Amara. Totusi, numele produsului a ramas acelasi.
- Ati cochetat putin si cu strainatatea... Cum au fost primite tratamentele Pell-Amar?
- In 1989 am semnat un contract cu firma uruguayana "Piria Vital" pentru a face tratamente la Hotelul "Argentino" din localitatea balneara Piriapolis, un colos aflat in pragul falimentului din cauza lipsei de clientela. Intr-un singur an am reusit sa-l revitalizez. Am pus acolo bazele unui centru care promova metodele mele de tratament si pe cele ale d-nei Ana Aslan. Produsele (26 tipuri de cosmetice terapeutice si medicamente) se produceau in Elvetia, cu materie prima din Romania! Din 1989 si pana in 1996 am tratat peste 6000 de bolnavi de pe continentul sud-american. Organizasem patru programe de tratament: antireumatismal, pentru sclerodermie si boli ale sistemului nervos periferic, de revitalizare generala si cure de slabire - toate avand ca baza produse Pell-Amar (atat medicamente, cat si cosmetice), dar si cure geriatrice cu Aslavital si Gerovital.
- In prezent, sub marca Pell-Amar se realizeaza numai cosmetice terapeutice. Ce s-a intamplat cu produsele medicamentoase?
- Au disparut, pur si simplu. Majoritatea medicamentelor se fabricau la "Antibiotice" - Iasi si "Sicomed" - Bucuresti. Acum, nu se mai gaseste nici o fiola, o pastila sau un tub de unguent la farmacie. Toate produsele medicamentoase Pell-Amar s-au fabricat pana in 1997 si erau trecute in Agenda Medicala. Se produceau injectii (pentru sclerodermie, reumatism si boli ale sistemului nervos periferic), unguente antireumatice, gel terapeutic si creme pentru tratarea psoriazisului, dar productia lor a fost abandonata. Cert este ca s-a pierdut totul: dupa Revolutie, clinica de la Hotelul "Parc" a fost distrusa intr-o singura noapte; aparatura, in valoare de 500.000 dolari, a fost vanduta cuiva cu numai un milion de lei si acum se degradeaza printr-un depozit. Fabrica de extract de la Balta Alba a fost inchisa... Acum, toate preocuparile mele se indreapta spre un singur tel: vreau sa reimpun produsele Pell-Amar pe piata romaneasca. Am brevete noi, iar firma pe care o conduc - Reumavit - si-a recapatat definitiv marca produsului, prin hotarare judecatoreasca, pentru cosmetice, medicamente si servicii. Voi incheia contracte cu orice producator particular, avand insa dreptul de a controla calitatea produselor obtinute. Pacat ca responsabilii din Ministerul Sanatatii nu pot pricepe ca produsele medicamentoase Pell-Amar trebuie sa existe pe piata. Romanii au nevoie de ele. Sunt sigur ca exista sanse sa fie repuse in drepturile lor firesti.
- Ce ne puteti spune despre cosmeticele terapeutice pe care le fabricati?
- Gama de cosmetice Pell-Amar s-a realizat prima data la fabrica "Miraj" din Bucuresti, in anul 1970, iar cererea pietei a fost impresionanta. Aceasta nu putea fi motivata decat de rezultatul benefic al produselor asupra organismului. Actiunea regeneratoare si rolul antialergic ale gamei Pell-Amar sunt elementele de baza care dau acestor produse calitati ce nu pot fi gasite in alte cosmetice. In momentul de fata, gama de cosmetice terapeutice Pell-Amar se fabrica la "Gerocossen" - Bucuresti si contine produse care se adreseaza oricarui tip de piele. Principiul activ este extractul pur de namol, in diferite concentratii (in functie de tenul caruia i se adreseaza); in plus, actiunea fiecarui produs este imbunatatita cu extracte naturale din plante. Este important sa precizez ca extractul de namol actioneaza ca schimbator de ioni, favorizand penetrarea substantelor active pana la nivel celular. La ultimul congres de cosmetologie, organizat la Stockholm, s-a pus accent pe faptul ca produsele cosmetice nu trebuie sa se adreseze numai frumusetii, ci in special sanatatii. Oglinda unui om sanatos este pielea. In acest sens, rolul biologic al produselor Pell-Amar este esentiala. Florentin PopaLinia cosmetica Pell-Amar - Dr. Ionescu-Calinesti- Avand ca principiu activ extractul atomizat Pell-Amar in concentratii diferite, in functie de scopul aplicarii -- Lapte demachiant
Indeparteaza cu blandete toate impuritatile si fardul. Mentine hidratarea naturala a pielii. Datorita formulei imbogatita cu extracte naturale (Aloe vera, musetel, galbenele, nalba) confera pielii o senzatie de prospetime si comfort. - Lotiune tonica
Tonic fara alcool. Completeaza actiunea laptelui demachiant. Indeparteaza urmele de machiaj, lasand pielea curata si proaspata. Imbogatita cu un complex vegetal special (hydroviton, Aloe vera, Centella asiatica si nalba), reface pH-ul natural al pielii si ii reda echilibrul hidric. - Crema hidratanta de zi
Special formulata pentru tenul uscat si sensibil. Contribuie la marirea gradului de hidratare a pielii, datorita prezentei extractelor naturale din hydroviton, lipozomi, galbenele si nalba. Mareste elasticitatea pielii si imbunatateste textura tenului. Pielea devine catifelata si fina. - Crema pentru pleoape
Combinatia speciala de extract Pell-Amar cu lipozomi, acid hialuronic si hydroviton ofera pielii delicate din jurul ochilor elemente nutritive esentiale pentru a preveni aparitia ridurilor si a le diminua pe cele existente. Confera pielii un aspect matasos. - Crema de ingrijire
Bogata in acid hialuronic, lipozomi si celule proaspete, crema furnizeaza pielii elementele nutritive si hidratante necesare pentru a restabili structura optima a epidermei, intarziind formarea ridurilor si atenuandu-le pe cele existente. Imbunatateste aspectul si elasticitatea pielii, redandu-i stralucirea. Protejeaza impotriva imbatranirii premature. - Crema de noapte
Crema cu proprietati nutrivite si regenerante deosebite, datorita compozitiei bogate in lipozomi, hydroviton si celule proaspete. Furnizeaza pielii pe timpul noptii substantele necesare refacerii celulare. Revitalizeaza epiderma, contribuind la imbunatatirea aspectului pielii. - Masca de fata
Cu o combinatie speciala de caolin si extracte vegetale (hydroviton, musetel, hamamelis si Aloe vera), masca este tratamentul ideal pentru pielea obosita. Relaxeaza si revitalizeaza pielea, conferindu-i un aspect luminos si stralucitor, netezeste ridurile si mareste tonusul pielii. - Lotiune capilara
Acest produs contine extract de namol sapropelic bogat in substante minerale, oligoelemente si aminoacizi. Aplicarea lui cu regularitate ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine si reglarea echilibrului seboreic. Previne formarea matretii si combate caderea parului. - Spumant de baie
Principiile active intalnite in acest produs au efect sedativ, tonic si revitalizant. *

In curand, pe piata romaneasca vor aparea alte doua game complete - pentru ten normal si pentru ten gras - care in prezent se produc numai pentru export. Produsele cosmetico-terapeutice Pell-Amar se vand in farmacii si magazine cosmetice, preturile variind intre 30.000-40.000 lei, cu tot cu adaosurile practicate de comercianti. Bat, calitativ, orice produs de import. Incercati! Gama de cosmetice terapeutice Pell-Amar se fabrica la Gerocossen - Bucuresti, B-dul Dimitrie Pompei nr. 9, sector 2, tel. 01/242.02.71,
tel/fax 01/242.08.67,
e-mail: gerocossen@cinor.ro