Sugestii pentru masa de Craciun si de Anul Nou
Pasare in sos de vin
(reteta celebra din Burgundia)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 ramurele de patrunjel si 2 ramurele de cimbru, 2 foi de dafin, 12 cepe mici (de arpagic), 100 g costita afumata (Bacon sau Kaiserfleisch), 8 copane mari de pasare si 4 aripioare, sare, piper, 50 g unt, 30 g faina, 4 linguri coniac, 1/2 l vin rosu tare, 300 g ciuperci (sampinioni).
Mod de preparare: Patrunjelul si cimbrul se spala si se usuca. Se leaga cu o ata, impreuna cu foile de dafin. Se curata cepele. Costita afumata se taie in bucatele, doua cepe se toaca marunt.
Se incing intr-o tigaie mare sau intr-o cratita joasa 30 g unt. Se pun sa se caleasca in el costita taiata si cepele intregi (de aceea trebuie sa fie mici) si se lasa vreme de 5 minute, amestecand, pana devin sticloase. Se scot din tigaie cu o lingura de spumuit si se pun la o parte, cu capac.
Se pune din nou grasimea sa se incinga si se prajesc bine copanele in ea. Se adauga ceapa tocata si praful de faina, care se presara deasupra. Se pune coniacul si se lasa sa dea un clocot. Se pune vinul rosu si buchetul de verdeturi legat. Se lasa sa fiarba pe foc mic, pana ce copanele se patrund.
Se curata sampinionii (ciuperci albe, de balegar) de partea de codita lemnoasa, se trec printr-un jet de apa, apoi se zvanta (trebuie sa se usuce complet). Se taie in doua sau in patru, in functie de marime, si se calesc in restul de unt ramas. Se sareaza, se pipereaza.
Se scot copanele din sos, care se trece printr-o sita si se pune inapoi in cratita. Se adauga ciupercile, cepele, slaninuta prajita, copanele de pasare. Se dau toate intr-un clocot, se gusta de sare si de piper.
Cotlete de porc cu garnitura de dovleac si hrean
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1,250 kg dovleac, o tulpina mijlocie de hrean, 20 g unt topit si clarificat (strecurat), sare, o lingurita de curry (pulbere) si una de zahar, 4 linguri de otet, 200 ml apa fiarta cu concentrat de supa de pui, 4 cotlete frumoase de porc, o legatura de ceapa verde (facultativ), o jumatate de mar.
Mod de preparare: Se curata dovleacul de seminte si de miezul poros, se scoate coaja si se taie in cuburi mai mari. Se incinge o lingura de unt topit si se calesc bucatile de dovleac, pana devin sticloase. Se adauga sarea, zaharul si curry si se mai lasa 2-3 minute sa se patrunda. Se sting cu otetul, amestecat cu apa fiarta cu concentrat, si se mai lasa sa fiarba pe foc mic, vreme de 5 minute.
Separat, se curata hreanul de coaja, se da pe razatoarea mica, se amesteca cu jumatatea rasa de mar si cu un strop de otet. (E bine sa se pregateasca cu o zi inainte).
Restul de grasime se pune sa se incinga si se prajesc in ea cotletele pe ambele parti (usor batute, ca sa se patrunda) vreme de 6 minute. Se servesc cu garnitura de dovleac, crema de hrean si ceapa verde taiata marunt.
Friptura de vita cu porumb si ceapa
Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g carne de vita (muschi), 500 g ceapa (mare), 3 linguri ulei, sare, piper, o cutie boabe de porumb (285 g scurse), sos picant (Tobasco, Curry), sos pentru fripturi (Worcestershire).
Mod de preparare: Se curata ceapa si se taie rondele fine. Carnea, spalata si zvantata, se taie felii mai subtiri.
Se incinge uleiul (2 linguri) si se calesc rondelele de ceapa circa 8 minute. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se tin la cald.
Uleiul ramas (o lingura) se toarna peste grasimea din tigaie si se lasa sa se incinga. Se mai da un praf de piper peste carne si se prajesc feliile, pe rand, pana ce se rumenesc bine. Se sareaza carnea, se adauga sosurile, porumbul si ceapa si se lasa sa se-ncalzeasca bine. Friptura se serveste cu paine alba. Un sfat: Pentru a putea taia carnea mai subtire, aceasta se inveleste intr-o folie de plastic si se lasa 1/2 ora la congelator.
Dulciuri
Tort cu ciocolata si whisky
Ingrediente (pentru 8 persoane): 70 g ciocolata pentru blat, 40 g migdale intregi (necuratate de pielita), 2 oua, 75 g unt, 75 g zahar pudra, 35 g faina, o lingurita praf de copt, un varf de cutit de sare, 20 g unt + 10 g faina pentru forma. Pentru crema si decorat: 125 g ciocolata cu lapte, 125 g ciocolata amaruie, 150 ml frisca nebatuta (lichida), 80 g unt topit, 10 g cacao (fara zahar), 50 ml whisky, zahar tos.
Mod de preparare: Se rade ciocolata pentru blat, se piseaza migdalele cu pielita cu tot si se separa albusurile de galbenusuri.
Se pun intr-un castron (rezistent la caldura) ciocolata rasa, untul taiat bucatele, zaharul si sarea si se lasa la bain-marie sa se inmoaie, amestecand cu o lingura de lemn pana ce se face ca o crema. Se adauga galbenusurile, se ia castronul de pe vasul cu apa si se amesteca continuu pana ce compozitia s-a racit.
Se incinge cuptorul la 160 grade C. Se unge si se infaineaza o forma cu diametrul de 18 cm (daca se poate cu pereti detasabili).
Se cerne faina impreuna cu praful de copt si se amesteca cu migdalele pisate. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza, pe rand, in crema de ciocolata cate o lingura din amestecul de faina cu migdale si una de albusuri. Cand aluatul este omogen, se varsa in forma si se netezeste suprafata cu o spatula. Se baga la cuptor si se coace 40-45 de minute (se incearca daca e copt cu un ac sau o scobitoare). Se lasa sa se raceasca in tava circa 10 minute, apoi se scoate pe un fund sau un gratar ca sa se raceasca complet.
Crema se prepara in felul urmator: se rup cele doua feluri de ciocolata bucatele si impreuna cu frisca lichida se pun pe foc si se lasa sa fiarba 30 de minute, batand intruna cu telul. Apoi se varsa intr-o salatiera si se lasa sa se raceasca bine de tot. Cand e rece, compozitia se bate din nou, ca sa devina cremoasa, adaugand untul inmuiat (putin cate putin) si la urma whisky-ul. Se taie blatul pe lat in patru bucati de grosime egala, se asaza prima bucata pe un platou si se unge cu crema de ciocolata. Se procedeaza la fel cu celelalte trei, asezandu-se una peste alta. In crema de pe bucata de sus se fac cu spatula valurele, dupa care tortul se baga la frigider sa se intareasca. Inainte de a-l servi, se presara cu cacao si zahar tos.