Cosul cu targuieli

Redactia
Retete cu miel, pentru mese de PastiCotlet de miel cu crusta de ierburi aromate. - Reteta germana - Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cotlet de miel (cu costite cu tot), 1/2 legatura patrunjel verde, cimbru si maghiran,100 ml ulei cu busuioc (sau cateva crengute de busuioc separat), 2 catei de us...

Retete cu miel, pentru mese de PastiCotlet de miel cu crusta de ierburi aromate
- Reteta germana - Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cotlet de miel (cu costite cu tot), 1/2 legatura patrunjel verde, cimbru si maghiran,100 ml ulei cu busuioc (sau cateva crengute de busuioc separat), 2 catei de usturoi, 400 g rosii mici, sare, piper.
Mod de preparare: Se spala carnea si se zvanta. Se aleg frunzulitele de patrunjel, cimbru si maghiran, se toaca marunt, se amesteca cu uleiul si apoi se adauga usturoiul curatat si taiat feliute. Se unge carnea cu uleiul astfel preparat si se lasa sa se patrunda peste noapte la frigider, intr-un vas acoperit. - Se incinge cuptorul la 250? si se introduce tava pentru friptura ca sa se-nfierbante bine. Se spala rosiile, se mai sterge putin din uleiul aromat cu care-a fost unsa carnea (si se pastreaza), dupa care se sareaza si se pipereaza. - Se asaza cotletul (cu partea carnoasa in sus) in tava fierbinte, se baga la cuptor si se prajeste circa 15 minute. Se adauga si rosiile, sarea, piperul, se picura putin ulei aromat si se mai tine la cuptor inca 5 minute. - Se scoate friptura si se inveleste vreo zece minute in hartie de aluminiu (in felul acesta carnea ramane zemoasa pentru ca se imbiba bine cu sos). Se presara (dupa gust) cu verdeata tocata si se serveste cu rosiile coapte si - eventual - cartofi prajiti. File de miel cu bruschetta
- Reteta italiana - Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de miel (a circa 150 g), sare, piper, 800 g rosii, 6 linguri ulei de masline, 12felii de paine alba, un catel de usturoi, 40 g parmezan ras (sau cascaval), 4 linguri de ierburi tocate amestecate (de ex. patrunjel, rozmarin, cimbru).
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 200?. Se spala fileurile, se zvanta cu un stergar, se sareaza si se pipereaza. Rosiile spalate se taie cubulete. - Se prajesc fileurile circa 5-10 minute in trei linguri de ulei incins, dupa care se scot din tigaie si se infasoara fiecare in folie de aluminiu. In aceeasi grasime se calesc putin si rosiile si se gusta de sare si piper. - Se baga feliile de paine in cuptor si se lasa sa se rumeneasca circa 3-5 minute. Se scot, se freaca cu catelul de usturoi, se ung cu uleiul ramas si pe fiecare felie se pune cate-un strat de rosii calite si se presara sare, piper si cascaval ras. Se scoate carnea din folie, se trec toate feliile prin amestecul de ierburi tocate si se servesc cu bruschetta (painea prajita cu usturoi, rosii si cascaval ras). Pulpa de miel a la Tino
- Reteta greceasca - Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg de pulpa de miel (cu os), sare, piper alb, o lingurita oregano uscat, 3 catei deusturoi, 65 g unt, 4 linguri zeama de lamaie, o lingura faina.
Mod de preparare: Se curata pulpa de pielite si grasime, se spala, se sterge si se freaca bine cu sare, piper si oregano. - Se curata usturoiul, se taie pe lung (stifturi), se cresteaza carnea de jur-imprejur cu un cutit ascutit si se impaneaza cu bucatile de usturoi. - Intr-o cratita mai mare se incinge untul si se prajeste incet, la foc mic, pulpa de miel (cate 15 minute pe fiecare parte), pana ce se rumeneste usor. - Se toarna deasupra zeama de lamaie, se acopera cratita cu un capac si se lasa carnea sa fiarba la foc foarte mic, doua ore si jumatate (daca focul este destul de mic nu trebuie adaugata apa). - Se scoate friptura din cratita, se infasoara intr-o folie de aluminiu si se pune de-o parte. Intr-o alta craticioara, se amesteca bine faina cu putina apa, se adauga cateva linguri din zeama fierbinte in care a fiert carnea, se toarna inapoi in cratita mare si se lasa sa clocoteasca pana ce se-ngroasa sosul, amestecand intruna. - Se taie carnea felii si se incalzeste putin in cratita. Se pune pe un platou, se toarna peste ea sosul fierbinte si se serveste cu o garnitura de orez fiert cu unt. Snitele de miel Ingrediente: 2 pulpe din spate, 250 g untura sau 300 ml ulei, 50 g faina, 2 oua, 100 g pesmet fin, putina sare, 200 ml lapte.
Mod de preparare: Se spala bine carnea, se zvanta cu un stergar si se desprinde de pe oase. Se taie bucati mai mici, se bate fiecare bucata, se sareaza si se inmoaie in lapte rece. Apoi se lasa sa se scurga si se dau prin faina, ou (batut) si pesmet. Se prajesc in grasimea incinsa - cu capac - pana ce se rumenesc. Snitelele de miel se servesc cu orez fiert, piure de cartofi si salata verde. Dulciuri De PastiTort cu alune Ingrediente (pentru 12 felii):- Pentru aluatul fraged - 280 g faina, 180 g zahar, un varf de cutit de sare, un ou, 180 g unt sau margarina, 200 g miez de alune, faina pentru intins coca. - Pentru umplutura - 500 g frisca batuta, un pachetel zaharvanilat, zahar pudra.
Mod de preparare: Aluatul - Se framanta mai intai cu mixerul, apoi cu mana, un aluat neted din faina, zahar, sare, galbenus de ou si unt taiat bucatele. Se imparte in trei si se lasa sa stea la rece - acoperit - cel putin o ora. - Samburii de aluna se pun intr-o tava si se baga in cuptorul incins (150?) sa se rumeneasca (circa zece minute), apoi se rastoarna pe un servet si se freaca bine ca sa se curete de coji. Dupa ce s-au racit se mai freaca o data, apoi se zdrobesc sau se taie mai mare. Se infaineaza planseta si se intind, pe rand, bucatile de aluat (in forma rotunda). - Se modeleaza dupa fundul formei (diametrul 26 cm) si se asaza fiecare pe cate o hartie pentru copt, unsa cu putin albus. - Se presara cu o treime din alunele taiate si se coc, pe rand, intre 12-15 minute in cuptorul incins la 175?. Dupa care se scot si se lasa sa se raceasca. Umplutura - Se amesteca frisca batuta cu zaharul vanilat si se intinde cate un strat pe doua din cele trei blaturi. Se asaza blaturile unul peste altul, terminand cu cel fara frisca si se presara cu zahar pudra.