Exista, totusi, o veste buna: recent, a fost sintetizat un medicament care blocheaza raspandirea virusului in organism. Bine ar fi, caci boala loveste dezastruos uneori. De pilda, cazul "gripei spaniole" ce a secerat 20 de milioane de oameni - mai mult decat ultimul Razboi Mondial.
Cum recunoastem gripa?
Afirmatia unor persoane ca nu au temperatura cand fac gripa nu este adevarata, pentru ca aceasta boala implica obligatoriu prezenta febrei. In absenta ei, diagnosticul se exclude. Debutul este brusc, cu temperaturi chiar de peste 40 grade C, timp de 3-5 zile, apoi scade cand organismul reuseste sa produca anticorpi suficienti sa neutralizeze agresorii. Boala invadeaza - afirma unii cercetatori - mai ales organismele suprasaturate de mancare si toxine, pentru ca apoi, prin pierderea apetitului, sa se produca un proces depurativ. La febra se adauga o stare de rau general, dureri musculare, frisoane, greturi ori varsaturi repetate, tuse chinuitoare, dureri de cap de intensitate variabila, dureri de ochi, infundarea nasului, secretie nazala iritanta, usturime in gat. Aceasta usturime este, de obicei, primul semn al bolii si trebuie luate urgent primele masuri. In acest moment, temperatura nu depaseste 37,5 grade C si se considera ca viroza s-a declansat. Respiratiile frecvente, greutatea in respiratie (mai ales la sugari si copilul mic, la batrani, bolnavii cardio-pulmonari), durerile abdominale si ale muschilor membrelor si coloanei vertebrale completeaza tabloul clinic al prezentei maladiei gripale de forma obisnuita si necomplicata.
Bine ar fi ca boala sa poata fi prevenita prin masuri de crestere a rezistentei organismului la infectii in anotimpul friguros. (Hrana monotona, lipsita de fructe si legume proaspete, asociata cu stresul cotidian scad imunitatea.)
Cum pot fi prevenite complicatiile si vindecata gripa?
Se spune adesea ca "bine tratata, gripa dureaza 7 zile, iar fara tratament se vindeca intr-o saptamana". Mai aproape de adevar sunt aceia care afirma ca: "o gripa dusa pe picioare dureaza mai mult". Intr-adevar, repausul fizic si alimentar este cel mai eficace remediu natural de lupta cu boala, un mijloc de tratament ce trebuie adoptat inca la inceput, singurul menit sa evite complicatii ulterioare, soldate adesea cu moartea. Temperatura foarte ridicata (repet, nu exista gripa fara febra) justifica si ea impunerea unui repaus alimentar total, deoarece, cand organismul este febril, mancarea ingerata ramane nedigerata, cauzand dereglari gastro-intestinale ce se adauga constipatiei, prezenta si ea in suferintele febrile.
Controlul temperaturii de doua-trei ori pe zi are un dublu scop: preventiv (e bine ca boala sa fie surprinsa din timp, cand cateva zile de repaus si un regim moderat cu multe lichide o pot stopa) si altul de supraveghere a evolutiei bolii. O febra ce se prelungeste peste 3-5 zile semnaleaza prezenta unei complicatii, a unei suprainfectii microbiene si/sau fungice (cu un mucegai) ce se adauga gripei.
Ceaiurile de fructe de padure si frunze de nuc sunt de preferat celor preparate din flori ce contin polen (tei, musetel, sunatoare etc). Ele trebuie indulcite cu zahar (eventual), evitand in timpul bolii consumul de miere, care poate avea in unele cazuri efecte alergizante pentru mucoasa bronhica.
Apa de menta (cateva frunze de izma se tin 30 de minute in apa, la temperatura camerei, fara a se fierbe), usor indulcita si cu un adaos de 1-2 lingurite de zeama de citrice, bauta fragmentat pe durata a cateva ore, are efecte benefice in combaterea durerilor de cap, a greturilor, a vomei sau a tulburarilor abdominale cauzate de constipatie (daca aceasta dureaza mai mult de 3 zile, se recurge la o clisma cu apa simpla, la temperatura de 37-38 grade C). Apa de baut (minerala ori de la robinet), la temperatura camerei, consumata pe toata durata febrei, in cantitate de aproximativ 1,5 l pentru 24 de ore (la o greutate corporala de 60 kg), asigura o buna si naturala transpiratie (spre deosebire de cea produsa de medicamente), ce ajuta enorm rinichii, extrem de solicitati in timpul acestei boli (dovada urina de culoare inchisa). Apa in cantitate sporita are efecte bune si asupra circulatiei capilare din creier, inima, plamani si piele.
Sucurile de fructe si legume, preparate pe moment in casa si numai diluate cu apa, sunt de preferat celor din comert (conservate) sau compoturilor si supelor cu legume fierte (supele de carne sunt contraindicate pe intreaga durata a febrei).
Febra ridicata poate fi potolita prin aplicarea de comprese cu apa rece si felii de cartofi cruzi pe frunte, luand si 1-3 fiole de Algocalmin pe zi (pe cale orala, evitati tabletele) si prin recurgerea la un post alimentar aproape total. Repausul in fotoliu este si el un mod de usurare a bolii, fiindca previne iritarea faringelui prin refluxul de continut gastric ori prin agravarea unei hernii hiatale de catre tusea ce insoteste gripa. La copilul mic, febra nu produce frisoane, ci convulsii ce pot fi inlaturate prin impachetari in prosoape umezite cu apa la temperatura camerei, timp de cateva minute. Evitati Fenobarbitalul ori Romerganul, nu folositi instilatiile ce contin Cloramfenicol (cazuri mortale), preparatele glicerinate (produc pneumonii), Efedrina - mai mult de 1-2 zile (paralizeaza muschii vaselor nazale si pierderea mirosului). Persoanele cu antecedente de infectie rinosinuzala sa evite suflarea nasului cu insistenta (alternativa este sa scuipe in batista) pentru ca astfel se impiedica eliminarea si drenarea secretiei din "buretii ososi" (sinusurile), ba mai mult, se impinge continutul infectios din nas in sinusurile paranazale, unele situate in apropierea creierului. Aerisirea repetata a camerei, pastrarea unei temperaturi moderate si baile calde la picioare pot aduce un sprijin in remediul bolii. Bolnavii ce nu pot ramane la domiciliu trebuie sa evite cat mai mult efortul fizic, sa nu consume decat sucurile si ceaiurile indicate mai sus, iar daca temperatura nu scade in 2-3 zile sa solicite sfatul medicului. Vaccinurile si celelalte preparate din antigene virale ori bacteriene nu trebuie folosite de catre cei la care gripa deja s-a instalat. Solicitat deja imunologic, organismul nu mai trebuie supus la un efort suplimentar de aparare, care poate reprezenta un risc cu complicatii imprevizibile. Preventiv: vaccinurile stimuleaza sistemul imunitar, invata organismul sa produca anticorpi. Neajunsul este ca in fiecare an apar tulpini noi de virusuri gripale si, pana se pune la punct un alt vaccin, boala se raspandeste din nou. Descoperiri foarte recente, care speram sa ajunga si-n Romania, inlatura acest neajuns.
Femeia gravida trebuie sa fie deosebit de atenta in a respecta recomandarile de tratament in caz de gripa, iar in primele doua luni de sarcina o recomandare de intrerupere nu este ceva nefondat sau exagerat. Pe durata febrei, mamele ce alapteaza se vor mulge, aplicand repetat comprese cu apa rece pe sani. Alimentarea pruncului la san trebuie oprita. Femeile aflate in aceste doua situatii sa evite pe cat posibil orice medicamente, apeland la mijloacele naturale de aparare. Fumatorii sa faca un efort ca in perioada acuta a acestei boli sa renunte la tigari. Pentru periajul dintilor si clatirea gurii (am stabilit ca mancarea nu-si are rostul in gripa), se foloseste numai apa la temperatura camerei. Important: daca febra se mentine continuu peste 39-40 grade C, mai mult de 4-5 zile, daca e insotita de varsaturi repetate, dureri mari de cap, dureri de ochi, dureri in lungul muschilor sirii spinarii, daca nu se suporta lumina si se instaleaza o toropeala accentuata - toate aceste simptome pledeaza pentru un diagnostic de meningo-encefalita, situatie ce necesita urgent un consult medical competent.
Complicatiile gripei sunt numeroase si de aici nevoia adoptarii unor masuri riguroase de tratament pentru a evita riscul aparitiei unor rinite, sinuzite, amigdalite, otite, mastoidite, traheobronsite, pneumonii, tuberculoze, astm, paralizie faciala, herpes la ochi, zona zoster, alergii, apendicita, hemoragii, tromboflebite, arterite, infarct de miocard, la plamani, la creier ori intestinal, ruperea varicelor esofagiene la cirotici. Toate aceste complicatii sunt posibile pentru ca organismul este slabit imunologic, devenind prada usoara pentru microbi, de unde si necesitatea cresterii rezistentei naturale a organismului si a stoparii penetrarii agentului patogen prin poarta sa de intrare: mucoasa nazala.
Gripa si antibioticele
Inca de la inceput trebuie precizat ca aceste medicamente nu au nici un efect in combaterea gripei aflata in stadiu incipient. Numai in gripa tratata neglijent si tardiv, cand apar complicatii bacteriene infectioase, trebuie luate antibiotice, dar numai dupa o corecta evaluare a raportului beneficiu/risc. Ultimele cercetari medicale confirma o situatie foarte grava, si anume: desi antibioticele au salvat si salveaza multe vieti, administrarea lor in exces a dus la o adaptare a germenilor care provoaca boala, anulandu-le eficienta, fapt ce face necesare alte antibiotice si mai puternice (mult mai scumpe si nu lipsite de riscuri) pentru tratarea unor infectii bacteriene odinioara banale (otite, pneumonii, sifilis, blenoragie, meningo-encefalite si multe altele). Sunt tot mai frecvente infectiile cu germeni patogeni, ce nu pot fi distrusi de nici unul din antibioticele cunoscute. De retinut: orice gripa care nu trece in 5-6 zile sau o viroza respiratorie care nu cedeaza in 2-3 saptamani necesita control medical urgent.
Ce trebuie facut dupa stingerea febrei gripale?
Reluarea unei alimentatii normale, rabdare, deoarece aparatul digestiv a fost agresat. Se incepe deci cu mancare usor digerabila: supe si creme din zarzavaturi, piureuri de cartofi si legume, morcovi, telina, sfecla, putina varza murata, prune uscate oparite, grau germinat, tarate si se continua cu sucuri de fructe proaspat preparate. In functie de toleranta, se introduc treptat lactatele, supele de carne, carnea slaba, pestele (preferabil fierte ori pregatite la cuptor). Acest tratament de recuperare digestiva se completeaza cu cel de antrenare fizica si exercitii respiratorii de recuperare psihica, toate necesare pentru ca organismul scapat din boala are nevoie de timp ca sa-si revina dupa conflictul infectios. De asemenea, in sezonul friguros purtati haine adecvate, calduroase. Natura l-a inzestrat pe om cu mijloacele necesare de a face fata agresiunilor virale, numai ca noi am uitat sa traim cat mai aproape de natura si in spiritul ei, stilul nostru de viata fiind prea adesea irational. Batranii, copiii mici, femeile gravide si bolnavii cronici trebuie sa evite, pe cat posibil, contactul direct cu persoanele gripate, iar acestea sa caute sa se izoleze de cei din jur, sa tina fularul la gura cand vorbesc, stranuta sau tusesc.