Asociatia Mondiala a Ziarelor cere anularea masurii de crestere a ratei Tva pentru publicatiile romanesti

Redactia
Excelentei Sale, Emil Constantinescu, Presedintele Romaniei. Palatul Cotroceni, Bucuresti

Excelenta,

Va scriem in numele Asociatiei Mondiale a Ziarelor si a Forumului Mondial al Redactorilor, care reprezinta peste 17.000 de publicatii din 93 de state (Clubul Roman de Presa este membru al Asociatiei Mondiale a Ziarelor din 1999 - n.n.), pentru a exprima marea noastra ingrijorare in legatura cu introducerea unei rate Tva de 19% asupra ziarelor. La 30 decembrie 1999, Guvernul roman a adoptat Ordonanta 215, care creste rata Tva asupra ziarelor de la 11% la 19%. Am inteles ca aceasta ordonanta a fost aprobata de Guvern, fara a exista consultari cu Parlamentul sau cu editorii.
Suntem profund tulburati de posibilele consecinte economice, educationale si culturale provocate de impunerea unei asemenea rate draconice de impozitare.
Multi editori de ziare sunt confruntati cu grave dificultati financiare in actualul climat economic si ne temem de faptul ca anumite publicatii ar putea sa dispara intru totul, daca cresterea taxei nu este anulata. Majoritatea guvernelor europene recunosc beneficiile semnificative aduse de ziare in domeniile culturii generale si - fie le impoziteaza cu valoarea zero a ratei Tva, fie le impun rate substantial mai mici decat cele percepute pe alte bunuri sau servicii.
Cu respect, va reamintim de faptul ca rezultatul inchiderii - fie si a unui singur ziar, ar avea un efect negativ asupra libertatii presei, prin reducerea pluralitatii informatiei si reducerea beneficiilor culturale si educationale aduse de ziare.
O rata Tva de 19% impusa presei este realmente de neinchipuit intr-o tara democratica si va solicitam, cu respect, sa demonstrati ca recunoasteti rolul vital jucat de presa in societate si, de asemenea, sa va asigurati ca Ordonanta in aceasta privinta este anulata.
Asteptam cu nerabdare vesti de la dvs.
Al dvs. sincer,
Bengt Braun
Presedinte al Asociatiei Mondiale a Ziarelor


Scrisoarea a mai fost trimisa spre informare d-lui Kofi Annan - Secretar General al Natiunilor Unite, d-nei Mary Robinson - Inaltul Comisar Onu pentru Drepturile Omului, d-lui Koichiro Matsuura - Director General al Unesco.