Medicina naturista

Redactia
Medicina Naturii. Un "medicament" fabulos:. Intepaturile de albine. Terapiile naturale continua sa surprinda si sa faca minuni: cine sa fi crezut ca veninul albinelor are forta de-a vindeca o multime de boli, inclusiv cancerul? Ce-i drept, e nevoie de stiinta unui medic adevarat, pentru ca substanta m...

Medicina Naturii

Un "medicament" fabulos:

Intepaturile de albine

Terapiile naturale continua sa surprinda si sa faca minuni: cine sa fi crezut ca veninul albinelor are forta de-a vindeca o multime de boli, inclusiv cancerul? Ce-i drept, e nevoie de stiinta unui medic adevarat, pentru ca substanta miraculoasa sa fie introdusa in doze si in locuri precise in organism. Maestru al tehnicilor medicale orientale, doctorul constantean Stefan Stangaciu (mult mai cunoscut in strainatate decat in tara) explica, pentru cititorii revistei noastre, principiile tratamentelor sale, cu ajutorul carora a izbutit sa salveze vietile a mii de bolnavi

Dr. Stefan Stangaciu are 39 de ani si, in pofida celebritatii sale internationale, este un om generos si modest. Absolvent al Facultatii de Medicina din Bucuresti, este atras inca din anii studentiei de tratamentele naturiste, pe care incepe sa le aprofundeze indeaproape, devenind un mare specialist. La cabinetul sau din Constanta, dr. Stangaciu aplica deopotriva homeopatia, acupunctura, apiterapia, fitoterapia, aromoterapia, diagnosticarea de tip Ayurveda, fiind totodata si un eminent iridiolog. In calitate de specialist in apiterapie, Stefan Stangaciu este membru de onoare si presedinte al mai multor institutii medicale internationale, a publicat carti de specialitate si studii, a participat la numeroase congrese si conferinte (in prezent se afla in Canada), tinand comunicari de larga audienta. Una dintre cele mai spectaculoase performante ale doctorului Stangaciu este tratamentul cu intepaturi de albine, al caror venin are efecte benefice asupra organismului uman. Prin aceasta terapie alternativa, medicul a vindecat cazuri grave de cancer, precum si alte maladii considerate drept incurabile. In cabinetul lui din Constanta, zeci de oameni il viziteaza cu recunostinta si afectiune, pentru a-i multumi ca i-a vindecat. Succesele sale in acest domeniu i-au atras o popularitate uriasa si o colaborare intensa cu organisme medicale dintre cele mai prestigioase pe plan mondial. Aproape ca este de necrezut, avand in vedere anvergura realizarilor sale, lipsa de ecou a acestora in Romania... Cordial, amabil, devotat tot mai numerosilor sai pacienti, tanarul medic duce o viata "sportiva", care poate sa fie luata model: este nefumator, vegetarian, ii plac marea si scufundarile subacvatice. Tocmai pentru ca iubeste atat de mult viata, Stefan Stangaciu vrea sa ii ajute si pe altii sa traiasca fericiti. "Paza buna trece primejdia rea", ne avertizeaza medicul constantean. E mult mai usor sa preintampini o boala, decat sa lupti pentru a o vindeca.

Stefan Stangaciu

"Apiterapia este regina tratamentelor naturiste"
Dirijorii si apicultorii detin recordul de longevitate


- Cine sunteti, de fapt, domnule doctor Stangaciu?

- Un medic generalist absolut obisnuit, dar care are meritul de-a fi indraznit sa aiba idei si care a fructificat, in egala masura, ideile sau sugestiile unor traditii medicale multimilenare.

- Cum ati descoperit miracolul apiterapiei?

- Curiozitatile mele fata de acest subiect, pe care il consider de-a dreptul fascinant, au debutat acum doua decenii, chiar la inceputul studentiei bucurestene. Atunci m-am apropiat de tehnicile orientale. Am facut yoga, am descoperit acupunctura si am inventat "iridiologia". Pe masura ce continuam studiile medicale clasice, mi-am largit aria interesului. Inca din acei ani, m-am indreptat spre cercetarea terapiilor alternative. In cele din urma, m-am confruntat cu exemple dintre cele mai concrete, absolut surprinzatoare. Spre sfarsitul anilor 80, am descoperit ca apicultorii sunt cei mai putin bolnavi oameni si se incadreaza, conform standardelor medicale internationale, in a doua grupa de longevitate, din punct de vedere profesional, dupa... dirijorii de orchestra! La cei din urma lucrurile se explica prin satisfactia emotionala coplesitoare, care intretine dinamica vitalitatii organismului. In ce-i priveste pe cei dintai, singura explicatie o constituie nenumaratele intepaturi de albine, la care sunt supusi, involuntar, in timpul vietii. Asa am inceput o cercetare sistematica, prin care am ajuns la Centrul de Apiterapie din Bucuresti, despre care habar nu aveam atunci, ca este unic in lume... Printr-un concurs fericit de imprejurari, am avut acces la manuscrisele si rezultatele cercetarilor lui Alexandru Parteniu, un mare savant al acestui domeniu, care studia apiterapia de 45 de ani si care a murit dupa Revolutie aproape necunoscut. Din acest punct de vedere, este o obligatie morala pentru mine, insa si o aleasa onoare, sa recunosc public ca ma consider discipolul postum al regretatului profesor doctor Alexandru Parteniu. Apoi, am mai cunoscut cativa, hai sa le zicem asa, "apiterapeuti populari" - cum este, de pilda, doamna Ferencz Shapira - si experienta mea s-a imbogatit considerabil. Intre timp, devenisem "acupunctor" licentiat, studiasem homeopatia, fitoterapia si avansasem in aprofundarea medicinii naturiste. Nu in ultimul rand, o importanta fundamentala au avut-o propriile vindecari, fapt ce m-a facut sa-mi castig increderea in mine insumi si m-a convins definitiv. M-am vindecat singur de faringita cronica, dupa o cura de Proposept (un fel de Faringosept pe baza de propolis) si m-am lecuit de o spondilita grava, cu venin de albine, intr-o luna. Asa se face ca, in 1991, m-am hotarat sa ma despart de medicina traditionala, fara sa o abandonez total, si mi-am deschis cabinetul de "Medicina Naturii", la Constanta.

Cele 9 "minuni"

- De ce tocmai apiterapia, domnule doctor?

- Va pot spune, in totala cunostinta de cauza, ca apiterapia este "regina tratamentelor naturiste" si exact asa o numesc astazi specialistii din intreaga lume. Ca tehnica medicala de granita, ea este singura care include toate celelalte metode naturiste, dar ramane in egala masura o punte intre medicina naturii si cea clasica, deoarece nu poti folosi cu eficienta metodele naturiste ale apiterapiei, daca nu cunosti foarte bine medicina traditionala. Apiterapia inglobeaza in larga masura fitoterapia, fiindca albina culege din flori si din rasini cele mai importante informatii genetice ale lumii vegetale, pe care le poate folosi omul prin intermediul mierii si al celorlalte derivate apicole. Exista, de fapt, noua produse de baza cu efecte profilactice sau curative unanim acceptate: polenul, pastura, veninul de albine, mierea, mierea de mana, propolisul, ceara, laptisorul de matca si apilarnilul. Asa au aparut "apifitoterapia" si "dietoterapia", ca metode conexe ale apiterapiei. De pilda, detractorii naturismului sustin ca vegetarienii sunt niste nebuni, pentru ca isi anemiaza organismul, deoarece vitamina B12 ar exista doar in carne, ceea ce este complet fals. Laptisorul de matca si polenul contin aceasta vitamina esentiala. In Ucraina s-a facut chiar un experiment edificator: timp de sase luni, un grup de subiecti s-au hranit exclusiv cu miere si polen, iar in finalul perioadei se simteau excelent! Apoi urmeaza "aromoterapia"... Propolisul, de exemplu, contine parfumurile esentiale ale lumii vegetale si iti ofera posibilitatea unor tratamente efective cu parfumuri naturale. Eu am avut pacienti care s-au vindecat de astm bronsic, respirand parfumul unui stup! Vine, pe urma, la rand, homeopatia, ce intra in balonul apiterapiei fiindca propolisul, polenul si mierea contin doze minuscule de informatii genetice, care actioneaza la nivelul organismului uman exact in formula homeopata. Cea de-a cincea metoda naturista, cuprinsa in apiterapie, este acupunctura. Administrarea veninului de albine, prin intepaturi fixate dupa regulile acupuncturii chinezesti multimilenare, a dus la aparitia "apipuncturii". Iata, asadar, de ce afirmam ca apiterapia este regina tratamentelor naturiste!

- Haideti sa intram in amanunte, dar pe intelesul tuturor! Cum procedati?

- In primul rand, ii cer pacientului un set complet de analize medicale traditionale. Pe urma, ii pun la randul meu un diagnostic de tipul "Ayurveda", care este medicina traditionala indiana, ce clasifica bolnavii in trei tipuri de baza: aer (slab, agitat, creativ, predispus la spondiloza sau boli de rinichi, de pilda), foc (iute, agil, inteligent, chiar agresiv) si apa. In functie de diagnosticul ayurvedic, pe care il confrunt cu diagnoza clasica si cu o examinare atenta a pupilei, inclusiv a irisului, dupa principiile "iridiologiei" inventate de mine, stiu care sunt produsele apicole de care are nevoie pacientul. De exemplu, laptisorul de matca se potriveste tipului "aer". In aceeasi ordine, am constatat ca marea majoritate a gastritelor se vindeca in proportie de 99% cu propolis, iar ulcerul dispare dupa 2-3 sedinte de apipunctura.

Marius Petrescu
Fotografii de Emanuel Tanjala


(In numarul viitor: Cancerul si intepaturile de albine)
Materiale documentare si informative inedite, puse la dispozitia revistei de doctorul Stangaciu

Alimente si bauturi vindecatoare

Proaspete, selectate dupa miros si gust, consumate numai cu placere, foarte bine mestecate, urmatoarele "alimente-medicament" va pot reda Sanatatea:

Fructe bine si natural coapte. Sucuri de fructe si/sau legume foarte proaspete. Mierea de albine: 1-6 linguri/zi, in ceaiuri, limonade.

Polen, pastura: 1-6 lingurite/zi. Laptisor de matca: 100-400 mg/zi.

Legume si zarzavaturi netratate chimic. Verdeturi (patrunjel, marar, leustean, urzici, salata etc.). Radacinoase (morcovi, telina, sfecla rosie, hrean ras etc.).

Condimente usoare (coriandru, anason, busuioc, tarhon, chimion, ghimbir).

Condimente tari (usturoi, ceapa, hrean, praz, mustar).

Otet de mere: 1-3 lingurite/zi + apa + miere. Sare grunjoasa sau sare de mare, maximum 3-5 g/zi (daca medicul permite!).

Drojdie de bere proaspata: o lingurita/zi.

Ciuperci comestibile proaspete, soia (sub orice forma: coapta, germinata etc.).

Cereale (grau, orez, porumb, hrisca, secara), germeni de grau: 1-3 lingurite/zi.

Graul incoltit, painea graham, painea integrala, painea neagra.

Tarate de grau (2-3 linguri inmuiate 8-10 ore in 500 ml apa; se consuma integral pe parcursul unei zile). Bors din tarate de grau: 1-2 cani/zi. Braga.

Seminte crude (dovleac, floarea-soarelui, nuci, alune, migdale, arahide etc.). Ulei crud de masline si/sau floarea soarelui (ideal, presate la rece): 1-4 lingurite/zi.

Supe, ciorbe de legume si zarzavaturi, cartofi fierti in coaja sau copti.

Piure de cartofi cu ulei crud de floarea-soarelui si/sau mujdei de usturoi.

Lapte prins, iaurt, sana, chefir, unt clarificat, branza foarte proaspata, urda, cas, zer. Fructe de mare (midii, stridii, crabi, rapana, creveti).

Peste foarte proaspat ori congelat, icre de peste proaspete.

Galbenus de ou crud: 1 la micul dejun + miere (iaurt, lapte batut).

Oua de prepelita crude: 3-5 inainte de micul dejun.

Surse vegetale de proteine: polen, fasole, linte, mazare, bob, alune, arahide, nuci, seminte crude comestibile, germeni de grau, ciuperci, drojdie de bere etc.

Fiecare imbucatura trebuie mestecata de cel putin 30 de ori inainte de inghitire. Alimentele solide trebuie mestecate pana devin lichide, iar cele lichide, inainte de a fi inghitite, trebuie "mestecate"!

Cumpatarea este calea cea mai sigura spre sanatate. Mancati intotdeauna numai cand va este foame si sculati-va de la masa pe jumatate satui). Uneori, cantitatea este mai importanta decat calitatea...

In fiecare miercuri si vineri, daca medicul curant va aproba, tineti post.