Spectator

Redactia
Victor CiorbeaPresedintele Aliantei Nationale Crestin Democrate"Exista toate premisele ca Romania sa devina un stat de tip mafiot""Am inceput reforma morala cu noi insine"- Intr-un moment de varf al "gogoseriei electorale", care ameninta in curand sa se transforme in circ, alianta pe care-oconduceti...

Victor CiorbeaPresedintele Aliantei Nationale Crestin Democrate"Exista toate premisele ca Romania sa devina un stat de tip mafiot""Am inceput reforma morala cu noi insine"- Intr-un moment de varf al "gogoseriei electorale", care ameninta in curand sa se transforme in circ, alianta pe care-oconduceti se pregateste sa intre in lupta sub un comandament cu totul deosebit: asanarea morala a vietii politice romanesti. Credeti ca acest lucru este posibil? Cariul coruptiei n-a transformat totul in putregai?
- Multi politicieni romani incearca, interesat, sa acrediteze ideea ca politica si morala ar fi incompatibile. Ei revigoreaza cu cinism unele asertiuni ale lui Machiavelli, desi acesta justifica un tip de actiune politica specifica epocii lui. Noi suntem foarte constienti ca acum, in societatea romaneasca, tocmai absenta fundamentului moral al actului politic ne-a dus in situatia in care ne aflam. Stim bine ca avem o clasa politica ce a pierdut complet legatura, nu numai cu cei pe care in mod normal ar trebui sa-i reprezinte, dar si cu realitatea sociala in general. Dupa zece ani de guvernare zis democratica, in societatea romaneasca a aparut o imensa prapastie intre o mana de imbogatiti - unii aflati in varful unor structuri supermafiote, iar altii implicati in politica - si restul populatiei, care traieste la limita existentei sau chiar sub ea. Asistam la o crestere fara precedent a economiei subterane si a crimei organizate, la transformarea coruptiei intr-un flagel institutionalizat. In momentul de fata, putem spune ca exista toate premisele ca Romania sa devina un stat de tip mafiot, desi politicienii, de la Putere sau din Opozitie, isi clameaza mereu dorinta de a impune statul de drept si economia de piata veritabila, care sa ne permita integrarea in structurile europene si euro-atlantice. Toate aceste stari se datoreaza absentei unei minime morale in activitatea politica, in actiunile de zi cu zi ale politicienilor nostri. Pentru cetateanul obisnuit, clasa politica actuala nu mai reprezinta nimic.
- Un mare scriitor, astazi din pacate uitat, Geo Bogza, deplangea intr-un interviu neputinta ca pacatele omenesti sa fie curatate, si ele, la "Nufarul" o data cu lenjeria. Are Ancd-ul un detergent special pentru jegul politic?
- In primul rand, noi urmarim o reforma profunda a sistemului politic in functiune, o innoire radicala a clasei politice romanesti. In vederea transformarii sistemului politic, la 8 februarie a.c. am declansat o actiune pentru strangerea de semnaturi pentru trecerea la votul uninominal, astfel incat sa putem elimina legal sistemul clientelar, practicat actualmente de partidele politice. Se stie bine ca, datorita sistemului de vot pe lista, ajung in Parlament si in diversele institutii ale statului personaje care nu numai ca nu au vocatie sau competenta, dar sunt, adesea, provenite din mediile infractionale. Oamenii cu adevarat competenti, de valoare, nu au, practic, sansa sa patrunda pe liste, pentru ca le lipsesc fondurile banesti sau relatiile cu grupuri economice interesate. Noi vrem o competitie a valorilor, o confruntare corecta intre oamenii ce cauta realmente solutii pentru toti cei multi. De altfel, am inceput reforma morala a clasei politice romanesti cu noi insine. Se stie ca oricine vrea sa se inscrie in Ancd trebuie sa semneze o declaratie politico-morala prin care marturiseste daca a facutparte sau nu din nomenclatura fostului Pcr, daca a colaborat - si in ce calitate - cu Serviciile Secrete ale regimului comunist sau cu alte asemenea servicii din strainatate, daca a facut parte din aparatul salarizat al fostului regim, daca este implicat, in prezent, in vreo structura politico-economica si cum. Prin declaratia in cauza, noi urmarim un dublu scop. Ne intereseaza, din perspectiva unui partid crestin-democrat, momentul marturisirii, ca un prim pas pe calea iertarii pacatului recunoscut. Dar, ne intereseaza in aceeasi masura si dimensiunea politica a declaratiei, si anume posibilitatea de a-l elibera pe cel ce se angajeaza prin ea de calitatea de om santajabil. Se stie ca, dupa decembrie "89, multi au fost promovati in posturi importante, in functie de marimea dosarului lor penal de colaborator sau informator, tocmai pentru ca s-a dorit - si se doreste - ca pe scena, in fata, sa fie persoane santajabile, simple marionete. Apoi, in statutul Ancd si in toate documentele partidului se subliniaza ca pe noi ne intereseaza ca moralitatea sa fie dublata de profesionalism si valoare. Este esential ca aceste promovari sa se faca cu toata seriozitatea, pentru ca noi suntem constienti ca, la ora actuala, conteaza mai putin aspectele de ordin strict doctrinar. "Vrem sa-l aducem pe Dumnezeu in mijlocul oamenilor"- Dupa zece ani de devalmasie politica, romanul ar trebui, totusi, sa stie de ce ii voteaza pe liberali, pe social-democrati sau pe altii...
- Toate partidele incearca sa-si vanda marfa intr-un ambalaj cat mai prezentabil, cat mai poleit ideologic. Vedeti cate partide crestin-democrate, social-democrate sau liberale avem. Ceea ce conteaza, de aceea, sunt oamenii. Ne intereseaza ca atat la varful partidului, cat si la nivelul structurilor teritoriale sa existe oameni valorosi, competenti, cu credinta in Dumnezeu, cu dragoste de aproapele lor, care sa fie cu adevarat preocupati de problemele celor multi, de necazurile lor. Nu mai vrem ca oamenii de rand sa fie, in continuare, mintiti, batjocoriti, umiliti de o patura de politicieni ce promit orice pana se vad in fruntea bucatelor. Programul Ancd prevede, in acest scop, pe langa votul uninominal, transformarea Parlamentului intr-un Parlament unicameral, limitarea imunitatii doar la libertatea de opinie politica, reducerea numarului de demnitati executive, corelarea veniturilor acestor demnitari cu cele ale oamenilor obisnuiti etc.
- Aveti in vedere o serie de aliante politice in acest scop?
- Vom merge singuri in fata electoratului. Noi suntem altfel decat toate celelalte partide. Vom incerca sa schimbam sistemul politic de la varf. De aceea, la propunerea partidului, am declansat o campanie de strangere a semnaturilor pentru candidatura mea la Presedintie. Dumnezeu sa ne ajute!
- Prin numele sau, un partid crestin-democrat isi declara adeziunea sa la Biserica. Romanii sunt in majoritatea lor ortodocsi, dar sunt si greco-catolici, catolici sau protestanti. Cum veti impaca toate aceste confesiuni?
- Crestin-democratia moderna nu mai tine de distinctii atat de clare intre cei ce sunt credinciosi. Avem intre membrii nostri foarte multi ortodocsi, greco-catolici, protestanti, catolici etc. Evident, imensa majoritate a membrilor si a liderilor, la nivel national si local, este ortodoxa. Ca democrat-crestini, suntem preocupati de a-i reda Bisericii locul si rolul cuvenit in societate. Vrem sa-l readucem pe Dumnezeu in mijlocul oamenilor. Relatiile noastre cu Biserica vor fi foarte stranse. Natura lor se reflecta in numarul mare de preoti ortodocsi, dar si de alte confesiuni, care au devenit membri ai partidului. Unii dintre ei au acceptat chiar functii in conducerea nationala a Ancd, precum parintele Ioan Ghiurco de la Catedrala Ortodoxa din Zalau sau parintele Boila de la Cluj. La organizatiile judetene avem multi presedinti de onoare preoti, spre exemplu parintele Mehedintu, din Bucuresti, care este presedintele de onoare al organizatiei sectorului V. Din pacate, datorita acestei apropieri, exista persoane care incearca sa acrediteze ideea ca Ancd ar fi un partid confesional, apropiat de greco-catolici si neoprotestanti. Este o incercare rauvoitoare de a ne opune Bisericii Ortodoxe. Repet ceea ce v-am spus mai inainte: atat prin numarul de membri de partid, cat si prin numarul de lideri, ortodocsii sunt absolut majoritari in Ancd. In Biroul Permanent al partidului, care este format din 39 de membri, 30 suntem ortodocsi, 8 sunt greco-catolici si unul este neoprotestant. Grila s-a stabilit de la sine, reflectand proportia membrilor de diverse confesiuni din partidul nostru. Si cel care va vorbeste, nascut in Tara Motilor, este ortodox.
- Ancd-ul va intra anul acesta in campania electorala. O campanie ce se anunta, de pe acum, destul de murdara. In calitatea dvs. de aparatori ai idealurilor morale, ai unui comportament social civilizat, cum veti raspunde la atacurile dure ale partidelor concurente? Idealismul, fie el si politic, nu se simte prea bine in noroi.
- Avem de infruntat dificultati enorme. Nu avem resurse financiare ca adversarii nostri dintr-o tabara sau alta. Ei au strans mii de miliarde pentru campanie si nu mai este nevoie s-o spun cu ce metode. Noi vrem sa facem insa o altfel de politica. Poate, de aceea, suntem supusi la o adevarata blocada informationala, in special din partea Tvr. Ne sprijina, cat poate, mass-media locala. Centrul transmisiei mesajelor noastre catre cetateni este, deci, munca de apostolat, contactul direct cu fiecare om. Nu avem nimic de ascuns, dar nu ne putem face campania decat constituindu-ne organizatii in fiecare dintre localitatile tarii. Chiar daca adversarii nostri sunt extrem de puternici, noi avem credinta ca vom reusi, asa cum David a reusit in fata lui Goliat. Pentru noi, pledeaza trista realitate economica si sociala a tarii, criza generalizata a societatii romanesti. Oamenii de rand s-au saturat de alianta dintre structurile mafiote din economie si politicienii corupti, care ne-au condus sau ne conduc. Noi incercam sa marturisim adevarul, intreg adevarul, cu ceea ce s-a intamplat in Romania dupa decembrie "89. Razboiul total impotriva coruptiei si a crimei organizate este obiectivul strategic esential al Ancd. Vrem sa readucem societatea romaneasca pe calea dezvoltarii normale, pe cea a cresterii firesti. Stiti ca economia subterana depaseste, acum, jumatate din Pib-ul tarii. O astfel de evolutie este nefireasca. Revenirea la normalitate, evolutia spre democratie si statul de drept presupun un alt tip de actiune politica, o alta modalitate de control social. Ne vom bate singuri pentru aceste obiective si speram sa castigam atatea voturi, incat sa ne putem pune in aplicare programul politic si social. Speram ca alaturi de noi vor veni toate acele forte politico-civice care chiar vor sa schimbe in mod real Romania. In acest scop, conlucram deja cu segmente semnificative ale societatii civile si ale miscarii sindicale. Noi vrem sa convingem, fara a ne tranzactiona principiile. A sosit vremea ca, si in politica, sa nu mai fie discrepante intre vorbe si fapte. Toma Roman