Un medic cu maini de aur vindeca picioare de plumb
Dr. Ion Donica
"In toata cariera mea am facut peste 800 de alungiri de oase"
Absolvent al Facultatii de Medicina din Chisinau, specializat in ortopedie sub indrumarea directa a unor profesori rusi de reputatie mondiala, dr. Ion Donica reprezinta un mare castig pentru practica terapeutica romaneasca. Repatriat si stabilit in Mangalia (lucreaza la Spitalul Municipal din localitate), el are deja la activ zeci de interventii chirurgicale de exceptie, cazuri grave de infirmitati ale membrelor inferioare, pe care le rezolva cu ajutorul unui dispozitiv medical special, inventat de unul dintre marii ortopezi ai acestui secol, dr. Gavril Ilizarov. Intinderea sau indreptarea picioarelor scurte sau strambe nu mai reprezinta o "minune", ci o realitate concreta, in Spitalul Municipal din Mangalia.
*
- D-le doctor Ion Donica, cui datoram norocul de a va avea definitiv printre noi?
- Prima data am venit in Romania in 1994, la invitatia Ministerului Sanatatii. Avusesem la Chisinau doi pacienti din Constanta: unul cu scurtare de antebrat (13 cm) si un copil cu scurtare de gamba (8 cm). I-am operat, le-am rezolvat problemele si astfel s-a auzit de mine si-n Romania. Apoi, am venit aici cu un contract pe doi ani, timp in care am operat 235 de bolnavi. Rezultatele au fost surprinzatoare chiar si pentru mine. Ulterior, mi-am facut repatrierea si m-am stabilit in Mangalia.
- Dintre toate specializarile medicinii, de ce ati ales tocmai ortopedia?
- In ortopedie, mai mult decat in oricare alta specialitate, poti sa iti vezi rodul muncii, iar asta te stimuleaza si iti da mari satisfactii. In plus, domeniul imi oferea posibilitati de specializare deosebite. Facultatea am facut-o la Chisinau, iar specializarea am facut-o la Institutul de Ortopedie din Harkov - Ucraina, Institutul de Ortopedie din Moscova si Institutul de Ortopedie din Kurgan, unde am avut sansa sa urmez cursurile regretatului profesor Ilizarov. Prea putin cunoscut in Romania, acest profesor a fost un mare specialist, unul dintre cei mai renumiti ortopezi din lume. Intre 1985-1987, cat am fost sub directa lui indrumare, Kurganul devenise un adevarat centru mondial de ortopedie, unde isi dadeau intalnire multi ortopezi veniti din Germania, Belgia, Sua, Canada, Japonia etc., care doreau sa faca specializarea cu profesorul Ilizarov.
- De la celebrul dvs. maestru rus ati deprins uluitoarea metoda de alungire a oaselor?
- Alungirea oaselor a fost tema predilecta de cercetare a nenumarati medici ortopezi din lume, insa doar Ilizarov a reusit s-o puna in practica, cu ajutorul unui aparat special, inventat tot de el: fixatorul Ilizarov. A mai existat o metoda, a medicului rus Bogoral, care pentru a lungi un femur, de exemplu, facea multe taieturi pe lungimea acestuia, impartindu-l in multe segmente, pe care le sustinea cu o tija. Prin aceasta metoda se putea obtine o alungire de 3-4 cm, dar cu mare efort si nenumarate riscuri, operatia in sine fiind totodata si deosebit de dureroasa, de traumatizanta. Ilizarov insa a conceput acest aparat care nu numai ca poate face o alungire a oaselor, ci si indreptarea lor, putand fi folosit si in alte diagnostice ortopedice.
- Exista o varsta anume care favorizeaza reusita aceastei operatii?
- Pentru osteosinteza extrafocara - cum e denumita in medicina aceasta metoda - nu exista limita de varsta. Alungiri de oase se pot face la pacientii intre 6 si 80 de ani.
- Totusi, persoanele in varsta au probleme cu asimilarea calciului si - implicit - cu consolidarea fracturilor...
- Nu se poate pune astfel problema, deoarece fixatorul face alungirea asa de bine si tine oasele atat de strans fixate pana la consolidare, incat riscul acesta este exclus din start.
- Cat ar trebui sa stea un bolnav in spital pentru o alungire de 6 cm, de exemplu?
- Alungirea dureaza 60 de zile, iar fixarea alte 90 de zile, timp absolut necesar consolidarii portiunii de os alungite. In timpul consolidarii, bolnavul poate fi externat. Totusi, ar fi bine ca bolnavii sa nu paraseasca spitalul, conditiile climaterice ale Mangaliei favorizand vindecarea. De asemenea, este bine ca fixatorul sa fie controlat din timp in timp de medic, deoarece se poate slabi o brosa sau o piulita, ceea ce poate angrena ruperea tesuturilor moi. In a doua etapa de alungire, timpul necesar consolidarii va fi dublu: fiecare nou centimetru castigat necesita doua luni de consolidare.
- In cadrul sectiei ortopedie a Spitalului Municipal Mangalia, va ocupati numai de aceste alungiri de oase?
- Nu, operez tot ceea ce tine de specialitatea ortopedica: traumatologie ortopedica, luxatii congenitale, discopatii la toate nivelurile. Alungirea oaselor este, practic, ceea ce am adus nou in Romania.
- De unde procurati fixatoarele?
- Sunt ale mele, dar asta nu inseamna ca bolnavii trebuie sa plateasca pentru utilizarea lor. Ele sunt realizate din materiale speciale, foarte scumpe. O trusa de 5 fixatoare Ilizarov costa 5000 de dolari. Noroc ca eu le am inca de cand faceam specializarea la Kurgan, fiindca astazi - va dati seama - mi-ar fi fost imposibil sa le cumpar. Avantajul fixatoarelor este acela ca pot fi folosite de mai multe ori, cu exceptia broselor ce trec prin os, care sunt de unica folosinta. Oricum, beneficiile sunt formidabile. La fracturi, de exemplu, prin aplicarea fixatorului i se permite bolnavului sa calce pe piciorul fracturat, deoarece functia de sprijin este preluata de fixator. Si, in plus, nici macar nu este dureros.
- Care a fost cea mai mare alungire de os pe care ati facut-o?
- Cea mai mare alungire facuta in Romania a fost de 21 cm, in patru etape, unei tinere de 20 de ani. Dar cea mai spectaculoasa alungire am facut-o la Chisinau si a fost de 32 de cm. Pana in prezent, in toata cariera mea, am facut peste 800 de alungiri de oase. Uneori, intalnesti si unele situatii mai amuzante in cabinet. Nu demult, am operat un prieten medic, sanatos din punct de vedere ortopedic, si care avea o inaltime - zic eu - normala: 1,67 m. A avut nenorocul sa se indragosteasca de o domnisoara care era mai inalta decat el. Si ea i-a spus: "Imi placi, dar vezi bine ca nu ne potrivim. Eu am 1,74 m, si vreau ca sotul meu sa fie mai inalt decat mine". Asa ca nu a stat mult pe ganduri si mi-a cerut sa-l operez, ca sa-i lungesc picioarele. Am refuzat initial, dar - in urma insistentelor lui - l-am operat si i-am facut o alungire de 6 cm, apoi inca una, de 4 cm. Frumoasa domnisoara i-a devenit sotie si se pare ca sunt foarte fericiti impreuna... Ca sa vedeti ce fac barbatii din dragoste!
Florentin Popa
D-l dr. Ion Donica poate fi contactat la Spitalul Municipal Mangalia,
tel. 041/75.22.60 (interior 153) sau 098/61.99.42.