Cultura

Redactia
Ganduri si urari de Craciun. Gica Petrescu. "<<La multi ani!>>, sa traiti si s-ajungeti anii mei!". Corina Chiriac a facut o gluma, dar mi-a ajuns la ureche. A zis: "Mai, Gica Petrescu asta ne ingroapa pe toti!". Sa mai cant la varsta asta si sa am mare succes - acesta e...

Ganduri si urari de Craciun

Gica Petrescu

"<<La multi ani!>>, sa traiti si s-ajungeti anii mei!"

Corina Chiriac a facut o gluma, dar mi-a ajuns la ureche. A zis: "Mai, Gica Petrescu asta ne ingroapa pe toti!". Sa mai cant la varsta asta si sa am mare succes - acesta e cel mai mare cadou pe care mi l-a facut Dumnezeu. Cant pentru ca nu vreau ca in anii ce vin sa moara cantecul romanesc legat de sufletul romanului - romanta, tangoul si chiar muzica de petrecere. Pentru ca romanul asa este facut: isi pune aleanul intr-o doina sau intr-o romanta si cand e bine dispus, cand e o zi festiva, bea si el un sprit si vrea sa auda: "Ia mai toarna-un paharel, sa ne-nveselim nitel!". Mie mi-s dragi cantecele de suflet. Mi se pare ca ne-am cam indepartat de ele in ultima vreme, desi poporul roman e un popor romantic, totusi. Si mie imi place muzica ultraritmata, dar sa fie muzica melodica. Pe ultimul meu Cd - "Eternul Gica" se numeste - am si romante romanesti, dar si sansonete frantuzesti si muzica americana, din repertoriul lui Frank Sinatra, Louis Armstrong, cu textul scris in limba romana de Cezarina Moldoveanu - Dumnezeu s-o ierte - iubita mea sotie, pe care am pierdut-o acum 11 ani. Chiar daca sunt, de felul meu, un om tonic, optimist, sa stiti ca sunt foarte trist cand ma uit la pozele Cezarinei si sper sa ma reintalnesc cu ea cand voi merge si eu acolo unde mergem toti. Totusi, nu ma grabesc, pentru ca simt ca mai am multe de facut pe-aici. Ce mai pun la cale? Am atatea discuri pe care le-am facut cand nu aveam nici macar studio de inregistrari in Romania si plecam sa le imprim in Germania, pe discuri de patefon. Am multe cantece de demult, sper sa mai fac un Cd cu ele, sunt convins ca vor placea, pentru ca la lansarile mele vin foarte multi tineri care cumpara cate 3-4 Cd-uri: unul pentru matusa din America, unul pentru bunica, unul pentru ei si unul pentru copiii lor, sa stie si ei cine a fost Gica Petrescu. Nu ma sperie mileniul care o sa vina, am trecut prin momente si mai grele: razboiul, ocupatia ruseasca, comunistii, de ce sa ma sperii acum? Cata vreme pot sa cant, nu-mi fac probleme! De unde am atata energie? Mi-ajuta Dumnezeu, ca El e cel mai mare doctor. La fel si poporul nostru. Daca a trecut el prin atatea momente dificile, va gasi curajul sa-si infrunte istoria si de acum incolo. Urez tuturor cititorilor dvs.: "<<La multi ani!>>, sa traiti si s-ajungeti anii mei!".

Narcisa Suciu

"Voi trece pragul dintre milenii, de mana cu fetita mea si cu cantecul"

Anii din urma au fost foarte plini pentru mine. M-am lansat si m-am consacrat foarte rapid in fata publicului. Izvoarele, resursele mele sunt in Maramuresul meu natal si, chiar daca traiesc de cativa ani in Bucuresti, nu m-am desprins deloc de Tara de Sus. N-are cum sa-mi treaca dragostea de Maramures, debordez si acum, drept dovada n-am vrut sa-mi pierd accentul, desi viata in Bucuresti m-a influentat foarte mult: nu intotdeauna, ci doar in situatii foarte delicate, mai am rabdarea ardeleanului, care gandeste de zece ori si spune o data. Ultimul meu album, "Ethno", la care a colaborat si cunoscuta prezentatoare Teo Trandafir, vine ca un tribut adus muzicii traditionale din Maramures, cu care m-am si lansat. Dar cea mai mare implinire a mea este cea de mama: Daria, fetita mea, este cea care imi dicteaza acum prioritatile in viata, desi nu neglijez deloc cariera mea artistica. Pentru a tine publicul mereu aproape, ca artist, trebuie sa gasesti permanent o noua imagine, o noua provocare, altfel risti sa devii desuet, invechit. Acum lucrez la un nou album, de colinde, pe care-l fac cu Fundatia "Augusta" din Timisoara, pentru care voi avea un nou look, o tinuta vestimentara pe care ei o creeaza special pentru noi: haine facute din materiale specific romanesti - in topit si panza tesuta la razboi in casa, cu niste snururi aplicate, cu motivele stravechi ale soarelui, ale lunii, ca in Maramures. Am terminat contractul de management cu Fundatia "Phoenix", acum ma manageriez singura, si pe mine, si pe colegii mei, si parca-mi merge mai bine, nu ma plang. Voi trece pragul dintre milenii de mana cu fetita mea si cu cantecul. Alaturi imi vor sta cei dragi, familia, iar in gand - oamenii minunati pe care i-am intalnit in decursul carierei mele de pana acum, cei care mi-au dat incredere in mine si bucuria de a fi de folos pe lume. "La multi ani!", sa fiti sanatosi si frumosi la suflet!

Oana Sarbu

"Cred ca viitorul va fi bun pentru noi, oamenii de pe Pamant"

Fiecare dintre noi tindem catre descoperirea de sine - catre perfectiune poate e mult spus - iar ultimul meu album e un pas pe care il fac catre acest scop. Sarbatori cuprinde cantece populare romanesti celebre, din repertoriul Mariei Tanase si din cel al lautarilor celebri, si am facut asta pentru ca in ultima perioada am simtit cantecul romanesc mai aproape ca niciodata de sufletul meu. Nu am vrut sa fac concurenta trupelor care au abordat acelasi gen de muzica etno, diferenta constand in faptul ca eu am prelucrat foarte putin cantecele populare, ele sunt doar putin stilizate, pastrand nota specifica, originala. Vreau sa va declar ca uneori ma mai simt adolescenta, asa cum eram in "Liceenii" - filmul care m-a consacrat ca actrita. Din pacate, observ cu tristete ca problemele elevilor de acum din liceu sunt un pic diferite de cele pe care le aveam noi si, daca ele vor continua sa se amplifice, acesti tineri - viitori maturi ai Romaniei - prin toate excesele pe care si le manifesta ei acum si prin toate neimplinirile lor, vor afecta in mod brutal viitorul acestei societati. Or, Romania are nevoie de oameni pe umerii carora sa stea toate responsabilitatile viitorului. Fara indoiala, trecerea in anul 2000 este o schimbare pentru noi toti, dar nu cred in schimbari majore care vor avea loc dintr-o data. Cred ca va fi o forfota, cred ca vor fi fenomene greu de stapanit, fenomene naturale, sociale, cred insa intr-o purificare si intr-o linistire a apelor. Nu stiu daca noi vom mai apuca aceasta epoca a pacii si a linistii, insa cred ca viitorul va fi bun pentru noi, oamenii de pe Pamant. Imi doresc sa fim mai generosi si mai buni, sa ne gandim la cei mai saraci, la cei mai tristi decat noi, pentru ca intotdeauna exista cineva mai trist si mai sarac. Am acum un program foarte incarcat in luna decembrie: colaborari cu posturi de televiziune pentru programul de Craciun, pentru programul de Revelion. Am o noapte plina de Revelion, voi canta in multe locuri din Bucuresti, voi ciocni o cupa de sampanie cu parintii si cu prietenii mei, in pahare special cumparate de mine pentru aceasta noapte, pe care este insemnat cu auriu "Anul 2000". Doresc tuturor implinire, sanatate si "La multi ani!".

Gyuri Pascu

"Sa fiti sanatosi si sa ajungeti cat mai repede la bunastare!"

Cu riscul de a fi interpretat in mod gresit, da, pot sa spun ca ma simt un artist complet: compun melodii, scriu poezii, fac si texte umoristice, fac si teatru si sunt bucuros si-i multumesc lui Dumnezeu pentru asta. Apetitul pentru umor, din pacate sau din fericire, a existat dintotdeauna la poporul roman si nu cred ca a scazut in momentul de fata, dar ceea ce este mai grav este ca poporul nostru a ajuns sa confunde gluma cu munca, in detrimentul muncii, desigur. Sigur: umorul poate fi o solutie pentru a trece mai usor pragul dintre milenii, in sensul de a atenua angoasele, temerile, necazurile care se intrevad, dar oamenii ar trebui sa inteleaga ca umor fara munca nu se prea poate. In sensul acesta, "Manualul de umor alternativ" - cartea grupului "Divertis" - lansata de curand, da indreptarile de cuviinta. In ce priveste mileniul viitor, eu, unul, incerc sa intru mai bun in el. Am avut ideea si am fost mentor pentru un proiect de Craciun - un album de cantece dedicate Nasterii Domnului, in parte traditionale, altele scrise special pentru aceasta sarbatoare. Am adunat si cativa artisti straini pe acest album - un irlandez, un grec, un ecuadorian - care canta si ei cantece specifice tarii lor, iar de la noi sunt prezenti Monica Anghel, Dinu Olarasu, Roxana Iacob, "La Strada". Este un album foarte ecumenic, exact ca strangerea unei familii de Craciun, in jurul bradului, pentru o cantare fara fasoane. Iar eu m-am simtit foarte luminat cand am facut treaba asta, cand am cantat "Trei pastori", de exemplu, cu baietii de la "La Strada" - m-am simtit mai inaltat spiritual. A fost lansat la Bucuresti Mall, pe 9 decembrie, cu cantare live, cu lume multa. Dar cea mai importanta realizare, tocmai pentru ca trecem acest prag de veac si de mileniu, trebuie sa spun ca e fetita mea, Ana-Iarina, care, ca orice copil care se naste si creste, e un miracol si iti devine un tel permanent in viata. Probabil si din cauza aceasta m-am apucat sa scriu povesti pentru copii, iar la mijlocul lunii decembrie, lansez si a doua caseta de povesti, "Aventurile lui Mos Craciun". Ca artist, cel mai important lucru pe care l-am invatat, avand patima aceasta a scenei, este acela ca arta, in calitatea ei de medicament, trebuie data cu lingurita. In tinerete, aveam tendinta ca din primele patru masuri ale unui cantec sa arat ce grozav sunt eu. Acum, imi dau seama ca nu trebuie sa ataci spectatorul, sa-l agresezi, sa-l hartuiesti cu toate talentele tale deodata. Ce am in agenda pentru anul 2000? As vrea sa-mi editez si eu un album al meu, pentru ca anul acesta am lucrat pe albumele altor artisti si am incercat sa ajut tineri care nu au avut posibilitati materiale, cum a fost grupul "La Strada", cum e acum "Millenium 3", pe care-i vom lansa in curand. As vrea sa fac film si muzica de film foarte mult - asta imi doresc de mic copil. Daca indraznesc sa fac o predictie pentru anii care urmeaza, va fi trista, nu pot sa ma folosesc aici de umor, pentru ca inca zece ani de aici incolo eu nu vad nici o deschidere. Schimbarea societatii romanesti va fi facuta, cu adevarat, de generatia Internetului, de copiii nostri, pentru ca ei nu sunt contaminati de era comunista. Cu generozitate putem spune ca doar 30% dintre romani s-au eliberat sufleteste, au simtit ce inseamna libertatea si cata putere ai chiar daca esti sarac. Eu cred ca cel mai mare serviciu pe care putea sa-l faca statul roman oamenilor ar fi fost ca, pe rand, sa scoata cele 23 de milioane de romani intr-o excursie mica, chiar cu riscul ca multi dintre ei sa ramana acolo. Poate pentru unii ar fi fost un soc prea mare, dar ar fi invatat multe lucruri. Doresc cititorilor dvs. sa fie sanatosi si sa ajunga cat mai repede la bunastare. Craciun Fericit si "La multi ani!".

Pagina realizata de
Corina Pavel