Natura ne salveaza din nou: Meningita Virala poate fi infranta cu ierburi si flori
Despre meningita virala s-a tot vorbit in ultima vreme. Epidemia, pornita din Moldova si extinsa ulterior in toata tara, a afectat peste 4500 de persoane.
Cei mai expusi la actiunea acestui virus deosebit de periculos au fost in special copiii si batranii. Dificultatile intampinate de sistemul sanitar romanesc in asigurarea metodelor profilactice si de eradicare a virusului i-au provocat pe terapeutii naturisti sa caute si ei solutii. Printre cei care au obtinut rezultate notabile, se afla si d-l Ene Voinea Fanica, un impatimit al Medicinii Naturiste
- D-le Ene Voinea, sunteti de formatie militar. De unde provine pasiunea dvs. pentru medicina naturista?
- Este o pasiune nascuta in copilarie, iar "mentor" mi-a fost bunica - Dumitra Ene, din comuna Gura Calitii, judetul Vrancea, localitate in care m-am nascut si eu. Ea era o tamaduitoare cunoscuta in zona. Fiind infirma, ma trimitea sa-i recoltez "buruieni de leac", dupa descrierile ei. Asa am ajuns sa cunosc inca de atunci peste 120 de plante medicinale. O ajutam si la prepararea lor, capatand astfel experienta in tratarea a fel de fel de boli, si imi notam retetele pe un maculator, ca sa nu le uit. Tot in acea perioada, am invatat de la ea sa "citesc" unele boli dupa semnele pe care le lasa pe ochi. Cand a simtit ca i se apropie sfarsitul, m-a chemat (eram cu serviciul in Bucuresti) si mi-a dictat nici mai mult nici mai putin de 138 de retete de tratament, in special cu plante medicinale, produse apicole si argila, altele decat cele pe care le notasem inca de cand ii eram invatacel.
Am studiat mai tarziu o serie de lucrari de specialitate din literatura noastra si cea straina despre medicina chinezeasca, terapii complementare, plante medicinale si folosirea lor. Am efectuat cercetari proprii in acest domeniu, pe care le-am aplicat ori de cate ori am avut prilejul. Dupa moartea bunicii, veneau multi suferinzi la mine, indrumati de oamenii din sat. I-am tratat cu teama inainte de 89 - stiti bine de ce...
In armata, in calitate de comandant de subunitate, apoi ca ofiter de stat major, predam cadrelor si militarilor in termen lectii de supravietuire - o categorie de pregatire militara care-l invata pe luptatorul aflat in situatii critice (naufragiu, incercuire, actiuni in spatele frontului inamic etc.) sa se hraneasca si sa isi trateze singur bolile cu plantele din zona. A fost un bun prilej sa-mi extind sfera cunostintelor si practicilor in domeniul terapiilor complementare, indeosebi in cea naturista.
Astfel am ajuns sa includ in circuitul tratamentelor naturiste aproape 190 de noi plante medicinale, in afara celor pe care le cunosteam de la bunica mea si din literatura de specialitate studiata (in prezent folosesc in tratament peste 500 de plante). De altfel, pe tema aceasta am publicat in presa militara circa 80 de articole, am brevetat la O.S.I.M. inventia "Dispozitiv portabil pentru localizarea semnelor iriene pe subiect" si - in 1996 - am tiparit la Editura Militara cartea "Sa ne tratam singuri. Ghid de terapie naturista". Anul acesta, impreuna cu prof. dr. Ion Plesca (specialist in oncologie), dr. Ion Strana, dr. Leonard Cosovei si alti pasionati sau adepti ai terapiei naturiste am infiintat la Valenii de Munte, jud. Prahova, Fundatia "Terapia Naturista".
- Sunteti deja celebru in zona si numerosi bolnavi si-au gasit alinare cu leacurile prescrise de dvs. Ce remedii naturale folositi in tratament?
- Remedii complexe, in care imbinam fericit tratamentul cu plante si miere, dietele si masajele. Mai exact: ceaiuri, tincturi, siropuri, uleiuri si pulberi de plante medicinale, tinctura de propolis, miere si polen, argila, cenusa vegetala, diete cu efect terapeutic bazate pe cure de legume si fructe, masajul si automasajul, gimnastica medicala si urinoterapia (in unele cazuri exceptionale).
- In ce boli sunt eficiente metodele si remediile pe care le folositi?
- Sfera afectiunilor tratate cu succes cuprinde indeosebi cancerul, ciroza hepatica, fibromul uterin, adenomul de prostata, litiaza biliara si urinara (eliminarea calculilor si corectarea metabolismului pentru evitarea recidivei), ulcerul gastroduodenal, tulburarile endocrine (in special ale tiroidei si suprarenalei), obezitatea (tratarea cauzelor care o produc), psoriazisul, candida, giardia, cardiopatia ischemica, insuficienta cardiaca, impotenta sexuala, sterilitatea s.a.
-D-le Voinea Ene, ceea ce mi s-a parut cu adevarat deosebit este faptul ca ati avut rezultate surprinzatoare in tratamentul meningitei virale - o boala care a facut ravagii in tara noastra si impotriva careia medicina clasica s-a dovedit a fi prea putin eficienta. In ce consta acest tratament?
- Ca si in cazul altor afectiuni, formulele de tratament pe care le aplicam vizeaza cu prioritate cauzele bolii. Dupa aprecierea mea, ele se refera in primul rand la mediul igienico-sanitar defectuos in care si-au desfasurat activitatea pacientii inaintea imbolnavirii. Zonele calamitate ale Moldovei prezinta aceasta nefericita caracteristica. Este, de asemenea, de incriminat alimentatia dezechilibrata, deficitara in vitamine, minerale, proteine vegetale si grasimi nesaturate in favoarea celor saturate (slanina, untura, unt etc.) s.a., aspect la care, din pacate, Moldova se afla pe un regretabil loc prim, consecinta dramatica a saraciei. Si, in fine, e vorba de repercusiunile pe termen lung ale accidentului de la Cernobil, Moldova fiind prima regiune din tara noastra care a intampinat efectele norului radioactiv format in urma acestui dezastru nuclear. Referitor la acest aspect, statisticile prof. dr. Ion Plesca atesta o scadere cu circa 10% a leucocitelor la pacientii din Moldova, aspect caracteristic persoanelor iradiate peste limitele normale si care dovedeste, totodata, slabirea sistemului imunitar al acestora.
Fara discutie ca, inaintea oricarui tratament, sunt necesare masuri profilactice: mentinerea unui regim igienico-sanitar riguros, mai ales in locurile publice si in cadrul colectivitatilor; interzicerea oricaror mitinguri, manifestatii si alte asemenea intruniri, cu prioritate in zonele afectate; aplicarea unor tratamente naturiste preventive, in special cu fortifiante (miere, polen apicol, drojdie de bere, produse proteice vegetale - in special din soia, siropuri din fructe de padure etc.); regimuri alimentare preponderent vegetale, bogate in vitamine si minerale; vaccinarea cu antidoturi specifice a populatiei sanatoase, mai ales a copiilor si batranilor.
Pornind de la cauzele si mecanismul de manifestare a maladiei, in tratarea naturista a acesteia, vizez cu prioritate intarirea sistemului imunitar, fortificarea organismului si prevenirea complicatiilor, mai ales a celor de natura nervoasa, avand in vedere zona predilect cerebrala de incubatie a virusului specific. Ca si in cazul altor boli, individualizez tratamentul, insa, in fata argumentului ca multe persoane au nevoie de o orientare in abordarea naturista a acestei epidemii, am sistematizat o reteta generala:
1. Ceai (decoct 5-10 minute), circa 30 ml/kg corp (la o greutate corporala de 60 kg se bea 1,8 l de ceai, de exemplu) din urmatorul amestec de plante medicinale: scoarta de salcie sau rachitan, flori de soc sau de tei, tintaura sau dumbat, plamanarica sau troscot, frunze de mesteacan sau de urzica, trei frati patati sau frunze de papadie, cimbrisor sau roinita, levantica sau sulfina, talpa-gastii sau flori si frunze de paducel, frunze de afin sau de merisor si fructe de catina alba sau macese - toate in parti egale. Dupa procurare (cate 100 g din fiecare este de ajuns pentru o cura de o luna, cat dureaza tratamentul), se amesteca bine intre ele si se pastreaza intr-un saculet de bumbac sau in pungi de hartie. Pentru prepararea ceaiului, se pune apa la fiert, iar cand apa a dat in clocot, se pune amestecul de plante (o lingurita cu varf la 200 ml de apa), se lasa sa fiarba la foc mic (vasul sa fie acoperit) timp de 5-10 minute, dupa care se ia vasul de pe foc si se lasa la infuzat 30 de minute. Se strecoara si se bea in cursul unei zile astfel: cate o cana (aproximativ 200 ml) cu 30 de minute inaintea meselor principale (de 2-4 ori pe zi), neindulcit (exceptie fac sugarii, carora li se poate indulci ceaiul cu miere si se poate combina cu lapte); restul - intre mese. Durata tratamentului: o luna.
2. Tinctura de propolis - 1/2 picatura/kg corp, cu 30 de minute inaintea meselor principale (de 2-4 ori pe zi), si aceeasi cantitate imediat dupa acestea, pe o bucatica de miez de paine sau in putina miere (sugarilor li se administreaza in ceai), care se mesteca si se inghite, dupa care nu se mananca si nu se bea nimic timp de cel putin o ora. Durata tratamentului: trei saptamani. Contraindicatii: afectiuni cardiace grave, arterita obliteranta, hipertensiune arteriala avansata, boli renale cu insuficienta, boli hepatice icterigene, hipertiroidie avansata, intoleranta alergica individuala.
3. Polen apicol - 1-2 lingurite (la copii - jumatate de doza), ca atare sau in putina miere, imediat dupa mesele principale (de 2-4 ori pe zi). Durata tratamentului: o luna. Contraindicatii: ateroscleroza cerebrala avansata, hiperfunctii endocrine, diabet zaharat, obezitate, alergii specifice.
4. Pulbere de vasc - un varf de cutit (circa 1 g), cu 30 de minute inaintea meselor principale (de 2-4 ori pe zi), in putin ceai. Durata tratamentului: 14 zile. Contraindicatii: hipotensiune arteriala, hipertiroidie si la copiii sub 10 ani. Pentru prepararea pulberii se rasnesc 100 g de vasc (asa cum a fost procurat din comert) la rasnita de cafea, se cerne pulberea printr-o sita fina si se pune intr-o cutie, de preferinta de carton. Ceea ce ramane in sita se adauga la amestecul de plante medicinale pentru ceai.
5. Pulbere de armurariu - 1/2 lingurita, cu 30 de minute inaintea meselor principale (de 2-4 ori pe zi), in putin ceai. Durata tratamentului: 14 zile. Contraindicatii: copiii sub 10 ani. Pulberea se prepara la fel ca si cea de vasc.
6. Pulbere de ienupar - administrare si preparare ca la vasc. Contraindicatii: inflamatii ale cailor urinare si la copiii sub 10 ani.
7. Fulgi de ovaz - 2-4 linguri pe zi, fierti in apa sau lapte si indulciti cu putina miere. Durata tratamentului: o luna.
8. Grau germinat - administrare ca la fulgii de ovaz. Contraindicatii: hipertensiune arteriala marcata.
9. Usturoi - se inghite cate un catel de usturoi cu 30 de minute inaintea meselor principale. Durata tratamentului: o luna.
10. Drojdie de bere uscata - o lingurita imediat dupa mesele principale (de 2-4 ori pe zi), dizolvata in putina apa minerala sau sifon (sugarilor - 1/2 lingurita, de 2-3 ori pe zi, dizolvata in lapte sau ceai indulcit). Durata tratamentului: 14 zile.
11. Masaj si automasaj cu ulei de menta sau de levantica pe tample, ceafa si muschii coloanei vertebrale.
12. Regim alimentar. Alimente interzise: grasimi animale (slanina, untura, unt etc.), carne de porc, vitel, oaie, rata si gasca, carne de vanat, zahar si produse din zahar, fasole si mazare uscate, branza fermentata si sarata, paine alba (se va inlocui cu paine graham), muraturi, otet, cafea, alcool. Timp de o luna se va face o cura cu grapefruit (1 pe zi), varza proaspata (4-6 linguri pe zi, in salate sau ca atare), ceapa (ca atare sau in salate, minimum 1/2 bulb) si sirop de fructe de padure.
13. Pentru cei care dispun de posibilitati banesti mai mari: ginseng, ginkgo biloba si coenzima Q10 - conform prospectului.
La sediul Fundatiei "Terapia Naturista" se gasesc si alte remedii impotriva bolii, in special plante medicinale pentru intarirea sistemului imunitar. Pentru un tratament eficient este de preferat sa se foloseasca toate remediile prezentate. Costul formulei complete este de circa 10 dolari (exceptand ginsengul, ginkgoul si coenzima Q10). Peste tratamentul meningitei virale este recomandat sa se suprapuna si cel al afectiunilor cronice de care sufera fiecare persoana, care se va relua daca bolnavul l-a intrerupt temporar.
Florentin Popa
Cazuri
Camelia Popescu, 25 de ani, Constanta. Diagnosticata cu meningita virala la Policlinica Municipala Constanta. Tratament - in special cu ceaiuri si tincturi specifice (antivirale) de plante medicinale. Vindecare completa intr-o saptamana.
Arghira Oprisan, 74 de ani, sat Poienile, com. Predeal-Sarari, jud. Prahova. Diagnosticata cu meningita virala de medicul de familie. In urma tratamentului prescris, simptomele meningitei virale au disparut intr-o saptamana.
Gheorghe Zidaru, 56 de ani, Bacau. Meningita virala a debutat pe fondul unor afectiuni cardiovasculare severe: bloc de ramura stanga operat recent, cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala. Aparusera deja complicatii: hemoragie digestiva, parestezii, anemie, tahicardie, dificultati in respiratie, scaderi drastice in greutate. In prezent, este in afara de orice pericol.
Marta Soare, 76 de ani, sat Tertesti, com. Urechesti, jud. Vrancea. Si in acest caz, complicatiile generate de meningita virala au fost grave: orbire in proportie de 80%, tulburari de tranzit intestinal, anchiloza reumatismala. In urma tratamentului, toate aceste complicatii s-au ameliorat, iar pacienta se simte foarte bine; i-a revenit vederea, dar cu disfunctiile specifice cataractei de care suferea.
Gegica Poteca, 51 de ani, sat Dogari, com. Beceni, jud. Buzau. Diagnosticata cu meningita virala in timpul unui tratament de recuperare la Eforie, pentru tulburari de echilibru. Pe fondul actiunii virusului, afectiunea s-a accentuat brusc, n-a mai putut merge. Dupa trei saptamani de tratament a revenit la normal.
D-l Ene Voinea Fanica
poate fi contactat la urmatoarea adresa: Fundatia "Terapia Naturista" - Valenii de Munte, Str. Cismari nr. 38, tel. 044/28.33.28