Societate

Redactia
Antologie "Formula As"Parfumul Reginei Maria- Ani la rand, castelul Hohenzollernilor de la Sinaia a fost invadat de o bizara mireasma de violete. Actiunile energice ale autoritatilor comuniste nu i-au venit de hac - Castelele regale romanesti sunt recunoscute si prin aceea ca sunt indeobste "linisti...

Antologie "Formula As"Parfumul Reginei Maria- Ani la rand, castelul Hohenzollernilor de la Sinaia a fost invadat de o bizara mireasma de violete. Actiunile energice ale autoritatilor comuniste nu i-au venit de hac - Castelele regale romanesti sunt recunoscute si prin aceea ca sunt indeobste "linistite". Adica nu-s bantuite de stafii, nu sunt "autostrazi" pentru fantome, ca mai toate castelele scotiene, englezesti, normande ori cele rusesti. Regii Hohenzollerni, familiile lor, au fost mai toti cumpatati si, cu atat mai mult, n-au facut excese sangeroase. Excese care incarca cu energie negativa locul faptei si "produc" aparitiile stranii. Astfel, se stie ca Pelesul, castelul de vara al Regelui Carol I cel Intelept, este un castel "curat": nici intamplari tari, de senzatie, nelalocul lor nu s-au petrecut aici cat a trait batranul rege, nici duhuri sau fantome n-au fost semnalate dupa aceea.
Dar iata ca, de curand, "carul de reportaj din paranormal" al revistei noastre a aflat de existenta unei aparitii misterioase la Palatul Pelisor, palat situat in aceeasi - sa-i zicem - vale a regilor din Sinaia. Aceste aparitii - extrem de rare - sunt de altminteri cumsecade, benefice... "Sfanta Regina" trimite semne din trecut
Informatia pe care o obtinusem in Bucuresti suna clar: "La Pelisor, cand si cand, in unele incaperi, se face simtit, fara explicatie, parfumul Reginei Maria". La drum, deci, in cautarea unui parfum-stafie!
Regina Maria ar parea intr-un fel capabila sa furnizeze astfel de surprize dupa moarte: temperamentala, dinamica,excentrica, preocupata sa-si regizeze sfarsitul - la moartea ei s-a purtat doliu violet, conform dorintei sale; inima si-a voit-o separata de trup si ingropata la Balcic. In plus, ultimii ani de viata i-au fost intunecati de conflictele cu fiul ei, nestapanitul Carol al Ii-lea. Conflicte care au mers pana la a fi ranita prin impuscare, in incidentul violent dintre rege si printul Nicolae.
Regina fusese intotdeauna extrem de legata sufleteste de Pelisor, castelul pe care in cateva incaperi il ornase ea insasi, cu educatia si gustul ei rafinat. Deci, cu atat mai mult poate spiritul reginei sa fi fost jignit de patrunderea cizmelor bolsevice in castelul ei drag.
Prima surpriza, o data ajuns la Sinaia: la castele nu se stia nimic de aceste eventuale aparitii exotice ale reginei. Domnul Popa, directorul complexului Peles, ne-a declarat ferm, poate chiar prea ferm: "La Pelisor nu exista asemenea aparitii fantastice".
Realitatea e ca toti muzeografii de aici sunt extrem de competenti, dar majoritatea tineri. Iar dintre cei cativa veterani inca in functie, nici unul nu are cum sa se laude ca stie, din experienta proprie, absolut tot ce s-a intamplat inainte de 1960-1965 in cele trei castele - Peles, Pelisor, Foisor. Asa ca ne-am continuat investigatiile pe cont propriu.
La Pelisor, o femeie de serviciu mai in varsta mi-a dat un fir: inca mai traieste in Sinaia un paznic batran, nea Gyuri, paznic care a fost in corpul oamenilor de serviciu ai castelului si inainte de 1938, anul mortii Reginei-mama, Maria. Dupa 1948, comunistii l-au pastrat acolo, omul era corect, priceput, stia toate rosturile Pelisorului si... nu bea.
Intr-o casa frumoasa, de piatra, l-am gasit pe nea Gyuri: are peste 90 de ani si inca este un lungan drept, vioi, are ochi albastri si nu poarta ochelari - zice el ca nu din cochetarie, nu-i trebuie! E sociabil, ne-am imprietenit usor, m-a servit cu rachiu de ienupar.Apoi l-am intrebat despre ce-mi ardea sufletul.
- Cum e, nea Gyuri, e-adevarat ce se spune, ca apare la Pelisor duhul Reginei Maria, prin parfumul ei?
S-a uitat lung la mine si-apoi a inceput, in rostirea lui usor arhaica si originala:
- Apai, domnisorule draga, lucrul ii si nu-i.
- Cum adica?
- Pai asa: ca toate astea s-or intamplat intocmai cum ai auzit dumneata si poate s-or mai intampla si acuma, da? comunistii nu ne lasau a grai de ele. Si acuma s-or cam uitat. Fiindca toate or inceput dupa 1948, cand or venit ei. Pana prin "63, cand m-am pensionat eu, am trait de multe ori, eu si altii dimpreuna, asa duhuri, parfumul de pe alt taram al sfintei noastre regine. Da? vezi mata, sufletul ei o fi stat linistit zece ani, dupa ce-a murit, dar din 1948, cand i-or alungat nepotul, Regele Mihai, poate ea sa se fi razvratit. Si cu parfumul ei voia sa ne aminteasca, din cand in cand, de o lume frumoasa care a existat si care nu putea fi ingropata cu lopetile rosii. Prima aparitie Prima oara s-o intamplat povestea cu parfumul reginei chiar la inceput, dupa ce-l fortasera pe Regele Mihaita sa plece. N-am sa uit niciodata: era chiar de ziua regelui, pe 10 mai 1948, si se nimerise ca eram chiar de vardie, dupa-amiaza.
Pe mine ma tinusera ca le stiam pe toate, stiam rosturile, si comunistii trebuiau sa inventarieze si sa aiba paznici seriosi, de incredere. Ma pastrasera chiar daca fusesem Seful valetilor, iar taica-meu, mai inainte, sergent in corpul regal de vanatori de munte si decorat cu medalia Virtutea Militara in Primul Razboi. Dar neamul nost? e din Cluj si avem toti o educatie a cinstei, poate din alte timpuri, din vremea Imperiului si a dragutului de imparat.
- Si in 10 mai 1948, ce s-a intamplat, de fapt?
- Dumitale cunosti Pelisorul?
Intrebarea mi s-a parut legitima, asa ca voi face si o schematica descriere a castelului pentru cititori, intru perfecta intelegere a intamplarilor. Construit special cu incaperi numeroase, mici si intime (in jur de 70 de camere), micutul Pelisor da mai degraba impresia unui hotel de lux, decat a unui castel. Aceasta a fost dorinta expresa a Regelui Carol I, care a vrut sa ridice aici un "chalet" elvetian, un "cottage" si nu un veritabil castel: "In aceeasi localitate nu pot si nu trebuie sa fie doua castele regale", spunea Carol I.
Tot ce relatam in reportajul nostru este legat de aripa cea mai importanta a Pelisorului, aripa lui dreapta. Unde, suprapuse pe trei niveluri, sunt apartamentele-cheie: la parter apartamentul Regelui, la etajul I cel al Reginei si la etajul Ii superbul, coplesitorul Salon de aur. Acest Salon de aur, vom vedea, sta la originea fiecarei intamplari paranormale descrise mai jos.
- Ma aflam, asadar, la etajul al Ii-lea, patrulam pe coridor - continua nea Gyuri. Afara era cald, asa ca mi-am zis sa deschid un picut geamurile de la Salonul de aur ca sa intre aerul... Am deschis usa si atunci am inteles ca ceva nu-i in regula: in tot salonul incepuse sa cure un miros puternic de violete, din pareti, din podele, de peste tot. L-am recunoscut: era acelasi parfum pe care Regina-mama Maria il primise in dar, intr-un flacon de aur batut cu briliante si safire, de la maharajahul acela ce-i daruise si Regelui Carol al Ii-lea salonul din lemn de tekazi expus acuma la Peles. Regina iubea foarte mult acest parfum si-l folosea rar, dar eu i-l stiam, ca v-am spus, era altcumva decat alte parfumuri - din violete de India, li se zicea.
M-am uitat in Salon - nimic, nici urma de vreo floare, vreo violeta, de altfel aici la Sinaia rasar mai tarziu, ca-i frig.
Nea Gyuri mi-a povestit apoi cum eruptia de parfum se intetea - parea ca izvoraste din chiar centrul boltei aurite aSalonului. Efluviul era irezistibil, dar si cu manifestare bizara, inexplicabila; din Salonul de aur el a tasnit brusc in apartamentul Reginei de dedesubt, de la etajul I, apoi parfumul a trecut direct in apartamentul Regelui de la parter. In mod cu totul bizar, nici una dintre camerele invecinate ale apartamentului Regelui Ferdinand n-au fost "atinse" de parfum si nici coridoarele. Mirosul s-a propagat exclusiv vertical. Atunci a inceput dandanaua: la parter, tocmai era un politruc de la centru (din Bucuresti), trimis sa ia in primire gestiunea castelului. Cand a simtit puterea parfumului si mai ales stranietatea aparitiei lui - un parfum incremenit in trei camere, una sub alta, si care nu trecea intr-o camera vecina, desi usa era deschisa - aproape a innebunit. S-a speriat groaznic, a inceput sa urle si-a chemat militienii inarmati din curtea Pelisorului, dar cum sa impusti un parfum, chiar si cu Kalajnicoave? Am perchezitionat tot palatul si... nimic.
- Ne-or chemat atunci pe mine si pe inca doi paznici si ne-or prelucrat sa tacem malc, altfel Gherla ne mananca, a continuat nea Gyuri. La Bucuresti, n-au raportat nimic, ca era gata cu ei, ii trecea la "misticism" si zburau! A doua aparitie La a doua aparitie, badea Gyuri n-a fost de fata, dar desi s-a incercat ca ea sa fie invaluita in tacere de gradul zero, tot s-a aflat si tot a mai transpirat cate ceva.
- O venit de la Bucuresti la Sinaia un mahar mare - continua fostul paznic. Chivu Stoica, pare-mi-se, sau chiar Dej, nu amputut afla, era in mare secret de stat. Asta era prin 1950, ei vroiau sa stie ce mai e cu bogatiile si inventarele palatelor luate de la "monarhia putreda". Aveau ei o grija mare cu averile altora!
Iata, si a fost, mi-a explicat batranul paznic, o zi speciala: aceea a Arhanghelilor Mihail si Gavriil, 1950, adica ziua Regelui Mihai. S-ar parea ca aparitiile exotice de la Pelisor au o regula: ele sunt legate de date precise, importante, ale regalitatii romanesti. Parfumul a erupt, dupa cum ii era "obiceiul", tot asa de puternic, neasteptat. Maharul de la Bucuresti era chiar in camera de lucru din apartamentul Regelui Ferdinand, de la parter (splendidul birou in stil secession, cu peretii in lambriu de brad lustruit, vopsit verde, linistitor).
Prima care a sesizat parfumul a fost, cu sensibilitate specific feminina, doamna care-l insotea pe misteriosul conducator comunist.
- Ce-i cu parfumul asta de violete, la tine, dragule, ca nu-i al meu? - i-ar fi reprosat, hotarata, aristocrata rosie.
- Da? nu-i de la mine, s-a dezvinovatit tovarasul. Apoi au inteles ca parfumul a aparut in camera in mod nefiresc. Cand au mai vazut ca nici in Salonul mare, nici in iatacul regelui nu miroase a nimic special, desi usile erau deschise si aerul circula liber, tovarasii au inghetat! Militienii si garzile au fost alertate in zadar. Cu aerul nu te poti lupta. Un lant de aparitii si un motan martor Oricare dintre cei doi conducatori de atunci ar fi fost implicat in evenimentul de mai sus - fie elChivu Stoica, ori Gheorghiu Dej - ei au ordonat triplarea pazei de militieni si securisti, care timp de un an au patrulat pe culoarele Pelisorului si au scotocit sistematic camerele. A fost "epoca de aur" a parfumului! Parea ca vrea sa se joace cu urmaritorii sai, asemenea unui Poltergeist. Si daca spiridusii-poltergeist "lucreaza" cu sunete si pietre haotice si misterioase, parfumul reginei a parut ca se juca, tot anul 1954, de-a v-ati ascunselea cu garzile: aparea, se facea simtit cand intr-o camera de la etajul I, cand la Ii, dupa care se evapora brusc, nenatural, si aparea difuzat cu viteza intr-o camera de la mansarda, din coltul opus etc. Militienii si paznicii erau innebuniti. Un plutonier chiar a incaruntit intr-o noapte.
Cam aceeasi noapte in care un motan mare si frumos, corcitura siberiana, motanul unui paznic, a simtit si el, fara dubiu, aparitia stranie: bietul animal s-a zbarlit tot, ochii i s-au injectat! Animalele nu mint si nu se insala! Dupa asta, motanul era complet schimbat: din bland si prietenos cum fusese, a devenit o pisica labila si salbatica, pe care nu mai puteai pune mana... Dupa acel an de pomina, se pare ca aparitiile parfumului aproape au incetat. Remarcabile - subliniem iar - tacerea si uitarea ce-au fost induse asupra lor. Un parfum care prezice L-am intrebat apoi pe interlocutorul meu daca stia ca vreo aparitie fantomatica a parfumului Reginei Maria sa fi insemnat ceva special, vreun semn prevestitor.
S-a gandit mult si apoi si-a reamintit. Ultimele doua aparitii, aproape insesizabile, au fost: una cu putin inainte de moartea lui Petru Groza - calaul monarhiei romanesti, si a doua, chiar mai discreta, intr-o camera de mansarda, cu o saptamana inainte sa moara Gheorghiu Dej. Pe atunci, Pelisorul era deja Casa de creatie a scriitorilor, dar nimeni nu a simtit nimic, in afara de un ortac mai vechi al lui nea Gyuri, si la fel de "patit" ca si el. Valentin IacobCele mai frumoase texte publicate de-a lungul anilor in "Formula As" vor fi reluate periodic in paginile revistei. Dorim ca cititorii care ne-au descoperit de curand sa ne cunoasca mai bine.