Un regal pentru Anul Nou
Daca nu va puteti permite sa cumparati un curcan, inaltati la rangul de rege... un pui. O friptura de pasare, bine gatita, garanteaza succesul
Pui umplut
Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 felii de costita afumata (Bacon) taiate marunt, 6 felii de paine integrala (fara coaja), 3 cepe verzi tocate, 2 linguri de nuca zdrobita, 2 lingurite de stafide, 1/4 ceasca de patrunjel verde tocat, un ou batut, 1/4 ceasca de lapte, un pui (circa 1,4 kg), sare si piper, 45 g unt topit, 1-2 linguri ulei, o ceasca si jumatate de apa, un catel de usturoi presat, o lingura faina.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 210C. Se prajeste costita circa 5 minute la foc iute (sa fie crocanta). Se taie painea cubulete de 1 cm si se pune intr-un castron mai mare. Se adauga costita, ceapa, nuca, stafidele, patrunjelul si oul batut amestecat cu lapte, se amesteca bine si se gusta de sare si piper.
Se scot maruntaiele si se indeparteaza grasimea, apoi se spala puiul si se zvanta cu un stergar. Se umple cu amestecul preparat, se coase (sau se fixeaza cu scobitori) si sefreaca cu sare si piper.
Se amesteca untul cu uleiul, se unge bine puiul pe toate partile si se baga la cuptor. Grasimea ramasa, amestecata cu jumatate din apa, se toarna in tava. Se prajeste o ora si un sfert, stropindu-l din cand in cand cu sosul din tava. Cand e gata, se pune puiul pe un platou, se acopera cu o folie si se lasa sa stea 5 minute, dupa care se transeaza.
Se toarna sosul din tava intr-o craticioara si se pune pe foc. Se adauga faina si se amesteca bine ca sa nu se faca cocoloase. Se lasa 5 minute la foc slab, amestecand intruna, pana ce devine maroniu. Se stinge cu restul de apa si se lasa sa se ingroase. Se sareaza, se pipereaza, se trece printr-o sita si se serveste fierbinte cu puiul umplut.
Curcan umplut cu telina si boabe de porumb
Ingrediente (pentru 6 persoane): un curcan (circa 4 kg), sare, piper, 3 linguri ulei, 3/4 l - 1 l apa fierbinte, 400 g + 50 g unt, 2 linguri faina sau zeamil (pentru legat sosul). Umplutura - 100 g paine alba mai veche, 2 cepe, un mar mic, 150 g telina, 150 g morcovi, 3 crengute cimbru, 150 g boabe de porumb (din conserva), 30 g unt, sare, piper, 50 g nuca pisata, un ou mijlociu.
Mod de preparare: Se spala curcanul si maruntaiele cu apa rece.
Se inmoaie painea in apa calda, se toaca ceapa, se taie marunt telina si morcovii, iar marul cubulete, se alege cimbrul si se scurg boabele de porumb.
Se incinge untul (50 g) intr-o tigaie si se calesc ceapa si telina pana ce devin sticloase. Se adauga marul, morcovii, cimbrul, porumbul si nuca pisata, se sareaza, se pipereaza si se dunstuiesc - cu capac - circa 5 minute. Apoi se rastoarna intr-un castron si se lasa sa se raceasca.
Se incinge cuptorul la 170 grade C. Se stoarce bine painea inmuiata, se adauga oul, sare si piper si se amesteca cu legumele dunstuite (reci). Curcanul se sareaza, se pipereaza (si pe dinauntru si pe dinafara), se umple cu amestecul de legume si paine (umplutura care prisoseste se pune deoparte), dupa care se coase sau se fixeaza cu scobitori.
Se incalzeste uleiul, se amesteca cu 30 g unt si se unge bine curcanul pe toate partile. Se baga la cuptor impreuna cu maruntaiele si se prajeste trei ore si jumatate, stropindu-l din cand in cand cu ulei + unt si sosul din tava. La sfarsit, se adauga si untul topit.
Umplutura pusa deoparte se dunstuieste 10 minute in untul ramas. Se trece sosul din tava printr-o sita, se da intr-un clocot, se leaga cu faina sau zeamil si se gusta de sare si piper. Curcanul transat se serveste cu sosul fierbinte si umplutura calita in unt.
Dulciuri
Tort norvegian cu inghetata
Ingrediente (pentru 6-8 persoane):Umplutura - 100 g zahar, 100 ml apa, 1-2 linguri rom (sau alt alcool), 1 kg de inghetata (la alegere). Blatul - de forma dreptunghiulara, circa 30 cm x 20 cm (se gaseste gata in comert). Bezeaua - 6 albusuri, 150 g zahar tos (foarte fin), 150 g zahar tos (normal), 2 varfuri de cutit de sare. In plus - zahar tos pentru ornat si alcool pentru flambat.
Mod de preparare: Se scoate inghetata din congelator si se lasa in frigider circa o ora ca sa se inmoaie putin. Intr-o craticioara se pun la fiert zaharul (100 g) cu apa si dupa cateva clocote se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. In siropul caldut (sau rece) se incorporeaza romul.
Se rotunjesc colturile blatului (pentru ca forma sa fie ovala), dupa care acesta se taie in doua pe lung. Una dintre jumatati se asaza pe un platou mai lung care sa incapa in cuptor si se insiropeaza (cu putin sirop).
Se taie inghetata felii mai groase, se pune pe blatul insiropat si se intinde pe toata suprafata cu o paleta. Cealalta jumatate de blat se insiropeaza si ea (pe partea taiata) si se asaza peste inghetata. Se apasa usor ca sa se lipeasca bine si se baga la congelator, unde se tine minimum patru ore.
Cu o jumatate de ora inainte de-a servi tortul, se prepara bezeaua, batand bine albusurile cu sarea si adaugand zaharul amestecat (cel fin cu cel normal), mai intai jumatate din cantitate si pe urma cealalta.
Se scoate tortul din congelator, se acopera cu bezea (doar jumatate din cantitate), iar cu restul se face o ghirlanda de jur-imprejur si, eventual, la mijloc. Se presara cu zahar tos si se tine 1-2 minute in cuptorul incins, sa se rumeneasca frumos. Se flambeaza (se toarna rom de jur-imprejur si se aprinde) si se serveste imediat.