Inceputul unei traditii la Sibiu
Sarbatoarea berii
Cu ceva timp in urma, la Sibiu ne-a fost dat sa traim nasterea (speram) a unei traditii. Mai intai, a fost ideea care plutea in aer: un festival al berii la Sibiu, in Piata Mare, odinioara pulsul comercial al cetatii. Apoi au venit indoielile: oare se urnesc sibienii? Oare vor veni berarii? Oare vremea va tine cu organizatorii? Ce mai lipsea a fost un om care sa-si suflece manecile si sa se arunce in aventura organizarii acestei premiere si, mai ales, un om care sa nu se lase doborat de indoieli. Si s-a gasit: Andreas Huber - un intreprinzator german, originar din Cristian (de langa Sibiu) si-a luat, cum s-ar zice, inima in dinti si s-a apucat de treaba.
Transfug in 1985 in Germania si intors in 1990 in Romania, Huber si-a incropit o afacere la Sibiu, fiind la ora actuala patronul firmei "Limorom", unic importator si distribuitor in Romania al produselor Liqui Moly. Cu ideea de a organiza si la Sibiu un festival al berii dupa modelul german, Huber a cochetat curand dupa intoarcerea sa acasa. Dar aveau sa treaca ani pana a gasit in consulul german Arnulf Braun (un bavarez originar din patria berii) un partener tot atat de hotarat sa apuce taurul de coarne.
Intr-un timp record, Huber si colaboratorii sai au reusit sa mobilizeze firme producatoare de bere, sponsori, si au castigat de partea lor - ca patroni ai festivalului - Primaria Sibiului si Consulatul General al Republicii Federale Germania.
Pe tot parcursul festivalului, care a durat trei zile (si trei nopti), Huber a fost "in priza", fiind prezent intotdeauna acolo unde era nevoie, fara multe cuvinte, dar foarte ferm.
Alaiul care a inaugurat manifestarea a plecat intr-o vineri, la ora 12 fix, din fata Primariei si a cuprins calareti in port popular, doua care cu bere si trasuri de epoca in care luasera loc principalii organizatori si oaspeti. Ajunsi in Piata Mare, intesata de corturile berarilor, a fost randul primarului Dan Condurat sa-si arate indemanarea, dand cep la primul butoi cu bere instalat pe scena.
In cele trei zile, s-a putut observa ca exista la Sibiu o sete mare nu doar in ceea ce priveste berea - "painea lichida", cum o numesc nemtii - dar si o mare sete de a sarbatori. O sete a sibienilor de a avea, in sfarsit, posibilitatea de a deveni pentru cateva ore macar o familie, deci de a-si gasi identitatea.
Nu s-a baut doar bere, nu s-au mancat doar mititei in cantitati industriale. In cadrul festivalului au evoluat pe scena, pe langa formatii de muzica populara si usoara locale, indragitele formatii "Semnal M" (avea sa fie, din pacate, ultimul concert pentru Iuliu Merca, regretatul lider al formatiei) si "Pasarea Colibri", la concertele carora in Piata Mare s-au adunat vreo 30.000 de oameni de toate varstele, creand o atmosfera incendiara. Mult gustat a fost si concursul ad-hoc pentru alegerea unei "Miss Festivalul Berii", la care s-au inscris 60 de fete, dintre care unele au abandonat inainte de a urca pe scena.
"Ca in Vest" s-a simtit, dupa propria declaratie, domnul Gerhard Riedmller, managerul firmei Liqui Moly pentru Europa de Est, care a tinut sa precizeze ca se simte foarte bine la Sibiu.
Nu in ultimul rand, Andreas Huber fiind un impatimit al sportului cu motor, din program n-au lipsit curse automobilistice spectaculoase - una de viteza in coasta, pe drumul spre Paltinis, si una de Autocross-Show, cu tot tacamul: iesiri in decor, tamponari, depasiri pe muchie, rasturnari.
De remarcat ca desi numarul participantilor la festival a fost (pana la urma) de ordinul sutelor de mii, nu s-au inregistrat evenimente deosebite. Poate astfel, edilii vor acorda incredere domnului Huber, pentru a organiza si in anii urmatori festivalul, ridicandu-l la rang de manifestare traditionala la Sibiu. Mai sunt si altele, deja de reputatie internationala: Targul Olarilor, Festivalul International de Teatru, Festivalul International de Jazz, Targul Creatorilor Populari.
Beatrice Ungar