Asii adolescentilor

Redactia
Asii Adolescentilor. "Haide Zdob si haide Zdub/ Bateti doba de la Prut". "Patru feti-frumosi flacai/ Dau foiala cu scantei". Pentru dvs., de la Chisinau, formatia.... "Zdob si Zdub". Cei patru flacai sunt Roman Iagupov (vocal, turiac, iorgafon, buhai, dramba), Mihai Gancu (...

Asii Adolescentilor

"Haide Zdob si haide Zdub/ Bateti doba de la Prut"
"Patru feti-frumosi flacai/ Dau foiala cu scantei"

Pentru dvs., de la Chisinau, formatia...

"Zdob si Zdub"

Cei patru flacai sunt Roman Iagupov (vocal, turiac, iorgafon, buhai, dramba), Mihai Gancu (bas), Vitalii Kocianuc (baterie) si Sveatoslav Starus (chitara), veniti in Romania pentru doua concerte si pentru a-si lansa noul album, "Zdubii bateti tare!". Douasprezece piese cantate cu o verva, cu o pofta nebuna, un album superb, in care ritmurile alerte de rock se imbina cum nu se poate mai bine cu alaiuri de fanfara, cu tambal si viori, cu versurile plugusorului, cu ritmuri maramuresene, cu teme clasice ale folclorului romanesc precum ciobaneasca, haitura. Dupa cum au declarat membrii trupei in exclusivitate pentru "Formula As", acest al doilea album reprezinta o schimbare majora in stilul formatiei. "Pe primul album cantam hardcore pur american, cu texte funebre, agresive, era multa energie negativa. A fost un protest care pana la urma nu avea nici un sens. O incercare. Ne-am dat seama ca facem o muzica pe care o fac alte zeci de formatii, si am cautat ceva care sa ne inspire, sa facem ceva deosebit si asa am ajuns la radacini."

Dar schimbarea nu a aparut numai in ceea ce priveste muzica. Primul album a fost imprimat in limba rusa, insa piesa cu cel mai mare succes in Rusia a fost singura care a fost cantata in romaneste, "Hardcore moldovenesc". "Cand concertam in Rusia, ni se spune: <<mai baieti, nu mai cantati in ruseste, cantati moldoveneste>>." Noul album este inregistrat in romaneste si, chiar daca varianta lansata pe piata ruseasca contine patru piese cantate in aceasta limba, tot o piesa in romaneste a ajuns in topurile de radio si televiziune din Moscova. "Am hotarat sa cantam in romaneste pentru ca asta e limba noastra, asta e ce auzim imprejur, unde traim noi. Facem muzica asta cu sufletul nostru, cum simtim noi. Astea-s traditiile noastre, cumetria, nunta, asta-i traditia ce ne reprezinta si care intereseaza si publicul din Germania si cel din Rusia. Cuvintele din piese au radacini in copilarie, cand mergeam cu plugusorul, mergeam la nunta. Nu avem echipa de fotbal care bate la Campionatul Mondial, nu avem o economie performanta sau cele mai bune calculatoare, cu asta iesim in lume, cu obiceiurile, cu folclorul. Astea ne fac sa simtim ca suntem moldoveni. Avem o mare sete de cunoastere, de a asculta si filtra cat mai multa muzica. Ascultam rock, muzica de film, clasica, muzica scotiana, romaneasca, ne place mult Maria Tanase, Tudor Gheorghe."

*

"Zdob si Zdub" este rodul pasiunii pentru muzica a trei fosti colegi la scoala din Straseni, un orasel aflat la 30 km de Chisinau. Cei trei au plecat in Capitala Moldovei in cautarea norocului si a... unui chitarist, pe care cum l-au gasit, cum s-au pus pe treaba. Infiintata in 1994, trupa a gasit repede drumul spre succes, iar primul ei hit, "Hardcore Moldovenesc", i-a asigurat participarea la numeroase festivaluri de rock din Moscova si Sankt Petersburg. "Ne-am gasit un loc pe piata ruseasca mai usor decat pe cea romaneasca. Totusi, in Rusia este alta situatie: formatiile rock sunt dezavantajate, n-au sponsori, n-au spatiu la televiziune. Acolo e pe prietenii si pe plicuri."

Dupa aparitia primului Lp, in 1996, "Zdob si Zdub" se axeaza pe activitatea concertistica, avand sansa de a canta in deschiderea unor trupe cunoscute precum "Rollins Band", "Biohazard", "Rage Against The Machine". In luna august, "Zdob si Zdub" au cantat in Piata Rosie din Kremlin, in fata a 300.000 de spectatori in deschiderea concertului unei exponente a rockului actual, formatia americana "Red Hot Chilli Peppers". "Am cantat 30 de minute in Piata Rosie si ne-am simtit foarte bine, in afara de faptul ca Roman, vocalistul nostru, a uitat toate cuvintele... Ne place si sa inregistram, dar pe scena e cu totul altceva, alta stare, pe care nu o poti avea in studio, unde totul e planificat, pe graba. Satisfactia vine in concert, cand comunici cu sala."

"Zdob si Zdub" au continuat sa cante cu mare pofta, fie ca a fost vorba de o sala de concerte din Berlin sau de Caminul Cultural al vreunui oras moldovenesc. "Publicul se comporta la fel, asculta ritmurile moldovenesti sau romanesti, simte energia si prinde dorul de a dansa. Am cantat o data la Ramnita peste Nistru, in Transnistria, unde-s mai multi rusi. A venit tineretul la concert ca-n vremurile sovietice, cu perechea de brat, cu costum, cravata, dar le-a placut si lor. Am umplut si Caminele de Cultura de prin Soroca, Ungheni, si oamenii s-au bucurat de muzica noastra."

*

"La noi, in Moldova, se bea si se canta/ La masa, afara, in beci si-n bordei/ Vinul e sfant si painea e sfanta/ Suntem fiii si fiicele ei//. Via mi-e mama, pamantul mi-e tata/ Munca mi-e sora si cheful mi-e frate..."

Chiar asa sa fie? I-am intrebat pe baietii de la "Zdob si Zdub": Cum este viata in Chisinau? Ce fac tinerii, cum se distreaza?. "Versurile astea reprezinta o modalitate de a ne exprima speranta de mai bine. Ne place mult orasul si pamantul, locul de bastina, plaiul nostru natal, dar e o situatie care te pune pe ganduri. Timpul trece si ai impresia ca-ti scapa ceva, ca pierzi o parte importanta din viata. Tinerii pleaca pentru ca, in general, nu se intampla nimic. Nu e ca-n Bucuresti sau alte orase din Romania, o viata culturala, cu teatre, concerte. La noi, oamenii-s mult mai preocupati de existenta de toate zilele, daca a venit pensia, salariul, mai putin de arta. Sunt diferente foarte mari intre saraci si bogati. In orice caz, oricum ar fi, daca ai venit cu oaspete la moldovean, face fata, pune masa si nu doua-trei bucate, face cumetrie - asta-i esenta moldoveanului."

Asta fiind situatia, nici cei de la "Zdob si Zdub" nu traiesc numai din muzica. Cand nu incing chitarele si tobele, lucreaza ca mecanici auto, disc-jockey, agenti de publicitate. Dorinta lor este sa fie mai des invitati sa cante, eventual sa porneasca un turneu in Romania, unde se simt foarte bine. "Mai invatam si noi limba, oamenii zambesc mai mult, sunt draguti." Adevarul este ca patronii de cluburi si organizatorii de concerte n-ar avea decat de castigat din prezenta exploziva a moldovenilor. Urmatoarele lor opriri - Moscova, Riga, Tbilisi - le dovedesc calitatea. Vorba ceea: "Nunta si cumetrie/ Tot in jur e bucurie/ Nu-s parale, este foc/ Impreuna hai la joc!".

Iulian Ignat