Cosul cu targuieli

Redactia
Bunatati la cuptor. (Tin de cald si de bine). Placinta cu fasole verde. Ingrediente (pentru 16 bucati): Aluatul - 300 g faina, o lingurita sare, 160 g unt sau margarina, 60 g cascaval ras, faina pentru planseta. Umplutura - 750 g fasole verde din conserva sau congelata, o legatura de cimbru, 6 oua, 250...

Bunatati la cuptor
(Tin de cald si de bine)


Placinta cu fasole verde

Ingrediente (pentru 16 bucati): Aluatul - 300 g faina, o lingurita sare, 160 g unt sau margarina, 60 g cascaval ras, faina pentru planseta. Umplutura - 750 g fasole verde din conserva sau congelata, o legatura de cimbru, 6 oua, 250 g smantana, 1/8 l lapte, piper macinat, o legatura de codite de ceapa verde, 300 g Bacon (costita afumata), grasime pentru tava.

Mod de preparare: Aluatul - Se framanta un aluat neted din toate ingredientele, plus sapte linguri de apa rece. Se inveleste intr-o folie de plastic si se lasa sa stea la rece circa o ora. Umplutura - Fasolea verde congelata si cimbrul se fierb 10 minute in apa cu sare (daca e din conserva, se scurge doar). Se strecoara, se baga sub un jet de apa rece si se lasa sa se scurga. Se bat ouale cu smantana si cu laptele si se adauga sare, piper si coditele de ceapa taiate rondele. Se intinde aluatul, se asaza intr-o tava unsa, se inteapa din loc in loc cu furculita si se coace 4 minute in cuptorul incins la 200!C. Se scoate din cuptor, se intinde fasolea peste aluat, se toarna deasupra ouale batute cu lapte si smantana si se presara feliute de Bacon. Se baga din nou la cuptor si se mai coace 15 minute. (Merge de minune cu bere.)

Pui la cuptor cu sos de smantana

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 fileuri de piept de pui, 2 pulpe (fara pielita si os), sare, piper, 80 g ceapa, 20 g unt, 200 g smantana, 300 ml lapte, amidon sau faina pentru legat sosul, 300 g ciuperci, o cutie de boabe de porumb (285 g fara lichid), 5 fire de tarhon, grasime pentru tava.

Mod de preparare: Se spala carnea de pui, se zvanta intr-un stergar si se freaca pe toate partile cu sare si piper. Ceapa curatata se caleste in untul incins, pana ce devine sticloasa, se stinge cu smantana si lapte si se lasa sa dea un clocot. Se adauga faina sau amidonul si se mai lasa sa fiarba doua minute. Se curata ciupercile, se taie in patru (daca sunt mari) si se incorporeaza in sos impreuna cu tarhonul si porumbul scurs. Se unge o forma, se asaza in ea bucatile de carne, se toarna peste ele sosul, se baga in cuptorul incins la 170!C si se lasa circa o ora sa se patrunda. (Se potriveste cu vin alb sec.)

Friptura cu vin rosu si rozmarin

Ingrediente: 1 kg ceafa de porc (fara os), sare, piper, 1/2 l vin rosu, o crenguta rozmarin, 150 g slaninuta impanata, 500 g cartofi, 500 g morcovi, 250 g telina, 2 cepe mari, 1 l zeama de zarzavat (Knorr + apa), o lingura amidon sau faina, doua linguri smantana.

Mod de preparare: Se spala carnea, se zvanta, se freaca cu sare si piper si se pune intr-un vas acoperit, impreuna cu vinul si acele de rozmarin. Se lasa la marinat doua zile (intorcand-o din cand in cand), iar cand e gata se scoate si se pune intr-o tava unsa. Se baga la cuptorul incins si se prajeste circa 45 de minute la 200!C. Se taie slaninuta fasii, se curata cartofii, morcovii si telina si se taie bucati, iar ceapa se toaca marunt. Se pun toate in tava cu carne, se toarna deasupra zeama de zarzavat si se mai baga 30 de minute la cuptor. Cand e gata, se serveste carnea din tava, iar sosul se trece printr-o sita si se amesteca cu amidonul (faina) si smantana. Se gusta de sare si piper si se serveste langa friptura si legume. (Un pahar de vin rosu alaturi e minunat.)

Dulciuri Pentru Craciun

Prajitura cu curmale si nuci

Ingrediente (pentru 6 persoane): 125 g faina, 125 g gris, 125 g unt, 100 g zahar pudra, 2 lingurite praf de copt, un baton de vanilie. Garnitura: 250 g curmale, 60 g samburi de nuca, 2 linguri miere lichida, o lingura zeama de lamaie, 20 g unt, o lingurita zahar tos, cativa biscuiti zdrobiti marunt.

Mod de preparare: Se despica batonul de vanilie pe lung si se scoate miezul. Intr-un castron, se amesteca faina, praful de copt, grisul, zaharul pudra si vanilia, se toarna deasupra untul topit si se amesteca pana ce se obtine un aluat faramicios. Curmalele se curata de samburi si se taie bucatele. Se incinge cuptorul la 200!C. Se unge o forma (daca se poate cu pereti detasabili) si se presara pe fundul ei biscuitii sfaramati (ca o pudra). - Se pun curmalele in 150 ml de apa clocotita si se fierb circa 5 minute, dupa care se adauga mierea, zeama de lamaie, zaharul tos si nucile. - Se amesteca bine si se iau de pe foc. Se toarna jumatate din aluat pe fundul tavii, se intinde pe toata suprafata si se apasa cu varful degetelor. Deasupra, se pune un strat uniform de curmale, iar peste ele se presara restul de aluat, sfaramat intre palme. Se baga prajitura la cuptor, se lasa 45 de minute sa se rumeneasca bine si se serveste rece.

Prajitura de orez cu fructe uscate

Ingrediente (pentru 6 persoane): 160 g orez (cu bobul rotund), 1 l lapte, zeama si coaja de la o portocala, un varf de cutit de sare, 20 g unt pentru forma, 8 prune uscate, 6 caise uscate, 6 curmale, 50 g stafide, 50 ml rom, 50 g migdale + nuci + alune amestecate, cateva fructe uscate pentru decorat. Crema - 250 ml lapte, 3 galbenusuri, 75 g zahar, un baton de vanilie.

Mod de preparare: Se spala stafidele, se scurg si se pun intr-un bol. Se adauga prunele, curmalele (ambele fara samburi) si caisele uscate - toate taiate (nu prea marunt). Se toarna peste ele romul, se acopera bolul si se lasa sa se macereze. - Se pune orezul in 1/2 l de apa clocotita si dupa ce da in clocot se mai lasa sa fiarba 3 minute, dupa care se scurge si se clateste cu apa rece. - Intr-o cratita mare, se pune laptele la incalzit. Se adauga orezul, zeama de portocala, coaja (intreaga) si un varf de cutit de sare si se lasa sa fiarba la foc mic, circa 20 de minute (orezul trebuie sa absoarba tot laptele). - Se scoate coaja de portocala si se prepara crema, in felul urmator: se pun sa fiarba cei 250 ml de lapte cu batonul de vanilie despicat in doua. Se ia de pe foc, se acopera vasul cu un capac si se lasa sa se infuzeze timp de 15 minute. Se bat galbenusurile cu zaharul, pana ce incep sa se albeasca si se toarna putin cate putin lapte (dupa ce s-a scos batonul de vanilie), batand in continuare. Se toarna inapoi in cratita in care a fiert laptele, se lasa pe foc mic sa se-ngroase, fara sa mai fiarba (crema este gata cand ramane lipita de lingura) si se toarna imediat peste orez. Se incinge cuptorul la 210!C. Se unge bine o forma. La orezul cu crema se adauga toate fructele macerate, se amesteca si se toarna in recipient. Aceasta se asaza peste un vas cu apa calda (apa sa ajunga la 2/3 din inaltimea formei), se baga la cuptor si se lasa sa fiarba peste un vas cu aburi (la bain-marie) 30 de minute. Se scoate prajitura din forma, doar cu cateva minute inainte de-a o servi si se decoreaza cu fructe uscate. Se mananca rece sau calduta, eventual cu un sos de fructe. (Deliciu!)