Mic Tratat despre Fericire

Rodica Demian
Oare fericirea ne e scrisa in destin? Nici vorba! Ea poate fi descoperita si invatata de orice biet muritor. Cu o conditie: "Cunoaste-te pe tine insuti". Fiecare om reprezinta o individualitate cu tipare distincte. Cine izbuteste sa si-o descopere si s-o exprime este un om fericit

Cateva drumuri spre fericire

Fericirea este o stare de gratie pentru care nu exista retete. Fiecare om este unic in felul sau. Exista insa drumuri care duc catre fericire si care se afla la indemana noastra, a tuturor. Pentru asta este nevoie sa descoperim ceea ce ni se potriveste cu adevarat in viata, ceea ce poate sa devina un ideal: profesia - aleasa cu grija pentru ca sa nu devina un chin, ci o motivatie permanenta, familia, maternitatea, credinta, micile bucurii de fiecare zi ale vietii. Daca atunci cand luam decizii importante am da dovada de mai multa responsabilitate, reflectand cu sinceritate daca drumul pe care pornim ni se potriveste sau nu, am izbuti mai usor sa ademenim fericirea. In randurile care urmeaza, nu ne vom referi la sensul moral si crestin al fericirii, ci doar la cateva metode aflate la indemana pentru a ne mai insenina zilele.

Traiti simplu si relaxat

Un pas sigur spre fericire este echilibrul dintre dorintele si posibilitatile noastre. Nu aspirati niciodata la lucruri pe care stiti ca nu le puteti dobandi: slujbe inalte, pentru care nu sunteti pregatiti, bani mai multi decat puteti castiga in mod cinstit, bunuri materiale care va depasesc posibilitatile de a le achizitiona. Cei ce-si pun frana dorintelor se simt mai putin frustrati si nefericiti. Daca nu te astepti la prea mult, nu ai deceptii.

Invatati sa priviti cu atentie lumea inconjuratoare

Organismul nostru rasplateste experientele pozitive, producand mai multi hormoni ai fericirii. Una dintre aceste experiente este capacitatea de a privi cu maximum de concentrare lumea inconjuratoare, peste care, de obicei, privirile noastre aluneca. Cu cat suntem mai treji in perceperea intamplarilor care ne inconjoara, cu atat mai puternice sunt impresiile pe care le receptam. Incercati sa contemplati banalitatea vietii ca pe un rasarit de soare la mare. Veti resimti aceeasi bucurie inundandu-va simturile. Copacul din fata ferestrei - acelasi de an de zile, chipul membrilor familiei dvs., pe care il stiti pe de rost, oamenii cu care va incrucisati drumul cand mergeti pe strada, florile asezate intr-o glastra - absolut toate aceste prezente banale pot fi transformate in evenimente daca izbutim sa ne concentram atentia asupra lor. Fiecare reprezinta o lume, un spectacol de forme si de culori, o expresie distincta a vietii si a armoniei universale. Concentrandu-ne asupra unui anumit lucru uitam de noi, iar aceasta uitare de sine este - spun psihologii - sora buna cu fericirea. O stare in care spatiul si timpul dispar si, o data cu ele, si constrangerile in care ne incatuseaza (exercitiile yoga de concentrare asupra unei imagini au exact acest scop).

Nu evitati provocarile

Suprasolicitarea produce stres. Lipsa de solicitare - mega stres! Echilibrul se afla la mijloc: sa nu faci nimic e plictisitor, sa te cateri pe un perete de stanca e stresant. Bucurie ne produce, de pilda, o drumetie pe carari de munte. "De regula, fericirea se produce atunci cand punem in miscare toata capacitatea noastra pentru a face fata unei provocari", spun specialistii in materie de fericire.

Gasiti-va hobby-uri

Atat pentru oamenii activi si solicitati, cat si pentru oamenii fara activitate profesionala curenta (pensionarii), prezenta unor indeletniciri care sa le faca placere (hobby-uri) reprezinta o sursa sigura de fericire, mai ales daca sunt facute in aer liber: drumetii, albinarit, gradinarit, sport de placere, pescuit etc. La fel de placute si de generatoare de stari de bine sunt indeletnicirile culturale: lectura, muzica, teatrul etc.

Descoperiti savoarea micilor bucurii

Se stie ca trairile intense, extreme, aduc bucurie: marile pasiuni, revederile dupa perioade indelungate, activitatile fizice riscante (parasutismul, cataratul cu franghia etc.). Dar senzatiile de fericire conditionate biologic nu dureaza mult, caci pentru supravietuire e mai importanta evitarea pericolului decat cultivarea lui. De aceea, este preferabil sa ne cream motive marunte de fericire in viata de zi cu zi: sa ne bucuram de atasamentul unui animal de companie, sa cultivam flori pe balcon observand cum raspund atentiei noastre, sa telefonam unor prieteni vechi, sa rasfoim albumele cu fotografii de familie... E foarte important sa invatam sa deosebim fericirea cea mare de micile fericiri de aici si acum.

Traiti momentul!

Caile spre fericire sunt ocolite. Intrebandu-ne tot timpul daca suntem fericiti si privind fericirea ca pe un obiect indepartat, nu realizam nimic. Fericirea inseamna sa te bucuri de fiecare lucru pe care il faci. Sa-i gasesti rostul si motivatia. Sa traiesti clipa vietii ca si cand ti-ar fi fost daruita.

Pastrati contactul cu semenii dvs.

"Relatiile sociale sunt - pare-se - cea mai importanta sursa individuala a fericirii", afirma profesorul britanic dr. Michael Argyle, specialist in domeniu, dupa efectuarea unor studii complexe. Prieteniile, relatiile profesionale, flirturile, aprecierile celorlalti sunt rasplatite imediat de organismul nostru prin producerea hormonului fericirii.

Credinta, bunatate si darnicie

Prezenta lui Dumnezeu in vietile noastre este o sursa sigura si durabila de fericire. El alunga singuratatea si teama de moarte, ne ocroteste si ne indruma, da vietii noastre un sens. O viata traita in numele binelui este o viata plina de fericire. Angajamentul crestin, dorinta de a-i vedea pe oameni mai fericiti, darnicia si facerile de bine sunt drumul cel mai sigur spre un destin implinit.

Dormiti cat mai mult

De multe ori uitam lucrurile cele mai simple. De pilda, faptul ca zece ore de somn ne pot face mai fericiti. Sufletul are ragaz sa se echilibreze, trupul sa se refaca. Ne simtim, pur si simplu, mai bine. Lipsa de somn, in schimb, produce nemultumire, nervozitate si in final, depresii. Iar cercetatorii sunt de parere ca majoritatea oamenilor dorm prea putin. Fericirea este si arta de a sti ce ne lipseste cu adevarat.

Fiti darnici in mangaieri

Fiecare atingere pozitiva stimuleaza pielea (organul cu cea mai mare intindere), declansand un val de senzatii de fericire. Specialistii au descoperit un hormon activat de atingerile placute: mangaieri, imbratisari, recomandandu-ne sa le practicam cat mai des. Contactul fizic este limbajul nostru initial in care putem "rosti" oricand cateva cuvinte tactile, aducatoare de bucurie.

Miscati-va!

Organismul are un sistem propriu de recompensare. Cand ceva ne face bine, rasplata sunt endorfinele. Acest "indulcitor al sufletului" este produs dupa o jumatate de ora de miscare ritmica relaxata. Ba mai mult, efectul este chiar dublu: cei ce se afla in forma buna traiesc mai intens, se bucura mai mult si se simt mai bine in pielea lor. Iar aceasta este o motivatie pentru antrenarea musculaturii, si astfel, caruselul fericirii se pune in miscare. Reteta succesului sigur: de doua-trei ori pe saptamana, cate 45-60 de minute de activitate fizica intensa. Si mai eficient este dansul. Toate popoarele lumii danseaza, unele pana la extaz. In timpul dansului, la miscare se adauga muzica, adica: fericire spirituala.

Iesiti la iarba verde

Natura ne face fericiti, fapt confirmat de milioanele de oameni care-si gasesc in ea linistea sufleteasca. Aici vorbeste, probabil, "raiul" din noi. Peisajele, vegetatia abundenta si apele curgatoare proaspete si limpezi ne fac fericiti.

Zambiti, va rog!

Ati intalnit vreo persoana careia sa nu-i placa sa rada? Rasul dezlantuie o multime de substante producatoare de fericire. Inlatura stresul, usureaza contactul cu semenii (pentru ca este molipsitor), intareste sistemul imunitar. Si chiar daca n-aveti motive sa radeti, ridicati macar colturile gurii. Chiar imitand rasul, gandurile negre sunt alungate si va simtiti sufletul mai usor. Un film sau o carte hazlie va pot ajuta la nevoie.

Faceti o incursiune in trecut

Memoria noastra este un rezervor urias de fericire. Amintirea - sau chiar imaginarea - unor situatii placute, fericite declanseaza in organism aceleasi reactii ca si situatiile reale. Asadar: a fost odata ca niciodata...

Nu ocoliti amintirile neplacute

Ganditi-va, din cand in cand, la intamplarile neplacute din viata dvs. si la cauzele care le-au produs. Vechile nemultumiri in contrast cu prezentul mai bun amelioreaza starea sufleteasca. Comparati-va, cateodata, si cu persoane care-o duc mai rau. Poate vi se pare dezgustator si imoral, dar nu dauneaza nimanui. In schimb, comparatia permanenta cu cei pe care-i invidiati va face rau.

Deschideti-va sufletul

Aveti vreo problema? Stati de vorba cu cineva de incredere si descarcati-va sufletul. Multi oameni vinovati isi usureaza constiinta prin spovedanie si se simt fericiti. Daca vi se pare prea greu, contactati un psihoterapeut. Numai sufletul neimpovarat e capabil sa se inalte la sentimente de fericire.

Placerea - obligatorie

Simturile noastre ne conduc direct spre fericire. Aromele ne fac euforici. Arta trezeste in noi interesul pentru frumos, pentru linii, forme si culori. O tableta de ciocolata sau o crema de banane contin - in stare pura - acele substante care stimuleaza receptorii nostri de fericire. Fericirea trece deci, in mod evident, si prin stomac.

Cateva intrebari legate de fericire
Relatia fiecaruia dintre noi cu fericirea este pur personala. La unii, ea este un oaspete permanent, altii alearga zadarnic dupa ea. Intrebarile care urmeaza va pot ajuta sa stabiliti mai exact in ce relatie sunteti cu fericirea. Raspundeti-va la ele fiecare in parte.

Va puteti aminti cinci situatii din ultimele 12 luni in care ati fost fericiti?
Va simtiti fericiti si atunci cand sunteti singuri?
Credeti ca fiecare dintre noi este raspunzator pentru fericirea sa?
Ati plans vreodata de fericire?
Partenerul va poate face fericiti?
Banii v-au facut vreodata fericiti?
Va considerati o persoana norocoasa?
Acum cinci ani aveati mai multe ocazii sa va simtiti fericiti? Daca da, stiti cumva si de ce?
Daca zana buna v-ar putea implini cele trei dorinte, ati fi un om mai fericit?
Dintre cunostintele dvs., cine este persoana cea mai fericita? O invidiati?
Ati facut fericit pe cineva in ultimele doua luni?
Ce vi se pare mai important: senzatia continua de satisfactie sau momentele intense de betie produse, din cand in cand, de fericire?

Oameni celebri si definitia fericirii

"Daca la lipsa de durere se adauga si lipsa de plictiseala, se poate afirma ca fericirea pamanteasca a fost atinsa."
Arthur Schopenhauer

"Sa poti renunta o clipa la tine si sa poti sacrifica ani pentru zambetul unei femei, asta da fericire!"
Hermann Hesse

"Tacerea e cel mai bun mesager al bucuriei. Fericirea mea n-ar fi prea mare daca as putea sa spun cat sunt de fericit."
William Shakespeare

"Secretul fericirii este urmatorul: sa traiesti ca toata lumea si cu toate astea sa nu semeni cu nimeni."
Simone de Beauvoir

"Unde-i inima e si fericire."
Proverb polonez

"O viata intreaga numai fericire? Nimeni n-ar putea s-o suporte. Ar fi iadul pe pamant!"
George Bernard Shaw

"Fericirea este singurul lucru care se dubleaza atunci cand il imparti."
Albert Schweizer

"Fericirea inseamna sanatate perfecta si memorie proasta."
Ernest Hemingway

"Nu exista o cale spre fericire. Calea este fericirea insasi."
Buddha