Un medicament romanesc pe care trebuie sa il cunoasteti: Cantastim

Florentin Popa
Produs de Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti, da rezultate de exceptie in tratamentul unor boli cronice sau infectioase si ca adjuvant in tratarea cancerului.

Interviu cu d-l prof. dr. Marian Negut, director adjunct al Institutului "Cantacuzino"

- D-le dr. Negut, Cantastimul este un produs original, inventat la Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti. Cum s-a nascut acest medicament a carui faima a trecut si peste hotarele tarii?

- Cantastim a aparut pe piata dupa 1984, insa a fost rezultatul unor cercetari indelungate. Meritul initierii acestor studii se datoreaza unui colectiv de cercetatori ai Institutului "Cantacuzino", care au facut unele observatii asupra bacilului piocianic - o bacterie care poate deveni un agresor al organismului. Dr Artur Max, dr. Andrei Olinescu si dr. Eugenia Maitert s-au oprit asupra unei tulpini bacteriene care s-a dovedit a avea unele particularitati de stimulare a capacitatilor proprii de aparare ale organismului. Sub coordonarea d-lui dr. Andrei Olinescu, o alta echipa de cercetatori a studiat in detaliu proprietatile acestei tulpini bacteriene, stabilind o serie de capacitati imunogene si aspectele reactive ale organismului uman la actiunea ei. Astfel s-a obtinut un extract bacterian purificat - un imunomodulator bacterian de generatia a Ii-a, care are in compozitie anumite principii active din bacterii. Cantastim a facut obiectul unor cercetari experimentale si clinice; rezultatele acestor cercetari au fost publicate si comunicate la conferintele de specialitate, dovedindu-se eficienta lui in imunologie. Ca urmare a acestor studii, s-a stabilit tehnologia de productie, s-au derulat testele de eficienta si control si asa a luat nastere Cantastimul.

- Care este rolul lui terapeutic?


- Se stie ca organismul uman dispune de o capacitate specifica de aparare fata de agresiunea bacteriana, virala etc. Organismul uman este supus de multe ori unor agresiuni din exterior (factori fizici, de mediu, chimici etc.) sau din interior (boli generale metabolice sau boli cu imunitatea compromisa). In asemenea situatii, in cazul unor dezechilibre, este nevoie sa se intervina din exterior cu niste stimuli care sunt capabili sa readuca sistemul imunitar la parametrii optimi de functionare. Deci, imunomodularea se refera la reglarea mecanismelor de aparare ale organismului, putand actiona in doua directii:
imunostimulare - adica potentarea (cresterea) capacitatii de aparare a organismului;
imunosupresie - adica scaderea capacitatii de aparare, fiindca in unele situatii reactia de aparare a organismului este amplificata, este prea mare (de exemplu, cand este vorba de un transplant, organismul uman respingand in mod automat grefa, imunosupresia face posibila reusita operatiei).
In acest sens, tratamentul cu Cantastim se adreseaza unei categorii de oameni mai putin reactivi imunitar (persoane trecute de varsta a doua), care au nevoie de o stimulare imunitara nespecifica, adica nedirectionata catre un anume grup de microorganisme. Prin aceasta imunomodulare se obtine activarea unor mecanisme celulare imune, care sunt stimulate in activitatea lor, astfel incat apararea celulara este mai buna. Totusi, despre Cantastim as vrea sa accentuez faptul ca este un medicament. Si, ca orice medicament, se prescrie numai de catre medic.

- In ce boli si-a dovedit eficienta?


- Cantastim se foloseste in imunodeficiente cu diverse manifestari clinice. Este indicat impotriva bolilor infectioase in primul rand, de acest tratament beneficiind toti cei care au predispozitie la aceste boli, dar si cei care sunt in diverse stari de infectii cronice recidivante care nu au raspuns bine la tratamentele cu antibiotice sau la alte tratamente. Cantastim este eficient in toate bolile cronice (singur sau asociat cu vaccinuri terapeutice), in starile de convalescenta, in cazul unor boli care afecteaza sistemul imunitar si in starile postcanceroase.
Cantastim este util, de asemenea, oamenilor care au intrat intr-un proces de degradare imunitaro-fiziologica. Dupa o anume varsta, toata lumea se confrunta cu asemenea situatii. Astfel se explica de ce batranii sunt mai receptivi la o serie de boli si in general fac forme cronice. Tratamentul cu Cantastim stimuleaza sistemul imunitar si astfel se imbunatateste semnificativ capacitatea de aparare a organismului.

- S-a studiat rolul Cantastimului in bolile tumorale?


- In ceea ce priveste terapia anticanceroasa, sa nu ne facem iluzii ca tratamentul imunomodulator poate fi unic si salvator. Cantastim poate fi folosit numai ca tratament adjuvant in terapia bolii neoplazice. Dupa cum este cunoscut, cancerul se abordeaza printr-o serie intreaga de mijloace, nu numai prin imunoterapie. Dar, pe langa chimioterapie, radioterapie si actul chirurgical, in lumea intreaga se foloseste si imunoterapia. Cantastim s-a dovedit a fi un foarte bun agent terapeutic, dar numai medicul poate sa decida in ce caz si cum poate fi folosit. Tratamentul cu Cantastim nu se face la decizia pacientului!
Tratamentul cu Cantastim a dat rezultate bune in cazul cancerului la san, dupa ce terapia clasica (terapia chirurgicala, terapia cu citostatice si radioterapia) a fost terminata. Deci, cand exista o stare de echilibru a organismului, este bine sa se faca un tratament cu Cantastim pentru a-i creste capacitatea de aparare, imbunatatindu-se astfel starea generala a pacientului.
Si in cazul cancerului de colon s-au evidentiat rezultate remarcabile. Colonul este un organ foarte agresat de flora microbiana autohtona. In conditiile in care sistemul imunitar este stimulat, apararea nespecifica creste, deci pacientul se va simti mult mai bine in urma tratamentului.

- Cantastim poate fi folosit si profilactic?

- Profilactic, se poate folosi de catre persoanele cu predispozitie la dezvoltarea unor afectiuni alergice in care exista implicatii alergenice infectioase. De asemenea, este indicat inaintea interventiilor chirurgicale pe intestinul gros si pe plamani si inaintea celor cu risc mare de infectii in general, pentru ca previne infectiile postoperatorii.

- Exista si contraindicatii in utilizarea lui?

- Cantastimul este contraindicat in toate bolile in care sistemul imunitar este compromis - si as enumera aici bolile de sange, infectia cu virusul Hiv, infectiile acute cu stare febrila, starile terminale (in care exista insuficiente organice mari, iar organismul nu mai poate suporta un stimul suplimentar) si bolile care recunosc un mecanism autoimun (bolile sistemice - de exemplu Lupusul eritematos), in care imunostimularea s-ar putea sa agraveze boala. De aceea este bine ca medicul curant sa limiteze - sau sa interzica, acolo unde este cazul - tratamentul cu Cantastim.

- Cum se administreaza Cantastimul?

- Cantastim se administreaza in injectii subcutanate. Pentru o cura sunt necesare 5 fiole, care se fac la un interval de circa 5-6 zile. Daca medicul prescrie o imunomodulare prelungita, se poate repeta o a doua cura, dar dupa aceasta trebuie facuta o pauza de trei luni. Administrarea prelungita nu este recomandata, deoarece organismul poate sa raspunda neadecvat. Tratamentul trebuie recomandat si urmarit numai de catre medicul terapeut. In nici un caz nu se va micsora intervalul de administrare a produsului la mai putin de 5-6 zile/1 fiola.

- Copiii pot beneficia de tratamentul cu Cantastim?

- In general, copiii au un sistem imunitar foarte bun, care uneori raspunde chiar exagerat la o serie de agresiuni din mediul exterior, fie ca sunt infectioase sau de alta natura. Prin urmare, copiii nu au nevoie de o stimulare a imunitatii, organismul lor fiind capabil sa se apere singur.

- Care este pretul acestui produs?

- Cantastim se vinde in cutii de 5 fiole, la un pret simbolic, spunem noi, deoarece se adreseaza in primul rand unei categorii de oameni cu venituri mai mici: pensionarii.

- De unde se poate procura?

- Cantastimul se poate procura direct de la farmacia Institutului "Cantacuzino" si de la alte farmacii din Bucuresti si din tara.

- Persoanele cu probleme imunologice pot face teste de specialitate la Institutul "Cantacuzino"?

- Patologia imuna se cunoaste mai bine in ultima vreme pentru ca avem metode de investigare mai bine puse la punct, mai precise decat in trecut. In consecinta, definirea unei boli imunitare sau autoimune in conditiile actuale de investigare este mult mai precisa. Institutul "Cantacuzino" face o serie intreaga de determinari de boli cu caracter imun intr-un laborator propriu de analize, in care se pot defini cu exactitate o serie de parametri prin care se recunoaste o patologie imuna sau autoimuna. O data cunoscut acest lucru, se poate institui o terapie adecvata in termeni mult mai precisi decat o poate face o consultatie pe criterii pur clinice, intuitive.

S.O.S. - antibioticele

- In final, v-as pune o intrebare care are mai putina legatura cu subiectul de fata, dar care tine de competenta dvs. In ultima vreme, se observa o recrudescenta nemaiintalnita de infectari cu virusuri din cele mai diferite. De ce nu mai dau rezultate tratamentele clasice instituite impotriva lor?

- As remarca faptul ca in ultima vreme s-au descoperit noi generatii de bacterii si virusuri necunoscute pana in prezent. Acestea trebuie studiate cu atentie pentru a putea stabili posibilitatile de prevenire si terapia adecvata. In celelalte cazuri, in care intalnim microorganisme cunoscute in patologia infectioasa, dar impotriva carora tratamentele clasice nu mai dau randament, exista o explicatie: lumea se repede la antibiotice fara sa ceara sfatul medicului, fara sa le cunoasca efectul daunator intr-o terapie abuziva. Marile necazuri in situatiile in care nu se mai gaseste o solutie terapeutica pentru infectiile grave se datoreaza tocmai acestei folosiri necontrolate a antibioticelor. In alte tari din lume, terapia cu antibiotice este strict controlata medical, iar eliberarea lor se face numai pe baza de reteta. Deci, si acesta este un motiv pentru care infectiile microbiene nu mai pot fi stavilite prin medicatia clasica.
Adresa utila: Institutul "Cantacuzino", Splaiul Independentei nr. 103, sector 5, Bucuresti
Tel. 411.38.00, 411.48.15, 411.49.10.