Sanatate

Redactia
Clubul Dietelor De Slabit. Metode de slabit cu rezultate durabile si fara probleme de sanatate. Pilulele anti-grasime. Ah, daca s-ar gasi un condiment - placut la gust, bineinteles - pe care sa-l presaram deasupra mancarii din farfurie, ca sa impiedice caloriile sa se transforme in acele nesuferite per...

Clubul Dietelor De Slabit

Metode de slabit cu rezultate durabile si fara probleme de sanatate

Pilulele anti-grasime

Ah, daca s-ar gasi un condiment - placut la gust, bineinteles - pe care sa-l presaram deasupra mancarii din farfurie, ca sa impiedice caloriile sa se transforme in acele nesuferite pernite de grasime de pe solduri! Un vis zadarnic al omului modern, din Europa si de peste Ocean! In Europa, de exemplu, statisticile consemneaza ca 58% din totalul populatiei depaseste greutatea corporala admisa, avand un indice Bmi (Body-Mass-Index) mai mare de 25, ceea ce inseamna supraponderabilitate. Iar de la punctul critic 30, incepe deja obezitatea.

Cei mai multi supraponderali se preocupa in permanenta de greutatea lor. Numara caloriile, se autoflageleaza cu diete barbare si, uneori, dubioase, isi permit foarte rar sa manance pe saturate si atunci au negresit mustrari de constiinta. Iar cand socotesc ca s-au chinuit destul si introduc o perioada de alimentatie normala, acul cantarului face un salt ingrijorator in sus. Dar iata ca, in sfarsit, exista - se pare - o speranta: nu un condiment-minune, ci doua medicamente noi, venite in ajutorul celor ce se straduiesc sa slabeasca, si care - Ura! - se gasesc si-n Romania, ce-i drept la preturi ametitor de mari.

Aceste preparate recente promit intr-adevar o reducere apreciabila a greutatii corporale. Insa ele se prescriu in prezent exclusiv pacientilor care trec cu mult peste limita normalitatii (cu un indice Bmi superior cifrei 30), deoarece pentru ei trebuie luat in considerare riscul unui infarct miocardic si al unei congestii cerebrale.

Eliminarea grasimilor

Medicamentul Xenical se foloseste de circa un an. El realizeaza un asa-numit blocaj al lipidelor. Mai simplu spus, substanta sa activa, orlistatul, diminueaza absorbtia grasimilor in intestin: 30% din grasimile continute in alimente sunt captate si se evacueaza in stare neprelucrata. Metoda functioneaza fara complicatii, cu conditia ca portia de lipide ingerata zilnic sa se mentina sub baremul de 60 de grame.

Foamea franata din creier

Tot de un an a aparut - mai intai pe piata americana si ulterior in Europa - Reductilul, a carui substanta activa, sibutramina, actioneaza asupra centrului foamei din creier, temperand pofta de mancare. Totodata, el activeaza metabolismul, astfel incat kilogramele dispar, fara a reapare mai tarziu. Doar arareori poate avea ca efect o usoara crestere a tensiunii arteriale.

Nu ajunge sa inghitim pilule!

Slabitul cu medicamente este o solutie in primul rand costisitoare, iar in al doilea rand - ineficienta pe termen lung, daca nu e insotita si de alte masuri. Caci preparatele sus-amintite dau rezultate satisfacatoare si durabile numai cand se modifica simultan si alimentatia: hidratii de carbon - adica pastele, painea, legumele etc. - pot fi consumati fara restrictii, in schimb cantitatea de lipide trebuie limitata drastic. Fiindca tot ce-i gras ne ingrasa: un singur gram ne aduce in farfurie noua calorii, pe cand un gram de hidrati de carbon furnizeaza doar patru calorii. Prin urmare, cu multi hidrati de carbon si putina grasime putem sa ne hranim dupa pofta inimii, slabind in acelasi timp. Atunci, ne-am putea intreba, de ce sa mai inghitim pilule? Fiindca persoanele cu foarte multe kilograme in plus sunt obligate sa se debaraseze rapid de excedentul de grasime, pentru ca sanatatea lor sa nu fie periclitata in continuare.

Atentie! Infometarea ingrasa!

Oricat de paradoxal ar suna: infometarea ingrasa! Mecanismul ancestral, care in copilaria vitrega a omenirii asigura supravietuirea stramosilor nostri vanatori si culegatori, ne da astazi de furca noua, cetatenii societatii civilizate. Inaintasii nostri trebuiau sa se resemneze cu o hrana frugala, constand de regula din cereale. Cand se intampla sa doboare vreun vanat, isi umpleau burta cu carne si corpul lor forma rezerve de grasime pentru urmatoarea perioada de austeritate. Acelasi lucru se intampla astazi cu fanii dietelor severe: dupa un asemenea soc de infometare, organismul se gospodareste mai bine, valorificand dublu fiecare calorie, retinand cu incapatanare sporita orice gram de grasime si constituindu-si depozite tot mai mari pentru zile negre, sub forma acelor pernite adipoase, de care nu mai reusim sa scapam. De aici provine efectul straniu cu care se confrunta multi adepti ai flamanzirii: daca inainte de dieta erau obisnuiti cu o ratie zilnica de 3000 de calorii, ei cred ca, dupa regim, vor putea slabi in continuare, repliindu-se disciplinati la nivelul modest de numai 2500 de calorii pe zi. Eroare: in pofida numarului redus de calorii, kilogramele pierdute prin cura de slabire reapar curand, unul cate unul, ca intr-un cosmar.

Toti ne ingrasam cu varsta

O alta problema, necunoscuta multora, este aceea ca fiecare dintre noi devine mai corpolent cu varsta - chiar si cei ce-si mentin greutatea in limite normale si nu pacatuiesc vreodata prin excese alimentare - pentru simplul motiv ca metabolismul bazal isi incetineste treptat turatia. "Dupa varsta de 20 de ani, adaugam in medie patru kilograme pe deceniu, chiar daca noi personal nu contribuim cu nimic la aceasta", spun specialistii. Ca si cum n-ar fi de ajuns ca imbatranim, trebuie sa ne mai luptam si cu niste kilograme pentru care nici macar nu ne-am desfatat cu cine stie ce delicatese culinare!

In concluzie, e recomandabil ca si persoanele zvelte sa-si restranga ratia de calorii o data cu trecerea anilor, daca vor sa ramana asa cum sunt. Cu atat mai mult cei ce doresc sa slabeasca. Deci, incepand de astazi, 27 decembrie: hidrati de carbon la discretie, dar numai 60 grame de grasime pe zi! Cu o hrana echilibrata astfel, kilogramele dispar intr-un mod sanatos, adica lent si durabil. Unii experti sustin inca o teza ce merita retinuta. Ei ne sfatuiesc sa impartim aceasta hrana bogata in hidrati de carbon in cat mai putine mese zilnice. Fiecare calorie introdusa in organism determina pancreasul sa secrete insulina, hormonul responsabil pentru transformarea alimentelor in energie si depozitarea surplusului sub forma de grasime. Cat timp in sange exista insulina, nu are loc nici o ardere si, in consecinta, nici o topire a grasimii. In absenta ei, se poate slabi mai usor.

Cum ne calculam indicele Bmi

Cu ajutorul tabelului de mai jos puteti afla cum stati cu greutatea corporala, din punct de vedere medical. Daca Bmi-ul dvs. nu urca mai sus de 25, totul e perfect. Orice valoare ce depaseste acest prag, va atrage atentia ca trebuie sa slabiti. Incepand de la 27, sanatatea dvs. e amenintata de riscuri pe care ar fi bine sa le luati in serios.

Iata cum va puteti stabili Bmi-ul personal, fara nici un fel de calcule complicate. Insemnati-va inaltimea pe coloana din stanga, greutatea pe cea din dreapta si trageti o linie sau asezati o rigla intre ele. In punctul unde linia intersecteaza coloana din mijloc, cititi cifra corespunzatoare Bmi-ului dvs. Nu trece de 25? E bine. Trece de 27? E rau.

Trucuri de pacalit stomacul

Cand, in timpul unei cure de slabire, va ataca o foame feroce si simtiti cum vi se frange vointa, puteti pacali stomacul cu apa fierbinte (o veche reteta chinezeasca) ori ceai de plante, neindulcit insa, pentru a nu stimula secretia de insulina. Caldura calmeaza nervii stomacului, iar lichidul creeaza senzatia falsa de satietate.

Dar la toate acestea trebuie sa se adauge neaparat si un program consecvent de sport, altfel celulele adipoase vor ramane aproape intacte. Numai o activitate fizica intensa transforma pernitele de grasime solida in acizi grasi, ce pot fi eliminati.

Avertisment impotriva slabirii rapide

Pana atunci insa, celor cu o supragreutate moderata, care n-o scot la capat doar cu disciplina alimentara si cu sportul, le stau la dispozitie in rafturile farmaciilor, in supermarketuri si in magazinele cu profil naturist, nenumarate remedii pentru slabit. "Dar atentie atunci cand reclama promite o reducere rapida a greutatii", avertizeaza specialistii. Amfetaminele nu se mai vand decat pe baza prescriptiei medicale, in schimb multe din preparatele pentru slabit comercializate fara reteta, contin alte substante ce pot crea probleme, cum ar fi hormonii tiroidieni sau iodul (obtinut, de pilda, din diverse specii de alge). Ele stimuleaza artificial tiroida, accelerand astfel arderea grasimii. Aceasta poate declansa nervozitate, perturbari ale ritmului cardiac si un tremur al mainilor, iar, in cazuri extreme, provoaca chiar si dereglari morbide ale functiilor tiroidiene.

Cu maxima prudenta trebuie privita si ideea de a slabi cu ajutorul laxativelor. Majoritatea acestor remedii, dintre care unele par total inofensive, fiind bazate pe extracte din plante - matura afara din intestin, o data cu alimentele doar partial digerate, si vitaminele si mineralele de importanta vitala pentru organism. Pe de alta parte, cu timpul, intestinul se deprinde cu aceasta stimulare si o asteapta, se leneveste si nu mai este dispus sa faca nimic de unul singur.

La fel de problematice sunt si diureticele, ca solutie de durata. Ele retrag numai apa depozitata in tesuturi, nu si grasimea, de aceea scaderea in greutate nu e reala, ci mai curand trucata. Pe langa aceasta, impreuna cu apa, organismul pierde si potasiul, indispensabil pentru functionarea inimii.

Remedii de folosinta indelungata

In schimb, substantele de balast pot fi adjuvante simple si de real folos intr-un regim de slabire (produsele California Fitness si Herbalife). Celuloza pe care organismul n-o poate prelucra, isi mareste volumul in stomac si astfel ne da senzatia ca suntem satui.

Cele mai neagresive remedii de slabit sunt cele homeopatice, insa au dezavantajul ca rezultatele incep sa se observe abia dupa aproximativ doua saptamani. Multi sunt foarte satisfacuti de ele, altora nu le ajuta deloc. Merita incercat. In orice caz, cu aceste medicamente nimeni nu trebuie sa se teama de efecte secundare.

Gilda Fildan