Cultura

Redactia
Carte. Daruri de Mos Nicolae si Mos Craciun. Carti pentru copii la Editura "Compania". Adina Keneres, directorul editurii. "Nu-i hraniti pe copii cu literatura de mana a treia". - D-na Adina Keneres, editura "Compania" are o bogata activitate de editare a cartilor pentru...

Carte

Daruri de Mos Nicolae si Mos Craciun
Carti pentru copii la Editura "Compania"
Adina Keneres, directorul editurii
"Nu-i hraniti pe copii cu literatura de mana a treia"


- D-na Adina Keneres, editura "Compania" are o bogata activitate de editare a cartilor pentru copii. Ce le-ati pregatit micilor dvs. cititori pentru Sfintele Sarbatori?

- Ca editori, copiii ne obsedeaza. Cartile pentru copii reprezinta un domeniu foarte important al educatiei. Este foarte important felul in care a fost tiparita o carte, felul in care a fost conceputa, si foarte importante sunt si scopurile pe care aceste carti si le propun. Principala noastra preocupare este sa le dezvoltam copiilor gandirea, sa le educam limbajul. In aceasta preocupare, se inscriu si ultimele noastre aparitii.

In seria "Din vorba-n vorba" (in care s-a tiparit acum un an volumul "Vacanta mica", pentru copii de 8-10 ani), apare acum cartea "Litera mare", pentru copii de 10-12 ani (autoare: Maria Barna). Este o carte extrem de atragatoare, cu o compozitie variata, care cuprinde si banda desenata, si scrisori, exercitii de gramatica normala, dar pe teritorii lexicale cu care ei nu sunt foarte familiarizati. Copiii trebuie sa spuna ce se vede, ce se intelege, cum se exprima un lucru simplu. Nu este nimic de invatat pe dinafara, nu e nimic de reprodus, dar este de gandit, de asociat idee si vorba.

Seria "Pasi prin istoria lumii", ce debutase anul trecut cu viata in Egiptul Antic, continua acum cu viata in Epoca de Piatra. Cartea se cheama "Ce a visat Bufnita Nedibace?". Povestea este scrisa de aceeasi arheologa, autoare a cartii despre Egipt. Informatia este autentica si extraordinar de densa. Si fiecare episod, ca si la Egipt, este urmat de o mica problema de matematica.

Si, in sfarsit, pentru prima oara am pus piciorul in fictiune - asta este marea noastra bucurie: fictiunea pentru copii. Avem in plan editarea si reeditarea unor clasici pentru tineret, iar in acei clasici va fi si mult inedit. Dar pana atunci, iata, am scos prima noastra carte de fictiune romaneasca: "Doar un zbor in jurul lumii". Autoarea este o tanara de 22-23 de ani, studenta la film, Adina Popescu. Este unul dintre rarisimele volume care vorbeste despre ziua de azi, despre realitati imediate, despre bucatarie, despre gandac, despre paduche, despre leguma, despre cana, punand problema marilor valori si a marilor vicii de care suntem inconjurati. Cartea este foarte frumos si modern ilustrata de Stela Lie, o graficiana minunata, profesoara la Scoala de Arte Plastice, care a pus in ilustratiile sale multa dragalasenie. Intr-adevar, o carte pentru copiii de la 1999. Fara sa fie un manual de morala, este o carte despre morala.

- Pe parinti i-ati uitat?

- Pentru parinti as avea un indemn: cand cumparati carti, uitati-va bine, pentru ca pasii educativi din viata unui copil pana in 10-12 ani sunt capitali. Si asa cum nu mancati mancare de mana a treia, tot asa, nu-i hraniti pe copiii vostri cu literatura de mana a treia si nici macar cu poze de mana a treia.

Si pentru ca nici pretul nu este de neglijat, tot ce v-am spus se situeaza intre 27.000 si 34.000 lei. Nu este scump, asa ca rezerva parintilor nu poate fi exprimata in termeni de pret. Noi facem de fiecare data un efort substantial sa coboram marjele de pret la cartea pentru copii. Mai mult decat atat, facem oferte cadrelor didactice pe calea inspectoratelor scolare si, uneori, direct la scoala, cu reducere de pret pana la 20%. Adica facem tot ce putem pentru ca pretul sa ajunga la 20.000 de lei. Important este sa ajunga acel tip de gandire, acel tip de carte, acea placere a rasfoitului la un pret cat mai mic. E facut ca sa fie asa!

Sanda Anghelescu

Arheologie

In curtea Episcopiei Roman s-a descoperit un cimitir din secolul al Xiv-lea

Initiate de P.S. Eftimie, episcopul Romanului, lucrarile de restaurare ale Catedralei Episcopale si ale Casei "Veniamin Costache" au condus la descoperirea unor oseminte apartinand unui cimitir din veacul al Xiv-lea, iar alaturi de acesta ale altor urme de locuire din secolele Xv-Xviii. Inceputa in 1998, cercetarea arheologica de la Episcopia Romanului a scos la iveala nu mai putin de 20 de schelete, dintre care unul a apartinut unei persoane ce a fost decapitata. Din pacate, singurele urme materiale pastrate in aceste morminte au constat in niste nasturi ramasi de la cei ce fusesera inmormantati crestineste, cu mainile pe piept. Aparent nesemnificativi, ei au condus totusi la concluzia ca mormintele din secolul al Xviii-lea au apartinut unor inalti prelati, arheologii de la Muzeul de Istorie din Roman sperand acum sa descopere si urmele unei biserici de piatra, pictata de mesteri transilvaneni, ce dupa toate probabilitatile a fost necropola voievodala, in care si-au gasit locul de veci Anastasia Doamna, mama lui Alexandru cel Bun, si sotia lui Roman I Musat.

Cornel Galben

Muzica

Noiembrie, in acorduri de blues

A.G. Weinberger

"Am devenit mai intelept in luarea deciziilor"

Pe ultimul meu album - "Transylvania Avenue" - am dedicat o piesa orasului meu natal, Oradea, unde, atunci cand ajung, din ce in ce mai rar, constat ca mai cunosc din ce in ce mai putina lume. De aceea, uneori ma simt ca un dezradacinat, traind aici, in Bucuresti, sau colindand lumea cu chitara mea: nicaieri nu ma simt strain, dar nicaieri nu ma simt acasa. Probabil ca aceasta conjunctura concureaza atunci cand imi compun piesele. Lumea imi spune ca mi-am imbunatatit foarte mult aparitiile scenice, look-ul, dar asta nu e rodul muncii unei echipe care s-ar ocupa de imaginea mea, caci nu am asa ceva, nu e nimic regizat, ci e urmarea unei evolutii a propriei mele constiintei de sine: faptul ca am ajuns pe o treapta superioara de intelegere imi confera aceasta siguranta in ceea ce fac, aceasta intelegere si toleranta bonoma fata de lumea care ma inconjoara. Cu ce sunt mai bun astazi decat ieri? Nu stiu daca sunt mai bun, dar sunt altfel... Ca sa ma definesc, as spune ca sunt mai prudent, putin mai grijuliu si mai intelept in luarea deciziilor, ceea ce face sa-mi duc mai usor proiectele la bun sfarsit.

In ce priveste noul meu disc, "Transylvania Avenue", (produs de BigFoot & Zone Records) el a fost lansat la Biblioteca Americana, deci... pe un tarm american. Ultima oara, am pasit pe pamantul american exact cu un an in urma, cand am fost la Memphis, la un festival de blues, unde am fost singurul non-american admis sa cante. Voi ajunge din nou, in februarie 2000. Am un proiect discografic acolo, pe care trebuie sa-l indeplinesc. Trebuie sa reamintesc ca si acum, ca si in anii trecuti, comunitatea jazz-blues romaneasca a gasit in berea Efes un partener de nadejde, care a sustinut financiar si logistic turnee de blues si jazz.

Hanno Hofer

"Bluesul este cea mai potrivita cale pentru a crea legaturi sufletesti intre oameni"

Anul asta am avut cantari in cluburi, sub egida Efes, si mi se pare benefica implicarea unei asemenea firme in domeniul blues-ului. Se si potriveste cu spiritul acestui gen: blues-ul este, cu siguranta, cea mai potrivita cale pentru a crea legaturi sufletesti intre oameni, ceea ce-si propune si berea Efes. Publicul roman a evoluat si el. A ajuns sa aprecieze si actul artistic care se petrece in fata sa, nu doar berea sau alta bautura pe care o are pe masa. Concertele noastre sunt intotdeauna fulminante, se creeaza o puternica legatura intre noi, cei de pe scena, si publicul. Noi, de fapt, asta facem, suntem mai mult o trupa de live, decat una de studio. Apreciem mai mult concertele din cluburi decat pe cele de pe o scena de spectacol, pentru ca publicul iti e mai aproape, ai timp sa stabilesti o legatura cu el, pe cand o scena mare e mai "rece". Live am cantat si in America, unde am fost in iulie, cu toata trupa. Cum a fost sa le canti americanilor blues la ei acasa? A fost foarte interesant, am avut succes, le-a placut, pe ei nu-i intereseaza de unde vii, cat timp reusesti sa-i "scoti din pantofi". Mai ales prelucrarile folclorice romanesti i-au innebunit de-a binelea. Dar fiindca se apropie iarna, ne mai adunam si noi pe acasa. O sa incercam sa mai inregistram ceva, probabil, la Cluj, la Studioul "Taurus", al lui Berinde. Ma bucur ca vom lucra la Cluj. Mi-e dor de Ardeal, desi facem acolo turnee saptamanal. Asta e, cu inima nu te poti pune! Avem piese noi, speram ca pana in primavara sa fie gata.

C. P.