Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapidaPlacinta cu cartofi si masline. Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 g iaurt, 300 g cartofi fierti in coaja si curatati, 350 g faina, un pachetel drojdie uscata, o lingurita zahar, sare, doua lingurite ierburi aromate (rozmarin, cimbru), un ou, 60 g masline negre fara samburi, ketchu...

Bucatarie rapidaPlacinta cu cartofi si masline
Ingrediente (pentru 4 persoane): 150 g iaurt, 300 g cartofi fierti in coaja si curatati, 350 g faina, un pachetel drojdie uscata, o lingurita zahar, sare, doua lingurite ierburi aromate (rozmarin, cimbru), un ou, 60 g masline negre fara samburi, ketchup (dulce sau iute - dupa gust), o lingura ulei de masline, piper, o lingura seminte de in, putina faina pentru presarat peste aluat.
Mod de preparare: Se incalzeste iaurtul, se amesteca cu cartofii fierti si curatati, dati pe razatoarea mare, se adauga faina, drojdia, zaharul, 1/2 lingurita de sare iodata, ierburile aromate si oul si se framanta un aluat neted. Se presara cu putina faina si se lasa sa dospeasca (la caldura). Dupa ce volumul s-a marit vizibil, se incorporeaza maslinele taiate bucatele si se asaza aluatul pe o tava tapetata cu hartie, intinzandu-l ca pe o placinta, cu diametrul de 20 cm. Se amesteca ketchup-ul cu ulei, sare si piper si se unge toata suprafata placintei. Se presara semintele de in, se lasa sa mai creasca circa 15 minute si apoi se baga la cuptorul incins la 200?C. Se coace in total 35 de minute (dupa 20 de minute de copt se acopera cu o coala de hartie). Placinta astfel preparata se poate pastra mai multa vreme la congelator. Timp de preparare: fara dospit - 35 de minute. Peste umplut cu cascaval si cartofi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g cartofi, doua fileuri de peste (de cate 300 g fiecare), sare, piper, zeama de la ojumatate de lamaie, 150 g cascaval ras, 1/2 legatura patrunjel verde, grasime pentru uns forma.
Mod de preparare: Se fierb cartofii circa 20 de minute in apa cu sare, se lasa sa se raceasca si se curata de coaja. Fileurile de peste se spala si se zvanta bine intr-un stergar (daca mai au oase, acestea se indeparteaza cu o penseta), se stropesc cu zeama de lamaie, se sareaza, se pipereaza si se pun la rece (acoperite). Patrunjelul spalat se toaca marunt si se amesteca cu cartofii si cascavalul date pe razatoarea mare. Se unge forma cu grasime, se asaza pe fund un file de peste, peste care se intinde 1/3 din compozitia de cartofi + cascaval. Se pune deasupra celalalt file, se acopera cu restul de cartofi si se apasa bine. Se baga pestele umplut astfel in cuptorul incins la 200?C si se coace circa 20 de minute. Timp de preparare: 20 de minute (fara fiertul cartofilor). Piept de pui cu felii de mar
Ingrediente (pentru doua persoane): un piept de pui dublu - de circa 300 g (taiat in doua), sare, o lingura de unt topit, praf de curry, o lingurita miere, 100 ml suc de mere, un mar mare, cateva fire de patrunjel verde.
Mod de preparare: Se spala carnea de pui, se zvanta, se sareaza usor si lasa sa se rumeneasca pe ambele parti in untul incins. Se presara cu curry si se toarna peste ea mierea amestecata cu sucul de mere. Se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa fiarba incet, circa 15 minute. Se curata marul (nu e obligatoriu), se indeparteaza partea lemnoasa, se taie felii si se dunstuieste si el impreuna cu carnea vreo cinci minute. Se gusta de sare, se presara cu patrunjelul verde tocat si se serveste cu o garnitura de orez fiert. Timp de preparare: 30 de minute. Rasol de vita cu sos de iaurt
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg carne de rasol, 5 foi de dafin, 1/2 legatura patrunjel verde, 1/2 legatura cimbru, zarzavat de supa (morcovi, telina, radacina de patrunjel), 1,5-2 l zeama de carne (Knorr+apa), 1/2 lingurita boabe de piper. Pentru sos: 500 g iaurt, coaja de la o lamaie, sare, piper, 3 fire de tarhon.
Mod de preparare: Se spala carnea, se zvanta, se acopera de jur-imprejur cu crengutele de patrunjel si de cimbru si se leaga cu ata de bucatarie. Se curata zarzavatul de supa, se clateste si se taie bucati. Intr-o oala, se toarna zeama de carne, se adauga zarzavatul taiat si boabele de piper si se pune la fiert. Cand clocoteste, se introduce carnea (zeama trebuie s-o acopere) si se lasa sa fiarba cu capac, la foc mic, circa 1 ora si 45 de minute. Pentru sos: se amesteca iaurtul cu coaja rasa de lamaie si tarhonul tocat marunt si se gusta de sare si piper. Carnea fiarta se lasa sa se odihneasca (acoperita) cateva minute, se taie felii si se serveste cu sosul de iaurt. DulciuriFructe marinate cu orez si portocale
Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g orez, 700 ml lapte degresat, sare iodata, 3-4 linguri zahar, 400 g iaurt (amestecat cu zahar vanilat - 2 pachetele), o portocala (coaja si zeama) + alte doua portocale (doar zeama), o lamaie, 50 g samburi de alune, 2 linguri miere, circa 500 g fructe taiate bucati (ananas, pere, piersici), o lingurita scortisoara pisata.
Mod de preparare: Orezul spalat se fierbe 25 de minute la foc potrivit cu lapte, sare, doua linguri de zahar si o bucata de coaja de portocala, dupa care se stinge focul si se lasa sa se umfle circa 15 minute. Se rade coaja (de portocala) ramasa si se stoarce zeama. Se amesteca orezul cu zeama de portocala si iaurtul. Separat, se storc celelalte doua portocale si lamaia si zeama se amesteca cu alunele taiate si cu mierea. Cu "marinata" astfel preparata se stropesc fructele (taiate), se acopera cu un capac si se lasa sa se patrunda 15 minute. Fructele "marinate" se servesc cu orezul fiert, peste care s-au presarat restul de zahar, scortisoara pisata si coaja rasa de portocala.