Oamenii buni ai muzicii folk

Aurel Gherghel
Intre colinde si artificii, in asteptarea marilor desfasurari de rock sau dance de pe scenele Revelionului, lumea folkului si-a sarbatorit a Ix-a editie a Festivalului National-Concurs Om Bun, la cocheta sala a Teatrului "Ion Creanga" din str. Amzei, in zilele de 20, 21 si 22 decembrie trecut.

Trei sali arhipline, pentru spectacole ce au depasit fiecare cate 6-7 ore, au demonstrat ca folkul isi are publicul sau credincios si avizat, iar cei aproape 50 de candidati veniti la preselectie din toata tara au permis juriului sa aleaga un palmares de calitate si echilibru, cu multe premii plecate in provincie. Inainte de a-l comunica cititorilor, cu intarzierea provocata de Sarbatori, se impun cateva constatari legate de calitatea concursului: mult entuziasm si multa dragoste, voci folky si tehnica instrumentala medie, destule tendinte de autor total, cu texte banale si fara fior poetic, grupuri constituite cam ad-hoc, monocolore in sonoritati. Mai este destul de lucru, mai trebuie ascultati cu atentie corifeii genului, care nici in acest an nu se vor simti concurati, mai trebuie invatata muzica si in scoala romaneasca, unde se pare ca la ora actuala profesorii se multumesc cu nivelul atins de cei ce sunt vazuti si auziti in emisiunile karaoke. Dintre cei care nu au trecut preselectia, dar le-am dat votul meu intr-un juriu democratic, cu speranta sa-i reintalnesc in viitor, ii mentionez pe cei din grupul sucevean "Odiseea", pe Ana Maria Gherman din Chitila si pe Simona Petcu, o voce excelenta pentru folk, daca se va elibera de constrangerile invatate din muzica usoara.
Ajungem acum la cei 14 concurenti, dintre care juriul a retinut 8 pentru premii. Dupa multe argumente pro-contra cinstite, s-au gasit premiile astfel: Marele premiu - Alina Manole (Roman); Premiul I - Florin Chilian (Bucuresti); Premiul Ii - grupul "Din inima" (Bucuresti); Premiul Iii (ex-aequo) - Virgil Stratulat (Petrila) si Cristian Corcioveanu (Tecuci). Premiul "Anda Calugareanu" - grupul "Orizont" (Iasi); Premiul Redactiei de Muzica Usoara a Radiodifuziunii - grupul "Menuet" (Brasov). La doar 11 ani, David Zory din Calafat, cu o exceptionala compozitie pe versurile lui Grigore Vieru, a primit Premiul special al juriului. Iar pentru intreaga activitate a fost sarbatorit, cine altul decat Alexandru Andries care, cu alte doua albume in 1999, mai are multe, multe de spus. Dar despre Andries, altadata...
Iar prezentatorul festivalului a fost sighisoreanul Adrian Ivanitchi, unul din pionierii muzicilor pop-folk de la noi si un mare animator, laureat pentru activitatea lui la editia trecuta. Plecat din rock (Coral, Sideral, Sfinx, Tarabostes, Bastion), student la Cluj, apropiat de gruparea literara "Echinox", folkist dupa 1973 si organizatorul festivalurilor din Sighisoara, despre Adrian veti gasi mai multe date intr-un excelent interviu (si un poster color) publicat in numarul 5 al revistei "Folk Club" - Casa Eliad, lansat in zilele festivalului.Si daca am vorbit de lansari, tot in acele seri, Roton ne-a oferit Cd-ul "Best of Victor Socaciu", iar Intercont Music - albumul lui Tudor Gheorghe: "Mie-mi pasa".
Sa multumim pentru toate acestea initiatorului si directorului festivalului, lui Victor Socaciu, Fundatiei Culturale "Om Bun" si, de ce nu, celor de la Tele 7abc, care au inregistrat integral concertele, ba au mai facut si transmisii in direct. Vom putea astfel urmari in zilele si in lunile ce vor veni si pe cei peste 20 de invitati, sarea si piperul oricarui festival, crema muzicii folk romanesti.
Si sa mai visam ca la editia jubiliara organizatorii si noi toti, prietenii si admiratorii folkului romanesc, vom reusi sa-l readucem printre noi pe cel ce ne-a lasat acest emblematic si superb cantec, "Om bun", pe Dan Andrei Aldea.