Cultura

Redactia
Folclor. Veta Biris. "Sunt bucuroasa ca am ajuns acesti ani frumosi". Acum, cand distileriile toamnei transforma in aur culmile Muntilor Apuseni, Veta Biris - regina cantecelor motesti - ne propune noul sau album, lansat cu ocazia implinirii a 50 de ani de viata si 25 de ani de slujire a cantecului po...

<b> Folclor

Veta Biris

"Sunt bucuroasa ca am ajuns acesti ani frumosi"

Acum, cand distileriile toamnei transforma in aur culmile Muntilor Apuseni, Veta Biris - regina cantecelor motesti - ne propune noul sau album, lansat cu ocazia implinirii a 50 de ani de viata si 25 de ani de slujire a cantecului popular din Muntii Apuseni: "Veta Biris si prietenii - La aniversare". La 50 de ani, doinitoarea din Apuseni este la fel de dreapta si de frumoasa ca acum un sfert de veac cand a urcat pentru prima oara pe scena si a debutat cu "Cantecul Iancului", cantecul de care si-a legat numele si datorita caruia o cunosc milioane de romani. Colegi de scena si prieteni dragi sufletului sau, cantaretii Ardealului, ai Bucovinei, Maramuresului si Tarii Hategului i-au stat alaturi la aniversare, punand fiecare, ca un prinos de cinstire, cate un cantec pe albumul Vetei Biris, alcatuind astfel, in premiera, o compilatie de cantec romanesc ca un sirag de pietre scumpe: Dumitru Farcas, Sofia Vicoveanca, Nicolae Furdui Iancu, Dragan Muntean, Dinu Iancu Salajan, Catalin Maximiuc, Florentina si Petre Giurgi, Nicolae Muresan, Sava Negrean Brudascu, Ioan Bocsa.

"Sunt bucuroasa si-i multumesc lui Dumnezeu ca am ajuns acesti ani frumosi. Am invatat sa cant in satul meu, acolo unde am ramas si astazi - Capalna de Jos, din judetul Alba. De cand ma stiu si de cand cant, m-am straduit ca sa nu stric nimic din ceea ce mi-au lasat mosii si stramosii mei si oamenii din satul meu: am dus prin lume cantecul autentic, asa cum ei mi l-au dat. Eu n-am transformat niciodata cantecul adevarat in cantec comercial, ci am cantat numai de dragul de a canta, chiar daca rasplata au fost doar aplauzele. M-am dus peste tot cu fruntea sus, pentru ca n-am facut niciodata nici un fel de compromis cu cantecul romanesc. Sper sa am cui sa-l transmit si eu, la randul meu - nepoata mea va continua, poate, ceea ce eu n-oi mai ajunge sa fac. Nu suntem nici pe-aproape de sfarsitul folclorului romanesc. Nu se pierde interesul tineretului pentru folclor, este doar o impresie de moment. Sunt ansambluri de copii care canta si joaca cu mare, mare drag. Am intalnit localitati in Ardeal unde, la casele de cultura, vin chiar doua si trei generatii de copii care vor sa invete cantecul si jocul popular. N-au secat nici izvoarele cantecului romanesc: mai sunt batrani de la care sa culegem cantece vechi, care chiar creeaza noi cantece. Cel putin pentru zona din care eu vin, sunt optimista: mai poti gasi multi ani de-acum incolo cantec romanesc in Apuseni. Mai am material de inregistrat, planuiesc sa lansez, impreuna cu un coleg mai tanar, Ionut Fulea, cele mai autentice colinde ardelenesti, cantand doar cu doba si clopotei, exact cum se colinda la fereastra, cand noi eram copii. Sper sa fie o reusita, pentru ca sunt oameni de suflet care iubesc cantecul adevarat, autentic, si aici as numi pe domnul inginer Chindris Gheorghe, director adjunct la Exploatarea miniera Iara, un mare protector al cantaretilor Ardealului, desi el este maramuresean de origine, alaturi de domnul Dorin Cupetiu, din Deva - care vor oferi suportul material pentru realizarea acestui proiect, asa cum m-au sprijinit la albumul si concertul meu aniversar si carora le multumesc si cu aceasta ocazie."

Corina Pavel