<em>Pentru ca Sarbatorile sa fie cu adevarat fericite</em>
<em>Evitati capcanele calorice ale sarbatorilor</em>
Se spune ca cea mai concludenta dovada de cumpatare nu este sa te abtii de la mancare cand frigiderul este aproape gol, ci sa stii sa faci "slalom" printre ispitele etalate in toata splendoarea, pe masa, in zilele de sarbatori. De aceea, orice punere in tema, inainte de a ne trezi in fata traditionalelor mese cu bunatati, este binevenita. Iata de ce suntem gata sa va dam o mana de ajutor, punandu-va la dispozitie un mic ghid culinar, care sa va ajute sa scapati cu fata curata dupa serile si zilele "de grele incercari" gastronomice, care ne asteapta inevitabil la fiecare sfarsit de an.
Prietenii nostri de sarbatori
Fructele care potolesc foamea - fructele mai dulci - cum ar fi bananele, mandarinele, perele dulci - au proprietatea miraculoasa de a potoli pe moment foamea. Aici, noua moda culinara, de inspiratie naturista, la care se servesc mai intai fructe la masa ca aperitiv, ne avantajeaza. O banana si o mandarina inainte de masa sunt o garantie a cumpatarii, pentru ca diminueaza secretia de sucuri gastrice si inlatura senzatia de foame.
Apa miraculoasa care taie foamea - nu este vorba de un soi nemaiauzit de apa, ci de obisnuita noastra apa minerala carbo-gazoasa. Intepatoarele bule de acid carbonic anesteziaza pur si simplu papilele gustative, ceea ce reduce considerabil pornirile gurmande si ne ajuta sa ne abtinem in "a plonja" intr-o masa copioasa. Apa minerala trebuie consumata proaspata (deci sa nu fie rasuflata), incet, cumpatat, plimband-o bine prin gura. Efectele asupra apetitului a doua pahare mari de apa minerala, consumate inainte de masa, va lasam sa le constatati singuri.
Salate, multe salate - unul din secretele salatelor (de varza, de gulii, andive, salata verde etc.) este ca dau de lucru digestiei. Doua-trei portii mari de salata vor da ceva treaba stomacului si, in mod reflex, vom avea tendinta sa consumam mai putin din alte alimente. In plus, consumul de cruditati accelereaza procesele de eliminare si, dupa o noapte de pomina, ne vom simti tot usori si in forma. Sub aspect caloric, o portie de salata abia egaleaza ca si calorii o felie de paine.
Condimentele - exista cateva condimente a caror simpla prezenta in mancare creeaza o anumita senzatie de satietate. Acestea sunt: semintele de marar (cantitati moderate), boabele de enibahar, maghiranul, dafinul, usturoiul dezhidratat, tarhonul. Orice mancare suficient condimentata cu ele, vom avea tendinta sa o consumam in cantitati mai mici. Pentru dulciuri, sunt consacrate doua condimente: scortisoara si semintele de fenicul - acestea doua pot fi adaugate in creme, prajituri, torturi, facandu-le mult mai "vii" ca valente gustative, dar si mai greu de consumat in cantitati mari.
Garniturile - incercati sa renuntati la eternii cartofi prajiti, aducatori de tone de calorii, in favoarea garniturilor de orez (nu ingrasa deloc) sau de fructe (portocale, gutui). Combinate cu morcovi, telina sau laptuci, in salate.
Aerul curat - lumea eleganta de acum jumatate de veac sarbatorea in mod obligatoriu ziua de dupa Craciun si de dupa Anul Nou in natura, de obicei la plimbare cu saniile. Tineretul mergea la patinaj ori la alte sporturi de iarna. Acest obicei ar trebui redescoperit. Chiar daca acum, un atelaj si o sanie sunt mai greu de gasit, o plimbare pe jos in natura, impreuna cu familia sau cu prieteni dragi, va face bine si da o frumusete aparte sarbatorilor. Cat despre efectele asupra formei fizice, credem ca nu mai este nevoie de nici un comentariu.
Rasul - va aduceti aminte de sloganul de trista amintire "nici o masa fara peste"? Va propunem sa-l inlocuiti cu unul mai vesel (in felul acesta se sterge si amintirea trista): "nici o masa fara ras si buna-dispozitie". Va reamintim ca rasul nu ingrasa, ca ne ajuta sa controlam mult mai usor apetitul... si ca ne face fericiti. Iar de sarbatori, gasim mai multe prilejuri de ras ca oricand.
Inamicii siluetei
Maioneza si sosurile obtinute prin prajirea ingredientelor - un strat bun de maioneza peste cateva legume le transforma pe acestea intr-o mica bomba calorica, crescandu-le de cateva ori consistenta. Asadar, preferati salatele si mancarurile cu cat mai putin sos, pentru ca altfel legumele pe care le consumati impreuna cu ele sunt amagitoare.
Prajelile - tot ceea ce a trecut prin ulei incins si-a "rotunjit" considerabil si numarul de calorii. O portie buna de chiftele, ori un snitel suculent este echivalentul a vreo cateva sandvisuri obisnuite. Avand in vedere acest fapt, precum si pericolul ca de sarbatori consumul de alimente grase poate deveni o obisnuinta de care o sa va fie greu sa scapati, sfatul este sa le evitati.
Sarmalele - suculentele preparate, imprumutate acum un veac si ceva de la turci si devenite intre timp (ca mititeii) preparate traditionale romanesti, sunt destul de grele. Cateva portii zdravene de sarmale (mai ales de porc) se transforma in cel putin 1-2 kilograme la cantar dupa sarbatori. In plus, nutritionistii ne avertizeaza ca datorita unei preparari indelungate la foc ele sunt greu de digerat, creand mai multe dezordini digestive ca orice aliment de sarbatoare. Deci: usor la deal cu sarmalele!
Afumaturile - fie ca este vorba de sunca, carnati ori muschi, sunt tot mai mult antipatizate de nutritionisti. Cresterea in greutate este un inconvenient minor in raport cu problemele vasculare si riscul cancerigen pe care ele il prezinta. In plus, hormonii de crestere si alte substante bizare, care sunt administrate in ultima vreme animalelor in crescatorii, trec direct in organismul nostru, fara ca macar sa mai fie distruse partial prin preparare termica. La animalele de casa, apare riscul, deloc de neglijat, al trichinozei - boala periculoasa si foarte greu de tratat, care este pacat sa va strice sarbatorile. Asa ca, daca trebuie neaparat sa va abtineti de la ceva, afumaturile sunt acel lucru.
Blaturile, cremele si foile grase de prajituri - un strat de crema pus peste un blat este din punct de vedere caloric echivalent cu 10 portii de salate din fructe. Dulciurile grele sunt o combinatie "perfida" pentru cei cu probleme de greutate, din doua motive: au multe calorii si se depun mai usor ca orice alt aliment. Si mai genereaza un fenomen, pe care marii amatori de dulciuri il cunosc: o prajitura suculenta mai cere una. Explicatia ar fi zaharul, vanilina (cu care adesea sunt aromatizate dulciurile), cacao (din creme), alti aromatizanti (cum ar fi esentele de rom, vanilie etc.) si amelioratori de gust care creeaza o interesanta stare temporara de foame si exacerbeaza pe moment dorintele gustative.
Produsele cu nuca, arahide sau alune - mult mai sanatoase de departe decat dulciurile cu margarina, cele care contin aceste fructe oleaginoase sunt la fel de puternice sub aspect caloric. Mestecati-le asadar cat mai mult, bucurati-va de ele, dar fara exces!
Berea - secretul pentru care berea ingrasa este ca, desi nu da calorii in plus, ne ajuta sa le depunem. Amatorii de bere, care au si o anumita predispozitie constitutionala, depun cel mai repede un strat de tesut adipos, mai ales pe abdomen, pe solduri si pe fese. Explicatia: hameiul din compozitia berii, care contine estrogeni - adica exact agentii de ingrasare folositi in fermele zootehnice de ingrasare rapida!
Cafeaua - daca la ceva timp dupa o masa copioasa va dregeti cu o cafea, puteti avea surpriza sa vi se faca din nou foame. De ce? Pentru ca digestia este puternic stimulata de principiile active ale cafelei. O metoda infailibila de ingrasare: o ceasca cu cafea si un platou cu "dulciuri usoare" - veti fi uimiti ce repede se vor termina amandoua.
Televizorul - dreptunghiul magic, care atrage magnetic toate privirile si capteaza simturile (fie ca ne place ori nu ce vedem), este unul din cei mai mari inamici ai siluetei. Studiile arata ca mai mult de jumatate din supraponderalii din Sua si-au rotunjit formele in fata televizorului. Sa mareasca oare privitul la televizor apetitul? Foarte posibil, deoarece naste o foame cu totul neobisnuita. Oricum, la majoritatea celor care fac sarbatorile cu televizorul, lucrul acesta se reflecta imediat prin numarul de kilograme in plus (dar si prin oboseala, dureri de cap, stari de indispozitie fara motiv aparent). Asa ca poate ar fi mai bine ca macar un timp sa inchidem televizorul, sa ii adunam in jurul nostru pe cei dragi si sa traim sarbatorile la o forma maxima... sufleteasca. Reteta e simpla: amintiri si cantari.
Ilie Tudor
Si totusi! Putina ciocolata face bine la sanatate
In urma cu 200 de ani, ciocolata se vindea la farmacie. Bizar? Asa s-ar spune la prima vedere! Dar vechii "poticarasi" stiau ce fac. Cercetatorii de azi descopera cu mirare ca, bine dozata, ciocolata este un veritabil medicament.
O bucatica pentru inima...
Cercetatorii americani au descoperit recent ca parfumata cacao reglementeaza nivelul colesterolului. Anumite substante continute in ea inlatura blocajele sistemului circulator.
O bucatica pentru suflet...
In clipele cand ciocolata se topeste in gura, organismul elibereaza hormonii fericirii absolute, exact ca atunci cand suntem indragostiti. Productia sporita de triptofan, un nepot extrem de simpatic al albuminei, face ca zeita beatitudinii, serotonina, sa ne inalte simturile spre cer. (Si anatomia poate fi transformata in povesti.)
O bucatica pentru capilare...
Flavonoidele continute in ciocolata (un fel de maestre de gimnastica aerobica) au grija ca vasele capilare sa ramana elastice si sa ajute sangele sa treaca prin cele mai inguste stramtori din corp (mai ceva ca tunelul prin care noi nu reusim sa ne strecuram).
O bucatica impotriva cancerului...
In ciocolata amara se afla o intreaga armata de catechine. Imaginati-va un batalion de amazoane foarte bine antrenate, care stiu sa intareasca sistemul imunitar, lupta vitejeste cu radicalii liberi din sange, combat cancerul si impiedica formarea tumorilor. La aceste concluzii au ajuns medicii olandezi, care impreuna cu colegii americani afirma ca cine mananca o tableta (mica) de ciocolata pe zi, traieste mai linistit si mai mult.
O bucatica pentru oase...
In 100 g de ciocolata se afla 280 mg de fosfor, o substanta care face sa ne scapere creierii, iar in combinatie cu calciul reprezinta baza sistemului osos. De unde rezulta ca adultii trebuie sa asimileze 800 mg de fosfor pe zi.
Intrebare: in zilele de Craciun, cand in lume ploua cu ciocolata, o dam cadou mai departe sau ne infruptam? Raspunsul nu e prea vesel: doza maxima sunt 2-3 bucatele (tablete mici). Ca la orice medicament, si ciocolata-n exces devine otrava.
Un sfat salvator
Aromele taie foamea
Biochimistii au descoperit un secret: buna-dispozitie de Craciun se obtine cu miresme de lamaie si scortisoara. Taina e alta: acelasi miros inhiba apetitul exagerat.
Pomander - asa se numesc in "limba occidentala" citricele intepate cu cuisoare: lamai, portocale si grapefruit. Forati gaurile in coaja cu o andrea, apoi infigeti in ele aschii de scortisoara si cuisoare.
Citrice decupate - cu un cutit cu varful bine ascutit, faceti incizii in coaja portocalelor si lamailor. Desprindeti cateva fasii, pentru ca aromele sa se poata elibera.
Fructele intepate si decojite se pun in vase mai mici de portelan sau de lemn. Pregatiti-le cu o zi inainte si asezati-le langa calorifer. In seara de Craciun, casa va mirosi a rai, iar bunatatile de pe masa festiva vor disparea numai pe jumatate.