• Cartofii nu se scofalcesc daca sunt inmagazinati in locuri intunecoase si acoperiti cu foi de ziar.
• Germenii cartofilor incoltiti trebuie rapid inlaturati. Daca vreti sa impiedicati incoltirea, presarati pe tuberculi cenusa de lemn.
• Piureul de cartofi ideal se freaca intotdeauna cu o lingura de lemn, adaugandu-se in el un galbenus de ou si o bucata de unt.
• Fecula de cartofi leaga sosurile mai bine decat faina, fiindca nu face cocoloase.
• Cartofii cruzi rezolva orice mancare sarata in exces. Taiati-i, bagati-i in cratita sau in oala si dati-i in cateva clocote mici.
• Apa ce ramane de la cartofii fierti in coaja, daca este aruncata pe buruieni, incet-incet le omoara.
• Cartoful ras, aplicat intr-un tifon pe pleoape sau pe pungile de sub ochi, le desumfla rapid (10-15 minute).
• Durerea cauzata de arsuri scade, daca se pune pe ele partea interioara a unui cartof crud.
• Compotul de mere e mult mai gustos daca la fierbere se adauga in el o bucatica de unt.
• Merele rezista multa vreme in camara, daca sunt puse cu codita in jos, pe ziare.
• Rondelele de mere, asezate pe pamantul florilor din ghivece, atrag viermii si parazitii, ocrotind plantele.
• Cojile uscate de mere combat insomnia. Fierbeti un pumn de coji intr-un litru de apa. Beti o cana de ceai inainte de-a va culca.
Reteta saptamanii
Diuretic din praz
Nu aruncati niciodata apa in care ati fiert tulpini de praz. Puneti-o intr-o sticla la frigider si beti 1-2 cani pe zi. Este un excelent diuretic (nu se recomanda in caz de cistita sau de probleme renale).