Forma maxima

Redactia
Vindecati-va singuriAutosugestia Terapeutica Actiunea starii de spirit asupra organismului omenesc s-a constatat si s-a demonstrat demult. Fiziologul francez Albert Mathieu a izbutit primul sa dovedeasca rolul covarsitor pe care speranta il joaca in starea generala a bolnavilor. Tuberculosilor din s...

Vindecati-va singuriAutosugestia Terapeutica Actiunea starii de spirit asupra organismului omenesc s-a constatat si s-a demonstrat demult. Fiziologul francez Albert Mathieu a izbutit primul sa dovedeasca rolul covarsitor pe care speranta il joaca in starea generala a bolnavilor. Tuberculosilor din spitalul in care lucra li s-au administrat injectii cu simplu ser fiziologic, botezat cu numele fantezist de "Antifimoza", un "medicament" lansat cu mare tam-tam, ca o descoperire epocala. Ei bine, rezultatele au depasit orice asteptare. Dupa foarte scurt timp, bolnavii si-au recapatat pofta de mancare; tusea, expectoratia si transpiratia nocturna s-au diminuat. Efectul placebo fusese descoperit. Folosit astazi pe scara larga in spitalele americane, el demonstreaza indubitabil ca un stimul psihic poate sa produca o actiune fiziologica intensa, mai precis: vindecarea.
Sa facem un pas inainte: oare omul bolnav n-ar putea sa-si aplice el insusi efectul placebo, mai exact sa se autosugestioneze ca s-ar putea vindeca? Pare greu de crezut, dar unii specialisti raspund la aceasta intrebare in mod afirmativ: reprezentarea mentala a starii de sanatate, prin sugestie sau autosugestie, poate duce la vindecare. Organismul raspunde comenzii venite din creier, suscitand importante modificari fiziologice, care ii reactiveaza functiile atipite. Armata asculta din nou de ordinele generalului ei. Etapele autosugestiei
Prevenirea boliiPrimul lucru care i se cere unui om ce vrea sa ramana pe veci sanatos este sa nu se gandeasca la boala. S-a dovedit ca teama de boli, inclusiv cele microbiene, pun organismul intr-o stare de inferioritate care favorizeaza aparitia lor. In aceeasi ordine de idei, pesimismul, tristetea, nelinistea si suspiciunea sunt defavorabile sanatatii. In schimb, vointa, curajul, increderea in sine, optimismul - calitati pe care le putem dezvolta - favorizeaza neindoielnic echilibrul vital. Un medic englez militar, detasat in campaniile celui de-al Doilea Razboi Mondial, a observat cu surprindere ca soldatii victoriosi isi vindecau mai repede ranile decat soldatii care cadeau prizonieri. Accederea la o stare de spirit benefica, prin inlaturarea gandurilor negre, aduce in mod cert un spor de rezistenta fizica.
Din acelasi program de prevenire psihica a bolii fac parte si urmatoarele "comandamente" care trebuie rostite de 3-4 ori pe saptamana, seara, inainte de-a adormi:

• Am incredere in mine.

• Din zi in zi, in toate privintele, ma simt din ce in ce mai bine.

• In fiecare noapte dorm foarte bine si ma trezesc odihnit.

• Tot timpul ma simt foarte bine.

• Am pofta de mancare, mananc atat cat trebuie, digestia mea este normala.

• Sunt din ce in ce mai rezistent, din ce in ce mai puternic.
Contrar a ceea ce s-ar putea crede, aceasta formula - destul de generala in aparenta - este foarte eficienta. Lupta cu boala Sa presupunem acum ca va treziti, brusc, bolnav. Va indreptati catre un cabinet medical cu o imensa neliniste. Imagini amenintatoare, cum ar fi acelea ale unor boli incurabile, cu sfarsit fatal, va napadesc. Refuzati sa le dati ascultare! Alungati-le imediat ce apar, spunandu-va ca simptomele care va afecteaza nu sunt decat rezultatele reactiei de aparare a organismului, care isi mobilizeaza exemplar fortele pentru restabilirea echilibrului rupt. In consecinta, nu spuneti: Sunt bolnav, ci: Sunt pe cale de a ma vindeca. In continuare, straduiti-va sa ramaneti calm. Daca e cazul, rugati-i pe cei care va inconjoara sa va lase in pace, evitand galagia si agitatia. Destindeti-va fizic si moral (relaxare). Incercati sa atipiti, caci somnul lasa integral la dispozitia sistemului nervos vegetativ energiile organice. Iar daca durerea va impiedica sa va destindeti complet, repetati intruna formula: "Sunt calm... Muschii mei sunt relaxati... Nervii mei sunt destinsi... Sunt linistit... Atipesc". Refuzati durerea Pe de alta parte, in orice imprejurare v-ati afla, puteti face sa dispara - mai mult sau mai putin complet - simptomul durerii, indiferent de acuitatea lui. In acest sens, asezati palma pe acea parte a corpului care va doare si repetati foarte repede, aproape fara a va gandi: Trece... trece... Acest gen de mantra actioneaza ca un veritabil anestezic, dar numai cu conditia de a repeta de multe ori aceasta formula si de a nu va intreba prea devreme: "Oare dispare cu adevarat suferinta mea?", pentru ca exact atunci ea va reaparea.
Sa trecem acum la starile cronice. Cand ele sunt de origine nevropata sau psihosomatica, vindecarea lor prin sugestie se poate obtine rapid, iar uneori chiar instantaneu. Cand ele sunt neorganice, trebuie sa ne inarmam cu rabdare, intrucat tratamentul prin sugestie trebuie urmat multa vreme. Cu toate acestea, daca il aplicam cu incredere maxima si in mod perseverent, el face adesea adevarate minuni si reuseste acolo unde tratamente pur medicale au esuat.
Deci in toate cazurile, indiferent daca in joc intra tulburari nevropatice, psihosomatice sau organice, aplicati tehnica urmatoare: 1) Seara, in pat, dupa cateva miscari de respiratie profunda, urmate de un exercitiu de relaxare, rostiti in gand sau tare "comanda mentala" aratata mai sus. Repetand-o, sa va insoteasca gandul ca inconstientul vostru va opera in cursul noptii in sensul vindecarii, prin mijlocirea sistemului nervos vegetativ si a glandelor hormonale. 2) Dimineata la trezire, folositi din plin facultatile constiente si plasati-va intr-un fel sau altul intr-o pozitie de revolta fata de starea dvs. patologica. Spuneti-va: Vreau sa ma fac bine! si repetati aceasta deplin constient, punand in joc toata vointa dvs. La nevoie, scrieti aceasta propozitie de mai multe ori. Alungati cu hotarare orice indoiala si descurajare. Inlocuiti-le prin sentimente de bucurie, optimism si incredere.
Imaginati-va cum va veti simti atunci cand vindecarea va fi asigurata, cand veti putea lucra in mod liber si nu veti mai fi o povara pentru cei din jur. Si mai mult, inchipuiti-va ca v-ati si vindecat, ca va bucurati iarasi, pe deplin, de toate facultatile dvs. Siliti-va sa resimtiti o adanca emotie la gandul fericirii de a va regasi pe deplin sanatos.
De doua sau de trei ori pe zi, in functie de imprejurari sau de inspiratie, imaginati-va ca organul afectat - inima, plamani, stomac, rinichi etc. - functioneaza perfect. Recurgeti in acest scop la reprezentari anatomice descrise fiziologic. Daca sunteti cardiac, imaginati-va ca inima bate normal. Daca aveti leziuni tuberculoase sau de alta natura, vizualizati cicatrizarea, iar apoi disparitia lor. Daca suferiti de anurie, ganditi-va ca aveti dorinta de a urina. Mergeti foarte departe cu aceste reprezentari mentale, chiar daca ele vi se par puerile si a priori inutile. Astfel, daca aveti acnee, imaginati-va ca fata va este intacta. Daca sunteti albuminurinic, imaginati-va ca urina incalzita ramane limpede si nu mai prezinta pete de albumina.Totodata, puteti sta de vorba cu organul bolnav, invitandu-l in mod linistit si insistent sa functioneze mai bine, sa se calmeze, sa devina insensibil la durere. Daca aveti o fire voluntara, recurgeti la maniera imperativa si obligati-l sa lucreze in mod normal. Asa a procedat locotenentul de aviatie Jacques d?Arnoux, erou din Primul Razboi Mondial, care - cu mijlocul fracturat si cu maduva spinarii in parte rupta, in urma caderii avionului, ramas pe jumatate paralizat si pus in imposibilitatea de a se misca fara a suferi dureri infernale - a hotarat sa traiasca si sa se faca bine. Si, intr-adevar, el a reusit sa-si refoloseasca membrele si sa redevina sanatos. "Pentru a-mi restaura celulele - scria el, in paginile sale - sunt patruns de o vointa supraomeneasca: imi violentez picioarele atone, mi le contract si excit in ele vibratii interne. Iar daca unele parti atrofiate raman fara viata, voi face, totusi, o proiectie de fluid, o infuzie voluntara de influx nervos in acest efort, o inversunare surda, o inversunare placida. Voi readuce curentul maduvei in membre." Listele autosugestiei Daca autosugestia este capabila sa produca adevarate vindecari si uneori chiar minuni greu de inchipuit, nu trebuie uitat ca, pentru a avea o eficacitate deplina si durabila, tratamentul medical trebuie sa fie complet.
Daca sub influenta gandirii ajungem sa restabilim un echilibru fiziologic si sa franam o afectiune mai mult sau mai putin grava, prin aceasta inca nu s-au suprimat cauzele profunde ale anomaliilor vitale.
Cea mai mare parte a tulburarilor patologice si a leziunilor noastre o formeaza greselile comise de noi insine impotriva legilor vietii.
In consecinta, dupa fiecare vindecare (oricare ar fi factorul care a provocat boala) trebuie sa tindem spre o viata sanatoasa, sa suprimam erorile dietetice care stau la originea unui numar mare de afectiuni.
Cromoterapia si meloterapia Aceste doua metode se pot atasa la terapeutica sugestiva si autosugestiva. Prima recurge la influenta culorilor asupra psihicului si, corelativ - la fiziologie, in timp ce a doua foloseste, in acelasi scop, virtutile terapeutice ale muzicii. Amandoua sunt folosite astazi pe scara larga in S.U.A. si Anglia pentru vindecarea unor boli psihosomatice. Desigur, singure nu pot vindeca unele afectiuni grave, dar ele permit grabirea vindecarii.
In ceea ce priveste influenta culorilor, este de-ajuns sa se stie ca rosul este excitant, galbenul - stimulent, ca albastrul si verdele sunt mangaietoare, ca portocaliul si maroul echilibreaza, ca violetul cu predominanta albastra calmeaza, cel cu predominanta rosie excita, iar griul este calmant. Prin urmare, alegand convenabil culorile, putem actiona favorabil asupra anumitor stari fiziologice sau psihologice. Astfel, o camera tapisata si cu tablouri in nuante portocalii este potrivita pentru persoanele deprimate, un birou galben-portocaliu sau violet-deschis favorizeaza munca intelectuala etc.
La fel, muzica poate grabi vindecarea. Iata cateva opere muzicale clasice folosite in terapia prin muzica:
Influenta exaltanta: "Daphnis si Chloe" de Ravel, "Serenada" de Toselli.
Influenta tonica: Marele mars din "Tanhuser" de Wagner, Finalul din "Maestrii cantareti" de R. Wagner, actul V din "Faust" de Gounod, "Aida" de Verdi.
Influenta relaxanta: "Lacul lebedelor" de Ceaikovski, "Vis de dragoste" de Liszt, "Serenada" de Schubert, "Fantezia si fuga in sol minor" de Bach.
Influenta alinatoare: "Cantec indian" de Rimski-Korsakov, "Lebada" de Saint-Sans, "Ave Maria" de Schubert, "Reverie" de Schumann.
Dr. Maria Petrescu