Forma maxima

Redactia
Sus, Sistemul Imunitar!. Sfaturi pentru o viata sanatoasa . Continuam si in saptamana aceasta demersul nostru privind intarirea sistemului imunitar. Pe de o parte, se apropie iarna si e bine sa stim ce sa facem ca sa ne ferim de capcanele ei, pe de alta parte, problema intaririi sistemului de autoapar...

Sus, Sistemul Imunitar!

Sfaturi pentru o viata sanatoasa

Continuam si in saptamana aceasta demersul nostru privind intarirea sistemului imunitar. Pe de o parte, se apropie iarna si e bine sa stim ce sa facem ca sa ne ferim de capcanele ei, pe de alta parte, problema intaririi sistemului de autoaparare al organismului e la mare moda in medicina actuala, cercetatorii occidentali fiind intru totul de acord ca adaptarea sistemului imunitar la parametrii vietii moderne e cheia unei sanatati optime. Venind in intampinarea acestei idei, in pagina de fata a revistei continuam sa va prezentam cele mai certe metode de pregatire a organismului pentru a putea sa lupte cu boala.

Substante minerale: Zinc, Seleniu, Magneziu si Fier

Ultimele cercetari medicale au ajuns la concluzia ca bolile canceroase debuteaza acolo unde cantitatea de Seleniu prezenta in organism e redusa. Lipsa Magneziului, a Fierului si a Zincului sunt si ele portite de patrundere a virusilor in organism. Concluzia: alaturi de vitamine (prezentate in numarul trecut al revistei), substantele minerale sunt mijloace extrem de puternice pentru celulele imunitare, favorizand inmultirea lor. Ele pot fi administrate atat sub forma de preparate farmaceutice, cat si pe cale directa, preluate din alimentele cu care ne hranim.

Zinc - este esential pentru maturizarea celulelor imunitare din Thymus, influentandu-le numarul si activitatea. Administrat in exces, devine daunator. Surse: fructe de mare (mai ales scoici), carne de vita, oua, lactate.

Seleniu - foarte important in stoparea proceselor infectioase. Favorizeaza inmultirea celulelor de aparare din organism. Surse: cereale complete, carne, peste, avocado.

Fier - atat lipsa, cat si excesul lui vatama sistemul imunitar. Surse: carne rosie, ficat, legume, cereale complete.

Lycopina - substanta de culoare rosie capteaza radicalii liberi, reglementeaza inmultirea limfocitelor. Surse: rosii prelucrate (trecute rapid prin fierbere) - bulion, supe, sucuri, ketchup.

Soarele impotriva racelii

Eficienta razelor ultraviolete depinde de dozarea lor: prea multe raze vatama sistemul imunitar din piele. Din cauza asta se produc eruptii de herpes pe buze in vacanta de vara, cand stam in exces la soare. Expunerile scurte la soare sunt in schimb o pavaza minunata contra bolii. Lumina solara creste formarea vitaminei D, care joaca un rol important in buna desfasurare a proceselor imunitare. Cat veti mai prinde soare in toamna asta, nu pregetati sa-l folositi ca medicament (nici o expunere sa nu depaseasca un sfert de ora).

In afara ingerarii lor in mod direct, prin alimente, pot fi folosite si vitaminele sintetizate in laboratoare (drajeurile vandute in farmacii).

Extractele De Muguri

Mugurii si alte parti tinere ale plantelor contin substante stimulatoare foarte eficiente ale sistemului imunitar. Dupa administrarea un timp ceva mai indelungat - 1-3 luni - a preparatelor din muguri de plante s-a observat o crestere a imunitatii anumitor organe. Se pare ca fiecare stimulent imunitar obtinut din muguri are o "adresa" destul de precisa. Macesul sporeste imunitatea plamanilor si a arborelui bronsic; carpenul - pe cea a sinusurilor, a cailor nazale si a arborelui bronsic; mesteacanul - pe cea a faringelui si a sinusurilor etc. Preparatele din muguri actioneaza asupra sistemului imunitar prin mecanismul endocrin (deci pe cale hormonala). Iata cateva remedii foarte valoroase pentru a va putea apara de bolile frigului sau pentru a accelera procesul de vindecare, in cazul in care deja v-ati imbolnavit:

mladitele de maces (Rosa canina) stimuleaza imunitatea plamanului si pe cea a arborelui bronsic. Se iau 50-150 picaturi in trei etape, pe parcursul zilei.

mugurii de carpen (Carpinus betulus) stimuleaza imunitatea cailor respiratorii superioare si pe cea a arborelui bronsic - se iau 50 de picaturi, de trei ori pe zi.

mugurii si semintele de mesteacan (Betula pendula) stimuleaza imunitatea cailor respiratorii superioare, pe cea a faringelui, a traheei si a arborelui bronsic, fiind indicat si copiilor. Se iau 25-50 de picaturi, de trei ori pe zi.

mugurii de coacaz negru (Ribes nigrum) stimuleaza imunitatea intregului organism, fiind un remediu de baza in tratarea oricarui fel de infectie recidivanta si a alergiilor, prevenind totodata aparitia unor formatiuni tumorale benigne sau maligne. Se administreaza 50-150 de picaturi pe zi, in trei reprize, cu putina apa.

Toate aceste preparate se iau diluate in jumatate de pahar de apa, intotdeauna pe stomacul gol. O cura dureaza minimum o luna, iar in cazul unor afectiuni cronice, trei luni. Extractele de muguri se gasesc in farmaciile specializate in fitoterapie, putand fi solicitate dupa denumirea lor stiintifica - scrisa de noi in paranteza.

Baile De Plante

Baia de plante este un excelent stimulent imunitar. Se recomanda baile ceva mai calde (37-39 grade C), cu plante cu efecte stimulative imunitare.

Cum pregatim baia de plante?

sunt necesare 300-600 g de planta pentru o cada cu capacitatea de 200 de litri).

se pun plantele la inmuiat, intr-o galeata sau un vas cu capacitatea de 10 litri, plin cu apa.

se lasa o noapte, dupa care lichidul se strecoara, iar planta macerata se opareste cu 3-5 litri de apa clocotita si se lasa sa se raceasca.

in apa din cada se toarna intai infuzia si apoi maceratul de planta.

Ce plante se folosesc?

Cetinile de brad, molid sau pin - au avantajul ca pot fi folosite proaspete tot timpul anului, fiind mereu pline de vitalitate. Se toaca marunt crengile tinere cu tot cu ace si se pun la macerat. Apoi, in loc sa fie infuzate, vor fi lasate sa fiarba in apa timp de 5 minute.

Florile de fan - amintim ca este vorba de florile, semintele si frunzele mici care se scutura din fan (la nevoie putand fi folosit si fanul ca atare). Baia de flori de fan este un revigorant general de exceptie, care ajuta la eliminarea prompta a unor afectiuni cum ar fi guturaiul, durerile reumatice, infectiile urinare, durerile musculare etc.

Cimbrisorul - este in acelasi timp si antiseptic puternic si imunostimulator. Este important sa fie folosit cimbrisor proaspat, din anul respectiv. Pe langa stimularea imunitatii, baia cu cimbrisor va va inviora si va va mari tonusul, eliminand durerile articulare si musculare.

Mesteacanul - baia cu frunze de mesteacan este un medicament special pentru cei care au frecvent infectii in zona gatului si a arborelui bronsic, insotite de secretii abundente, pentru cei care sunt foarte sensibili la frig, ori pentru cei care sunt predispusi iarna la afectiuni dermatologice.

Lavanda - parfumata lavanda este un stimulent foarte puternic al leucocitelor, sporind rezistenta organismului la infectie. Baile cu lavanda sunt in mod special indicate si celor cu un sistem nervos obosit, care nu dorm bine ori care sunt nervosi, foarte sensibili si iritabili. Baia cu lavanda este indicata si pentru a accelera vindecarea unor boli de piele sau a unor plagi vechi.

Urzica - se foloseste urzica cu tot cu radacina. La fel ca si la cetini, dupa macerare, se face un decoct, adica o vom fierbe timp de 5 minute. Radacinile de urzica contin substante imunostimulatoare deosebit de puternice, dar care actioneaza doar impreuna, intr-o structura apropiata de cea naturala. Pentru a evita, asadar, distrugerea substantelor active sensibile la temperatura, le vom extrage in prima faza prin macerare la rece, facand mai apoi extractia la cald prin decoctie.

Cand si de cate ori este bine sa realizam aceasta procedura?

Baile, mai ales daca sunt fierbinti, este bine sa se faca seara, cand nu este necesar sa mai iesim din casa. Frecventa lor este de maximum doua pe saptamana, in mod normal de una pe saptamana. Dupa baie, se va evita frigul, curentii de aer, fumul de tigara, orice factor stresant care ar putea diminua impactul benefic al acestei proceduri.

Stimularea Timusului Prin Masaj Chinezesc

O metoda straveche, chinezeasca, de marire a imunitatii, este automasajul prin lovire facut in centrul plexului cardiac (furca pieptului, deasupra inimii). Cu palma stransa in pumn este lovita zona centrala a plexului cardiac, rar, regulat, destul de puternic, dar nu violent, astfel incat cutia toracica sa vibreze profund. Masajul se face din picioare, cu talpile paralele, cu coloana dreapta, dupa ce in prealabil ne-am relaxat corpul. Strangem mana in pumn si aplicam rar loviturile - intre 20 si 50. Dupa ultima lovire, se asaza mainile pe langa corp si se constientizeaza cu ochii inchisi efectele acestei aplicatii sub forma unor vibratii pregnante la nivelul sternului, insotite de o stare de dilatare energetica usor euforica - explicabila prin faptul ca acolo se afla o intersectie de meridiane energetice.

Desi aceasta metoda de stimulare a timusului (glanda endocrina care joaca un rol important in mecanismul imunitar) le poate parea unora o metoda simplista, in realitate nu este deloc asa. Daca o veti face de cateva ori, va veti convinge de acest lucru. Senzatiile energetice care apar dupa acest exercitiu sunt foarte puternice; veti putea savura, intre altele, o stare de expansiune afectiva deosebita. Zona timusului este corelata in medicina chineza cu energia iubirii, care joaca un rol foarte important in conceptia straveche despre vindecare. Dar despre aceste energii si despre alte procedee chinezesti de marire a rezistentei la boli, intr-un numar viitor.

Dusmanii sistemului imunitar

Alcoolul - consumat in exces, blocheaza activitatea de aparare a limfocitelor. El atrage si o carenta de vitamine care inrautateste si mai puternic sistemul imunitar.

Fumatul - mai exact fumul de tigara, care favorizeaza aparitia infectiilor. Cercetatorii americani estimeaza ca peste doua milioane de imbolnaviri anuale de bronsita si infectii pulmonare, mai ales in cazul copiilor, sunt cauzate de prezenta in mediul lor de viata a fumului de tigara. In sputa lor s-a descoperit aceeasi concentratie de nicotina ca si in sputa parintilor fumatori.

Anumite medicamente, precum Cortizonul si antibioticele, blocheaza functiile imunitare. Exact acelasi regim de exterminare care le este aplicat microbilor cu aceste medicamente li se aplica si celulelor imunitare: mobilitatea lor, capacitatea de ingerare si formarea de anticorpi sunt drastic reduse si virusii ataca mai usor. "In general" - se plang imunologii germani- "atunci cand se recomanda medicamente, medicii nu avertizeaza asupra consecintelor lor asupra sistemului imunitar. Pui o fereastra si spargi usa."

Somnul redus, noptile nedormite, perturba functiunea hormonului stresului - cortizonul - si prin el, functiile imunologice (cortizonul este otrava pentru celulele imunitare). Un experiment american, realizat pe 45 de voluntari, a dovedit ca, dupa o noapte intreaga de nesomn, functiile sistemului imunitar au ramas blocate doua zile.

Stresul este insa dusmanul cel mai de temut al sistemului imunitar, pentru ca opresiunea lui prelungita creste cantitatea de cortizon. O mare parte a celulelor imunitare mor, altele isi pierd orientarea si capacitatea de a comunica intre ele. Despre stransa legatura dintre starea psihica si sistemul imunitar s-au adus noi dovezi de catre cercetatorii americani: psiholoaga Janice Kiecolt de la Universitatea Ohio a dovedit ca ranile studentilor stresati se vindecau mai greu ca cele ale studentilor echilibrati nervos, iar psihiatrul Sheldon Cohen din Pittsburgh a demonstrat ca oamenii care beneficiaza de un cerc stabil de prieteni si de un climat familial pozitiv se imbolnavesc foarte rar de infectii.

Cu alte cuvinte: fericirea intareste sistemul imunitar? Mai mult ca sigur, raspund in cor cercetatorii occidentali, dand astfel apa la moara medicinii traditionale chineze care spune de cand lumea ca pricina bolii se afla in suflet, care trebuie vindecat o data cu intregul trup.

Ilie Tudor