Spiritualitate

Redactia
Despre Forta Vindecatoare A Rugaciunii. La finalul celui de-al doilea mileniu, omul redescopera forta rugaciunii de-a vindeca. Miracol real, "convorbirea" noastra cu Dumnezeu, atunci cand porneste din adancul fiintei, cand este rostita cu umilinta si cu nadejde nestinsa, poate sa faca minuni. Cele tr...

Despre Forta Vindecatoare A Rugaciunii

La finalul celui de-al doilea mileniu, omul redescopera forta rugaciunii de-a vindeca. Miracol real, "convorbirea" noastra cu Dumnezeu, atunci cand porneste din adancul fiintei, cand este rostita cu umilinta si cu nadejde nestinsa, poate sa faca minuni. Cele trei marturii legate de forta vindecatoare a rugaciunii, pe care le publicam in randurile de fata, sunt inceputul unei dezbateri pe care o vom continua. Ca-ntotdeauna, asteptam si participarea cititorilor nostri, colaboratori de nadejde ai revistei "Formula As"



Dr. Pavel Chirila

"Numai Dumnezeu poate vindeca orice suferinta si orice boala"



- D-le doctor Pavel Chirila, sunteti cunoscut ca un medic pentru care profesia nu poate fi despartita de credinta. V-ati confruntat vreodata cu cazuri de vindecare provocata prin rugaciuni?

- De-a lungul carierei mele de medic, am constatat multe cazuri de vindecari prin rugaciune. Mi-amintesc acum de o toxicomana, un copil cu epilepsie si o tanara cu septicemie. Acel copil cu epilepsie facea zilnic 30-40 de crize minore. Dupa prima impartasanie, ca prin minune, crizele i-au scazut la trei pe zi... E sigur ca pe acei oameni i-a vindecat credinta in Dumnezeu si rugaciunea, intrucat acele cazuri evoluau de multa vreme, fara vindecare, in ciuda tratamentelor clasice aplicate. S-au insanatosit in clipa cand au inceput sa fie facute rugaciuni pentru ei sau cand ei insisi s-au intors spre biserica.

"Mecanismului" vindecarii nu-i trebuie asociat ceva misterios. Nu. Mecanismul vindecarii prin rugaciune e simplu: apelam la Creator, Cel care a facut Cerul si Pamantul si pe Om, ca pe o incununare a Creatiei. Numai El poate vindeca orice boala si orice suferinta. Sigur, se pune problema unor etape ale vindecarii prin rugaciune: 1. Pocainta - cu care omul trebuie sa inceapa; 2. Asumarea bolii, a suferintei - ca o ispasire a pacatelor proprii; 3. Multumirea - in rugaciunile sale, omul trebuie ca dupa ce s-a pocait si si-a asumat boala, sa-i multumeasca lui Dumnezeu-Creatorul, pentru tot: ca exista, ca a cunoscut lumea si pentru tot ce a primit in viata... Abia dupa aceea urmeaza rugaciunea fierbinte pentru iertarea pacatelor si rugaciunea pentru vindecare. Nu trebuie niciodata uitat ca-n finalul unei rugaciuni sa-i dam slava lui Dumnezeu.

- Rugaciunea adevarata, care speram sa fie primita de Dumnezeu, are un anumit protocol? Exista o anume structura a ei?

- Recent, am avut o pacienta - medic - cu cancer la san. Era speriata, pentru ca stia ce o asteapta. Mi-a spus c-a citit un studiu recent, privind efectele benefice ale rugaciunii, dar nu stia cum sa se roage. Am trimis-o la un preot si el i-a spus foarte simplu: "Cheama numele lui Dumnezeu si zi din toata inima ta: ". In afara de rugaciunea spontana, cum a fost cea de mai inainte, exista si rugaciuni randuite de Biserica: dezlegari, rugaciuni pentru diferite suferinte, rugaciunile Sfantului Vasile cel Mare, Moliftele Sfantului Vasile cel Mare, rugaciunile Sfantului Maslu.

Notiunea de sanatate si de boala trebuie sa exprime legatura indisolubila dintre trup si suflet, atat din punct de vedere al suferintei, cat si din punct de vedere al vindecarii. Trupul este degradabil pana la moarte. Sufletul este perfectibil pana la mantuire. Pentru acest adevar omul trebuie sa se roage pana la moarte, chiar daca suferinta lui trupeasca nu se amelioreaza si trebuie sa si-o poarte toata viata. Pentru suflet este dator sa se roage, pentru ca sufletul sufera impreuna cu trupul, dar sufletul are sansa mantuirii, a vietii vesnice si de-aceea nu trebuie parasit niciodata.

- Pe vremea cand conduceati Asezamantul medical "Christiana", ati ridicat si o capela in mijlocul spitalului. Care era rostul ei?

- Am gandit ca in acel asezamant sa li se intocmeasca bolnavilor o foaie de observatie clinica - facuta de medic - si o foaie de observatie intocmita de preot. Voiam sa corelam suferinta medicala, biologica, cu suferinta spirituala a bolnavului. Bolnavii, in schimb, au primit in mod diferit acest gest al nostru de a deschide in spital o capela. Am avut bolnavi care-si cereau internarea acolo, pentru ca exista o capela si o asistenta spirituala sustinuta, dar am avut si bolnavi care au refuzat categoric sa intre in capela in primele zile de spitalizare, au refuzat asistenta preotului. Important e ca majoritatea au plecat din spital intorsi spre Dumnezeu si convertiti, in cele din urma.

- Domnule doctor, ati tiparit in 1992 - alaturi de parintele Mihai Valica - o carte de exceptie: "Meditatie la medicina biblica". Ce v-a determinat sa scrieti o carte alaturi de un preot?

- Studiul pentru aceasta carte fusese inceput in urma cu multi ani, in perioada regimului ateu cand - din experienta mea cu bolnavii - am vazut ca foarte putini erau aceia care-L chemau pe Dumnezeu la patul lor de suferinta. N-o faceau nici chiar atunci cand erau pe moarte. Si aceasta departare a bolnavului de Dumnezeu m-a impresionat foarte mult si atunci m-am gandit sa caut in Sfanta Scriptura probleme medicale, pe care le-am scos la lumina, ca sa arat oamenilor ce important este sa cerceteze Sfanta Scriptura pe patul de suferinta...

De aceea ar fi bine sa ne aducem aminte de cuvintele Apostolului Pavel, care a spus: "Rugati-va neincetat". Si daca el a zis sa facem asta, cand suntem sanatosi, cu atat mai mult s-o facem cand suntem bolnavi.



Prof. univ. dr. ing. Alexandru Maruta

"Primul efect pozitiv al rugaciunii este inlaturarea senzatiei de frica si de depresie, factori ce grabesc evolutia bolii"

- In calitate de om de stiinta, cum explicati sacroterapia si efectele rugaciunii?

- In cadrul cursurilor de sinergetica de la Universitatea Ecologica din Bucuresti, importanta rugaciunii este studiata cu aplicare in domeniul terapiilor neconventionale. Dincolo de functia ei religioasa, spirituala, noi interpretam rugaciunea ca fiind un laser al gandirii, indiferent de modul in care credinciosul isi reprezinta in minte Divinitatea, de apartenenta la o religie sau alta. Mai exact, notiunea de laser o utilizam in sensul concentrarii atentiei intr-o singura directie, prin amplificarea energiei numita spirit, cu efecte ce pot fi considerate de-a dreptul miraculoase.

Terapiile realizate cu ajutorul rugaciunii pot fi denumite, intr-o acceptiune mai larga, sacroterapie sau spiritoterapie si pot duce la ameliorarea sau chiar vindecarea unor maladii. Aceste terapii se aseamana cu psihoterapiile, cu gandirea pozitiva - acceptate deja de psihologia oficiala ca fiind in masura sa schimbe, in anumite situatii, realitatea obiectiva. Puterea rugaciunii - bine facuta, nu formala, nu mimata - a fost relevata ca avand rezultate miraculoase de Alexis Carell, celebrul om de stiinta, laureat al Premiului Nobel.

- Ce intelegeti prin "rugaciune bine facuta"?

- In momentul rugaciunii, concentrarea spre a intra in comuniune cu Dumnezeu trebuie sa fie maxima. Nu e suficienta impreunarea mainilor si recitarea unei rugaciuni. Aduna-ti microparticulele din care esti alcatuit si canalizeaza-le spre o singura directie, spre Cel de Sus. Primul efect pozitiv al rugaciunii este inlaturarea aproape instantanee a senzatiei de anxietate, de teama, depresie - factori ce influenteaza, de altfel, comportamentul uman si grabesc evolutia bolilor. In final, se inregistreaza o accelerare cu totul aparte a procesului de vindecare. Va voi da doua exemple din care veti intelege mai bine efectele rugaciunii...

1. Acum opt ani, am cunoscut un domn care fuma din cale afara de mult. El mi-a povestit cum, cu 15 ani inainte, tot din pricina fumatului excesiv, ajunsese in Spitalul de Ftiziologie de pe Soseaua Viilor din Bucuresti. Avea tuberculoza in ultimul grad. Medicii nu mai aveau ce-i face si l-au externat ca sa moara-n patul lui. Marele lui noroc a fost un vecin de salon, pacient ca si el, un preot. Cand si-au luat "ramas bun", preotul i-a spus: "Domnule, cand vei simti ca ti se-apropie ceasul, roaga-te!". Omul s-a dus acasa, fara sa fi luat prea tare in seama spusele preotului. Dar starea lui se-nrautatea pe zi ce trecea. Intr-o seara, si-a dat seama ca nu va mai apuca zorii. Si-atunci, si-a amintit de cuvintele preotului. A ingenuncheat si s-a rugat cum n-o mai facuse vreodata, si nici dupa aceea. Dimineata nu mai avea nimic!

2. Acum vreo 15 ani, o renumita doctorita homeopata mi-a trimis sa studiez un caz mai deosebit: o tanara grav bolnava, careia medicii nu reuseau sa-i stabileasca un diagnostic. Organismul fetei era complet ravasit si nu reactiona deloc la nici un tratament. Impreuna cu cativa specialisti de-ai nostri, am reusit sa-i depistam boala si sa-i prescriem tratamentul adecvat (fata avea de multi ani giardia, care de acum nu mai aparea la analize, ii atacase chiar sistemul nervos, dar ii apareau si simptome false). Sunt convins ca singur, tratamentul nostru n-ar fi fost eficient in acea faza a bolii, daca n-ar fi fost dublat de increderea ei ca Dumnezeu o va vindeca. Acesta a fost marele ei avantaj: era deosebit de credincioasa. Si astazi ma suna mama ei sa-mi multumeasca... Desi credinta ei a vindecat-o!



Pagina realizata de

Ruxandra Constantinescu



Ieromonah Modest Ghinea, staretul Manastirii Cetatuia Negru Voda

"Rugati-va cu cuvintele voastre"

- Parinte, intr-o convorbire mai veche, publicata-n revista, spuneati ca dupa ce s-au rugat in biserica manastirii, multi oameni au renuntat la medicamente. S-au rugat in vreun fel anume?

- Pe ei i-a vindecat Credinta. Spune Mantuitorul Hristos in Biblie: "Ceea ce credeti atunci cand cereti ceva si credeti ca lucrul respectiv se va-mplini, lucrul acela se implineste". In iunie 1993, am avut un accident, in urma caruia mi-am pierdut doua degete de la o mana. Medicii mi-au spus ca pe radiografii nu mai apar nici la celelalte degete nervi si vase de sange, deci trebuie sa mi le amputeze si pe cele ramase. I-am rugat sa ma lase pana in zori. In acea noapte, m-am rugat Maicii Domnului sa ma ajute sa-mi implinesc dorinta de a fi preot, pentru care aveam nevoie, la slujbe, de maini. A doua zi, mi-am putut misca degetele, iar medicul mi-a spus uimit: "Domnule, asta este o adevarata minune dumnezeiasca: un om fara vase de sange si nervi la mana sa-si miste degetele". Mi-au facut o noua radiografie. Acum, apareau si nervi si vase.

- Parinte, exista o anume "lege" a rugaciunii, un fel anume prin care sa ne indreptam gandurile spre Dumnezeu?

- Omul, de obicei, se roaga mecanic. Daca el, insa, simte ca persoana careia i se roaga (Dumnezeu, Maica Domnului sau Sfantul ales) este de fata, atunci nu se poate ca rugaciunea respectiva sa nu se implineasca. Nu trebuie cuvinte anume alese. Se spune ca un misionar a ajuns cu o corabie pe o insula unde traiau trei naufragiati, ce-mbatranisera, uitati de lume, acolo. Misionarul a vrut sa-i invete "Tatal Nostru", dar ei i-au raspuns ca rugaciunea, pe care o spun impreuna de ani de zile, e mult mai simpla: "Voi trei, noi trei, miluiti-ne pe noi!". Seara, misionarul s-a retras pe corabia lui sa-nnopteze, cand vede dintr-o data intr-o lumina alburie cum cei trei naufragiati veneau spre el, calcand pe ape. I-au spus: "Parinte, invata-ne si pe noi ". Iar el le-a raspuns: "Rugati-va la fel cum ati facut-o pana acum, e de ajuns", caci asa de mult ii inaltasera acele cateva cuvinte ("Voi trei, noi trei, miluiti-ne pe noi!"), incat ii facusera sa mearga pe ape. Rugaciunea se face in simplitate. Iisus Hristos a fost simplu, desi vorbea in pilde. Pot sa-ti spui (oriunde, oricand, cu voce tare sau in gand) Rugaciunea mintii si-o sa vezi ce bine-ti va fi. Spune: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul".

- Ce se intampla cand se face o rugaciune pentru un om bolnav?

- Nu cred ca se poate explica in cuvinte. Se poate doar simti. Eram in urma cu catava vreme in Bucuresti si am fost chemat pentru un Maslu la cineva bolnav. Sotia, ortodoxa, avea picioarele paralizate de zece ani. Sotul ei era evreu. Acesta mi-a spus: "Parinte, daca sotia mea se vindeca, voi trece la ortodoxism". Dupa o luna de cand se savarsise acel Maslu, am primit o telegrama sa merg de urgenta la acea familie: mare mi-a fost uimirea cand mi-a deschis usa chiar femeia ce statuse zece ani in pat. Ceea ce m-ati intrebat dvs., am intrebat-o si eu: "Cum v-ati rugat?". Si am aflat ca rugaciunile nu si le facea ea, ci sotul ei care, dupa acea minune, s-a crestinat.

Vad, de multe ori, bisericile pline de trupuri la Liturghie, dar sufletele unde-s? Am vazut in Basarabia si in Ucraina cum romanii cadeau in genunchi la raspantie de drumuri si ridicau mainile catre cer si se rugau. Vedeam pe chipul lor bucuria ca se roaga lui Dumnezeu.

Rugati-va dar, cu cuvintele voastre. Rugaciunea facuta in tacere e ca un strigat inaintea lui Dumnezeu.