Strabunica stie tot

Redactia
Sfaturi pentru gazde si musafiri. Cand inviti pe cineva la masa, nu-i faci un serviciu. De aceea, trebuie sa-i dai tot timpul impresia ca te simti onorat ca a acceptat sa petreaca de sarbatori sub acoperisul dumitale.. Nu te aseza niciodata la masa inainte ca doamna gazda sa se fi asezat. Pana atunc...

Sfaturi pentru gazde si musafiri

Cand inviti pe cineva la masa, nu-i faci un serviciu. De aceea, trebuie sa-i dai tot timpul impresia ca te simti onorat ca a acceptat sa petreaca de sarbatori sub acoperisul dumitale.
Nu te aseza niciodata la masa inainte ca doamna gazda sa se fi asezat. Pana atunci, asteapta in dreptul locului care ti-a fost indicat. Daca nu ti s-a indicat locul, informeaza-te.
Du mancarea la gura, nu gura la mancare. Patrupedele se apleaca la nutret, dar n-au ce face.
Nu sorbi supa. Nu manca cu gura deschisa. Nu plescai. Daca nu poti manca prea fierbinte, asteapta putin. Asteptand insa, nu-ti trece vremea sufland in bucate sau vanturand lichidul cu lingura: fa conversatie.
Daca cineva iti pune intrebari cand esti cu gura plina, fa-l sa astepte.
Rupe felia de paine cu ambele maini.
Nu baga cutitul in gura: e fioros!
Vrei paine, sare? Nu te intinde sa le iei peste masa. Roaga-l pe cel care le are alaturi sa ti le dea.
Daca nu esti foarte intim intr-o casa, nu-ti cere voie sa fumezi imediat ce s-a terminat masa. Daca altii mai in varsta nu si-au aprins tigarile, rabda!
Cand ti se ofera ceai, pune intai lingurita pe farfurie si pe urma du ceasca la gura.
Daca bucatele de pe masa sunt grase, inainte sa bei, sterge-te la gura cu un servetel.

Gabriela Barbu