Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g fasole verde (conserva), 250 g arpagic (ceapa mica), un praf de cimbru, o legatura patrunjel verde, un ou fiert tare, un galbenus (crud), o lingurita mustar iute, 4 linguri de vin alb sec, 6 linguri concentrat de pasare (Knorr+apa), 5 linguri ulei, 3 linguri otet alb, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata arpagicul si se rumeneste intreg la foc mic, in doua linguri de ulei, amestecand intruna. Se stinge cu vinul si zeama de carne de pasare, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba incet zece minute. Se adauga putina sare si se lasa sa se raceasca. Se scoate fasolea verde din conserva si se scurge. Se spala patrunjelul si se taie fideluta. Oul fiert, curatat de coaja, se paseaza printr-o sita, dupa care se amesteca cu galbenusul crud, cu restul de ulei, mustarul si otetul. Se sareaza, se pipereaza si se adauga putina zeama in care a fiert ceapa, pentru a se obtine un sos neted. Se scurge ceapa si se amesteca cu fasolea, patrunjelul tocat, praful de cimbru si sosul preparat anterior.
Supa-crema de telina
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g telina (radacina), o felie de lamaie, 700 ml zeama de zarzavat (Knorr+apa), 4 felii de slaninuta, 150 g smantana subtire, sare, piper, un varf de cutit de zahar.
Mod de preparare: Se curata telina si se taie in bucati mai mari. Se pune la fiert apa cu Knorr sau Vegeta si cand clocoteste se introduce telina (si felia de lamaie). Se fierbe la foc potrivit, circa 20 de minute. Intre timp, se prajesc feliile de slaninuta intr-o tigaie de teflon (fara grasime) si cand sunt rumene se scot si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Se scoate felia de lamaie din oala, iar telina, impreuna cu zeama in care a fiert, se paseaza si se toarna inapoi in oala. Se adauga smantana, se lasa sa mai dea in cateva clocote, se sareaza si se pipereaza. Supa-crema astfel preparata se serveste in boluri, presarata cu bucatele mici de slaninuta prajita si - dupa gust - cu frunze de telina, taiate marunt.
Gulas picant cu Debretini
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi curatati de coaja si taiati ca pentru prajit sau o punga de cartofi congelati, 400 g carnati Debretin, 1-2 tulpini de praz (270 g), o conserva mica de boabe de porumb (140 g), o lingura unt, o lingura faina, 200 ml concentrat de carne (Knorr+apa), 200 g smantana subtire, 2 lingurite mustar, 2 lingurite ketchup, sare, piper, untdelemn pentru prajit.
Mod de preparare: Se prajesc cartofii in uleiul incins, se scurg de ulei si se tin la cald. Carnatii se taie felii, iar prazul - rondele de 1/2 cm grosime. Boabele de porumb se toarna intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga bine. Se topeste untul intr-o cratita, se presara faina si se lasa sa se rumeneasca. Se stinge cu zeama de carne, se adauga smantana si se lasa sa fiarba incet circa 8 minute. Se condimenteaza sosul cu mustar si ketchup, se gusta de sare si piper, apoi se incorporeaza mai intai prazul si boabele de porumb, iar pe urma feliile de carnati. Se lasa gulasul astfel preparat sa se infierbante si se serveste cu cartofi prajiti.
Pui in sos de lamaie
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 copane mari de pui, sare, piper, 4 linguri faina, 2 linguri unt, 2 linguri untdelemn, 3 catei de usturoi, 6-8 linguri suc de lamaie, 1/4 pahar vin alb sec, 1/2 cimbru uscat, doua frunze dafin, 400 g spaghete.
Mod de preparare: Se spala copanele de pui, se taie in doua la incheietura si se zvanta intr-un servet. Se freaca cu sare, piper si se tavalesc prin faina. Intr-o cratita, se incinge untdelemnul si untul. Se pun copanele la fript, mai intai pe flacara mijlocie, apoi pe flacara mica, circa 7 minute (trebuie sa devina aurii, nu maro). Se curata usturoiul si se da pe razatoarea mica. Se amesteca sucul de lamaie cu vinul alb si se toarna peste pui. Se pune si cimbrul faramitat, impreuna cu foile de dafin intregi. Se lasa la fiert, pe flacara mica, cu capac, vreme de 30 de minute. Cam cu 15 minute inainte ca puiul sa fie gata, se fierb si se strecoara spaghetele. Faina ramasa se amesteca cu putina apa rece si se toarna in sosul din cratita cu copanele. Se lasa pana ce se ingroasa putin. Se pun macaroanele in farfurie, se asaza pe ele copanele, apoi se toarna deasupra sosul. Se serveste fierbinte.
Dulciuri
Tarte cu mere
Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g aluat foitaj (congelat), 2 mere mari, 20 g unt, 20 g zahar, un galbenus, o lingura de migdale taiate, 4 linguri gem de caise.
Mod de preparare: Se lasa la decongelat aluatul (12 ore la frigider sau 2 ore la temperatura camerei) si se intinde pe o planseta infainata, in forma de patrat, cu laturile de circa 20 cm. Se taie apoi in patru patrate mai mici (laturile de 10 cm) si se lasa sa stea la rece circa 20 de minute. Se incinge cuptorul, se clateste o tava cu putina apa si se lasa sa se usuce (fara sa se stearga). Patratele de aluat se ung cu galbenusul amestecat cu cateva picaturi de apa, apoi se ridica marginile si se strang bine muchiile laterale intre degete, ca sa se lipeasca, iar tartele astfel obtinute (ca niste castronele) se asaza pe tava. Se curata merele, se taie in doua, se golesc de seminte si de partea lemnoasa si fiecare jumatate se cresteaza cu un cutit dintr-o margine intr-alta pe partea bombata. Se asaza cu partea plata pe fundul tartelor si se presara cu zahar si bucatele mici de unt. Se baga la cuptor si se coc 15-20 de minute. Migdalele taiate se prajesc usor intr-o tigaie, fara grasime, iar dulceata se incalzeste putin si se amesteca bine ca sa se subtieze. Tartele scoase din cuptor se ung cu dulceata, se presara deasupra migdalele prajite si se servesc cat sunt caldute.