Un temerar in lupta cu lupusul: Marin Giurea
"Cu ajutorul naturii, lupusul poate fi vindecat!"
Poate fi vindecat lupusul pe alte cai decat cele clasice? Iata o intrebare la care pana azi nu s-a gasit inca raspuns. Totusi, d-l Marin Giurea din Piatra Olt - in ciuda celor sase luni pe care le mai avea de trait (dupa opinia medicilor) - a reusit sa se vindece de lupus eritematos diseminat printr-un tratament naturist descoperit pas cu pas, de el insusi. Inginer agronom de profesie, asistent medical in prezent, a izbutit - spune el - sa descopere cauza aparitiei bolii si traseul ce trebuie urmat pentru vindecarea ei.
Dupa 16 ani de cercetari si experiente, d-l Marin Giurea doreste ca tratamentul sa ajunga la indemana celor care au nevoie de el: bolnavii de lupus. Dar sa-i auzim povestea...
"Eu insumi am cunoscut suferintele provocate de lupusul eritematos. Boala a aparut in 1983, la inceput manifestandu-se prin eruptii cutanate pe spate, piept si fata. Diagnosticul a fost lupus eritematos diseminat, doctorii spunandu-mi ca practic nu exista tratament pentru aceasta boala. Totodata, am aflat cu stupoare ca redeclansarea bolii imi reducea sansele de supravietuire la circa 6 luni. Dupa 7 ani de boala, ajunsesem sa iau cate 15 tablete de Clorochin pe zi, tratament foarte toxic si periculos, deoarece poate genera desprindere de retina, hepatita toxica, blocaj renal etc. Ma rugam la Dumnezeu sa traiesc macar sa-mi vad copiii mai mari. Cuvantul <<maine>> devenise destul de abstract pentru mine. Neconcepand sa mor intr-un mod stupid, m-am apucat serios sa studiez mecanismele aparitiei bolii si am recurs la plante ca ultima modalitate de salvare. Aveam posibilitatea sa fac tot felul de experiente in acest domeniu. Cunosteam din facultate plantele medicinale si aromatice; facusem multa biochimie, genetica, fitopatologie etc., ceea ce m-a ajutat enorm in munca de cercetare. Am inceput cu retete simple, apoi am elaborat retete din ce in ce mai complexe, in care includeam noi substante active extrase din plante, al caror rol terapeutic il observam asupra propriului meu organism. Practic, dupa zece luni de la ultima mea vizita la medic, reusisem sa stopez boala. Aceasta a fost marea provocare ce m-a determinat sa continuu studiul lupusului, care si in prezent are aceeasi definitie: <<boala de colagen de origine necunoscuta, fara tratament specific>>."
- Dvs. sunteti de acord cu aceasta definitie?
- Categoric nu! Dupa 16 ani de cautari, pot explica mecanismul aparitiei si evolutiei bolii. Cat despre tratament, pot afirma azi ca lupusul poate fi vindecat cu ajutorul naturii. Aici tin sa multumesc tuturor bolnavilor care mi-au scris (cateva mii) si cu care am colaborat, avand astfel posibilitatea de a-mi forma o imagine mai clara asupra acestei boli.
- Dupa parerea dvs., care sunt cauzele aparitiei lupusului?
- Pe scurt si intr-un mod cat mai simplu de inteles, pot spune ca boala apare in anumite momente ale vietii cand, datorita unor emotii puternice (soc, frica etc.), sistemul nervos nu mai poate controla sistemul endocrin.
- In cazul lupusului, in ce consta tratamentul?
- Trebuie urmata o cura cu ceaiuri medicinale, miere, propolis, polen, tincturi si sucuri din plante, fiind necesara respectarea unui anumit regim dietetic. In functie de tipul de boala si de organele afectate, am elaborat mai multe amestecuri de plante:
Formula A1 este conceputa pentru eliminarea toxinelor si refacerea parenchimului renal in nefritele lupice. Cura cu plante va dura pana ce rinichii si glandele suprarenale vor fi detoxifiate si refacute, lucru usor de dedus din rezultatele analizelor de laborator.
Formula A2 se foloseste pentru eliminarea toxinelor si refacerea parenchimului hepatic in hepatitele lupice.
Formula A3 are proprietatea de vitaminizare, mineralizare si detoxifiere a intregului organism.
Aceste cure au rol si in protejarea sistemului vascular, sterilizarea tubului digestiv si urinar, corectarea nivelului hemoglobinei, calmarea durerilor. Tincturile le folosesc pentru tratarea eruptiilor cutanate. Ele au rol de dilatare a porilor pielii (pentru o mai buna eliminare a toxinelor), de calmare a durerilor si de cicatrizare a tesutului afectat (fara a lasa cicatrice). Tin sa subliniez ca aceasta cura nu are contraindicatii si nu creeaza dependenta.
- Cat dureaza un tratament?
- Durata vindecarii este diferita, in functie de sex, varsta, forma de boala, vechimea bolii, alte afectiuni ale organismului. Boala se vindeca mai repede la persoanele de sex feminin si la tineri. Cu cat metabolismul este mai intens, cu atat vindecarea este mai rapida. Adultii se vindeca mai incet. La batrani este mai problematic, deoarece in cursul curei se vor elimina si alte toxine din organism, indeosebi cele ce produc durerile reumatice. Eliminarea acestor toxine creeaza uneori dureri foarte greu de suportat. Vindecarea este mai rapida si mai usoara in lupusurile cu manifestari cutanate.
- In ce consta regimul dietetic?
- Dieta se refera la eliminarea din consum in perioada curei a urmatoarelor produse: alcool, zahar, otet, bauturi acide, condimente, afumaturi, carne conservata in grasime, grasimi, citrice, sare de lamaie, sucuri sau dulciuri pregatite cu zahar.
- V-au preocupat si celelalte boli de colagen. In care dintre ele ati avut cele mai bune rezultate?
- Fiind preocupat in special de boala de care am suferit, cele mai bune rezultate le-am avut in tratarea lupusului. Acum doi ani, cu sprijinul revistei "Formula As", am publicat un material despre lupus, fiind ulterior solicitat de bolnavii din tara. Aceia care au avut rabdarea sa urmeze tratamentul (cu toate ca formulelor prescrise atunci le-am adus ulterior imbunatatiri substantiale) s-au vindecat complet. Am studiat in paralel si psoriazisul, iar in prezent am rezultate notabile in aceasta boala. Tin sa precizez ca nu fac medicina, nu consult si nu prescriu tratamente medicamentoase.
- Unde puteti fi contactat de persoanele interesate?
- Bolnavii ma pot vizita acasa in fiecare zi, dupa ora 16, sau imi pot scrie la adresa: str. Aleea Nucului nr. 18, Piatra Olt, jud. Olt, cod 0559. Scrisoarea trebuie sa contina si un plic timbrat pe care si-au trecut propria adresa, pentru a le putea raspunde. Pot fi contactat si telefonic la tel. 094/65.80.48.
Opinia medicului
Dr. Cristian Boerescu
specializat in recuperarea bolilor cronice la Clinica "Albert Schwaitzer" (Germania)
Subiectul adus in discutie de revista "Formula As" se adreseaza unei patologii medicale foarte vaste de care se ocupa mai multe specialitati medicale: medicina interna, reumatologia, imunologia, ortopedia si dermatologia. In esenta, colagenozele reprezinta denumirea generica a unui grup de boli (poliartrita reumatoida, sclerodermie, lupus eritematos sistemic, polimiozita, dermatomiozita) care au mai multe aspecte comune:
nu au o cauza cunoscuta;
afecteaza prin fenomene inflamatorii necontrolate multiple organe si sisteme (de aceea, ele se mai numesc si boli sistemice);
sunt asociate cu febra si stare generala de rau, anemie, Vsh crescut;
prezinta anomalii imunologice si tind sa aiba o evolutie cronica.
Lupusul eritematos sistemic este prototipul acestui grup de boli grave, care evolueaza nefast si imprevizibil, cu perioade de exacerbare si remisiune. Colagenozele sunt diagnosticate in clinici de specialitate printr-o serie de analize de laborator si teste imunologice. Nu exista un tratament medicamentos care sa opreasca evolutia bolii; de aceea, pacientii sunt tratati simptomatic. In trecut, mortalitatea intre bolnavii de lupus era de 50%, dar astazi - datorita introducerii medicamentelor imunosupresoare si a Cortizonului - rata de supravietuire este de 90% la un an si 70% la 8 ani. De aceea, indiferent de tipul de tratament naturist pe care-l urmeaza pacientul, aceste medicamente nu pot fi oprite decat de medicul specialist care le-a recomandat si doar pe baza remisiunii fenomenelor patologice. O serie de argumente pledeaza insa pentru asocierea in tratamentul acestor bolnavi a remediilor naturale:
Dietoterapia joaca un rol important in tratamentul bolilor sistemice. Spre exemplu in Spania, in 1981, s-a comercializat ulei industrial in locul celui comestibil si aproximativ 20.000 de persoane au prezentat modificari cutanate similare celor din sclerodermie. Hidrocarburile aromate si gudroanele care se formeaza cand prajim in ulei diverse alimente, margarina, nitritii folositi la conservarea mezelurilor sunt "vinovate" de declansarea si agravarea bolii. Iata de ce dr. Andre Denjeau, in cartea "Les 5 piles de la sante" ("Cei 5 stalpi ai sanatatii), subliniaza importanta unei diete biologice adecvate care poate modula raspunsul imunologic exacerbat in colagenoze.
Fulgi de ovaz (100 g/zi) in salate sau sucuri de fructe, iaurt degresat sau compot - au efect antiinflamator.
Terci de grau (porridge englezesc) obtinut prin fierbere din grau macinat integral - in timp, ajuta la diminuarea durerilor.
Mere (1,5 kg/zi) sub forma de suc sau consumate ca atare.
Fructe de padure: coacaze negre si afine inmuiate in apa (echivalentul a doua cani pe zi, in mai multe reprize) - ajuta la cicatrizarea tesuturilor afectate.
Seminte de floarea-soarelui (100-200 g/zi) neprajite si decojite - pentru efectul emolient si regenerator.
Polen proaspat (3-6 lingurite pe zi, inainte de masa) - pentru aportul de aminoacizi esentiali, enzime si factori de crestere.
Bolnavul se va hrani cu legume, fructe si cereale, ciuperci in loc de carne si miere in loc de zahar, urmarind sa nu scada in greutate, daca nu este supraponderal.
Febra se trateaza cu ghintura - 0,25 g, de 1-3 ori pe zi.
Durerea se trateaza cu infuzie din flori albe de nufar (o cana dimineata) si infuzie din flori de tei (o cana seara).
Recomandam, de asemenea, macerat la rece (24 de ore) din busuioc, coada-calului, trei frati patati si ghimpe (macinate) - 20 g de amestec la un litru de apa care se bea a doua zi intre mese si pulbere de plante din menta, roinita, odolean, paducel, galbenele administrata oral de trei ori pe zi, cate o lingurita inainte de mese, pentru tratamentul de fond al bolii.
Local, se pot pune comprese pe articulatiile dureroase fie cu macerat la rece din tataneasa (30 g la 300 ml apa) in perioadele active ale bolii, fie cu macerat la rece din boia de ardei iute (10 g la 200 ml de apa) in perioadele de acalmie, cand articulatiile nu sunt umflate si rosii, in sedinte de 5-15 minute, apoi se face masaj cu unguent de galbenele.
Foarte pe scurt: este important sa se foloseasca creme-ecran impotriva razelor ultraviolete si recomandam periodic bai generale de plante (cu paie de ovaz, coada-racului, rozmarin si coada-soricelului), care se pun intr-un saculet in apa calda a cazii.
Dupa Oxford Clinical Medicine Handbook, trebuie sa se acorde un rol important psihoterapiei, stiut fiind faptul ca perioadele de acutizare apar adeseori dupa stari emotionale intense (necontrolate) sau dupa stres psihic intens. De asemenea, exercitiile fizice medicale moderate joaca un rol important in perioada de recuperare.
Un astfel de program de recuperare a fost studiat experimental in anul 1996, la Spitalul Clinic "N. Gh. Lupu", intr-un cadru semioficial, pe un numar de 18 bolnavi cu diverse tipuri de colagenoze, care urmau in paralel si tratamentul clasic cu Cortizon. Rezultatul a fost ca dupa doua-trei luni, cand pacientii reveneau pentru controlul periodic curent, ei au relatat - fara exceptie - ca s-au simtit mai bine, iar durerile au scazut simtitor in intensitate. Uimitor a fost sa constatam ulterior ca testele imunologice s-au imbunatatit, ceea ce le permitea bolnavilor reducerea dozei de intretinere cu Cortizon. Sigur ca tratamentul unor asemenea boli severe si capricioase necesita foarte multa rabdare. De aceea, dupa observatiile pe care le-am facut in timp, numai cei perseverenti au reusit cu adevarat.