Editorial

Redactia
O "glumita". Politicienii romani se tin, tot mai des in ultima vreme, de "glumite". Ultima, si cea mai gogonata, a fost facuta de premierul Radu Vasile. Intr-un interviu dat postului de radio Bbc duminica, 12 septembrie a.c., el a reusit sa surprinda pe toata lumea, atat prin prop...

O "glumita"

Politicienii romani se tin, tot mai des in ultima vreme, de "glumite". Ultima, si cea mai gogonata, a fost facuta de premierul Radu Vasile. Intr-un interviu dat postului de radio Bbc duminica, 12 septembrie a.c., el a reusit sa surprinda pe toata lumea, atat prin propunerea unei strategii post-electorale de izolare a principalului adversar politic, Pdsr-ul, cat si prin amenintarea de a parasi partidul pe care-l reprezinta, Pntcd-ul, daca nu-l va sustine in toate actiunile sale. Fulminantele declaratii ale premierului rastoarna alte propuneri ale acestuia, facute cu catva timp in urma. D-l Vasile sustinea atunci, dimpotriva, o posibila alianta Pdsr-Pntcd, dupa alegeri, si se autopropunea candidat pentru presedintia partidului sau, el fiind - dupa propria parere - singurul capabil sa il duca la victorie in anul 2000. Premierul s-a mai ilustrat, de altfel, cu astfel de "iesiri" socante si contradictorii. Amintim numai afirmatia facuta in fata liderului sarb Zoran Djindjici ca Guvernul roman va sprijini Opozitia pentru rasturnarea presedintelui Iugoslaviei, Slobodan Milosevici. Cu alte cuvinte, d-l Radu Vasile isi propunea, dupa ce a rezolvat totul in Romania, sa puna la punct si treburile interne ale altei tari. Recidiva de la Bbc nu este deci intamplatoare. Ea indica un mod specific de a face politica al unor oameni publici de la noi. O politica conjuncturala, de diletanti, ale carei roade nu mai surprind pe nimeni. In interviul radiodifuzat, d-l Radu Vasile a caracterizat politicianul roman drept un om "foarte vorbaret (care) isi da cu parerea despre orice". Cum scria un cunoscut jurnalist, d-l Vasile s-a autocaracterizat.

Declaratiile politicianului Radu Vasile nu ar fi meritat, poate, un comentariu, daca el nu s-ar fi gasit in postura de premier. Plasarea in fruntea Executivului presupune o anume responsabilitate si chiar o anume decenta in manifestarile publice. Lejeritatile politicianului Vasile pot fi acceptate drept niste "glumite". Lejeritatile primului-ministru Vasile sunt insa, mai ales in situatia data, impardonabile. Ele sugereaza nu doar politicianismul haotic al celor ce detin astazi puterea, ci si un amatorism administrativ concretizat, din pacate, in criza grava pe care o traverseaza tara. Pe scurt, prin declaratiile sale, liderul Pntcd-ist a izbutit sa arate ca principala lui preocupare este aceea de a-si conserva pozitia in ierarhia administrativa si, eventual, aceea de a si-o imbunatati. "Tara arde si baba se piaptana", spune un vechi proverb. Ce conteaza deci, pentru premier, ca lucrurile merg asa cum merg, ca Romania se afla in pragul colapsului economic si al exploziei sociale? D-l Vasile este mai interesat de cum va trebui izolat Pdsr-ul in cazul in care castiga alegerile, de cine va conduce Pntcd-ul dupa retragerea d-lui Ion Diaconescu, de cine va conduce Romania dupa plecarea d-lui Constantinescu etc. etc. Formularile sale sunt simptomatice si vadesc grave carente de educatie politica.

"Zbaterile" d-lui Radu Vasile nu reprezinta numai sublimarea grijii intime pentru viitorul propriu. Ele sunt si reflexul derutei din partidul sau, principala forta a coalitiei majoritare. Ele definesc, intr-un anume sens, chiar starea acesteia. Spatiul nu ne ingaduie sa rememoram etapele acestei caderi. La timpul lor, de altfel, le-am semnalat din dorinta de a fi intelese si corectate. Am subliniat cum, datorita intereselor partinice divergente si necesitatii de satisfacere a structurilor clientelare aferente, s-a ajuns la instabilitatea legislativa, la haosul economic, la dependenta absoluta de organismele financiare internationale. Lipsa unei linii directoare ferm trasata a fost sesizata si in reactiile conjuncturale ale guvernantilor la diversele situatii de criza sociala, reactii pur populiste in raport cu proiectele de tranzitie asumate. Am aratat cum, pe solul responsabilitatii politice divizate "algoritmic" a Executivului, a inflorit coruptia si s-a dezvoltat economia subterana. Un recent studiu, elaborat de Trezoreria Statelor Unite si denumit "Dimensiunea estimativa si implicatiile politice ale economiei subterane din Romania", sustine ca, dupa 1996, Romania s-a transformat intr-un paradis al coruptiei, economia subterana crescand numai intr-un an (1998) cu 82,9%. Cresterea economiei subterane ii imbogateste nemasurat pe unii, in timp ce pentru cei mai multi, impovarati de taxele si impozitele pe care statul este obligat sa le impuna pentru a-si acoperi pierderile, inseamna saracie crunta, mizerie. O reactie de respingere electorala a administratiei sub care s-au produs aceste "evolutii" este deci absolut previzibila. Este aproape firesc ca, la apropierea momentului socotelilor, partidele coalitiei guvernamentale sa-si delimiteze "contributiile", sa stabileasca vinovatii pentru ratarea obiectivelor asumate. O lupta care s-a purtat in surdina de-a lungul primilor trei ani ai actualei administratii devine, din acest moment, o batalie pe fata, in care partenerii isi arunca unii altora responsabilitatea esecului.

Declaratiile d-lui Radu Vasile sunt expresia razboiului care a inceput in coalitia guvernamentala. D-l prim-ministru stie ca, inevitabil, o posibila pierdere a alegerilor ii va fi imputata. Ca sef al administratiei, el raspunde, in primul rand, de starea economiei, de impactul ei asupra calitatii vietii cetatenilor. Or, in contextul amanarii desemnarii presedintelui Pntcd pana dupa alegerile viitoare, el a realizat ca s-ar putea ca grupurile rivale din propriul partid sa-i blocheze ascensiunea spre sefie, desemnandu-l drept principalul responsabil de esecul electoral. De aici, lamentatiile din pomenitul interviu, amenintarile cu plecarea din partid si chiar santajul subtil la adresa colegilor. Sugestia ca detine anumite date despre afacerile oneroase ale opozantilor sau partenerilor din Pntcd este de doua ori blamanta. Pentru premier - deoarece, daca le cunoaste, le acopera; si pentru Pntcd - fiindca astfel este indicat drept un partid in care coruptia se afla la ea acasa din cea mai sigura "sursa", unul dintre principalii sai lideri. Propunerea de izolare a Pdsr-ului, in cazul unei victorii la alegeri, vine - din aceasta perspectiva - ca o compensatie data "talibanilor" din Pntcd, care il suspecteaza de mai multa vreme ca ar cocheta cu partidele de stanga, in special cu Pd-ul, cu ministrii caruia premierul s-a inteles cel mai bine.

Nastrusnicele declaratii ale premierului risca sa se intoarca nu numai impotriva lui insusi, ci si a Pntcd-ului. D-l Vasile le-a acordat atat in calitate de prim-ministru, cat si ca lider de partid. Electorii, simpatizantii si chiar membrii de rand ai partidului vor fi tentati sa se gandeasca la faptul ca, daca s-a ajuns la asemenea afirmatii aiuritoare, Pntcd-ul nu mai are solutii si programe concrete care, aplicate, sa-i asigure mentinerea la guvernare. D-l Paul Pacuraru, unul din liderii principalului partener al Pntcd-ului din Cdr, Pnl-ul, a observat acid ca: "Pdsr-ul nu este izolat nici in Opozitie si cu atat mai putin poate fi izolat daca vine la guvernare. Este impotriva logicii politice ideea de izolare politica si mi se pare desprinsa de realitate. Ceea ce regret in aceasta propunere este ca in spatele ei este ideea de Pdsr invingator in alegeri si de esec al guvernarii Cdr. Si eu, si Pnl, avem speranta ca exista sanse de redresare economica echivalenta cu o imbunatatire a audientei electorale". Daca Pntcd-ul nu are alta strategie pentru mentinerea la guvernare, sugereaza el, Pnl-ul are una si nu va ezita sa o propuna. Celalalt partener din coalitie, Pd-ul, si-a si inceput de altfel campania, expunandu-si public programele si sustinand ca, in actuala guvernare, doar ministrii sai au facut ceva (ceea ce nu este departe de adevar).

Interviul acordat postului de radio Bbc de d-l Radu Vasile este o gafa de proportii. Prin el, d-l Vasile si-a validat, cum am mai spus, opinia ca "politicianul roman este foarte vorbaret si-si da cu parerea despre orice". Vor urma, ca si in alte cazuri, dezmintiri. D-l Vasile va sustine ca i-au fost rastalmacite spusele. Prietenii lui vor face totul pentru a demonstra ca "iesirea" in public n-a fost decat o "glumita". In situatia actuala a tarii, electorii nu mai au insa chef de "glumite". D-lui Radu Vasile si politicienilor care ii urmeaza exemplul ar trebui sa li se reaminteasca un alt proverb romanesc: "Fiecare pasare pre limba ei piere!".

Toma Roman