Cititorii Raspund
"Sufar de sindrom depresiv pe fond distimic"
(Raspuns pentru Dascalu Maria - Onesti, F. As nr. 377)
1. Draga Maria, as vrea in primul rand sa-ti redau increderea in fortele tale si speranta ca te vei putea vindeca. Iti scriu din experienta, caci in urma cu 10 ani (la varsta de nici 14 ani) am aflat ca am o boala asemanatoare cu a ta. Dupa atata vreme de luptat cu ea, pot sa-ti spun la ce concluzii am ajuns: genul acesta de boala poate fi controlata (stapanita) cu medicamente si rugaciune, si in cele din urma invinsa. Iti trebuie curaj, rabdare si incredere in Dumnezeu. Vreau sa-ti mai spun ca intre timp eu am inceput si terminat un liceu foarte bun si Facultatea de Limbi Straine din Bucuresti si sunt decisa sa-mi inving total boala. Daca vrei sa conversam mai mult despre acest subiect sau daca te intereseaza nume si adrese ale unor psihiatri bucuresteni pe care-i consider foarte buni, adresa si numarul meu de telefon iti stau la dispozitie, la redactia revistei "Formula As".
Roxana - Bucuresti
2. Am 39 de ani si am suferit de aceeasi boala vreme de doi ani, timp in care am facut mai multe internari si tratamente, fara nici un rezultat. Astazi, sunt un om normal si fericit, cu multa pofta de viata si de munca, datorita d-nei dr. psihiatru Aionesei Mariana de la Sanatoriul de nevroze Predeal, care este o mare specialista in bolile psihice si careia vreau sa-i multumesc pe aceasta cale. D-na dr. poate fi gasita la urmatoarele telefoane: 068/45.61.20 si 068/45.61.21, Predeal.
Mandache Elvira - Str. Ceasornicului nr. 21, sector 1, Bucuresti
"Sufar de o boala a colonului: diverticuloza colica"
(Raspuns pentru Gh. Ciomaga - Vaslui, F. As nr. 377)
Diverticuloza este o boala a civilizatiei, frecventa mai ales in tarile occidentale, fiind asociata cu o degenerare a colonului, cu varsta si cu o dieta saraca in fibre, dar bogata in alimente intens procesate. Este tipul de boala care raspunde bine la tratamentul naturist. Iata cateva recomandari pe care va trebui sa le urmati:
- completati alimentatia cu cat mai multe legume si fructe crude;
- beti in fiecare zi cel putin un litru si jumatate de apa;
- pentru a ajuta la curatarea diverticulilor de materiile fecale, luati tarate de grau inmuiate in apa cu cateva ore inainte, o lingura dimineata si una seara;
- deoarece diverticulii constituie refugii pentru bacteriile de putrefactie, luati tablete cu Lactobaccillus sau mancati, cel putin o data pe saptamana, iaurt;
- condimentati alimentele, atat cat va permite stomacul, cu usturoi, care - pe langa multe alte calitati - este si un bun antiseptic intestinal;
- o data pe saptamana, tineti post numai cu fructe sau sucuri de fructe pentru a-i permite colonului repausul necesar vindecarii;
- practicati zilnic exercitii fizice de intarire a muschilor abdominali, pentru ca astfel pot fi stimulate functiile intestinelor;
- beti in fiecare zi 2-3 cani cu ceai facut din menta, musetel, nalba, papadie si brusture;
- luati zilnic 1-2 tablete de vitamina C.
Daca respectati aceste recomandari, va puteti ameliora in mare masura boala, despre care se spune ca pentru fiecare an de vechime este necesara o luna de tratament.
Adrian Stoenescu - Bucuresti
"Am hepatita cronica activa cu virus B"
(Raspuns pentru A. Preda - Suceava, F. As nr. 377)
Vreau sa aduc in primul rand multumirile mele colectivului "Formulei As", pentru minunata revista pe care o editeaza si pe care o citim saptamana de saptamana, rand de rand. Eu sunt dintr-o familie de hepatici, dar dintre toti, cel mai bolnav a fost nepotelul meu, care a fost infectat cu hepatita tip B inca din maternitate. Am inceput internarile pe la Bucuresti, regim strict, dar vindecarea s-a produs in cele din urma cu ajutorul ceaiului de tortel. Tortelul este o planta agatatoare, care se gaseste vara, atarnata de frunzele de ceapa sau de frunzele de lucerna. Are firul subtire, galben-portocaliu. Se face un ceai dintr-o lingurita de tortel oparit cu o cana de apa. Se bea caldut, cate o ceasca inainte de fiecare masa. Nu preparati decat atat cat consumati o singura data. Cura dureaza 2-3 luni. Nepotelului meu i-a disparut total antigenul (am fost cu el si la Olanesti). Nu mai tine regim deloc, s-a ingrasat, invata foarte bine. Multumesc cu aceasta ocazie tuturor celor care ii ajuta cum pot pe cei bolnavi.
Elena Cortel - B-dul Chimiei, bl. D3, sc. A, ap. 2, Slobozia, jud. Ialomita
"Sufar de dermatomiozita si o implicare severa hepatica cu virus C"
(Raspuns pentru Dorina - Botosani, F. As nr. 376)
Personal, am fost diagnosticat ca avand dermatomiozita in februarie 1994. La acea vreme, aveam varsta de 24 de ani si imi era foarte greu sa accept ca sunt bolnav. Probabil ca stiti ca aceasta este o boala autoimuna, care face parte din familia colagenozelor. Am facut tratament cu Prednison, Methotrexat, multe vitamine, dar si... foarte multa rabdare. Faptul ca suferiti si de o afectiune a ficatului s-ar putea sa schimbe datele problemei. Marturisesc ca metode naturiste pentru aceasta boala nu am folosit si nici nu am auzit sa existe. Am fost tratat la Sectia medicala I a Spitalului Militar Central din Bucuresti de dr. Blaj Stefan - sef sectie - caruia ii multumesc public pentru felul in care am fost ingrijit. Aceleasi multumiri le aduc si intregului personal al sectiei (asistente, medici, infirmiere). Puteti incerca si dvs., poate d-l dr. reuseste sa va puna pe picioare. Cu speranta ca randurile mele va vor fi de folos, va doresc sanatate si sa nu disperati.
Anghel Gabriel - Str. Roman Ciorogariu, bl. 73, ap. 12, Arad, cod 2900
"Am diabet si sunt amenintata sa-mi pierd vederea"
(Raspuns pentru Ileana - Alexandria, F. As nr. 379)
Draga Ileana, si sotul meu sufera de diabet zaharat insulino-dependent de la varsta de 7 ani (acum are 31), face trei injectii cu insulina pe zi si se simte bine. Si lui i s-a declansat retinopatia chiar inainte cu o saptamana de a ne casatori. Nu a neglijat boala si dupa nunta s-a internat la Bucuresti, la Spitalul "Paulescu" (Piata Galati), unde i s-au facut investigatii amanuntite (ochi, rinichi, inima, picioare), iar pentru retinopatie i-au fost recomandate sedintele cu laser. De atunci (3 ani) face cate 2-3 sedinte cu laser anual, tot la Bucuresti, in cadrul aceluiasi spital, gratuit. De la prima sedinta insa, rezultatele s-au vazut si a capatat increderea de a continua. Trebuie sa precizez ca sotul meu vede foarte bine si nu are nevoie de ochelari. Tot pentru ochi ia de 3-4 ori pe an cate o cutie cu Doxium, un medicament intr-adevar scump, dar daca va este prescris de medic beneficiati de compensare. Pentru neuropatie i s-a prescris Neuromion (produs de "Hofigal"), un preparat din plante, foarte eficient. Sa nu-ti pierzi speranta nici o clipa, pentru ca Dumnezeu are grija de fiecare din noi. Noua ne-a dat un copil minunat si sanatos. Iti dorim multa sanatate.
Maria G. - Cluj
"Fetita mea are reflux vezico-renal"
(Raspuns pentru Neznec F. - Loc. Siret, jud. Suceava, F. As nr. 379)
Va recomand un tratament sigur, cu Bacteriofag - un produs cu actiune de distrugere a bacteriei Escherichia Coli. Se administreaza pe cale orala, cate o fiola de doua ori pe zi, la intervale de 15-30 de minute, dimineata, pe stomacul gol. Cura dureaza minimum 10 zile si se poate repeta. Produsul se gaseste la Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti, Splaiul Independentei nr. 103, sector 5, tel. 01/411.38.00, int. 150 (farmacie).
Sa va ajute Dumnezeu sa rezolvati problema.
Tatucu Ileana - Str. Labirint nr. 4, sc. A, ap. 9, Timisoara
"Sotul meu trebuie sa faca o operatie pe creier, care necesita o valva. Ne-o poate oferi cineva?"
(Raspuns pentru Elena - Bucuresti, F. As nr. 379)
Reprezint firma Bioerda S.A., unic importator al unor astfel de valve, marca Johnson & Johnson, din Slovenia. Avem trei tipuri de valve, in functie de presiunea la care trebuie sa lucreze. Cel care va hotari ce tip de valva ii trebuie sotului dvs. este numai medicul cardiolog. Informatii la tel. 068/15.00.16 (Luminita Dolcan).
"Caut Ceai de Chaparall"
(Raspuns pentru Vranceanu Mirela - Onesti, F. As nr. 378)
Am Ceai Chaparall. Va rog sunati-ma la tel. 01/684.89.62, dupa orele 19.00.
Corina Constantinescu - Bucuresti
"Sora mea este bolnava de sclerodermie. Stie cineva adresa d-lui Molnr Tiberiu din Timisoara?"
(Raspuns pentru Csirak Ecaterina - Miercurea-Ciuc, F. As nr. 381)
Pana pe data de 15 octombrie, d-l Molnr Tiberiu da consultatii in Bucuresti, iar dupa aceasta data se va intoarce la Timisoara. Programati-va din vreme la telefon 092/55.88.76.
Nae Vasilica - Constanta
"Mi se intoarce involuntar capul spre umarul stang"
(Raspuns pentru A.A. - Iasi, F. As nr. 367)
1. Si eu am suferit mai multi ani de torticolis spasmodic. Dupa mai multe diagnostice si tratamente gresite, date de diferiti medici, in urma unor investigatii si examene
neurologice, d-l conf. dr. Ion Pascu din Targu-Mures mi-a pus acest diagnostic si mi-a prescris tratamentul adecvat. El a durat mai multi ani. Cauza bolii poate fi diferita, implicit tratamentul, de aceea cred ca trebuie sa faceti anumite analize medicale. Eu va recomand sa evitati frigul, umezeala (eu purtam in permanenta fulare de bumbac), alcoolul, fumatul, eforturile fizice (mai ales cele care solicita musculatura gatului), stresul, regimurile de slabit. Eu am practicat yoga (asane), pentru relaxare musculara si psihica. Credinta. Dumnezeu sa va ajute. Pe d-l dr. Ion Pascu il puteti gasi la Policlinica cu plata din Targu-Mures, tel. 065/13.19.20 sau la Spitalul judetean, Sectia neurologie.
B. Marcela - Brasov
2. Am fost si eu in aceeasi situatie, din anul 1993 pana azi, cu acelasi diagnostic: "torticolis spasmodic", pe care l-am facut dupa o viroza. Am si "ciocuri" pe coloana vertebrala, care faceau sa-mi alunece capul involuntar spre stanga. La un moment dat, nu ma mai puteam uita inainte, capul o lua razna. Era un chin, atat acasa la muncile gospodaresti, cat mai ales pe strada. Ce m-a ajutat pe mine la aceasta boala: 1. Acupunctura facuta de un medic specialist (10 sedinte) in zona gatului; 2. Masaje la gat, facute timp de doua saptamani la Circa Medicala; 3. Gimnastica pe care o fac de atunci zilnic, singura (20-30 de minute) cu urmatoarele miscari: rotirea capului spre stanga, apoi spre dreapta de cate 30 de ori, incet, fara a forta; aplecari ale capului, de 30 de ori inainte si inapoi; ducerea bratelor lateral spre dreapta cu privirea peste umar, acelasi lucru spre stanga etc. Rezultatul: pozitia capului a revenit la normal. In zilele foarte calduroase sau reci, am dureri pe care le calmez cu un fular (la rece), iar la caldura merge o compresa cu apa si otet de mere. Trebuie vointa si rabdare. Cu siguranta ca veti reusi.
Va doresc sanatate,
M. S. - Oradea
"Mai poate exista vreo speranta?"
(Raspuns pentru Maria F. - Brasov, F. As nr. 367)
1. Vreau sa raspund intrebarilor dvs. despre leuconevraxita. Aceasta boala mi-a fost descoperita acum trei ani, cand eram student in anul Iv la Drept. Facultatea am intrerupt-o si nu am terminat-o nici pana azi. Totusi, raspunsul la intrebarea dvs. este afirmativ. Da, boala se poate trata, atat naturist, cat si medicamentos. Cel mai indicat medicament si cu efecte imediate este Cortizonul, impreuna cu derivatele sale, dar nu toate. Cortizonul are insa si efecte negative asupra organismului: scade imunitatea, distruge calciul din oase si, fara un regim alimentar adecvat, creste greutatea corpului. Vreau sa precizez ca boala nu se vindeca cu ajutorul Cortizonului, ci doar se amelioreaza puseele. Acum a aparut un medicament nou, Betaferon, dar nu pot spune prea multe despre el, pentru ca abia am inceput tratamentul si dureaza aproape un an. Totusi, ma simt mai bine ca inainte si vreau sa fiti si dvs. optimist. Pentru mai multe informatii, va dau adresa:
Mitulescu Dragos - Str. 1 Decembrie 1918 nr. 4, bl. A-26, sc. A2, ap. 7, Calarasi, jud. Calarasi, cod 8500
2. Incercati tratamentul maicutei Mocanu Violeta din Barsesti - Vrancea, tel. 36. Pentru mai multe informatii, sunati-ma la tel. 041/64.10.31 (Emilia - Constanta)
3. Si eu am facut R.M.N.-ul si am leuconevraxita (scleroza in placi sau scleroza multipla) si am ameteli si mersul dezordonat. Nu mai merg decat putin si insotita. Eu o am de multi ani, dar acum mi-e din ce in ce mai rau si medicamentele parca nu mai au eficienta. Tot in "Formula As" am citit despre Cojoterapie, o metoda pusa la punct de ing. Constantin Cojocaru, din Bucuresti. Acum s-a infiintat si in Ramnicu-Valcea o sucursala, un cabinet unde se aplica aceasta metoda. Am fost si eu, dar se fac sapte sedinte, pauza, apoi cinci sedinte, pauza, si apoi trei sedinte. Eu am facut patru sedinte si sunt hotarata sa le fac pe toate (desi sunt pensionata si ma descurs greu cu banii). In "Formula As" din 1-8 februarie 1999 (articolul "Cojoterapia"), leuconevraxita avea un procent de reusita de 80% si erau date mai multe cabinete din tara. Fiindca sunteti din Brasov, duceti-va la Bucuresti, Cabinet "Fundatia Mirabilis", tel. 01/230.17.76 sau 092/59.80.71, dr. Elena Chitimia. Va recomand cartea "Cosmoenergoterapie pentru mileniul trei - Cojoterapia", scrisa de dr. Elena Armenescu. Va mai recomand si cartea "Urina - medicament pentru viata", scrisa de Daniel Menrath (Bucuresti, 1996), unde la pagina 136 se scrie despre scleroza in placi. E greu sa gandesti ca te vindeci la o varsta inaintata (eu am 56 de ani), dar macar sa o putem stopa, sa o mai tinem in loc.
Cu cele mai bune urari de sanatate,
Maria Vacaru - Str. M. Eminescu nr. 47, bl. C13, sc. B, ap. 12, tel. 050/72.79.43, Ramnicu-Valcea, jud. Valcea