In memoria lui
Iuliu Merca- Fostul lider al formatiei Semnal M, omagiat la Cluj, intr-un concert senzational - Cei 4000-5000 de spectatori ce au umplut miercuri, 17 februarie, Sala Sporturilor "Horia Demian" din Cluj, au fost martorii unui eveniment unic. Douazeci de trupe, intre care cele mai in forma grupuri rock ale momentului, au sustinut un concert maraton de noua ore (spectacolul s-a incheiat dupa ora doua in noapte si a continuat cu un jam-session la clubul Diesel) in memoria unui monstru sacru al rock-ului romanesc, Iuliu Merca. Adevarata sa dimensiune este data si de lista absolut impresionanta a artistilor ce au venit la Cluj si au cantat fara vreo pretentie materiala, caci toate fondurile obtinute au fost donate familiei lui Merca, sotiei Paula si fiicei Iulia, studenta la Academia de Muzica: Adrian Berinde, A.G. Weinberger, Blue Spirits, Compact, Cargo, Catalin Condurache & Shabah, Desperado, Directia 5, In Extenso, Iris, LauraStoica, Nightlosers, Parlament, Pasarea Colibri, Riff, Sarmalele Reci, Transexpress, Un alt inceput, Vama Veche.
Intr-o perioada in care concertele s-au mutat in cluburi, iar salile mari au ramas pustii, maratonul de la Cluj a fost o nebunie, o sarbatoare cu o atmosfera aparte, o doza de tristete inecata treptat de exuberanta si bucuria muzicii. Nu a fost doar un regal al celor aflati pe scena, ci si un regal al publicului, format in mare parte din tineri care, in 1977, cand Merca fonda Semnal M, abia daca se nascusera. Spectatorii au reactionat exemplar la combinatia de genuri, rock, blues, country, pop, au acoperit cu glasurile lor refrenele trupelor dragi si au stiut sa incurajeze formatiile aflate la inceput de drum. Momentul culminant al noptii a fost recitalul Semnalului M. Cand din boxe a rasunat vocea lui Merca si faimosul sau anunt "Atentiunie, atentiunie, asta seara, la Caminul Coltoral, mare bal, mare", sala a luat foc si, daca spiritul lui Merca a fost undeva in sala, nu cred sa fi existat bucurie mai mare decat sa-si auda piesele, "Bal la Apahida", "La fereastra ta", "Spune-mi cine esti", cantate de la cap la coada de o sala intreaga. Fane Nagy
(Semnal M)
"Am cantat cu ochii in lacrimi" "Acum doua luni am pus mana pe telefon si primii pe care i-am sunat au fost cei de la Iris. <<Fane, zi-ne doar data si noi am si venit!>> M-a impresionat teribil cum toate trupele au reactionat imediat la invitatia noastra, au venit cu sufletul deschis la Cluj, au cantat fara onorariu, au lasat in urma toate orgoliile, pretentiile. Le multumesc din suflet pentru inalta tinuta a fiecarei trupe. Am cantat cu ochii in lacrimi. Cat am fost pe scena, mi s-a parut ca-l vad mereu pe Iuliu in fata mea, cu nadragii lui lasati. Nu pot sa uit cum, inainte de concert, Iuliu statea in spatele scenei, cu chitara agatata de gat si cu nadragii prea largi ce atarnau pe el. Ii ziceam: <<Vezi, mai, ca iar iti cad nadragii>>. El dadea din cap. <<Bine, bine>>, se tragea de bracinari si urca pe scena. Nu exagerez deloc atunci cand spun ca Iuliu a fost un dar de la Dumnezeu pentru Romania. Acum nu ma las pana cand nu vom avea un festival-concurs de creatie muzicala care sa-i poarte numele si pana cand Iuliu Merca nu va deveni numele unei strazi din Cluj." Hanno Hofer
(Nightlosers)
"Mi s-a parut de prima data un tip haios"
"Pe Merca l-am cunoscut de prin "94, cand am inceput noi sa cantam, si mi s-a parut de prima data un tip haios, cu un simt al umorului foarte dezvoltat. Imi aduc aminte ca am cantat impreuna la nunta unui prieten de-al nostru din Alba-Iulia, chitarist de blues si el. Am luat trenul de la Cluj, dar n-am apucat sa luam bilete, era coada, si era musai sa prindem trenul ala. Si cand a venit <<nasu?>>, a deschis usa de la compartiment, s-a uitat inauntru: <<A, Semnal M, sa traiti, sunteti invitatii mei, tot respectul>>. L-a recunoscut pe Merca imediat. Faza asta, cu <<nasu?>>, m-a terminat. Adica, <<poftiti, sanatate, numai bine!>>. Cand o sa-mi zica si mie un controlor: <<A, d-l Hanno, ma onorati ca mergeti fara bilet>>? Nu cred ca o sa mi se intample asa ceva vreodata."
Adrian Berinde
"O fantana nesecata, de muzica"
"In primul rand, trebuie spus ca eu am fost un fan al Semnalului, am toate discurile lor aranjate frumos la mine acasa, in Elvetia. Trebuia sa fac un disc impreuna cu Merca, un album care s-ar fi numit <<La o carciuma in Balcani>>. Eu am inceput sa scriu texte, Merca mi-a pus la telefon, in Elvetia, o piesa, trebuia sa continuam treaba, da? uite ca omu? n-a mai vrut si a dat coltul. A fost unul dintre cei mai muzicali compozitori din Romania, practic aproape toate piesele lui au ajuns hituri; sa nu uitam ca in anii "80 <<Moara>> a prins un loc cinci in topul britanic. A fost o fantana nesecata, de muzica si i-a invatat si pe altii."
A.G. Weinberger
"Era un mare membru de trib" "Exista un sentiment de trib pe care l-am descoperit in America si l-am simtit si aici. Nu trebuie neaparat sa dai telefoane zilnice, sa vorbesti tot timpul cu cineva ca sa-ti dai seama ca apartii aceluiasi trib, aceluiasi grup. Ei bine, Gyula, cum i se spunea lui Iuliu Merca, era un mare membru de trib. La el am vazut prima oara in "77 o chitara Stratocaster, intr-un concert al Semnalului la Oradea. L-am cunoscut zece ani mai tarziu si am devenit apropiati dupa ce am cantat la spectacolul Rock?n?roll Forever de la Palatul Copiilor, in "92. Nu am amintiri spectaculoase cu el, doar sentimentul asta pasnic, fratern."
Teo Peter
(Compact)
"A fost un model pentru toti" "Pentru mine, Iuliu Merca inseamna mult mai mult decat pentru altii, care poate nu l-au cunoscut asa de aproape. El mi-afost primul profesor, mi-a indrumat pasii spre muzica, m-a incurajat si datorita lui Merca sunt acum unde sunt. L-am cunoscut in clasa a Vii-a, la Liceul Nr. 10, cand Gyula terminase cu un an inainte, dar mai canta pe la petrecerile dansante, cu formatia Index. Asta era prin "67-"68. Cand s-a infiintat grupul Compact, primele turnee le-am facut in deschidere la Semnal M si ei ne-au ajutat foarte mult. Gyula a fost un model pentru noi toti, el era cel care insenina si bucura sufletele noastre, avea mereu o vorba buna pentru toata lumea. Glumele lui, momentele din autocar, cand lua microfonul si il imita pe Ceausescu, tinand discursuri la care ne prapadeam de ras, cu teme de genul <<Rolul menopauzei in societate>>, au ramas antologice. Chiar daca e un moment trist, eu ma bucur ca s-au adunat aici atatia artisti. Pacat ca ne intalnim mai nou doar cu astfel de ocazii. Ar trebui sa fim mult mai uniti." Cristi Minculescu
(Iris)
"Cand aparea Iuliu, venea primavara" "L-am cunoscut in "82, in decembrie, cand, chiar daca era foarte racit, a venit sa ne vada pe noi, cei de la Iris, in concertla Casa Studentilor din Cluj. Intalnirile noastre, foarte rare, erau presarate cu o puzderie de bancuri. M-a impresionat teribil optimismul sau, faptul ca emana foarte multa buna dispozitie, era o prezenta tonica indiferent de conjunctura si context. Cu atat mai mult, aceasta disparitie napraznica mi-a dat un sentiment de mare frustrare si va rog sa ma credeti ca asta simt. Prin acest spectacol, noi celebram viata lui, creatia lui, visele, sperantele sale. Probabil ca nici o viata de om n-ar ajunge sa vorbim despre Iuliu ca artist si ca om. Repet, cand aparea Iuliu, venea primavara."
Costi Camarasan
(Un alt inceput)
"Un om de baza"
"De Iuliu stiu cu mult inainte de Semnal M, de la Cromatic, o trupa senzationala, in care el canta la bas si voce. Dupa ce-am cantat doi ani in deschiderea Semnalului, cu Compact, au urmat turneele impreuna la mare. Noi cantam la <<Catunul>>, in Cap Aurora, ei la <<Aladin>> in Venus, dar locuiam in acelasi loc, pe aleea Iezer, intr-un complex de patru-cinci vile, caruia Iuliu ii zicea rezervatie. Acolo mergeam noptile dupa concerte si incepeau adevaratele cantari si distractiile. Au fost patru ani nemaipomeniti.
In "79, inainte de Pasti, cand ne intorceam de la un concert la Predeal, a sarit o Skoda in fata noastra, autocarul a derapat si ne-am trezit cumva suspendati. Iuliu a sarit imediat in spate sa-l echilibreze. Cateva ore bune dupa aceea, cat timp au scos autocarul, ne-am imbatat crancen si am jucat poker cu Iuliu, care era lovit serios la mana, si cu un politist.
Iuliu era un om pe care nu puteai sa te superi, cu o gluma-doua descretea fruntile. Era un om echilibrat, isi stia bine locul si te puteai baza pe el. Daca aveai nevoie de el, nu vorbea mult, mormaia acolo ceva in barba si se rezolva." Adrian Barar
(Cargo)
"Ii placea viata si o traia din plin"
"Dupa ce am facut patru ani de chitara clasica, am inceput sa ma initiez in ale rock-ului si atunci am auzit, de la profesorul meu, de unul Merca. L-am cunoscut prin "84-"85 la mare si m-a surprins foarte mult felul in care canta: foarte simplu, dar totodata cu mult suflet. Era un tip foarte prietenos, accepta si tanara generatie, asa ca era multa lume in jurul sau.
Era un om caruia ii placea viata si o traia din plin. Cat despre concertul acesta, este o initiativa interesanta, chiar daca este foarte greu sa organizezi un spectacol cu 20 de trupe. Este un eveniment de laudat. Foarte multi spun ca pe cei care se ocupa de muzica ii intereseaza in primul rand banul. Ei, vezi ca nu este asa, cei care se ocupa de muzica au si suflet." Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)