Cititorii raspund

Redactia
"Am probleme cu menstruatia si doctorii m-au umflat cu hormoni. Caut un medic homeopat sau un tratament naturist". (Raspuns pentru A. Irimia - Galati, F. As nr. 364).

Cauza problemelor dvs. de sanatate este - mai mult ca sigur - lipsa vitaminei E din organism. Si eu am avut in tinerete asemenea probleme si in timp foarte scurt, dupa administrarea Vitaminei E, ciclul s-a restabilit exact la 28 de zile. Incercati, deci, Vitamina E forte, cate o capsula gelatinoasa pe zi, eventual cu o pauza de 10 zile intre serii, in functie de rezultat. Foarte bune rezultate da si in perioada menopauzei, disparand bufeurile si, adesea, prelungind ciclul inca un timp. Va doresc succes!
E. - Suceava, tel. 030/21.96.86

"Cunoaste cineva un remediu pentru sindromul Bing Horton?"
(Raspuns pentru Matioc Monica - Satu-Mare, F. As nr. 388)

Va sfatuiesc ca varul dvs. sa incerce un tratament cu Cefedol. Cum simte ca-l apuca durerile, sa ia o pastila. In mod normal, durerile trebuie sa-i treaca in 20 de minute. Sotul meu sufera de vreo 10 ani de aceasta migrena si este singurul remediu. In timp, durerile vor fi din ce in ce mai rare.
Olteanu Sanda - Pitesti

("Formula As" este singurul ziar pe care il cumpar si tin sa va felicit.)

"Sunt purtatoare de stafilococ auriu"
(Raspuns pentru adptgv@pronet.ro, F. As nr. 388)

Cu aceeasi problema ne-am chinuit in urma cu patru ani si mai bine, cand acest stafilococ se fixase in nasul fiului meu si periodic ii apareau furuncule in acel loc sensibil. La recomandarea medicului pediatru, a fost tratat cu Anatoxina stafilococica, zece fiole injectabile subcutanat, care s-au administrat gradat, la 3 sau 4 zile, dupa un program stabilit de medic. Vaccinul este preparat la Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti si l-am gasit la una din farmaciile de la noi din oras. De atunci, nu a mai avut necazuri de acest fel. Sper ca remediul sa va fie de folos. Numai bine!
Moise C. - Onesti, tel. 034/31.85.04

(Multe multumiri acestei minunate redactii, care reuseste sa aduca un strop de speranta celor nefericiti si cateva clipe de lectura placute tuturor.)

"Cum se vindeca oxiuroza?"
(Raspuns pentru A.M. - Botosani, F. As nr. 388)

Fata de acesti paraziti foarte rezistenti si "neclintiti", trebuie luate masuri suplimentare, deoarece altfel reapar, fapt de care v-ati convins si dvs. Tratamentul pe care l-ati aplicat este eficace, dar nu si suficient. Vermigalul si Decarisul sunt medicamente bune, dar ele trebuie insotite si urmate de o dieta corespunzatoare si de un tratament suplimentar, care sa elimine oxiurii definitiv. In urma administrarii medicamenelor, se exclud din alimentatie: painea, fainoasele, carnea si mezelurile. Salatele verzi vor fi acrite cu suc de lamaie, ciorbele cu bors, iar felurile doi (mazare, fasole verde, spanac, morcov etc.) vor fi proaspat preparate. Admise mai sunt: fructele - cat mai multe, lactatele si ouale.

Zilnic, intre doua doze de Vermigal sau Decaris, pe stomacul gol, dimineata, se consuma o cana de zeama de varza acra, iar in cursul zilei, copiii consuma 15 seminte de dovleac, iar adultii - 30 de bucati. Atentie la dozajul medicamentelor rapide, care trebuie bine calculate conform greutatii corporale si de asemenea trebuie respectat, conform prescriptiilor, intervalul dintre administrarea dozelor de medicamente. Pentru a fi sigur ca ati scapat de acesti paraziti rezistenti si periculosi, trebuie sa repetati de doua ori tratamentul. Cel de Sus sa va ajute!
Latinca Romulus - Str. Antim Ivireanul nr. 43/F, Arad

"Prietena mea sufera de sete patologica"
(Raspuns pentru Rozalia Anton - Bucuresti, F. As nr. 388)

Situatia in care se afla prietena ta imi este pe deplin cunoscuta; la fel si nedumerirea in fata analizelor medicale in limite normale. Avand in vedere detaliile date de tine, i-as sugera prietenei tale sa consulte si un medic endocrinolog (Institutul "Parhon"). S-ar putea sa fie vorba de aceeasi boala, respectiv diabet insipid (si poate de un microadenom hipofizar), o boala destul de rara, greu de depistat si costisitoare. Partea proasta este ca medicamentatia va fi permanenta pana la sfarsitul vietii, la orice intrerupere revenindu-se la starea initiala. Sper ca am dat o idee in continuarea investigatiilor.
Carmen S. - Bucuresti, tel. 01/655.48.19

"Il caut pe d-l dr. Capatana, medic oftalmolog"
(Raspuns pentru Brasoveanu Radu - Sibiu, F. As nr. 388)

D-l dr. Capatana poate fi gasit la adresa: str. Brezoianu nr. 29, Bucuresti, tel. 772.07.77. Multa sanatate si sper sa va fie de folos.
Ludosanu Maria - Str. Candiano Popescu nr. 105, sector 4, Bucuresti

"Fetita mea are prolaps rectal"
(Raspuns pentru Iria Jeler - Vatra-Dornei, F. As nr. 390)


-Va sugerez sa va adresati d-lui dr. Danila Viorel de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti, care prin reteta prescrisa in anul 1997 fetitei mele, ce avea acelasi diagnostic ca al fetitei dvs., a vindecat-o, nemaifiind necesara interventia chirurgicala. Cele doua medicamente prescrise au fost Polivitamine si Poliminerale, administrate conform retetei pe care o anexez acestei scrisori. M-as bucura sa ma tineti la curent cu evolutia sanatatii fetitei.
Matache Elena - Str. Luntrei 2-4, bl. 8, sc. 1, et. 8, ap. 44, sector 2, Bucuresti

- Am fost si eu in situatia dvs. cu unul dintre copiii mei, va inteleg nelinistea, necazul si doresc sa va ajut. Intern: administrati-i fetitei o doza de Polivitamine si sa aiba o alimentatie bogata in zarzavaturi, branza de vaca cu morcovi rasi, fructe sub forma de pireuri, compoturi, mere coapte, paine prajita, supe concentrate de zarzavat, carne de pasare sau vita, putina si bine fiarta. Dati-i sa bea ceaiuri slabe, usor indulcite, din menta si musetel, si suc natural din morcovi si telina, 200 ml pe zi, baut in patru reprize, diluat cu apa fiarta si racita. Pentru obtinerea sucului, puneti trei parti morcovi si o parte telina. Extern: o igiena riguroasa a partii rectale, dupa fiecare scaun. Asezati-o apoi cu fata in jos, cu funduletul putin ridicat, ca sa-i introduceti dvs. cu mana prolapsul inauntru, aplicand deasupra un pansament steril. Sa faceti aceasta operatiune cu tot curajul, dupa care fetita sa ramana mai departe culcata cu fata in jos, cat mai mult timp posibil, dar acoperita si intr-o pozitie relaxata, normala. Incalziti apoi bine pe flacara ceaunul de mamaliga. Intoarceti-l cu fundul in sus si puneti-l pe un loc potrivit, acoperindu-l cu ceva moale. Aveti mare grija sa nu arda. Asezati apoi fetita cu poponetul pe fundul ceaunului, sa stea cat acesta emana caldura, si aveti grija s-o inveliti, ca sa-i fie cald peste tot imprejur. Aceste proceduri se fac dupa fiecare scaun. Seara, inainte de a se culca, ii faceti urmatoarea baie de sezut: puneti intr-un saculet de tifon 200 g tarate de grau si introduceti-l intr-un lighean cu circa 2,5-3 litri apa rece si lasati totul de dimineata pana seara, apasand din cand in cand saculetul, ca sa se elibereze din tarate toate substantele benefice. Seara, incalziti ligheanul cu lichidul, miscand din cand in cand saculetul ca sa nu se prinda de fund. Cand s-a incalzit atat cat sa puteti tine cotul inauntru, asezati fetita in lighean, peste saculetul cu tarate, si inveliti-o imprejur. Sta in aceasta baie pana se raceste apa. Ea poate fi reincalzita si folosita si a doua zi. Fetita trebuie sa fie imbracata gros. Tratamentul dureaza 3-4 saptamani si nu mai recidiveaza. Doresc sa va fie de folos si dvs.
Suhani V. - Piatra-Neamt, jud. Neamt, tel. 033/21.19.27

"Baietelul meu lacrimeaza tot timpul"
(Raspuns pentru Belei Isabela - Pascani, F. As nr. 390)

Nu desconsider miraculoasele efecte ale tratamentelor naturiste, dar inainte de a incepe asa ceva v-as recomanda sa va convingeti ca este vorba despre o conjunctivita purulenta. Baietelul meu are acum 6 ani, dar la un anisor, dupa multe vizite pe la doctori oftalmologi, am avut norocul sa nimeresc o d-na doctor foarte priceputa, care mi-a spus ca era normal ca tratamentele facute pana atunci sa nu-si faca efectul, atat timp cat caile lacrimale ale copilului erau infundate. Dupa desfundarea lor, copilul meu nu a mai avut nici un fel de probleme. Incercati deci sa consultati un medic oculist foarte bun.
Isaia Elena Daniela - Str. Nicolae Balcescu 17A, bl. V3, ap. 11, Galati

"Se poate vindeca parapareza spastica?"
(Raspuns pentru Rotaru M. - Ploiesti, F. As nr. 390)


"Sufar de scleroza laterala amiotrofica"
(Raspuns pentru Nicolae Berea - Bucuresti, F. As nr. 390)

Le sugeram ambilor cititori sa consulte brosura referitoare la virtutile curative ale produsului nostru "Spirulina". Rezultatul obtinut in clinicile de specialitate prin tratamentul cu acest produs dau sperante pentru refacerea functiilor celulare si revenirea treptata la normal. Este bine sa mergeti cu aceasta documentatie la medicul dvs. curant, care poate lua legatura cu S.C. Hofigal S.A., la tel. 01/334.51.35 sau 334.59.05 pentru detalii privind schema de tratament si dozele.
Director, ing. Stefan Manea

"Unde se efectueaza la noi in tara lipoaspiratia superficiala a glandelor sudoripare?"
(Raspuns pentru Emma P. - Constanta, F. As nr. 391)

La Spitalul de Urgenta din Bucuresti, conf. univ. dr. Ioan Lascar efectueaza interventii in chirurgia cosmetica in sfera lipoaspiratiei, fara complicatii majore. Stabilirea unei consultatii se face la spital, dimineata, intre orele 8.00-8.30 la tel. 01/230.06.10.
Ghica Dia Ilaria - Bucuresti

"Fiica mea are buza de iepure"
(Raspuns pentru Zosim Mirela - Slobozia, F. As nr. 391)

Acelasi raspuns este valabil si pentru dvs.: corectarea cicatricelor vicioase, ca si cea a grosimii si formarea buzelor, le realizeaza tot conf. dr. Ioan Lascar, de la Spitalul de Urgenta din Bucuresti.
Ghica Dia Ilaria - Bucuresti

"Doresc adresa Clinicii <<Opticontact>>"
(Raspuns pentru Gianina - Galati, F. As nr. 391)

Clinica "Opticontact & Oculus", unde il gasiti pe d-l dr. Moraru, se afla pe Calea Floreasca nr. 91-111, bl. F1, parter, tel. 230.21.14, 230.21.15, 230.21.16 sau 230.21.17.
Elena Neagu - Bucuresti

"Ma intereseaza fertilizarile in vitro"
(Raspuns pentru Livia - Pitesti, F. As nr. 390)

Pe b-dul Ion Mihalache (fost b-dul 1 Mai), langa Spitalul Filantropia din Bucuresti, se afla clinica particulara "Sabyc Center", unde puteti gasi raspuns la problemele dvs. Tel. 01/650.47.10 sau 650.47.60.
Morosanu Mariana - Bucuresti

"Ajutati-ma sa rezolv o mare problema"
(Raspuns pentru G.N. - Valenii de Munte, F. As nr. 391)

Frecati zilnic portiunea lipsita de par de pe cap cu un catel de usturoi taiat in doua. Puteti repeta procedeul de mai multe ori pe zi (daca stati acasa). Sper sa aveti noroc si in 7-12 zile sa apara deja primele rezultate. Succes!
R. Jianu - Bucuresti, tel. 01/780.45.35

"Cum se obtine vinul de macese?"
(Raspuns pentru Diaconescu Maria - Branesti, jud. Dambovita, F. As nr. 391)

Va recomand o reteta de vin de macese care se prepara din fructe uscate, ce se gasesc la piata sau la Plafar: 1 kg macese uscate zdrobite, 20 litri de apa calduta, 170 g zahar la litrul de apa, 50 g oleandru (seminte), 500 g lamaie taiata felii, 75 g drojdie de bere. Se amesteca de doua ori pe zi, vreme de 15 zile de fermentatie. Se strecoara (sifoneaza) in borcan sau sticle de plastic pentru depunere (limpezire). La borhotul ce a ramas, se adauga din nou ingredientele de la inceput si astfel se obtine "mana a doua", care este la fel de buna ca vinul dintai.
Marcu Eugeniu - Str. Turnu Magurele nr. 7, bl. C1A, ap. 24, sector 4, O.P. 82, cod 75548, tel. 01/683.69.14

"Cum pot evita recidiva unui abces perianal?"
(Raspuns pentru Mihaela Popa - Bucuresti, F. As nr. 391)
La intrebarea dvs. privind cauzele abcesului perianal, mentionez ca acestea sunt in principal doua, si anume: prezenta microbilor in zona respectiva, care de altfel le ofera conditii favorabile de dezvoltare; aparitia la un moment dat din diverse cauze a unei fisuri, care fac posibila patrunderea microbilor in tesuturi, unde datorita principalei lor arme - inmultirea foarte rapida - pot declansa abcesul, care v-a provocat atata suferinta. Intrucat sunteti obsedata de posibilitatea reaparitiei abcesului, v-as recomanda sa asociati unei igiene intime stricte aplicarea periodica in zona respectiva a unguentului Mibazon, pe care il gasiti numai la farmaciile veterinare (circa 10.000 lei tubul) si care datorita unui complex de antibiotice foarte activ poate preveni aparitia unui nou abces. Daca totusi din diferite motive ar aparea un nou abces, apelati la acelasi unguent si va asigur ca se va retrage rapid, astfel incat nu veti mai suferi si nici nu veti mai ajunge vreodata la interventii chirurgicale. Va doresc sanatate si incredere deplina in tratamentul propus.
Valeriu Munteanu - Str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

"Fac mereu chisturi hidatice, cand la plamani, cand la ficat"
(Raspuns pentru Grila Paraschiva - Sibiu, F. As nr. 394)

Intrucat sunt medic si ma ocup in mod special de aceasta boala (vedeti si articolul recent aparut in revista "Viata Medicala" nr. 50/"99), incerc sa va dau unele lamuriri: este, in primul rand, de laudat faptul ca la tratamentul chirurgical ati asociat si un tratament medicamentos cu Mebendazol, asa cum il recomandam inca din 1988, atunci cand am introdus si la noi in tara acest preparat in tratamentul bolii hidatice. Faptul ca la dvs. analizele de control (probabil testul Elisa) pe care le-ati facut sunt inca slab pozitive, nu trebuie sa va nelinisteasca prea mult. In cazul cand la examenele ecografice repetate nu se mai vad alte chisturi, aceste analize slab pozitive le putem pune mai degraba pe seama impregnarii organismului, de pe urma chisturilor pe care le-ati avut si le-ati operat. Pe aceasta problema, unele date in plus le puteti gasi in monografia noastra, "Boala Hidatica" (Editura Medicala, 1990), in "Chistul hidatic si trichineloza" (Editura All, 1993) si intr-o lucrare recenta si mai usor de consultat, "Despre bolile parazitare pe intelesul si spre folosul tuturor" (Editura Publistar, 1998). Aceasta din urma, daca imi trimiteti adresa, as putea sa v-o expediez prin posta. Cum, totusi, s-ar putea sa fie nevoie sa mai continuati tratamentul cu Mebendazol sau poate cu alt preparat (Albendazol, Praziquantel), ar fi bine ca in acest scop sa putem sta direct de vorba. De aceea, daca ajungeti in Bucuresti, ma puteti cauta in zilele de marti, intre orele 10.00-13.00, la Policlinica Speciala din Str. Batistei nr. 18. Va doresc sanatate si La multi ani!
Prof. dr. docent Ion Gherman - O.P. 48, C.P. 1, Bucuresti, sector 2, tel. 01/252.19.87