Scara

Sanda Anghelescu
O revista cu un inalt nivel intelectual si etic, un dialog viu si interesant al autorilor cu cititorii, starnit din preocuparea permanenta, vitala, de a intelege lumea. Aceasta ar fi, pe scurt si in graba formulata, definitia revistei Scara, revista de oceanografie ortodoxa politica si culturala

Primele trei aparitii ale revistei s-au bucurat de interes, dar greutatile financiare au facut ca aceasta a patra "treapta" sa intarzie. Din fericire, saptamana aceasta a avut loc lansarea, urmand ca peste putina vreme sa apara si numarul cinci.
De la primul volum, Scara a urcat, treapta cu treapta, atat in realizare grafica, in consistenta, dar s-a mai si deschis spre dialog, textele au capatat caldura si expresivitate.
Este foarte greu de facut o selectie din substantialul sumar al revistei, dar voi cita, spre exemplificare, doar cateva titluri sugestive: Sensul unei resurectii (Razvan Codrescu), Domnia politicului asupra sacrului (Roland-Hoffman Negulescu), Istoria interzisa (Andrei Burz-Pinzaru), Razboaiele si pacea religiilor (Costion Nicolescu), Imparatia lui Dumnezeu si imparatia omului (Ionut Corduneanu), Conceptul de medicina crestina. Tematica unui curs posibil (Pavel Chirila), Pastele 1949 (Traian Popescu).
Zguduitoare mi s-a parut marturia semnata de Ion Gurgu, Rastignirea Bisericii in Iugoslavia, care insumeaza si o serie de scrisori, declaratii ale sarbilor ce deplang biserici daramate, preoti si crestini ucisi, altare profanate.
O selectie de texte duhovnicesti se adreseaza inimilor ce vor sa paseasca spre mantuire pe calea bisericii: Predica despre Rai (Parintele Cleopa), Patrafirul ascuns (Parintele Costin Voicescu), Indreptar la spovedanie (Valeriu Gafencu).
De un deosebit interes mi s-a parut si acea pertinenta Scurta privire teologala asupra muzicii, in care Parintele Dan Badulescu arata ca "inceputurile muzicii se afla la Dumnezeu", facand o excelenta incursiune in istoria muzicii, de la miturile muzicale - Ulysse si sirenele - pana la mult raspandita astazi muzica rock.
O impresionanta lista (cuprinde numai litera B) dezvaluie numele celor ucisi prin detentie, munca fortata, torturi, asasinati sau executati in urma condamnarii la moarte, dupa 23 august 1944.
Cei dornici sa cumpere ultima "treapta" a revistei Scara se pot adresa redactiei: tel./fax (00-40-1) 650.13.36, Calea Victoriei nr. 155, bl. D1, sc. 7, ap. 6, sector 1, Bucuresti, e-mail: olteni@yahoo.com