Sanatate

Redactia
Ora De Consultatie. Depresia. Printre previziunile ce se fac in pragul noului secol, se numara si cele referitoare la sanatate. Este vorba de prognoze stiintifice bazate pe experienta ultimelor decenii. Ei bine, ele anunta o noutate stupefianta. Se estimeaza ca a doua boala ca raspandire dupa afectiun...

Ora De Consultatie

Depresia

Printre previziunile ce se fac in pragul noului secol, se numara si cele referitoare la sanatate. Este vorba de prognoze stiintifice bazate pe experienta ultimelor decenii. Ei bine, ele anunta o noutate stupefianta. Se estimeaza ca a doua boala ca raspandire dupa afectiunile cardiovasculare va fi Depresia. Motiv real de ingrijorare, care ii determina pe experti sa caute strategii de combatere a fenomenului. Depresia a fost considerata multa vreme ceva minor, o manifestare ce nu merita luata prea in serios. Cu vremea, s-a constatat insa ca este o suferinta veritabila, cu manifestari caracteristice ce necesita tratamente adecvate.

In ce conditii si imprejurari devine tristetea boala depresiva?

Cauzele depresiei sunt diverse si numeroase. In mare, e vorba despre inadaptarea la mediu (societate, familie, loc de munca), manifestata printr-o cadere nervoasa (psihica), care depinde de fondul personalitatii individului, de intensitatea si durata agresiunii, de calitatea vietii personale. O tristete devine "boala" in conditii de stres prelungit, de ritm galopant al schimbarilor de zi cu zi (ce solicita eforturi cerebrale imense de adaptare), de dezintegrarea relatiilor de familie traditionale. Depresia poate aparea in orice perioada a vietii, din copilarie pana la batranete (dar mai ales in adolescenta), dupa o despartire, un divort sau dupa pierderea unei persoane apropiate, in timpul sarcinii, al lauziei, la climacterium (la femei si la barbati) si la batranete, asociindu-si si un sentiment de "insingurare". Batranetea prelungita, atunci cand este incarcata de necazuri si boli, poate deveni si ea depresie.

Simptomele depresiei

Schimbarile de dispozitie sufleteasca in care tristetea sau descurajarea persista, dupa multa vreme de la stingerea cauzei care le-a produs, demasca prezenta depresiei. Indiferent de cauzele care o produc, depresia poate duce la deznodaminte fatale, daca nu se intervine medical la timp. In unele cazuri, dupa o suparare sau o boala ce a necesitat un timp imobilizarea la pat (de ex. o operatie chirurgicala), pacientii consulta medicul de familie, la care se plang de insomnii, de oboseala, lipsa poftei de mancare, apatie usoara, temeri pe plan sexual, tulburari de menstruatie, pierdere in greutate, afirmand adeseori ca "par tare nefericiti". Alteori, bolnavul afiseaza o falsa buna dispozitie, in spatele careia se joaca veritabile drame. Senzatia de constipatie, de uscaciune a gurii, amenoreea, frigiditatea, lipsa de interes fata de mediu sau tulburarile somatice imprecise, sunt si ele semne ale depresiei.

Depresia postpartum se manifesta printr-un sentiment de disperare postnatal al tinerei mame, legat de noua ei responsabilitate materna si de teama ca nu va corespunde responsabilitatilor impuse de asigurarea existentei copilului, fapt care creeaza resentimente fata de acesta si de sot. Aceste femei ajung la momente dificile, mai ales cand au o personalitate independenta, cand se tem ca mariajul si maternitatea le-ar putea bloca implinirea altor aspiratii in viata. Cand aceste ultime depresii sunt profunde si prelungite sau cand in ele domina frica, se impune un consult urgent la medicul psihiatru. Sfatul este valabil pentru orice bolnav depresiv, avand in vedere ca multi nu au potentialul latent de a-si incheia singuri zilele (riscul este mai mare la bolnavul care se retrage din viata publica).

Remedii si tratamente in boala mintala depresiva

Tratarea suferintei mintale necesita - pe langa competenta, optimism prudent, tenacitate - si foarte multa disponibilitate afectiva fata de bolnav. Mai trebuie adaugata dificultatea ca adesea bolnavul este putin dispus sa recunoasca natura psihica a suferintei sale, motiv pentru care nu are nici dorinta de a fi vindecat, ba chiar devine rezistent, refuzand cooperarea. Din fericire, in prezent exista tratamente care in majoritatea cazurilor ii ajuta pe bolnavi sa revina la un trai normal. Este vorba de tratamentul psihologic, prin care pacientii ajung sa inteleaga motivele care i-au dus la depresie si apoi sa le depaseasca, si astfel sa-si recapete increderea, stapanirea de sine si interesul fata de viata. Pe de alta parte, exista medicamentele antidepresive, tot mai eficiente si mai sigure dar care trebuie administrate doar de catre medicul specialist, in doze bine stabilite, altfel existand riscul unor complicatii grave. Problema este ca multi bolnavi care ezita sa se prezinte la medic, crezand ca e vorba de ceva trecator sau pur si simplu din motive de jena, isi administreaza medicamentele singuri, convinsi ca nu le fac rau (europenii sunt cei mai mari consumatori de antidepresive). Un rol nefast in acest sens o are si publicitatea agresiva a firmelor producatoare, care se intrec in a-i convinge pe oameni ca aceste medicamente le pot face "viata mai usoara".

Statisticile arata ca cei mai mari consumatori de medicamente antistres sunt persoanele de peste 50 de ani si... copiii, care sunt "indopati" cu medicamente, pentru a avea rezultate mai bune la scoala. De vina sunt parintii care, se pare, au descoperit in unele medicamente "secretul" de a-si face copiii sa stea mai linistiti si sa fie mai atenti la explicatiile profesorilor. In ce-i priveste pe maturi, ei folosesc medicamentele si pentru imbunatatirea performantelor sportive si sexuale, multi uitand ca depresia face "casa buna" cu abuzul de alcool, de tutun si cafea. Un ultim avertisment: cercetarile efectuate in ultima vreme au aratat ca si medicamentele antidepresive (tranchilizante si multe altele) folosite la ora actuala duc la dependenta daca sunt consumate regulat, pe o perioada indelungata.

Somnul, expresie a unui mecanism de aparare, este profund perturbat la bolnavul depresiv, de aceea restabilirea lui reprezinta o urgenta. Bineinteles, se face apel la mijloace cat mai naturale (si mai putin conventionale): sa nu mancam seara tarziu, sa evitam starile tensionale, sa bem un pahar de lapte cald cu miere, sa numaram in gand, mai nou, sa ne culcam cu ciorapi si manusi intr-o incapere nu prea incalzita. Tot secretul (afirma cercetatorii elvetieni) este sa ajutam corpul sa-si reduca temperatura prin pierderea cat mai rapida a excesului de energie termica. Manusile si ciorapii fac ca in zona mainilor si a picioarelor, sa se produca dilatarea vaselor cu sange, redistribuindu-se caldura din organism spre exterior mai repede. Experimentele cu melatonina (hormonul somnului) au demonstrat ca primii bolnavi care au adormit au fost cei care au purtat manusi si ciorapi.

Rasul, in sensul de terapie, ii sprijina (efectiv si documentat) pe depresivi. Rasul este o reactie extrem de complexa, nu pe deplin lamurita (un adult rade zilnic de 20 de ori, iar un copil de 200 de ori) si, interesant, el nu se dobandeste prin imitatie, caci rad pana si copiii ce s-au nascut orbi ori surzi. In 1962, in Tanzania, s-a produs un fenomen interesant: doua eleve au inceput sa rada isteric, fara motiv, apoi a ras toata scoala, apoi o regiune intreaga si totul s-a stins abia dupa sase luni. Un profesor de farmacologie din Anglia a fondat o asociatie pentru cercetari in domeniul bucuriei, tragand concluzia ca senzatia de fericire pe care oamenii o au atunci cand rad inlatura efectele nefaste ale stresului (despre care se stie deja ca slabeste sistemul imunitar). Rasul produce un anticorp: imunoglobulina A, cea care ne protejeaza contra infectiilor respiratorii. La fel, s-a descoperit ca relaxarea sporeste cu o treime unele globule albe ce distrug cancerul din "fasa". Sa razi ca sa fii in forma, ca sa eviti stresul, ca sa stimulezi gandirea creativa (pentru ca sunt activate parti din creier nefolosite si se trece mai usor peste aspectele neplacute ale vietii moderne).

Untura de peste - prin acizii grasi (Omega 3) pe care ii contine - atenueaza si ea simptomele depresive (sustin specialistii din Boston, aceiasi care au anuntat cu cateva luni in urma ca radicalii liberi pot fi neutralizati de prunele uscate, ce contin mai multi antioxidanti decat orice alte fructe sau legume).

Extractul de pojarnita (sunatoare) si-a dovedit demult eficienta in tratarea depresiilor. Depresia este o boala care nu se vindeca singura. Ea solicita participare. Suferindul trebuie convins (si supravegheat) sa primeasca ajutorul (inclusiv material) din partea celor din jur, care il iubesc si doresc sa depaseasca impreuna cu el suferinta si greutatile care i-au precipitat boala.

Tratamente cu miere si produse apicole

Medicina populara a folosit mierea si produsele apicole de-a lungul a mii de ani, cu rezultate spectaculoase. Speram ca enumerand cateva solutii rapide si la indemana tuturor, sa venim in sprijinul dvs.

Tratamentul ranilor

Aplicarea mierii direct pe rana are o actiune antimicrobiana, calmanta, eliminand secretiile si impuritatile. In cazul ranilor care nu se vindeca, se face un amestec in parti egale din miere si untura de peste. Se aplica direct pe rana, se acopera cu pansament steril, iar dupa 3-4 ore se clateste cu ceai de musetel. Acest unguent reface elasticitatea fibrelor musculare, activeaza formarea tesutului tanar, ajutand la regenerarea lui.

In arsuri ale pielii si furuncule - se amesteca trei parti miere + o parte faina de grau. Se panseaza si se schimba pansamentul la 10 ore, spalandu-se cu ceai de musetel + patlagina (infuzie 2+2 linguri de plante la un litru de apa).

In micoze (ciuperci) ale pielii - se sterg locurile afectate cu o solutie din ceai de pelin, in care se adauga tinctura de propolis (20 picaturi la 100 ml ceai). Dupa zece minute, se unge cu miere poliflora, dupa 3-4 ore se clateste cu aceeasi solutie. Se repeta de 3-4 ori pe zi.

Gastrita

In gastrita hiperacida, mierea de salcam diluata in apa calda si luata cu 90-120 minute inaintea mesei, diminueaza aciditatea gastrica si se absoarbe repede, calmand "arsurile" (o lingura in 100 ml apa). Mierea de munte se dilueaza in apa rece (o lingura la 100 ml apa) si se administreaza cu 90-120 minute inaintea meselor. Deci este foarte importanta temperatura apei in care este diluata mierea.

Ulcer

Doua linguri de miere de salcam diluata in 200 ml lapte nefiert, se beau noaptea, intre 22.00-23.00. Bineinteles, urmandu-se regimul alimentar adecvat.

Bolile ficatului

Glucoza si fructoza, impreuna cu celelalte elemente ale mierii, sunt un component nutritiv important, regenerant, maresc rezervele de glicogen din ficat. Intr-un litru de apa clocotita, se pun doua linguri armurariu macinat si se fierb 2-3 minute. Dupa ce, prin racire, lichidul ajunge la temperatura camerei, se adauga patru linguri de miere de salcam. Se bea in cursul unei zile, intre orele 10.00 - 19.00, cu o ora inainte si dupa mesele principale. Se bea 20 de zile cu 10 zile pauza, timp de trei luni.

Colite, enterocolite

Actiunea antimicrobiana a mierii o fac utila si in tratarea colitelor si enterocolitelor. Se administreaza miere poliflora (1-2 lingurite) diluata in ceai de busuioc + cimbru + sunatoare (amestec in parti egale). Se pune o lingurita de amestec la o cana de apa. Se administreaza la distanta de o ora, dupa mesele principale.

Constipatie

Se iau 4-5 prune uscate + o lingura de miere poliflora, se lasa la macerat de seara, intr-un pahar cu apa rece. Dimineata, se bea apa si se mananca prunele. In fiecare seara, se bea o cana de ceai de frasin indulcit cu o lingurita de miere poliflora. Regim alimentar bogat in fibre (legume, fructe crude).

Boli ginecologice

Se recomanda folosirea mierii in flora abundenta, prurit, eroziuni ale colului uterin. Timp de o luna, intre doua cicluri, se fac seara spalaturi vaginale cu ceai de pelin (infuzie, 3 linguri pelin la 2-3 l de apa), dupa care se fac aplicatii locale cu miere de tei sau salcam, cristalizata.

Bolile de inima

Mierea ofera un ajutor pretios muschiului cardiac slabit, diminuand oboseala si durerile din regiunea inimii. Este foarte eficienta in edeme de natura cardiaca, in nevroza cardiaca, diminuand extrasistolele. Se recomanda o lingura de miere diluata in ceai de paducel sau talpa-gastii, cu doua ore inainte de masa. Ceaiul se prepara astfel: o lingurita de planta la o cana de apa. Mierea se dilueaza in ceai caldut (miere poliflora).

Anemia

Fiind alimentul cel mai apropiat de consistenta plasmei, mierea inlocuieste mineralele si oligoelementele lipsa din sange, actionand asupra hemoglobinei. Este recomandata mierea inchisa la culoare. Asociata cu polen si cu tinctura de urzica, are rezultate spectaculoase. Timp de 21 de zile se consuma miere inchisa la culoare (doua linguri) amestecata cu o lingurita polen + 20 picaturi tinctura de urzica (se gaseste la Plafar). Acest amestec se imparte in doua, o parte se ia dimineata la ora 10.00, cealalta parte la ora 17.00. Pentru copiii sub 10 ani, se recomanda o jumatate din cantitate, luata dimineata.

Iulia Tunaru
Assem Hassan
(Terapeuti naturisti)