Cultura

Redactia
Televiziune. Vesti bune pentru Anul 2000:. La Tvr 2 cultura reintra pe poarta principala. De vorba cu Sanda Visan, tanara directoare care-si propune sa readuca in atentia marelui public Cultura Romaneasca. - In primul rand, permiteti-mi sa va felicit pentru nobilul gest pe care l-ati facut, reprograma...

Televiziune
Vesti bune pentru Anul 2000:
La Tvr 2 cultura reintra pe poarta principala


De vorba cu Sanda Visan, tanara directoare care-si propune sa readuca in atentia marelui public Cultura Romaneasca

- In primul rand, permiteti-mi sa va felicit pentru nobilul gest pe care l-ati facut, reprogramand sau programand emisiuni dedicate "Teatrului Tv", in care au stralucit marii nostri actori (multi dintre ei disparuti), ca ati reprogramat pelicule care au marcat o data in istoria filmului romanesc (prilejuind, astfel, tinerilor telespectatori descoperirea unor actori din "generatia de platina": Vasiliu-Birlic, Giugaru, Fintesteanu, Niky Athanasiu, Eliza Petrachescu si altii, si altii). Au fost rememorate, totodata, nume importante de regizori romani, in frunte cu Sica Alexandrescu. Si nu numai atat. Ati adus in "teritoriul" Canalului 2, evenimente importante din viata culturala internationala. Cum ati reusit?

- Ca sa fiu corecta, trebuie sa amintesc faptul ca o buna parte din cele amintite de dvs. - si inca alte asemenea initiative - s-au datorat - culmea! - unor... lipsuri de la buget. Asa ca ne-am indreptat... frumusel spre Videoteca si asa se face ca am redescoperit comori adesea uitate. Am ales cu precadere productii de mana intai, incercand sa oferim astfel o alternativa la ceea ce ofera "piata".

- O oferta adesea "dubioasa", daca nu chiar vulgara, in care subcultura e ridicata la rang de virtute.

- E adevarat, filme cu Schwarzenegger si o liota de telenovele pot fi vazute - mult mai bine promovate - pe alte posturi. Asumandu-ne, asadar, conditia de saracie materiala, suntem, in acelasi timp, mandri de bogatia intelectuala de care dispunem. In afara de asta, as vrea sa va spun ca in grila cea noua, care va debuta o data cu inceputul anului, ne-am propus sa ne adresam, in primul rand, tinerilor - tot ca o alternativa la celelalte oferte. Dimineata vom avea, asadar, un "magazin pentru tineret" - muzica, stiri culturale, stiri... "utilitare". E un tronson destinat tinerilor, care vin de la scoala, de la facultate. In paranteza fie zis - desi este vorba despre doua vesti importante - vreau sa mentionez ca vom iesi, in curand, si pe satelit, iar programul 2 de care ma ocup va avea o cuprindere mai larga: se va "intinde" pe aproape toata tara. Asadar, primul tronson se va desfasura de la 11.30 la 13.00. Urmeaza un alt tronson, dedicat tinerilor care sunt acasa intre 15.00-19.00. Acest tronson va avea un pronuntat caracter utilitar - el se va adresa asa-numitilor "tineri-adulti". Ne propunem ca acest program sa aiba, de asemenea, si un accentuat caracter educativ. Dorim sa-i indemnam pe tineri sa frecventeze nu numai discotecile, sa urmareasca nu numai emisiunile de tip "Te uiti si castigi", ci sa-si indrepte mintea si sufletul si spre salile de teatru, de cinema. Sa-i indemnam sa intre in biblioteci, in librarii, sa frecventeze salile de concert. Sa redescopere sau sa descopere placerea lecturii. In programele de seara, vom introduce o serie de filme documentare gen "National Geographic", precum si pelicule pe care americanii la catalogheaza drept filme de "human interest stories" - adica, filme foarte educative, care ne invata cum traiesc altii, cum se comporta ca membrii ai unei comunitati, si cum traiesc ei ca popor... Invatam din documentarele astea ce inseamna respectul fata de sine, fata de altii si fata de natura. Foarte importante "lectii" si foarte necesare, unei lumi romanesti debusolate.

Silvia Kerim

Muzica Populara

Trei Marii, de Sarbatori...
Ce va doriti de la Anul Nou?
Maria Ciobanu
"Sanatate, pentru cei pe care-i iubesc"


Eu imi doresc doar sa fiu sanatoasa, sanatate pe care le-o doresc si celor pe care ii iubesc. Abia astept sa-mi revad fetele, asa ca, la cumpana dintre ani, ne vom intalni toti pe meleaguri straine, in Statele Unite. Voi petrece Revelionul alaturi de fiul meu, Ionut, de fiica mea, Camelia, si de familia ei. O sa-mi imbratisez nepoteii, de care imi e atat de dor... Ma mai consolez cu gandul sa sunt o bunica moderna. Pe Leontina o s-o revad pe 1 februarie, la Los Angeles, unde va canta. Mi-e foarte dor si de ea. Chiar daca vorbim la telefon, nu am mai vazut-o din ianuarie "99, cand am fost alaturi de ea in turneele din Belgia, Spania si Japonia.

Pe plan general, mi-as dori ca parlamentarii sa se gandeasca si la oamenii simpli. Asa cum noi ne dam sufletul pe scena ca sa le aducem bucurii, tot asa si parlamentarii ar trebui sa munceasca numai cu gandul la popor.

Maria Butaciu

"As vrea ca traditia sa nu piara"

Nu vreau de la Noul An decat sanatate, mie si fiicei mele, tuturor. Restul vine daca muncesti. Eu abia m-am intors dintr-un turneu din Germania, unde m-am intalnit cu publicul de acum 20-30 de ani. As vrea ca si cei de aici sa fie atat de entuziasmati, sa iubeasca obiceiurile, traditiile, ca romanii de acolo, sa nu se lase furati de improvizatii. As vrea ca traditia sa nu piara si, in pragul "noului mileniu", cum aud peste tot, imi doresc sa ne intoarcem cu totii la izvoarele noastre curate.

Tarii ii doresc sa aiba de toate, si paine, si scoala, si cultura. Nu as vrea sa mai aud de necazuri, de viata traita greu.

Maria Dragomiroiu

"Mi-as dori ca tara sa-si gaseasca drumul cel bun"

Eu as vrea sa fie pace si tot ce se va schimba pe pamant sa fie numai schimbare in bine. Toate prezicerile care ne-au dat fiori sa se dovedeasca vorbe goale. Nici macar anul 2000 pentru mine nu va aduce o schimbare: in noaptea de Anul Nou voi canta, asa cum fac de o viata, si abia dupa aceea voi fi alaturi de cei dragi.

Mi-as dori ca tara sa-si gaseasca, in sfarsit, drumul cel bun. Sunt convinsa ca - daca ar exista siguranta zilei de maine si ar functiona toate cum e normal sa functioneze - multi romani de valoare, risipiti prin lume acum, s-ar intoarce in tara.

Claudiu Ionescu

Design

"Vrem ca bucuria investita de noi in felicitari sa se transmita cumparatorilor"

In ultimii ani, sarbatorile de Paste si de Craciun sunt mult animate de prezenta pe piata a unei bogate oferte de felicitari superb ilustrate, realizate de profesionistii firmei Art Design. Dorinta de a patrunde in tainele acestei arte "cu amanuntul", ne-a indemnat sa ne adresam d-nei Anca Constantin, director executiv al firmei.

- Art Design a aparut in iarna anului 1991-1992. De fapt, nasterea acestei firme i se datoreaza in totalitate d-lui director Ion Chirescu - arhitect de profesie - pentru care grafica, conceptia si realizarea felicitarilor au fost dintotdeauna o mare pasiune. Cu timpul, ne-am extins gama produselor la ilustrate, carti pentru copii, calendare, agende, hartie de ambalaj pentru cadouri etc. Principalii nostri colaboratori sunt Posta Romana, magazinele "Metro", "Billa", "Gama" (in cadrul Bucuresti "Mall"), "Prisma Town" etc.

- Cum se naste o felicitare?

- Art Design numara aproximativ 300 de angajati, in marea majoritate foarte tineri. Fiecare persoana isi are locul bine determinat in sistem. De aceea, si prospectiunea pietei este un prim pas deosebit de important. La marketing, avem angajati unde media de varsta nu depaseste 23 de ani. Ele, fetele (caci preponderenta angajatilor nostri o constituie... sexul frumos), stiu in permanenta ce programe sunt la "Atomic", ce se cumpara, cum se imbraca romanii, la ce manifestari merg si care sunt curentele din moda. Trecem, apoi, la realizarea felicitarilor. Avem mai multe surse: fie cumparam din strainatate filmele de tipar, fie cumparam doar grafica. Oricum, orice model este imediat personalizat pentru Romania (romanul prefera, de exemplu, alte culori decat se poarta acum in Occident). Apelam, dupa aceea, la fotografi profesionisti, cu aparatura foarte buna si ochiul format, cumparam diapozitive (prelucrate ulterior), colaboram cu artisti plastici... Separat, executam si alte servicii, cerute de unii dintre clienti: personalizam produse promotionale (ceasuri, pixuri, brichete, stegulete, tricouri, haine), cumparate de la alti furnizori. Acum, grupul are mai multe firme: editura, tipografie, agentie de publicitate, sectie de serigrafie si tampografie.

- Exista un magazin de desfacere a produselor Art Design?

- Desigur. In Soseaua Stefan cel Mare nr. 1, langa parcul din apropierea Restaurantului "Perla" si Cofetaria "Ghiocelul". Menirea magazinului nu este neaparat vanzarea, el constituie un model pentru felul in care se expune o marfa de acest fel.

- Va place munca pe care o faceti, d-na Anca Constantin?

- Daca nu mi-ar placea asa de mult, n-as rezista volumului de munca, mai ales acum, la sfarsitul anului. Vrem ca bucuria investita de noi in felicitari sa se transmita cumparatorilor si celor care le primesc... Perioada deosebita pe care o parcurgem - Sfintele Sarbatori ale Craciunului, ca si intrarea in ultimul an al sfarsitului de mileniu - ne obliga sa cream imagini personalizate pentru Romania. In final, produsele noastre sunt pentru sufletul romanului.

Ruxandra Constantinescu

Opera

David Ohanesian

"Mi-as dori sa fim mai toleranti si mai buni"

Am ajuns la versurile populare din romantele pe care le cantam odata: "Arde-mi-te-ai codru des,/ vad bine ca s-a ales, din tine sa nu mai ies,/ C-am intrat copil blajin si-acuma-s mosneag batran". Acesta e cantecul care ma reprezinta si n-as spune ca ma intristeaza. Entuziasm am, si optimism, acestea nu m-au parasit, dar faptul ca trebuie sa-mi mai ung salele cu cate o alifie - asta ma indispune cateodata. Noroc ca am gradina pe care o ingrijesc cu mare drag, si pasarelele, si catelusii, si pe nevasta-mea care sa ma tempereze (ca ea e Balanta si eu sunt Capricorn si iau in coarne totul), si din cauza aceasta supravietuiesc cu multa placere. Am prieteni buni, chiar foarte tineri unii dintre ei, a caror prezenta langa mine e deosebit de tonica si, de cate ori ma vad cu ei, imi dau cate un svunc de viata. La 73 de ani eu nu mai cant, pentru ca totusi fiecare lucru are un inceput, un cuprins (eh, acolo noi am stat tare mult), dar si un sfarsit. Cu mare placere obladuiesc acum inceputurile tinerilor, daca au dorinta de a invata. Eu sunt cantaret de opera, dar am facut un disc pe care l-am lansat de curand, intitulat "Bijuterii vocale", de romante romanesti, de romanta ruseasca, de romanta italieneasca. Si francezii, si italienii cultiva cu asiduitate genurile acestea romantice, iar tinerii le iubesc la nebunie. Numai la noi e altfel. Probabil ca unii dintre noi avem samanta de extremism. Iar eu, ce nu pot sa suport mai tare pe lumea asta este agresivitatea de a impune o idee, de oricare ar fi ea. Dar e o epoca care se va stinge - sunt convins - iar lumea se va aseza iar pe fagasul ei. Mi-as dori ca in anii ce vin romanii sa devina mai buni si mai toleranti. "La multi ani!", popor roman!

Corina Pavel