Cosul cu targuieli

Redactia
4 feluri cu dovleac. Risotto cu dovleac. Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g orez (cu bobul rotund), o bucata de dovleac (250 g), untdelemn fin, o ceapa mare alba, 100 g cascaval (uscat), 4 felii de sunca, 30 g smantana proaspata, sare, piper, 500 ml apa fiarta cu concentrat de pasare.. Mod de prep...

4 feluri cu dovleac

Risotto cu dovleac
Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g orez (cu bobul rotund), o bucata de dovleac (250 g), untdelemn fin, o ceapa mare alba, 100 g cascaval (uscat), 4 felii de sunca, 30 g smantana proaspata, sare, piper, 500 ml apa fiarta cu concentrat de pasare.
Mod de preparare: Curatati dovleacul de coaja si de seminte si taiati-l in feliute subtiri. Caliti-l 25 de minute in untdelemnul incins. Sarati, piperati. Separat, curatati ceapa, tocati-o mai mare si caliti-o in alta tigaie, in untdelemn. Adaugati orezul, lasati-l putin sa se caleasca, apoi adaugati progresiv zeama de supa, amestecand mereu. Cand orezul e fiert (cam 20 de minute), adaugati cascavalul taiat cubulete si smantana, amestecand mereu. In final, incorporati dovleacul calit si sunca taiata, si ea, cubulete. Incalziti din nou compozitia si serviti imediat.

Placinte de cartofi si dovleac
Ingrediente (pentru 4 persoane): o bucata de dovleac de 300 g, 2 cartofi foarte mari sau 4 mici, 2 oua, untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: Curatati dovleacul de coaja si de seminte si taiati-l cubulete. Curatati cartofii de coaja si taiati-i in sferturi. Dati prin masina de tocat ambele legume, apoi stoarceti-le cat se poate de bine intr-o sita, ca sa-si piarda lichidul. Puneti tocatura intr-un castron, adaugati ouale, sarea, piperul. Amestecati totul bine. Puneti sa se incinga in tigaie doua linguri de untdelemn (de preferinta intr-o tigaie antiadeziva din teflon), luati cu lingura din tocatura de legume, formati placintele si prajiti-le in grasimea fierbinte (3 minute pe fiecare parte, pana se auresc). Cand toate placintelele sunt prajite, bagati-le la cuptor, ca sa ramana fierbinti. Cui ii place, poate sa le manance cu zahar.

Dovleac cu cascaval
Ingrediente (pentru 4 persoane): un sfert de dovleac, 100 g unt, 100 g cascaval ras, sare, piper, o lingurita Vegeta sau Delikat.
Mod de preparare: Se curata dovleacul de coaja si de seminte si se taie in cubulete. Se fierb 10 minute in apa clocotita cu Vegeta sau Delikat (o lingurita). Se scurg bine. Separat, se topeste untul intr-un vas rezistent la foc, se adauga bucatelele de dovleac, se sareaza, se pipereaza. Se acopera cu cascavalul ras si se dau la cuptorul incins, un sfert de ora.

Painisoare cu dovleac
Ingrediente: 50 g unt, 250-300 g faina, 1-2 oua, un pahar de lapte, cateva linguri de zahar, 1/2 kg dovleac, 20 g drojdie, putina sare, zahar vanilat.
Mod de preparare: Se inmoaie drojdia in putin lapte indulcit si se amesteca cu doua lingurite de faina. Cand a crescut, se amesteca bine cu sare, restul laptelui indulcit, 2-3 linguri de zahar, ouale, zaharul vanilat si restul de faina. Se framanta bine aluatul si se pune la crescut. Se intinde o foaie ca pentru gogosi, se taie rotunduri cu un pahar, iar la mijloc se pun 3-4 bucatele de dovleac fiert inainte in putina apa. Se inchid painisoarele la varf si se pun intr-o tava mare, unsa, una langa alta. Se coc la cuptor, pana devin rumene.

Dulciuri Rapide, Cu Fructe De Sezon

Tort rece, cu mere crude

Ingrediente: 5-6 mere mari, un pahar de lapte, 2 linguri de miere, o lingura plina de gris, 25 de nuci curatate, coaja rasa a unei lamai, zahar vanilat, 4 linguri de zahar tos, un pahar de frisca.
Mod de preparare: Se fierbe laptele cu mierea si grisul pana ce se ingroasa. Se amesteca cu nucile macinate, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie. Din acest amestec racit se formeaza cu mana o foaie rotunda sau dreptunghiulara de tort. Se pune pe un platou, se intind deasupra merele rase, amestecate cu zahar. Se garniseste cu frisca.

Crema din prune uscate
Ingrediente: 25 prune uscate, 50 g stafide muiate, un pahar de smantana, 3 linguri de nuci macinate, putin sirop de fructe.
Mod de preparare: Se spala bine si se inmoaie prunele in apa calduta de cu seara. A doua zi se scurg de apa, li se scot samburii si se dau prin masina de tocat. Se amesteca cu nucile macinate, stafidele, siropul de fructe si smantana. Se bat bine cu telul. Se pune crema intr-un vas de sticla si se tine la gheata. Se serveste in pahare.

Chifle cu crema de nuci
Ingrediente: 4-5 chifle, 100 g nuci, un ou, 2 linguri de smantana sau o lingura de unt, un pahar de lapte, putin untdelemn, pesmet. Pentru sos: 2 pahare de vin alb, 4-5 linguri de zahar, coaja de la o lamaie, praf de scortisoara, un plic de zahar vanilat.
Mod de preparare: Se taie chiflele in doua si se inmoaie usor in lapte. Li se scobeste miezul si se amesteca cu nucile prajite usor in cuptor si apoi pisate, cu oul si smantana sau untul. Cu acest amestec se umplu jumatatile de chifle, se lipesc doua cate doua, se dau prin ou si pesmet si se prajesc in unt. Sosul de vin: se pune la fiert vinul cu zaharul, coaja de lamaie (nerasa), zaharul vanilat si praful de scortisoara. Se strecoara si se raceste. Chiflele umplute se servesc cu acest sos.