Bucatarie americana

Redactia
O reteta infailibila: usor, sanatos si gustos.

Salate

Salata Waldorf
Ingrediente (pentru 4 persoane):
5 tulpini de telina, 40 g samburi de nuca, 2 mere acrisoare (mijlocii), 2 linguri zeama de lamaie. Pentru sos: 100 g maioneza, 150 g iaurt.
Mod de preparare: Se spala tulpinile de telina, se curata si se taie rondele (frunzele se pastreaza pentru ornat). Se curata merele, se taie in patru si pe urma cubulete si se amesteca cu zeama de lamaie, rondelele de telina si cu nuca data pe razatoarea mare sau pisata mare in mojar. Se adauga sosul preparat din maioneza si iaurt si se amesteca bine. Se orneaza cu frunze de telina.

Coleslaw (Salata de varza alba)
Ingrediente (pentru 4 persoane):
6 linguri otet alb, o lingura faina, o lingurita mustar, o lingurita zahar, o lingurita sare, 6 linguri smantana subtire, 20 g unt sau margarina, 300 g varza alba, 150 g morcovi, 2 tulpini de telina, 2 linguri seminte de floarea-soarelui.
Mod de preparare: Se pun intr-o cratita 6 linguri de apa, otetul, faina, zaharul, sarea si mustarul si se lasa la foc mic pana ce dau in clocot (amestecand intruna). Se adauga smantana si untul (margarina) si se amesteca in continuare pana ce se topesc. Se toarna sosul intr-un castron, se incorporeaza legumele spalate si taiate fasii subtiri si se lasa sa se patrunda cel putin doua ore. Eventual se mai gusta o data de sare si de otet. Salata se serveste dupa ce s-au presarat deasupra semintele de floarea-soarelui (prajite fara grasime).

Salata Caesar
Ingrediente (pentru 4 persoane):
o capatana de salata verde (mare), 3-4 sardele, 2-3 linguri zeama de lamaie, o lingurita sos Worcester (sau un sos picant), piper, 30 g parmezan (cascaval). Pentru crutoane: o bucata de bagheta (8 cm), un catel de usturoi, 6-8 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:
Salata - Se spala salata, se zvanta si se taie bucati mai mari. Sardelele se toaca marunt si se amesteca cu 3-4 linguri de ulei, zeama de lamaie, sosul Worcester si piperul. In sosul astfel preparat se incorporeaza bucatile de salata si jumatate din parmezanul (cascavalul) dat pe razatoarea mare.
Crutoanele - Se taie bagheta cubulete, se freaca o tigaie cu catelul de usturoi curatat de coaja, se pun la incins 3-4 linguri de ulei si se prajesc in el, la foc mic, bucatile de paine pana ce se rumenesc bine. Inainte de a servi salata, se presara deasupra crutoanele si restul de parmezan sau cascaval ras.

Tocaturi

Hamburger
Ingrediente (pentru 6 persoane):
600 g carne de vaca (proaspat tocata), grasime pentru tava, sare, piper, 6 chifle (300 g), 6 linguri mustar dulce, cateva frunze de salata verde, un castravete murat (mare), o rosie, 6 linguri ketchup.
Mod de preparare: Se framanta putin carnea tocata si se formeaza 6 chiftelute plate de marimea chiflelor. Se asaza pe o tava unsa, se baga la cuptorul incins (sub grill) si se lasa sa se rumeneasca 3-4 minute pe fiecare parte. Apoi se sareaza si se pipereaza. Chiflele taiate in doua se incalzesc putin (in cuptor sau in aparatul de prajit paine). Partea de jos se unge cu mustar, deasupra se pune carnea si se acopera cu cealalta jumatate unsa cu ketchup. Hamburgerii astfel preparati se servesc imediat.

Pui

Chicken Wings (Aripioare de pui la cuptor)
Ingrediente (pentru 3 persoane):
1,2 kg aripi de pui, grasime pentru tava, 6 linguri de sos special pentru gratar (Barbecue) sau ketchup iute.
Mod de preparare: Se clatesc aripioarele cu apa rece, se zvanta intr-un stergar si se taie varfurile. Se cresteaza - eventual - pielita la incheietura. Se tapeteaza o tava cu o folie de aluminiu care se unge apoi cu grasime, se asaza pe ea aripioarele (una langa alta) si se prajesc in cuptorul incins (175 grade C) circa 15 minute. Intre timp, se prepara sosul: se curata o ceapa mijlocie, se toaca marunt si se pune intr-o cratita impreuna cu un catel de usturoi zdrobit, 200 g zahar, o lingurita sare, 80 g ketchup, 3 linguri otet alb, 2 lingurite praf de mustar, putin piper si cateva picaturi de sos Barbecue. Se lasa la foc mic pana ce dau in clocot - amestecand intruna - si la sfarsit se gusta de sare si piper. Se scot aripioarele, se ung din belsug cu sos, se baga din nou la cuptor si se mai lasa 20-25 de minute. Din cand in cand se intorc si se mai ung cu putin sos. Se servesc fierbinti.

Dulciuri

Placinta americana cu banane
Ingrediente:
200 g faina, 3 galbenusuri, 100 ml lapte, 2 linguri pesmet, 2 linguri unt, 2 banane, 3 albusuri, frisca batuta.
Mod de preparare: Se pun bananele intr-o tavita mai mica si se coc in coaja la cuptor.
Separat se cerne faina, se adauga galbenusurile, laptele si se amesteca bine. Se adauga untul inmuiat pe marginea plitei, precum si miezul bananelor taiat in rotocoale subtiri.
Se bat albusurile spuma si se incorporeaza in compozitie.
Se unge o tava cu putin unt, se baga in ea aluatul, apoi se da la cuptor. Cand placinta e gata, se lasa sa se raceasca si se serveste ornata cu frisca.