Europa vine la noi

Claudiu Ionescu
Festivalul International "George Enescu", cea mai importanta manifestare culturala a Romaniei, este deja "in lucru": pentru cea de a Xv-a editie, care va avea loc intre 9 si 28 septembrie 2001, au fost stabilite coordonatele principale.

Pe lista invitatilor care au confirmat data exacta si repertoriul, se numara orchestre de prim rang ale lumii: Scala Philarmonic Orchestra, sub bagheta lui Riccardo Muti, London Philarmonic Orchestra, condusa de Kurt Masur, Filarmonica din Viena, Lausanne Chamber Orchestra, Orchestre de Paris cu Eschenbach etc. Orchestra unui teatru de prima marime din Europa, Staatsoper din Viena, va interpreta in concert opera "Salomeea" de Strauss, opera pe care doar cei mai rafinati dintre melomanii romani o cunosc din inregistrari.
Lista invitatilor continua cu nume la fel de sonore, ca Filarmonica din Monte Carlo, Orchestra Simfonica Bbc cu Pierre Boulez la pupitru si Birmingham Symphony Orchestra.
Deosebit de important este faptul ca orchestre straine, conduse de dirijori straini, numele unora dintre ei fiind legendare (Riccardo Muti, de exemplu), vor interpreta lucrari de Enescu.
Vazand aceste nume in programul festivalului din 2001, rememorand editiile anterioare ale manifestarii, ar trebui sa nu ne mai facem nici un fel de probleme in privinta apartenentei noastre la ceea ce se numeste spiritualitate europeana. Cele mai redutabile institutii muzicale ale Europei vin in Romania, astfel devenind realizabile multe sperante ale melomanilor de a asculta pe viu, macar o data in viata, orchestre ca Scala din Milano sau Wiener Philarmoniker. Aceste regaluri le datoram agentiei de impresariat Artexim.