Selectia "Formula AS"

Adriana Bittel
Timothy Miller, "Bucura-te de ceea ce ai. Cum sa-ti controlezi sentimentele si sa-ti modelezi gandurile", ghid practic, traducere de Sorana Corneanu, Editura "Humanitas" (tel. 223.15.01), 252 pag.

La noi intrebarea Ce mai faci? nu e doar o formula de politete si nu raspundem scurt bine decat celor care ne sunt antipatici. Romanii sunt comunicativi, isi povestesc necazurile, dau si primesc sfaturi, trancanesc indelung la telefon despre ceea ce ii enerveaza sau deprima si nu apeleaza la un expert decat in cazuri grave "de nebunie". Ei nu concep sa plateasca un necunoscut pentru a i se spovedi si a primi ajutor calificat pentru depasirea unor situatii dificile de viata (in treacat fie spus, factura telefonica a inceput sa fie mai scumpa decat onorariul unui psihiatru).
In societatile occidentale insa, oamenii au psihiatrul lor, asa cum au si dentistul lor, si ii fac vizite regulate pentru a-i destainui cele mai intime ganduri si sentimente, fiindca terapeutul ii ajuta cu metode stiintifice sa se cunoasca, sa depisteze si sa schimbe tiparele de gandire gresite, sa se impace cu sine si cu lumea in care traiesc. Californianul Timothy Miller este doctor in psihologie clinica si psihoterapeut cu mare experienta, iar cartea lui aparuta acum in romaneste e adresata oamenilor sanatosi psihic, aflati in cautarea unui mod placut de existenta. Metodele expuse de specialistul, care crede ca secretul fericirii sta in a te bucura de ceea ce ai, sunt tehnici de control al activitatii mentale, al impulsurilor si dorintelor, lucru nu usor, dar care se poate obtine prin exercitiu. Asa cum sportivii au nevoie de un antrenor pentru a ajunge la performante, si oamenii obisnuiti au nevoie de cineva care sa-i invete cum sa reziste competitiei dure, permanente, a vietii cotidiene. Adept al terapiei cognitive, care pune accentul pe importanta gandurilor constiente si a credintelor cu puternice consecinte emotionale, psihiatrul american recomanda practica neintrerupta si deliberata a Intelegerii, Atentiei si Recunostintei. Pentru fiecare din aceste principii fundamentale, el propune metode care sa ajute la schimbarea treptata a convingerilor si obisnuintelor mentale ale omului nemultumit de viata sa si care vrea sa si-o amelioreze. Aceste metode practice - explicate clar in ghid - presupun, ca orice antrenament, parcurgerea unor etape: de la exercitii simple, aplicate unor lucruri marunte din existenta zilnica, la tehnici complexe, ce ne apara de depresie si pesimism si ne fac sa ne bucuram de frumusetea vietii.
Edward Behr, "Ultimul imparat", biografie, traducere de Florin Slapac, Editura "Humanitas", colectia "Spectacolul istoriei", 336 pag. Trimis special al presei americane in puncte fierbinti ale globului din anii "50 - "80, Edward Behr a relatat de la fata locului razboaie si revolutii, a intervievat sefi de state si politicieni, dar a inregistrat si opiniile omului obisnuit. Evenimentele traite ca reporter, marturiile adunate au facut apoi materia unor carti scrise cu talent de romancier popular, desi nimic in ele nu e inventat (intre acestea se numara si cartea despre Ceausescu, "Saruta mana pe care n-o poti musca", aparuta in Sua in 1991, cand subiectul mai interesa opinia publica, si tradusa anul trecut tot la editura "Humanitas"; ea a stat si la baza unui film de televiziune, difuzat si la noi in iunie 1999). Volumul pe care il recomandam azi este biografia (neromantata, dar mai captivanta ca un roman de John Le Carr) ultimului imparat al Chinei, Pu Yi (1906-1967) - un personaj cu o viata senzationala prin teribilele incercari carora le-a supravietuit: comploturi, tradari, exil, "reeducarea" in inchisorile comuniste chineze s.a. Biografia scrisa de Behr nu a fost ecranizata de Bernardo Bertolucci (cum gresit scrie pe coperta a Iv-a). Scenariul fastuosului film "Ultimul imparat" are ca punct de plecare chiar memoriile lui Pu Yi, "De la imparat la cetatean". Edward Behr a insotit in 1986 echipa de filmare in Orasul Interzis si si-a facut propria investigatie printre martorii care mai traiau ai vietii lui Pu Yi, apoi a citit tot ce a putut gasi in tema, s-a consultat cu renumiti sinologi si a reconstituit viata ultimului imparat chinez, deducand din fapte si psihologia lui, marcate de instabilitate nervoasa si devieri sexuale. Rezultatul acestei munci e pasionant la culme.