"As vrea sa moara, in sfarsit, prostitutia culturala"
Daca norocul va fi de partea noastra, poate ca in anul 2000 se va schimba ceva si in Romania. Poate se vor gasi cativa oameni care sa schimbe destinul culturii romanesti, readucand-o in atentia publicului. As vrea sa cred ca tot mai multa lume se va intoarce la literatura, teatru, muzica, plictisita de certurile din Parlament si saturata de subcultura difuzata prin micul ecran. As vrea ca in anul 2000 sa moara in sfarsit prostitutia culturala, operele fara valoare care aduc bani si hranesc un public de galerie.
Liviu Oprescu
(student la Master - Constructii Civile)
"Ar trebui sa fim mandri ca traim momentele acestea"
Daca ne gandim retrospectiv la toate schimbarile de ani de pana acum, ne dam seama ca de fapt nu s-a schimbat niciodata nimic peste noapte. E suficient sa iesi a doua zi pe strada, sa vezi aceleasi lucruri, aceeasi ingramadeala in tramvaie, aceeasi gramada de gunoi la coltul blocului. Te intorci in bloc si vezi sarmanul caine ud leoarca, schelalaind pe la usa, auzi cate-o injuratura in surdina si-apoi genericul strident al unei telenovele din spatele usilor.
Intr-adevar se sfarseste mileniul. Ceea ce nu ne dam seama e ca ar trebui sa fim mandri ca traim momentele acestea. Daca societatea nu se poate schimba intr-o singura noapte, noi am putea insa, si prin noi am reusi sa mai schimbam ceva.
Antonia Museteanu
(studenta la Facultatea de Litere, sectia Romana-Engleza)
"Sper ca societatea romaneasca sa se modernizeze"
Eu sunt optimista in ceea ce priveste noul mileniu. Sunt convinsa ca si la noi oamenii si lucrurile vor incepe sa se schimbe. Sper ca incetul cu incetul societatea romaneasca (incluzand evident si invatamantul) sa se modernizeze si sa atinga standardele europene. Stiu ca asta nu se poate realiza peste noapte, de aceea sunt destul de multumita de situatia mea la sfarsitul mileniului. Dar, bineinteles, intotdeauna este loc de mai bine...
Florin Simion
(student la Facultatea de Litere, anul I)
"Sa avem incredere in noi si in viitorul acestei tari"
Cine oare nu s-a gandit macar o clipa la venirea anului 2000? Am purtat interminabile discutii pe aceasta tema, alteori am fost iritati si ne-am contrazis. Totusi, este mai simplu sa luam acest eveniment ca pe o intamplare unica in viata noastra. Este mai frumos sa incercam sa-l traim cu intensitate deasupra oricaror premonitii, temeri si ganduri ce ar rapi din importanta acestei "cifre rotunde".
Mi-as dori sa nu irosim nici un moment, sa avem incredere in noi si in viitorul acestei tari si al acestei lumi. Numai asa vom putea vedea si partea plina a paharului.
Toti asteptam acest moment cu nerabdare si ar trebui sa-l vedem ca pe un nou inceput pentru viata noastra, pentru lumea in care traim. Imi doresc ca prin aceasta granita dintre ani, decenii, secole si milenii, sa uitam de toate problemele. Voi pasi asadar in anul 2000, cu credinta in Dumnezeu si cu convingerea ca el va judeca ceea ce trebuie sa se intample pe lumea asta.
Ungureanu Bobi-Iulian
(student la U.P.B. - Ingineria Sistemelor Biotehnice, anul Ii)
"Singura cale de urmat e speranta"
Cum intampinam anul 2000? Romanii, sau doar o parte din ei, au incetat incet-incet sa mai creada ca intr-adevar ziua de maine va fi mai buna. Lipsiti de informatii, privilegiati de prea multe drepturi, dandu-ne prea usor batuti in fata greutatilor, am ajuns sa ducem o viata cenusie si pe alocuri dura. Nevoiti fiind, apelam la posibile ajutoare din orice parte ar fi ele, fara a constientiza insa rezultatul din viitorul apropiat si ne trezim cu probleme tot mai mari, mai neputinciosi, mai nesiguri pe noi. Singura cale de urmat - unica si cea din urma - a ramas Speranta, singurul motiv real pentru care existenta noastra are sens.
Sa dea Domnul ca anul 2000 sa insemne trecerea spre pace, bunastare si liniste sufleteasca si fie ca neprevazutul sa le fie benefic tuturor romanilor, tuturor oamenilor simpli din intreaga lume.
Ana-Maria Toma
(studenta la Facultatea de Litere, anul I)
"As vrea sa ma pot lauda cu ce este in jurul meu"
Fiecare an naste noi si noi sperante peste cele vechi neimplinite. Si sosirea anului 2000 la randul ei da frau liber dorintelor. As vrea mai multa sanatate, mai multa curatenie, mai multe conditii civilizate de viata. As vrea mai mult... mai mult... sa ma pot lauda cu ce e in jurul meu. Iar pe deasupra, as vrea un strop de fericire si vorba aceea: "Fie ca ce n-aduce anul s-aduca reforma!".
Simona Maftei
(studenta la Facultatea de Biologie, anul Iv)
"Doresc sa nu mai existe absolventi de facultati someri"
Sper din tot sufletul ca anul care tocmai a inceput sa fie un an mai bun si sa aduca schimbarile mult asteptate in tara. Imi doresc sa-mi pot gasi un loc de munca dupa ce voi termina facultatea, fiindca nu e deloc de laudat ca sunt atatia absolventi de facultati in situatie de somaj.
As mai vrea ca societatea sa se dezvolte, dar intr-un ritm ceva mai rapid, sa mearga spre bine, sa se schimbe conditiile de trai, sa fie mai putina mizerie si sa ti se ofere posibilitatea sa urmezi o facultate chiar daca nu esti plin de bani. Sa vrei si sa poti sa te casatoresti dupa ce termini facultatea, fara sa te gandesti ca n-ai bani de nunta, ca n-ai unde sta sau ca n-ai cum sa intretii viitorul copil. Cam asa as vrea sa fie de acum incolo, sa fie macar atat de bine incat sa ne hranim speranta intr-un viitor mai fericit.
Daniela Gherghe
(studenta la Facultatea de Istorie, anul I)
"S-a schimbat mileniul, ma voi schimba si eu"
Cum incep eu anul 2000? Cu multa emotie. Nu ca mi-ar fi teama sau ca as avea superstitii. Ma gandesc doar si ma bucur ca noi suntem privilegiati sa traim momentele astea. Si fiindca e un sfarsit de mileniu, imi doresc ca totul sa mearga spre bine, sa fie toata lumea multumita. Sunt optimista si convinsa ca asa va fi, pentru ca cel mai mult conteaza ce simti, nu ceea ce se vede. Am sperante si-mi propun sa lepad o haina veche si peticita si sa o imbrac pe cea noua, mai frumoasa si mai senina. S-a schimbat mileniul, ma voi schimba si eu.
Andreescu Alin
(student la Facultatea de Constructii Civile, anul I)
"Imi doresc ca romanii sa paseasca pe o treapta mai sus"
Imi bate la usa noul mileniu. Nu-mi vine sa cred ca a si inceput. Ma gandesc la el de cand soarele verii ne ardea inca la 40 grade C. Si iata ca acum navigam pe apele lui. Mi-as dori sa fie senin si plin de speranta, sa fie asa cum mi-l visam in vara. Mi-as dori sa fie bun pentru toata lumea, sa paseasca romanii cu o treapta mai sus. In fond, de ce n-ar putea fi de acum inainte totul atat de bine incat istoria sa se masoare doar de la anul 2000 incolo?
Dorina Iliuta
(studenta la Jurnalistica, anul Iii)
"Ce-mi doresc? O presa de calitate, fara exagerari si minciuni"
Deocamdata am inceput anul cu multa speranta. Ce-mi doresc cel mai mult? Probabil ca un jurnalism de calitate. Ziarele de scandal si cele dornice sa castige rapid cititori multi au patat numele Romaniei. Cred ca se inseala in optiunile lor negativiste si mai cred ca lumea e satula sa-si inceapa ziua citind exagerari si minciuni. Presa de genul acesta ne-a intoxicat cu barfa si ne-a taiat putin cate putin aripile sperantei. Ca popor, nu cred ca suntem mai prejos de altele. Ne lipseste doar increderea in noi ca sa ducem lucrurile spre bine. Asta imi doresc de fapt: sa existe in fiecare din noi dorinta de a schimba ceva.