Accente

Redactia
Numele bucuriei:. Gabriela si Nadia. Paclele lui noiembrie au fost imprastiate pentru romani de o bucurie neasteptata: premierea Nadiei Comaneci si a Gabrielei Szabo in doua mari capitale europene. Noul triumf al sportului romanesc ne-a mai alinat sufletul. Cand concurezi, nu te reprezinti doar pe tin...

Numele bucuriei:

Gabriela si Nadia

Paclele lui noiembrie au fost imprastiate pentru romani de o bucurie neasteptata: premierea Nadiei Comaneci si a Gabrielei Szabo in doua mari capitale europene. Noul triumf al sportului romanesc ne-a mai alinat sufletul. Cand concurezi, nu te reprezinti doar pe tine, munca si talentul pe care ti l-a daruit Dumnezeu, ci reprezinti si tara de care apartii si care leaga de tine sperante. Abia desprinsa din anii adolescentei, Gabi Szabo reprezinta partea noastra de suflet "mai noua" si mai senina; dar draga noastra Nadia Comaneci reprezinta balsamul unei suferinte indurate cu sacrificii fizice si morale uriase; aleanul nostru in anii de bezna, cand triumful ei in salile de gimnastica ale lumii ne aducea un licar de lumina pe obraz.

Nu stiu cat vor fi aflat strainii despre noi in plus fata de ce stiusera pana-n "89. Daca au inteles ce a-nsemnat Cortina de Fier si dezumanizarea la care am fost supusi decenii de-a randul. Stiau, insa, ca pe undeva, prin Est, este tara Nadiei Comaneci, fetita darza care a facut sa explodeze tabelele electronice. Ani de-a randul, Nadia a facut publicitate unui popor care isi pierduse identitatea, greu de distins in cenusiul gulagului comunist. ("Romania? Cu ce se mananca?" - cum canta azi raperii.) Iar noi, cei ramasi acasa, stam ore-ntregi cu ochii tinta in ecranele alb-negre ale televizoarelor (ca si ale vietii), respirand cu Nadia, pasind cu Nadia si surazand printre lacrimi (doar noi) cu Nadia. Clipele acelea de sublim ne faceau sa uitam de frig, de mizerie si de frica. Dintr-o data, cat durata unei comete, impuneam respect si Existam.

Vineri, 19 noiembrie 1999, Nadia ne-a mai urcat o data pe podium. De data aceasta ca Regina a sporturilor atletice si ca sportiva a secolului. Superba, demna, ea ne-a ridicat inimile-n ceruri si-a reamintit tuturor ca Romania Exista. Sansele nu se repeta de multe ori in viata si nu vin la-ntamplare. Avertizeaza sau palmuiesc. Fie, deci, ca nominalizarea Romaniei (in numai trei zile) de sase ori, in cele doua orase importante ale Europei - Viena si Monte Carlo - prin: Nadia Comaneci, Gabriela Szabo, Iolanda Balas-Ster, Ilie Nastase, Ecaterina Szabo si Mihaela Melinte sa nu fie ultima noastra sansa. Putem continua cursa, urmand exemplul Gabrielei Szabo sau... Numai de noi depinde!

Ruxandra Constantinescu