Sanatate

Redactia
Ora De Consultatie. Conjunctivita virala acuta si epidemica. Declansata concomitent cu meningita virala (in prezent aceasta a ajuns la 4000 de cazuri), conjunctivita virala acuta a atins si ea, in doar cateva saptamani, un nivel epidemic si nu sunt semne de ameliorare a situatiei. S-ar putea sa existe...

Ora De Consultatie

Conjunctivita virala acuta si epidemica

Declansata concomitent cu meningita virala (in prezent aceasta a ajuns la 4000 de cazuri), conjunctivita virala acuta a atins si ea, in doar cateva saptamani, un nivel epidemic si nu sunt semne de ameliorare a situatiei. S-ar putea sa existe unele legaturi intre aceste doua epidemii in plina desfasurare.

Cauze Si Factori Favorizanti

Facem din capul locului precizarea ca numarul mare de imbolnaviri oculare, mai ales la copii, nu afecteaza doar organul vederii, boala - produsa de un grup de agenti virali numit adenovirusuri - fiind cu mult mai extinsa. Adenovirusul se localizeaza concomitent pe conjunctiva, dar si in alte tesuturi, producand rinite, traheobronsite, pneumonii interstitiale, boli febrile asemanatoare gripei, accese abdominale acute prin localizarea in ganglionii limfatici din peritoneul intestinelor s.a. Formulat corect, diagnosticul bolii trebuie sa arate asa: adeno-faringo-conjunctivita virala acuta epidemica, maladie la fel de molipsitoare ca gripa. De ce am considerat aceasta precizare necesara? Pentru ca tratamentul nu trebuie sa se adreseze numai ochilor, ci organismului in intregime. In aceasta adeno-viroza, ochiul sufera mai mult, ca urmare a unei sensibilitati sporite, dar si datorita prezentei virusului in leziune, ceea ce explica si caracterul contagios acut. Boala atinge intregi familii ori colectivitati. Modul de declansare a bolii, mecanismul desfasurarii ei, modul de contaminare - toate acestea nu sunt pe deplin lamurite. Referitor la agentii epidemici posibili - tantarii, mustele etc. - o comunicare recenta afirma ca in intestinele mustelor a fost identificata o componenta-martor a agentului infectios al gastritei, duodenitei, esofagitei, ulcerului: heliobacter pilor. Se considera ca virusul initial penetreaza prin mucoasa nazala ori faringiana, ajungand la ochi ca urmare a suflarii puternice si repetate a nasului, astfel incat secretia nazala este refulata la ochi. Un alt intermediar este batista infectata, dar si caile anatomice directe care exista in organism. Conjunctivita virala acuta atinge mai ales organismele sensibile, fiind favorizata si de factori de risc: scaldatul in ape poluate, expunerea excesiva la lumina, caldura si vant, aerul conditionat, fumul, vaporii, gazele, mediul cu substante volatile.

Semnele Bolii

Adeno-faringo-conjunctivita virala acuta poate debuta brusc, ca un guturai sau ca o gripa, cu frisoane, febra mare de 39-40C, cu localizari la ochi, nas, faringe ori abdomen (sunt prinsi ganglionii din vecinatatea intestinelor). In stadiul initial, sunt prezente durerile si uscaciunea in gat, jena la deglutitie, o usoara raguseala, precum si "rosu in gat". Nu rare sunt si durerile musculare, de cap si abdominale, ca la orice alta adenoviroza. Bolnavul acuza senzatia de "nisip" in ochi, mancarimi, arsuri la marginea pleoapelor, durere la miscarea ochilor si a pleoapelor, usoara fotofobie, aparitia de "scantei rosii". In mod obiectiv, se constata insa doar inrosirea vizibila a ochilor. Aceasta congestie oculara poate fi insotita de edem si mici firisoare de sange in conjunctive, de secretie conjunctivala si o lacrimare abundenta care irita, dand o senzatie de rana, de lacrimi la inceput clare, si de pleoape lipite. Initial, vederea nu este afectata. La copii, aceste semne de conjunctivita pot sa fie insotite si de o congestie a fetei, iar leziunea conjunctivei se poate extinde si la cornee (cheratita), aceasta devenind eritematoasa, pierzandu-si luciul pe o mica suprafata (cherato-conjunctivita). Simptomele localizate la nas sunt: obstructie, usturimi, roseata si edem al narilor, din care se scurge o secretie, un lichid clar, care la copii produce o iritatie rosie a buzei superioare. Lezarea marginii libere a pleoapei (blefarita) poate antrena si pielea din jur, glandele sebacee, radacinile genelor, pleoapele devenind tumefiate, congestive, asociate cu usturimi, mancarimi, roseata si clipire repetata noaptea.

Evolutie - Complicatii

Aceasta boala virala poate evolua atat spre o vindecare spontana, fara sechele ori complicatii, cat si spre forme grave, soldate cu pierderea vederii. In producerea leziunii oculare poate interveni, pe langa prezenta virusurilor, si un proces de sensibilizare, ce duce la o evolutie prelungita a bolii (saptamani, luni) si genereaza suprainfectii. Astfel, boala se poate extinde in intreg ochiul, dar si mai departe, la orbita, nas, sinusuri, faringe, ba poate atinge si pielea, nervii, rinichii sau ganglionii limfatici. In urma lezarii sacului lacrimal, lacrimile nu se mai pot scurge in cavitatile nazale si curg pe fata continuu, producand ulcerarea si retractia ireversibila a pleoapelor inferioare. Important de retinut: in aceasta perioada epidemica speciala pe care o strabatem, orice inrosire a ochilor, prezenta febrei, insotita de dureri de cap si dureri ale muschilor coloanei vertebrale, trebuie sa conduca urgent la solicitarea unui consult medical, mai ales cand in cauza sunt copii.

Tratament - Masuri De Prevenire

Dupa stabilirea diagnosticului, medicul oftalmolog hotaraste daca tratamentul urmeaza sa fie efectuat in spital sau la domiciliu. (Afectiunea este foarte contagioasa, dar in general are o evolutie favorabila.) In lipsa unor medicamente care sa neutralizeze virusul, tratamentul acestor adeno-conjunctivite virale (neinfectate bacterian) este urmatorul: repaus la pat si regim alimentar de crutare (sunt foarte importante!). Comprese reci pe frunte, pe ochi si pe fata (daca febra este mare), antitermice - Algocalmin, Piafen, eventual sedative - Distonocalm, Extraveral, vitamine (vitamina A, C si E). Se poate apela la comprese cu suc de gulii si decoct de seminte de gutui. In evolutia imediata a bolii, este importanta depistarea momentului cand se suprapune adenovirozei o infectie microbiana (streptococ, stafilococ, escherichia coli) si cand trebuie instituit un tratament corespunzator. In virozele necomplicate, antibioticele nu au nici un efect. Tratamentul profilactic are scopul limitarii raspandirii acestor infectii. In prezent, nu exista un vaccin sau medicament care sa impiedice patrunderea ori neutralizarea agentului viral cauzal al acestei boli, singura posibilitate fiind intarirea rezistentei generale nespecifice si cresterea pe aceasta cale a imunitatii organismului. Se au in vedere mai ales copiii rahitici, distrofici, convalescentii altor maladii, la care conjunctivita aceasta si meningita acuta virala cu lichid clar survin mai frecvent. Trebuie sa se intervina mai putin cu medicamente - gama globuline, interferoni, produse pretins antivirale, excesiv de scumpe si cu rezultate de multe ori sub asteptari - si sa se apeleze mult mai insistent la un regim pe baza de fructe si legume cat mai proaspete, sucuri diluate cu apa. Ca importanta, nu in ultimul rand, se impune respectarea foarte stricta a regulilor de igiena personala, interzicerea alcoolului si fumatului. Trebuie adaugate si masuri antiepidemice in colectivitatile scolare, locuinte, rampe de deseuri, mijloace publice de transport. In prezent, sunt identificate numeroase virusuri carora omul trebuie si poate sa faca fata, fiind dotat de natura in acest scop, caci altfel dispaream de mult ca specie. Greseala majora a lumii civilizate a fost si este ca totul este poluat. Apa de baut, de irigat, apa marilor (la adancimea de 1000 de metri a fost gasit virusul poliomielitei si alte enterovirusuri patogene). A fost poluat aerul de la suprafata pamantului ori de la mare inaltime (reamintim ca Cernobilul face inca multe victime, iar subtierea paturii de ozon va adauga alte nenorociri). Poluarea solului, distrugerea padurilor si mutatiile prin inginerie genetica a unor plante si animale se dovedesc, si ele, daunatoare oamenilor. O alta boala ce se extinde, leptospiroza hemoragica, poate fi limitata, de asemenea, prin respectarea cu strictete a regulilor de igiena si combaterea rozatoarelor.

Leacuri De La Cititori

Prevenirea cancerului si tratarea cancerului incipient

Cancerul este generat in special de blocarea sistemului limfatic (a ganglionilor) cu grasimi neutilizate de organism (colesterol). Prevenirea cancerului se poate face prin eliminarea totala a grasimilor animale (vezi si metoda medicului american Gerson) timp de trei luni, cand se consuma numai fructe crude (dimineata pe stomacul gol), legume crude, preparate in salate sau sucuri acrite doar cu lamaie (fara untdelemn si cu foarte putina sare) si cereale integrale: grau integral, fulgi de grau incoltit, orez, hrisca, malai - fierte foarte putin.

Un cancer incipient poate sa dispara daca se tine doua zile pe saptamana post negru (nu se mananca si nu se bea nimic) si se rostesc multe rugaciuni. Dimineata, activitatea poate fi normala, dar dupa-amiaza se sta obligatoriu intins la pat (ficatul cere odihna pentru a neutraliza puternicele toxine din organism, iar rinichii pentru a le elimina). In restul zilelor se tine regimul cu cereale si cruditati, pana la vindecare. Se inlatura stresul prin acupunctura si masaj.
Plantele pentru ceaiuri antitumorale se consuma in cure scurte, de doua-trei saptamani, cu pauze de o luna.
Florica Folop - Deva, jud. Hunedoara (adresa se afla la redactie)

Castanele si cistita

Ma adresez tuturor doamnelor si domnisoarelor care au avut "norocul" sa se potcoveasca cu cistita, oferindu-le un tratament ieftin si foarte eficient: se aduna 500 g castane necomestibile (acum, pe la jumatatea lunii septembrie), se dau prin masina de tocat carne, se pun intr-o sticla de lapte de un litru, inchisa la culoare, si se toarna peste ele petrol (gaz lampant) pana ajunge la gura sticlei. Se tine in bucatarie (sub chiuveta) o luna si se agita din cand in cand. Cand e gata, se toarna putin lichid in causul palmei si se frectioneaza partea inferioara a pantecului (atentie sa nu ajunga la organele genitale, pentru ca ustura). Dupa doua-trei sedinte, durerea cistitei a disparut.
Cosa Ana - Str. Rahovei nr. 81, bl. 28, sc. B,
et. 4, ap. 39, Sibiu

Eliminarea pietrelor din vezica biliara fara operatie si fara durere

Band o cantitate de ulei proaspat (de masline sau de floarea-soarelui), vezica biliara incepe sa se contracte continuu pentru a arunca bila si pentru a digera uleiul baut. In felul acesta, tot ce este in vezica este fortat sa iasa pe canalul coledoc si sa se verse in duoden.

Se aplica in zona ficatului, din 15 in 15 minute, timp de doua ore, un prosop inmuiat in ceai de musetel, cat de fierbinte posibil. Apoi, tot in zona ficatului, din ora in ora, timp de doua ore, se aplica cate o mamaliga invelita intr-un prosop. Aceasta incalzire dilata canalul coledoc, ceea ce permite eliminarea pietrelor (de circa 20 mm) din vezica biliara, fara taiere, ci doar prin dilatare!

Atentie!

Este interzisa folosirea surselor de caldura de tipul caramizilor incalzite, sticle cu apa incalzita, perna electrica etc., deoarece aceasta caldura uscata strica celula hepatica!

Pentru a reusi, tratamentul trebuie executat intocmai, fiind interzisa inlocuirea produselor recomandate sau schimbarea timpilor indicati.

Ingrediente:

300 ml ulei de floarea-soarelui sau de masline se incalzesc la bain-marie. Se vor bea pe nerasuflate, la fiecare 15 minute, cate 100 ml din uleiul incalzit.

6 lamai proaspete, care se storc, iar zeama rezultata se va bea in trei reprize, dupa fiecare din cei 100 ml de ulei.

2 kg malai, din care se face cate o mamaliga la fiecara ora.

100 g musetel, din care se face infuzie intr-un litru de apa; se foloseste pentru a uda prosopul ce se aplica pe toata zona - bila, ficat (de la buric la coloana vertebrala).

o farfurie de gris cu lapte cald, care se mananca inainte de a bea uleiul.

o ceasca cu cafea neagra.

Program:

Ora 8.00: Se mananca o felie de paine prajita cu branza de vaci.

Orele 10.00-12.00: Se aplica pe zona bila-ficat, din 15 in 15 minute, timp de doua ore, un prosop inmuiat in ceai de musetel, cat de fierbinte posibil.

Ora 12.10: Se mananca o farfurie de gris cu lapte fierbinte.

Ora 12.15: Se pune pe ficat prima mamaliga fierbinte, invelita intr-un prosop, evitandu-se contactul cu pielea.

Ora 12.30: Se bea o ceasca cu 100 ml ulei incalzit la 37C. Pentru a se putea inghiti intreaga cantitate de ulei, se va bea pe nerasuflate. Apoi, se bea imediat zeama de lamaie (obligatoriu de la cel putin o lamaie).

Ora 12.45: Se bea a doua ceasca cu 100 ml ulei, urmata de zeama de lamaie.

Ora 13.00: Se bea a treia ceasca cu 100 ml ulei, urmata de zeama de lamaie.

Ora 13.15: Se pune pe ficat a doua mamaliga fierbinte, invelita in prosop si se va tine o ora. Pentru eliminarea usoara si rapida a pietelor se sta la pat, cu partea dreapta acoperita (evitandu-se astfel racirea organului).

Ora 17.00: Obligatoriu se bea o ceasca de cafea neagra.

A doua zi:

Se bea lapte si ceai de musetel pentru a neutraliza excesul de bila;

Se elimina pietrele verzi de consistenta tare, se spala, se numara, se fotografiaza color.

Observatie Importanta: Acest tratament se poate repeta la circa trei ani, in caz ca apar dureri in partea dreapta. Aceste dureri de ficat semnaleaza existenta pietrelor (chiar daca nu rezulta de la raze, sau prin fotografiere, ele pot exista, caci pietrele - fiind din colesterol - nu sunt evidentiate de razele X decat daca au calciu) si de aceea trebuie eliminate prin aceasta metoda.
Ing. Bogdan Victor - Str. Ion Berindei nr. 1, bl. S22, sc. 4, ap. 167, sector 2, Bucuresti, tel. 687.73.97