Medicina Naturista
O noua "vedeta" printre medicamentele naturiste:
Eridiarom
Un om de stiinta din Cluj, prof. dr. Morar Roman, a descoperit ca afinele au capacitatea miraculoasa de a vindeca bolile intestinelor, diabetul, fragilitatea vaselor capilare, bolile de ochi si bolile de colon.
Cu toate astea, medicamentul sintetizat de el e foarte putin cunoscut.
Medicii nu stiu de existenta lui si - ca atare - nu-l recomanda bolnavilor.
Prin demersul revistei noastre speram sa-i aducem popularitatea pe care o merita
Ca in atatea alte imprejurari, si interviul de fata isi datoreaza existenta sugestiilor pe care le primim prin scrisori. Iar in cazul profesorului universitar dr. Morar Roman din Cluj, ele au fost de ordinul zecilor. Scrisori din toata tara ne semnalau vindecari de-a dreptul spectaculoase, produse de un medicament naturist: Eridiarom. Asa am ajuns in frumoasa capitala transilvaneana, fata in fata cu inventatorul medicamentului, un savant dublat de un interlocutor plin de solicitudine si de farmec, pe care, de altfel, studentii de la Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj il adora. Izolat intr-un laborator improvizat, construit pe locul unei terase dezafectate din curtea Institutului Agronomic, d-l prof. dr. Morar Roman si-a creat un "univers" propriu, unde isi imparte timpul intre cercetari si producerea medicamentului-minune. "Camera de studiu" este plina de dosare, carti, diplome si munti de... scrisori primite de la cititorii "Formulei As".
- D-le prof. dr. Roman, cum a luat nastere Eridiarom-ul?
- Pot afirma ca aparitia acestui produs a fost rezultatul unor intamplari succesive, care au avut ca punct comun o suferinta: diareea (suna a gluma, dar acesta e adevarul). Terminasem Facultatea de Medicina Veterinara in Bucuresti, in anul 1964. Am fost repartizat langa Cluj, la o ferma mare, cu 900 de vaci. Si aveam foarte multe imbolnaviri la vitei, din cauza diareei. Mureau pe capete... Nu mai dormeam noaptea; din patru in patru ore mergeam la grajduri si le faceam tratament - rehidratari, antibiotice etc. - dar fara rezultate imbucuratoare.
Dupa aceea a venit randul meu... M-am imbolnavit de o diaree foarte grava, pe care nici un medic n-a reusit sa o trateze. Noroc cu o cunostinta de-a mea, d-na Lena, care auzise ca stau la pat din cauza acestei boli. Ea mi-a adus o sticla cu afinata si mi-a spus: "Doctore, bea cate-o gura din ora in ora daca vrei sa te faci bine". Mi-am zis ca n-am nimic de pierdut; oricum nu mai voiam sa iau antibiotice. Va spun sincer ca mi-era frica sa nu fac vreo perforatie intestinala. Si-atunci, band afinata dupa cum imi spusese d-na Lena, pana a doua zi am fost "pe picioare". Tot in acea perioada, meditam candidatii la facultate. Odata, o fata din Suceava mi-a adus o damigeana cu afine. Si cum atunci era o penurie grozava, s-a scuzat intr-un fel: "Dom profesor, v-am adus niste afine, de la tara. Eu n-am avut zahar, asa ca puneti dvs. vreo cinci kile de zahar si niste alcool si o sa faceti o afinata a-ntaia". Numai ca eu nu aveam "pile" la Alimentara, iar in afara de zaharul de pe cartela nu puteam face rost de altul. Asa ca am "uitat" damigeana pe balcon. Exact a doua zi, a venit la mine medicul veterinar din Bontida sa-mi spuna ca-i mor purceii pe capete, loviti de o groaznica diaree. Amintindu-mi ca am acasa acel suc de afine si cunoscand efectul afinelor din propria-mi experienta, m-am oferit sa incerc sa-i salvez porcii. A doua zi, am luat sucul de afine si l-am introdus in alimentatia unui lot de purcei bolnavi. Rezultatul a fost spectaculos. Dupa numai o zi am observat oprirea simptomelor specifice, iar animalele s-au refacut foarte repede, fara alte tratamente specifice.
Cumuland observatiile de pana atunci, am inceput sa studiez afinele, principiile active componente si modul lor de actiune in cazul diareei. Practic, din 1982 lucrez numai in acest domeniu. Am fost sprijinit de vechea conducere a institutului, de Ocolul Silvic, de colegii de la Facultatea de Farmacie. Am studiat carti de specialitate, mi-am petrecut saptamani intregi in biblioteci si am perseverat pas cu pas. Acolo unde nu am inteles ceva, am intrebat si am gasit oameni inimosi care si-au facut timp sa-mi arate toate "secretele" farmaceutice. De-a lungul timpului, reteta Eridiarom-ului a cunoscut peste 30 de variante, iar imbunatatirile s-au facut in urma consultarii specialistilor in domeniu. In 1984 a luat nastere adevaratul medicament, care a fost brevetat si inregistrat la Osim. Dar adevarata bucurie aveam s-o traiesc in 1994, cand Eridiarom-ul a fost avizat in medicina umana.
- Referindu-ne strict la utilizarea lui in uzul uman, ce ne puteti spune despre Eridiarom?
- Eridiarom este un concentrat natural total obtinut din afine (Vaccinium myrtillus L.), culese din flora spontana a Muntilor Apuseni. Este realizat dupa procedee originale, care pastreaza principalele principii active ale fructelor de afin, la care se adauga glucoza, amidon si lactoza, pentru tabletare. In compozitia Eridiarom-ului intalnim principii active de exceptie, intre care as aminti: antocianozide, vitamine, saruri minerale, fitoncide, tanini, acizi vegetali, pectine etc. As sublinia faptul ca Eridiarom este un produs lipsit de toxicitate, care nu produce fenomene de cumulare, nu creeaza dependenta si nu constipa.
- Ce actiune terapeutica are acest produs?
- Eridiarom, prin actiunea principiilor active componente, micsoreaza peristaltismul intestinal, fara a constipa; este astringent al mucoasei gastro-intestinale, bacteriostatic, antiseptic, antihistaminic, antiparazitar si usor hipoglicemiant. Regleaza permeabilitatea vasculara si tranzitul intestinal, fiind absorbant si protector al mucoasei, pe care o reface. Restabileste rezistenta vasculara, tonifica sistemul venos. Flavonoidele pe care le contine protejeaza peretii vaselor sangvine, inlesnesc reglarea cardiovasculara si sensibilizeaza fotoreceptorii, marind acuitatea vizuala. Alte substante active din afine - mirtilina si neomirtilina - au actiune hipoglicemianta, determinand o hipergeneza la nivelul celulelor beta. Astfel, in formele usoare de diabet se poate asocia cu insulinoterapia, determinand reducerea cantitatii de insulina injectabila.
- In ce boli si-a dovedit eficienta?
- Incep cu precizarea ca Eridiarom nu este un leac universal, chiar daca in urma observatiilor clinice s-au inregistrat rezultate surprinzatoare intr-o multitudine de boli. Eridiarom este indicat in:
prevenirea si tratarea diareelor neonatale (a nou-nascutilor) nespecifice, a diareelor specifice, in colite, enterocolite, rectocolite ulcero-hemoragice;
fragilitatea si tulburarile permeabilitatii vaselor capilare;
afectiuni oftalmologice;
tratamentul adjuvant al arteriopatiilor (arterite ale membrelor inferioare, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, sechele postinfarct, coronarite, tulburari vasculare de senescenta);
diabet si maladiile vasculare ale diabeticilor (practic, in 20 de zile de tratament cu Eridiarom, glicemia revine la normal).
De asemenea, se poate folosi cu eficienta maxima de catre bolnavii tratati la serviciile de oncologie, avand rol protector in timpul iradierii terapeutice, care da de multe ori efecte secundare, in special diaree.
In toxinfectiile alimentare, rezultatele cele mai bune se obtin la 24 de ore de la declansarea diareei, deoarece este necesar sa se permita golirea tubului digestiv.
S-au observat rezultate foarte bune si in cazul tratamentului cu Eridiarom asupra colonului iritabil si a bolii Crohn (considerata incurabila), in ultimul caz avand chiar doi cititori ai revistei dvs. care mi-au confirmat in scris imbunatatirea starii lor de sanatate. Vizavi de aspectul colaborarii cu cititorii dvs., vreau sa va spun ca aveti un public de exceptie. Am primit peste 600 de scrisori, din toate colturile tarii, in care am citit disperarea oamenilor in fata bolii, dar si increderea pe care si-o pun in tot ceea ce prezentati in revista. Le-am raspuns absolut tuturor, le-am trimis tratamentul necesar si deja am inceput sa primesc primele scrisori de multumire pentru rezultatul tratamentului.
- Revenind la Eridiarom, va rog sa ne spuneti cum se utilizeaza in tratament.
- Doza zilnica se stabileste in functie de boala careia i se adreseaza tratamentul:
Diaree acuta - 9 comprimate pe zi, cate 3 comprimate inainte de mesele principale, timp de 3-5 zile (sugarilor li se vor administra cate 3-4 comprimate dizolvate in putin ceai);
Diaree cronica - 6-9 comprimate pe zi, timp de 20 de zile;
Afectiuni cronice - 6 comprimate pe zi, timp de 20 de zile;
In timpul tratamentelor oncologice - cate 6 comprimate pe zi.
- Exista contraindicatii in administrarea medicamentului?
- In timpul tratamentului cu Eridiarom se poate ingreuna diagnosticarea apendicitei la copii, deoarece nu mai este prezenta durerea specifica. Eridiarom nu se poate asocia in tratament cu medicamente care contin saruri ale metalelor grele (de exemplu tratamentul cu fier pentru anemie), alcaloizi, glicozizi etc.
- Cat costa acest produs?
- Eridiarom se comercializeaza in flacoane cu 50 de tablete, iar pretul de productie este 6500 lei.
- Cum va pot contacta cititorii nostri care vor sa apeleze la un tratament cu Eridiarom?
- Cel mai facil mod de contact este in scris. Deoarece am nevoie de unele informatii despre pacient, as dori sa mi se comunice urmatoarele: numele si prenumele pacientului, data nasterii, adresa, de cand are boala, diagnosticul (si cine anume l-a stabilit), simptomatologia, numarul de scaune zilnic, daca exista dureri abdominale. In functie de aceste elemente, pot recomanda dozele zilnice necesare, urmand ca - in cazul in care medicamentul nu se gaseste in localitatea de resedinta a pacientului - sa-i trimit si cantitatea de Eridiarom necesara pentru un tratament complet, prin colet postal, cu plata ramburs.
Florentin Popa
D-lui prof. dr. Morar Roman i se pot expedia solicitari in scris la urmatoarea adresa:
Aleea Putna nr. 5, sc. 6, ap. 57, Cluj-Napoca, cod 3400