Cosul cu targuieli

Redactia
Mancaruri maramuresene de post. - Cu pasi de zapada, Craciunul se apropie iarasi de noi. . Daca vreti sa-i simtiti cu adevarat bucuria, puneti vama la carne, macar pentru doua-trei zile pe saptamana, ba si mai bine, pentru doua-trei saptamani. Va veti simti mai usori si la trup si la suflet, veseli c...

Mancaruri maramuresene de post

- Cu pasi de zapada, Craciunul se apropie iarasi de noi.
Daca vreti sa-i simtiti cu adevarat bucuria, puneti vama la carne, macar pentru doua-trei zile pe saptamana, ba si mai bine, pentru doua-trei saptamani. Va veti simti mai usori si la trup si la suflet, veseli ca se pune iar pe iernat -

Supa cu zeama de varza acra
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1,5 l zeama de varza acra, 2 cepe, 1 morcov, o lingura de faina, 2 linguri ulei, sare, piper, 2 linguri de orez.
Mod de preparare: Se curata cepele si morcovul, se spala si se rad pe razatoarea mare. Se pune putin ulei sa se incinga intr-o oala si se pun legumele la calit, pana devin usor sticloase. Se adauga faina, sarea si piperul dupa gust. Se stinge cu zeama de varza fiarta separat inainte, amestecandu-se bine, pentru a nu se face cocoloase, apoi se adauga orezul. Se mai fierbe 15 minute. Se adauga frunze de marar.

Salata de ciuperci
Ingrediente (pentru 4 persoane):
2 salate verzi, 2 gogosari acri sau proaspeti, o conserva de ciuperci (400 g), 2 linguri suc de rosii, mujdei de usturoi facut din 5-6 catei, sare, 2 lingurite de otet, 6 linguri de untdelemn fin.
Mod de preparare: Intr-un castron mai mare se face un sos din sucul de rosii, mujdeiul de usturoi, sare, untdelemn si otet. Se adauga ciupercile, gogosarii taiati feliute si la urma salata verde, taiata fasii. Salata este mai gustoasa daca inainte de a fi servita se tine la frigider 30 de minute.

Rites cu rozmarin (placinta)
Ingrediente:
1 kg faina, 40 g drojdie, sare grunjoasa, 10 g rozmarin (poate fi inlocuit cu marar verde sau cimbru), 250 ml untdelemn (este de preferat untdelemnul de masline).
Mod de preparare: Se framanta un aluat potrivit de tare din faina, drojdie, sare si apa calduta. Se lasa la dospit 30 de minute. Pe planseta unsa cu ulei se imparte aluatul in zece bucati. Din fiecare bucata se intinde o foaie cat mai subtire. Foaia se unge cu ulei si apoi se presara cu sare dura si rozmarin (sau marar, cimbru etc.). Se ruleaza foaia si se obtine un sul subtire, care se asaza in forma de spirala (de melc). Se intinde asa cum este cu sucitorul de lemn (putin, ca sa se aplatizeze), se unge cu ulei pe deasupra si se prajeste in untdelemn fierbinte. Se procedeaza la fel cu toate bucatile de aluat.

Sarmale de post cu ciuperci si pasat
Ingrediente (pentru 30 de sarmale):
30 de foi de varza acra, 100 g orez, 150-200 g ciuperci uscate (mai nou se gasesc in pravalii), 200 g pasat, 2 cepe mari, un gogosar rosu sau o lingura de pasta de ardei, un morcov dat pe razatoarea mare, 150 ml ulei, sare, piper, Vegeta, cimbru.
Mod de preparare: Ceapa taiata marunt sau data prin masina de tocat se prajeste impreuna cu morcovul ras si gogosarul taiat cubulete in ulei. Ciupercile se tin 20 de minute in apa fierbinte, apoi se spala bine si se dau prin masina de tocat. Se pun peste ceapa si morcov si se calesc si ele putin. Pasatul si orezul spalat se amesteca in aceasta compozitie, care se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si cimbru. Se lasa compozitia sa se raceasca, apoi se umplu foile de varza acra cu ea. Sarmalutele au un gust deosebit daca se fierb incet in oala de lut sau daca se pun la cuptor.

Cornulete de post cu bors
Ingrediente:
1/2 l ulei, 350 ml bors, un praf de copt, faina cat cuprinde.
Mod de preparare: Se dizolva praful de copt in bors, se toarna uleiul, se amesteca bine, dupa care se toarna faina in ploaie, pana se formeaza o coca suficient de tare. Se framanta, se intinde cu sucitorul pe tabla infainata, apoi se taie in patrate, cu latura cam de 4 cm. In mijlocul fiecarui patrat se pune gem, rahat taiat sau marmelada. Se infasoara in forma de cornulete si se coc la foc potrivit. Cand sunt gata, se pudreaza cu zahar vanilat.
Maria Sitaru - loc. Cavnic, jud. Maramures

Dulciuri De Craciun

Fursecuri cu glazura de ciocolata

Ingrediente (pentru 40 de bucati): Aluatul - 140 g unt moale, 50 g zahar pudra, 120 g faina, 20 g cacao, 1/2 lingura cafea neagra macinata fin, 20 g ciocolata amaruie rasa, faina pentru planseta. Glazura - 150 g gem de portocale, 200 g ciocolata topita pe baie de apa (bain-marie).
Mod de preparare: Se freaca bine untul cu zaharul pudra si in spuma obtinuta se incorporeaza faina amestecata cu cacao, cafea si ciocolata rasa. Cu mainile ude se formeaza bile de marimea unei alune, se asaza pe o tava tapetata cu hartie pentru copt (calc) si se apasa cu o furculita inmuiata in faina, ca sa li se dea o forma plata. Se incinge cuptorul la 175 grade C. Se coc fursecurile circa 8-10 minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Se pune pe foc gemul de portocale si cand e cald se bate bine cu mixerul. Fursecurile reci se inmoaie cu un capat in gem si se lasa sa se usuce (pe o coala de hartie). Cand sunt uscate, acelasi capat se inmoaie in ciocolata topita, apoi se pun din nou pe hartie sa se usuce. Un sfat: pentru gem si ciocolata este bine sa se foloseasca niste boluri mai adanci, astfel ca fursecurile sa se poata inmuia mai bine.

Patratele cu ciocolata
Ingrediente (pentru circa 34 de bucati):
100 g ciocolata amaruie, 100 g ciocolata alba, 150 g unt, 3 oua proaspete, 200 g zahar pudra, 4 foi de napolitana (cam 12 x 20 cm).
Mod de preparare: Ciocolata amaruie si ciocolata alba se pun, separat, in doua craticioare cu cate 75 g unt si se lasa sa se topeasca pe baie de apa (bain-marie). Se freaca ouale cu zaharul pudra (cu mixerul), iar crema obtinuta se imparte in doua. O jumatate se amesteca cu ciocolata amaruie calda, iar cealalta cu ciocolata alba, tot calda. Apoi se lasa sa se raceasca. Cand ciocolata este buna de uns, se iau cate doua foi de napolitana si se ung unele cu crema de ciocolata amaruie, celelalte cu crema de ciocolata alba, se lipesc, se asaza unele peste altele si se tin la frigider pana ce se-ntaresc. Se taie patrate de circa 2,5 x 2,5 cm (cu un cutit foarte ascutit) si se pastreaza la rece.

Romburi cu stafide si migdale
Ingrediente (pentru circa 85 de bucati):
Aluatul - 375 g faina, 250 g unt rece, 3 galbenusuri, 3 linguri zahar. Glazura - un baton de vanilie, 2 albusuri, sare, 250 g zahar pudra, 60 g stafide, 60 g migdale taiate (stifturi), faina pentru planseta.
Mod de preparare:
- Pentru aluat: Se toarna faina intr-un castron, se face la mijloc o gropita, iar pe marginile ei se asaza bucatele mici de unt. La mijloc se pun galbenusurile si zaharul si se amesteca toate (dinspre interior), la-nceput cu mixerul si apoi cu mana, pana ce se obtine un aluat neted. Se acopera aluatul (ca o sfera) cu o folie de plastic si se lasa sa se odihneasca in frigider cel putin o ora.
- Pentru glazura: Se despica batonul de vanilie pe lung si se razuie miezul. Se bat albusurile spuma, adaugandu-se vanilia, un varf de cutit de sare si - putin cate putin - zaharul pudra. Glazura astfel obtinuta se pune la rece. Se clatesc stafidele cu apa fierbinte si se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare. Se scoate aluatul din frigider, se imparte in portii si se intinde pe planseta infainata. (Grosimea aluatului: 2 mm.) Cu rotita dintata se taie romburi (circa 3x3 cm), se ung cu glazura si se asaza pe o tava tapetata cu hartie pentru copt (calc). Se garnisesc cu stafide si felioare de migdale si se coc 10-14 minute in cuptorul incins la 175 grade C. Se lasa sa se raceasca putin, se scot cu grija din tava pe un grilaj si doar cand sunt reci de tot se asaza pe platou.